Δύσκολες αποφάσεις σήμερα για την «Αυγή»: Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ για την τύχη της

Δύσκολες αποφάσεις σήμερα για την «Αυγή»: Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ για την τύχη της

Τα πιθανά ενδεχόμενα αναφορικά με την τύχη της «Αυγής» θα συζητηθούν εκτενώς σήμερα στις 10 το πρωί, οπότε συνεδριάζει εκτάκτως το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος

avgineww
Λίγο πριν συμπληρώσει 70 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στον ελληνικό Τύπο, η εφημερίδα της Αριστεράς «Αυγή» ξέμεινε από συνδρομητές, από Διευθυντή και από… καύσιμα, καθώς στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του κόμματος, οι συμμετέχοντες τέθηκαν ενώπιος ενωπίω με «δύσκολες αλλά αναγκαίες» αποφάσεις αναφορικά με τη βιωσιμότητα του εντύπου, αλλά και τη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων του.

Νωρίτερα χθες, ο Διευθυντής της εφημερίδας, Άγγελος Τσέκερης έκανε γνωστή (μέσω facebook) την παραίτησή του, αποδίδοντας την εκδοτική αποτυχία του εντύπου και στην έλλειψη συστηματικής στήριξής της μέσα από ένα δυνάμει δίκτυο 5.000 συνδρομητών, με βάση τα 60.000 ενεργά μέλη του κόμματος.

«Οι νέοι αναγνώστες δεν πάνε στο περίπτερο. Θέλουν το pdf. Και για να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα της η εφημερίδα βασισμένη στο ηλεκτρονικό χρειάζονταν 5000 συνδρομητές.

Θεωρούσα ότι σε μια δεξαμενή 60.000 μελών του κόμματος θα καταφέρναμε να συγκεντρώσουμε αυτόν τον κόσμο. Δεν καταφέραμε ούτε να το πλησιάσουμε» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσέκερης, προσθέτοντας πως «σήμερα η κατάσταση έχει ως εξής: Ελλείψει συνδρομητών, οι πόροι για να χρηματοδοτηθεί η καθημερινή έκδοση, απλά δεν υπάρχουν. Τελεία».

Τελεία, επιχειρούν, την ίδια ώρα, να θέσουν και οι περίπου 80 εργαζόμενοι της «Αυγής» «σε κάθε σχεδιασμό για το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της ΑΥΓΗΣ», συμπαρασύροντας και το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που προωθεί η διοίκηση του Ομίλου, την οποία ταυτόχρονα καταγγέλλουν πως «έχει αρχίσει ήδη να υλοποιεί σχέδιο για το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου και την απώλεια αγνώστου αριθμού θέσεων εργασίας».

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι της «Αυγής» υποστηρίζουν ότι «η χρεωκοπία της εφημερίδας και η απαξίωση του δημοσιογραφικού της στίγματος έχει πρόσωπα και διευθύνσεις, και σίγουρα τα πρόσωπα αυτά δεν είναι των εργαζομένων, οι οποίοι επί σειρά ετών έχουμε βάλει πλάτη για τη διάσωση της εφημερίδας», χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «εξόφθαλμα οξύμωρο γεγονός οι ιθύνοντες να επικαλούνται την επί σειρά ετών δυσχερή οικονομική κατάσταση του οργανισμού, προκειμένου να δικαιολογήσουν τόσο την εθελουσία όσο και το επερχόμενο λουκέτο, τη στιγμή που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν προχωρήσει σε αύξηση δαπανών και σε προσλήψεις διευθυντικών στελεχών με υψηλούς μισθούς». Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι εργαζόμενοι της εφημερίδας αιτήθηκαν κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να λάβουν «καθαρές απαντήσεις».

Με καθαρές κουβέντες αναπτύχθηκε, κατά πληροφορίες, το θέμα της «Αυγής» και στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς το ζήτημα της βιωσιμότητας του εντύπου με τη σημερινή μορφή είναι επί της αρχής μη υπερασπίσιμο για την πλειοψηφία των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για το λόγο αυτό, η διοίκηση του Ομίλου είχε εκπονήσει business plan με την προώθηση προγράμματος εθελουσίας εξόδου, ώστε να απομακρυνθεί ένας ικανός αριθμός εργαζομένων, που θα μείωνε αισθητά το μισθολογικό βάρος, αυξάνοντας την ίδια ώρα κατά πολύ τις πιθανότητες επιβίωσης του φύλλου. Μόνο που με την πρόταση για εθελούσια (η οποία συνοδευόταν από την καταβολή 28 μισθών) αποχώρησαν μόνο 14 εργαζόμενοι, φέρνοντας την αξιωματική αντιπολίτευση αντιμέτωπη με «όλα τα ενδεχόμενα», αλλά και με εσωτερικές αμφιταλαντεύσεις.

Πολιτικό Συμβούλιο για την «Αυγή»

Τα πιθανά ενδεχόμενα αναφορικά με την τύχη της «Αυγής» θα συζητηθούν εκτενώς σήμερα στις 10 το πρωί, οπότε συνεδριάζει εκτάκτως το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη αυτό της ιστορικής εφημερίδας. Με τους διαθέσιμους πόρους να εξαντλούνται σε αυτούς της κρατικής χρηματοδότησης, αν η εθελούσια έξοδος δεν φέρει άμεσα καρπούς, στα σενάρια επιβίωσης που εξετάζονται περιλαμβάνεται η αναστολή του καθημερινού φύλλου και η ενίσχυση της Κυριακάτικης έκδοσης, αλλά και της διαδικτυακής παρουσίας του μέσου.

Μιλώντας με τη γλώσσα των αριθμών, πηγές της Κουμουνδούρου επισήμαναν χθες πως η «Αυγή» μαζί με τον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο «απορροφά το 72% της κρατικής χρηματοδότησης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ», την ώρα που «ήδη από το 2018 οι εκθέσεις των ορκωτών λογιστών υπογραμμίζουν πως επί της ουσίας και δεδομένης τη κρίση του Τύπου, η Αυγή έχει οικονομικά χρεωκοπήσει και καταφέρνει να συνεχίζει την έκδοσή της μόνο και μόνο από την ισχυρή χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ». Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ακόμη πως «η Αυγή συγκεκριμένα απορροφά 2 εκατ. ευρώ ετησίως», με το πρόβλημα να καθίσταται δισεπίλυτο, λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων στο χαρτί. Όλα τα παραπάνω «οδηγούν στην δύσκολη αλλά αδήριτη ανάγκη να μειωθεί το κόστος λειτουργίας της Αυγής» ανέφεραν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ταυτόχρονα για το πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου πως «αν κάτι κάτι τέτοιο δεν υλοποιηθεί άμεσα, τότε υπάρχει πράγματι ο κίνδυνος ολικού κλεισίματος της Αυγής, όχι μόνο του καθημερινού φύλλου. Και όχι από επιλογή, αλλά από οριστικό οικονομικό αδιέξοδο».

Κλείσιμο
Παρόλα αυτά, όλοι οι εμπλεκόμενοι, «θα κληθούν να εξετάσουν και να πάρουν τις δύσκολες αλλά αναγκαίες εκείνες αποφάσεις, όπως και το ενδεχόμενο προσωρινής αναστολής έκδοσης του καθημερινού φύλλου, που θα διασφαλίσουν, ωστόσο, ότι η ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς όχι μόνο ΔΕΝ θα κλείσει, αλλά θα ενισχύσει την παρουσία της τόσο διαδικτυακά, όσο και στο Κυριακάτικο φύλλο της», καταλήγουν οι ίδιες πηγές, με ορίζοντα τη σημερινή συνεδρίαση του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου.

Για το ζήτημα της «Αυγής» τοποθετήθηκε χθες και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος -μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ACTION24, παραδέχτηκε πως η εφημερίδα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και το βασικό σενάριο σε αυτή την φάση, όπως είπε, είναι να διατηρηθεί το Κυριακάτικο φύλλο και το ψηφιακό κομμάτι της εφημερίδας, ενώ η κυκλοφορία του ημερήσιου φύλλου θα ανασταλεί. «Η Αυγή δεν θα κλείσει, θα κάνουμε τα πάντα για αυτό», τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος.

Κύμα αντιδράσεων καταγράφηκε χθες και στους κόλπους των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ δημόσια για το θέμα έχει τοποθετηθεί τις τελευταίες ημέρες και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, αναφέροντας πως «θεωρώ ότι δεν πρέπει να κλείσει και ότι δεν θα πάει σε μια τέτοια εξέλιξη, για οικονομικούς λόγους προφανώς». «Εξελίσσεται και περί αυτού πρόκειται, ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου με πολύ σημαντικές απολαβές και ελπίζω ότι για μια ακόμα φορά σε έναν τέτοιο χώρο που έχει δοκιμαστεί διαχρονικά και επώδυνα οικονομικά, θα βρεθούν οι λύσεις που πρέπει να βρεθούν. Σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνω ότι θα κλείσει το καθημερινό φύλλο» υποστήριξε ο κ. Βούτσης και κατέληξε «δεν είμαι ούτε στο ΔΣ της Αυγής, ούτε ξέρω τα οικονομικά δεδομένα, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να προχωρήσει το εγκεκριμένο σχέδιο σε σχέση με τις εθελούσιες εξόδους».

«Αυγή: πέρασαν 70 χρόνια από το πρώτο φύλλο. Θα συνεχίσει για πολλά ακόμα. Στο χέρι μας είναι!» σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, Πάνος Λάμπρου, λίγο πριν τη σημερινή συνεδρίαση του οργάνου.


Ειδήσεις σήμερα:

Survivor: Ο «στημένος αγώνας» έβαλε στη βάρκα της επιστροφής την Παρασκευή - Δείτε βίντεο

Ίντερ-Γιουβέντους 2-1: Με buzzer-beater του Σάντσες στο 121' το Super Cup στους «νερατζούρι» - Δείτε τα γκολ

Σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο βορειοδυτικά της Ικαρίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης