Τσίπρας: Η πρόκληση σε Μητσοτάκη, η πρόσκληση σε Ανδρουλάκη και το τριπλό μήνυμα σε Πολάκη (και σία)

Τσίπρας: Η πρόκληση σε Μητσοτάκη, η πρόσκληση σε Ανδρουλάκη και το τριπλό μήνυμα σε Πολάκη (και σία)

Προκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αντί να τα «λένε», μέσω παράλληλων συνεντεύξεων στον ίδιο σταθμό να κάνουν ένα κανονικό ντιμπέιτ για όλα

tsipras
Την προεκλογική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στοιχεία από την πολιτική στρατηγική πριν και μετά τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές, ανέπτυξε ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, μετά από δυόμισι χρόνια. Με τις δημοσκοπήσεις να μην δείχνουν θεαματικές μεταβολές ως προς τις επιδόσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά την κυβερνητική φθορά και το Κίνημα Αλλαγής να πιέζει δημοσκοπικά το κόμμα του, ο κ. Τσίπρας θέλησε να περιγράψει το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται και θα κινηθεί το επόμενο διάστημα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε σε μία κρίσιμη φάση και μάλιστα δύο μέρες μετά την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ίδιο σταθμό, - επιλογή μάλλον όχι τυχαία - να στείλει μηνύματα τόσο στον πρωθυπουργό, όσο και στον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς και στο εσωτερικό του κόμματός του, ενόψει του συνεδρίου τον Απρίλιο.
Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-chvo2blxr9i1-st)

Κατ’ αρχάς προκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη, αντί να τα «λένε», μέσω παράλληλων συνεντεύξεων στον ίδιο σταθμό να κάνουν ένα κανονικό ντιμπέιτ για όλα. Πέρα από αυτό άσκησε οξεία κριτική για όλα στην κυβέρνηση, μιλώντας για «συμφορά». Επέμεινε ιδιαίτερα στα θέματα της ακρίβειας, της πανδημίας και της διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι έχει προχωρήσει σε απευθείας αναθέσεις, που φτάνουν στο τρομακτικό ποσό των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ! Αιτιολόγησε κάθε κριτική και απορριπτική στάση του κόμματός του έναντι της κυβέρνηση προϊδεάζοντας για ακόμη πιο «σκληρό ροκ» στη συνέχεια.

Η διαχωριστική γραμμή με τη δεξιά

Κλείσιμο
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και κατά τα φαινόμενα αυτή θα είναι και η στρατηγική για την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας, στις «κυβερνήσεις συνεργασίας με προγραμματικές συμμαχίες», που υπάρχουν επί χρόνια στην Ευρώπη με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Για να μην μείνει καμία αμφιβολία ότι εννοεί μία δυνητική συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ (τουλάχιστον), σημείωσε ότι κάτι ανάλογο «μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα, όπου η βασική διαχωριστική γραμμή είναι σε μια πολιτική η οποία προτάσσει τις αγορές και την αυτορύθμισή τους και σε μια πολιτική που λέει ‘‘όχι, χρειαζόμαστε ένα ισχυρό ανθρώπινο, κοινωνικό κράτος’’». Προσθέτοντας με νόημα ότι «αυτή η διαχωριστική γραμμή εκφράζεται παραδοσιακά και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και στον κόσμο, ανάμεσα στη Δεξιά και στις δυνάμεις τις προοδευτικές. Εγώ θεωρώ ότι όλοι όσοι αυτοαποκαλούνται ως προοδευτικές δυνάμεις και βρίσκονται στην ευρύτερη κατεύθυνση της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους για να υπάρξει στήριξη της κοινωνίας, μπορούμε να βρούμε ένα μίνιμουμ πλαίσιο για να διαμορφώσουμε μια πολιτική που θα δώσει ανάσα και προοπτική σε όσους σήμερα δοκιμάζονται».

Έδωσε δε τη δική του ερμηνεία ως προς τη θεωρία των «ίσων αποστάσεων», καλώντας εμμέσως το ΚΙΝΑΛ να συμμετάσχει σε ένα αντικυβερνητικό μέτωπο:

«Το ΚΙΝΑΛ είναι κόμμα της αντιπολίτευσης, δεν κυβερνά αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ, το να κρατά ίσες αποστάσεις απέναντι στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση, αυτό βοηθά εξ αντικειμένου την κυβέρνηση» τόνισε.

Βέβαια, λίγο αργότερα το ΚΙΝΑΛ απέρριψε το άνοιγμα του κ. Τσίπρα, θυμίζοντας μεταξύ άλλων ότι το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ προτίμησε να κυβερνήσει με τον Καμμένο, αλλά η στρατηγική προσέγγισης του ΚΙΝΑΛ, ήταν ξεκάθαρη στη ρητορική του κ. Τσίπρα.

Τα μηνύματα στην εσωκομματική αντιπολίτευση


Ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να διαμηνύσει και ορισμένα πράγματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη συζήτηση ενόψει του συνεδρίου και την εξελισσόμενη σύγκρουση για το άνοιγμα του κόμματος και την εκλογή της ηγεσίας από την κομματική βάση.

Όπως τόνισε με έμφαση, η πρότασή του δεν είναι να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ενός ανδρός αρχή, αλλά η συλλογική ηγεσία του κόμματος να εκλέγεται από τα μέλη. «Είναι μια μεταρρύθμιση καινοτόμα που βάζει με πιο ουσιαστικό τρόπο τον πολίτη στην πολιτική και ιδίως στα μέλη» σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι θα επιμείνει μέχρι τέλους στο σχέδιό του.

Αυτό ήταν το πρώτο μήνυμα και απευθυνόταν προς την «αριστερή» εσωκομματική αντιπολίτευση. Το δεύτερο ήταν προς τον Παύλο Πολάκη και όσους διατυπώνουν έναν αμφιλεγόμενο και ακραίο πολιτικό λόγο.

«Υπάρχει μια άποψη σε αρκετούς συντρόφους μου ότι για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις ένα διεφθαρμένο κομματικό κράτος που κάνει “εποποιίες” είτε το 2007, είτε το 2022, πρέπει να στήσεις και εσύ αντίστοιχους μηχανισμούς.

Εγώ διαφωνώ κάθετα με αυτή την αντίληψη. Θεωρώ ότι αυτό είναι το γήπεδο της δεξιάς, θεωρώ ότι αυτό είναι το γήπεδο του αντιπάλου, θεωρώ ότι ποτέ εμείς δεν θα καταφέρουμε να γίνουμε χειρότεροι σε ανταγωνισμό στο ποιος θα έχει πιο κομματικό κράτος» επισήμανε, απορρίπτοντας τις απόψεις, που εκφράζει ο κ. Πολάκης, ή η Τασία Χριστοδουλοπούλου (για τους «συριζοφρουρούς»).

Ξεκαθάρισε πάντως ότι αν και δεν συμφωνεί πάντα με αυτά που λένε όλα τα στελέχη, στον ΣΥΡΙΖΑ ανθίζουν όλα τα λουλούδια, όπως έλεγε και ο Μάο.

Το τρίτο μήνυμα που έστειλε ο κ. Τσίπρας προς τους συντρόφους του κυρίως, ήταν η επιλογή του ΣΚΑΙ για να παραχωρήσει τη συνέντευξη, με την οποία προσδιορίζει ένα κρίσιμο πλαίσιο της πολιτικής δράσης του κόμματός του. Οι σχέσεις της Κουμουνδούρου με τον τηλεοπτικό σταθμό του Φαλήρου παραμένουν τεταμένες και σε κλίμα αμοιβαίας καχυποψίας, αλλά ο κ. Τσίπρας έδωσε σήμα υπέρβασης αυτής της κατάστασης. Πολλοί θυμήθηκαν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έσπασε το κομματικό εμπάργκο και πήγε στον ΣΚΑΙ την προεκλογική περίοδο του 2019. Και αναρωτιούνται εάν είναι τόσο πιεσμένος όσο τότε, ή απλά περιμένει ότι οι κάλπες θα στηθούν πολύ γρήγορα.

Ειδήσεις σήμερα:

Ουκρανοί στρατιώτες σκότωσαν δύο Έλληνες ομογενείς κοντά στα σύνορα με την Ρωσία - Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Survivor: Οι τρεις Μαχητές του… τάκου και ο χαμός με την «κλέφτρα» φαγητού - Δείτε βίντεο

Φουρέιρα: Το... γυμνό μήνυμα αγάπης και το δώρο του Μποτία για τον Άγιο Βαλεντίνο - Δείτε φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης