Μητσοτάκης: Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα υποστηρίζεται από τον βρετανικό λαό

Μητσοτάκης: Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα υποστηρίζεται από τον βρετανικό λαό

Η ανάρτησή του για την έρευνα του YouGov που δείχνει την πλειοψηφία των Βρετανών να συμφωνεί με την επιστροφή τους στην Αθήνα

mitsotakis-glypta-5_2
Ανάρτηση σχετικά με τα αποτελέσματα έρευνας στην βρετανική κοινή γνώμη για το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως γράφει ο πρωθυπουργός οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου είναι ισχυρές. «Ας τις ενδυναμώσουμε περαιτέρω. Ήρθε η ώρα να κάνουμε το σωστό και να επανενώσουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα. Μία κίνηση που υποστηρίζεται από τον βρετανικό λαό», σημειώνει ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του στo Twitter.

Δείτε την ανάρτηση του πρωθυπουργού:


Στην εν λόγω έρευνα που διενήργησε το YouGov το 59% όσων απάντησαν δηλώνουν πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα ενώ μόλις το 18% απαντά πως πρέπει να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο. Σημειώνεται πως ένα 22% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

glypta-parthenona-5
Κλείσιμο

Όπως έγραψε πρόσφατα η βρετανική εφημερίδα Telegraph, η πίεση δεν έρχεται μόνο από την πλευρά της Ελλάδας, αλλά και από την UNESCO. Ο βραχίονας του ΟΗΕ για πολιτιστικά ζητήματα έχει επικρίνει έντονα τις συνθήκες υπό τις οποίες εκτίθενται τα Γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ πρόσφατα έκρινε ότι το ζήτημα της επιστροφής τους είναι διακρατικό, «υπονομεύοντας την έτοιμη δικαιολογία του Μπόρις Τζόνσον ότι υπουργοί δεν μπορούν να αναμειχθούν στο θέμα διότι τα Μάρμαρα ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο».

Η ελληνική θέση, τονίζει η βρετανική εφημερίδα, ενισχύεται επίσης από την εντεινόμενη τάση στους κόλπους μεγάλων ευρωπαϊκών μουσείων υπέρ της επιστροφής αρχαιοτήτων και τεχνουργημάτων τα οποία έχουν παρθεί από τρίτες χώρες. «Υπάρχει αναμφίβολα μία στροφή προς την κατεύθυνση αυτή, μουσεία στην Ευρώπη και αλλού αλλάζουν τη στάση τους όσον αφορά τον επαναπατρισμό», δήλωσε στην Telegraph o Αλεξάντερ Χέρμαν, συγγραφέας του βιβλίου «Restitution: The Return of Cultural Artifacts». Η τάση αυτή «έχει ενισχυθεί πραγματικά τα τελευταία πέντε χρόνια και άλλες χώρες με αποικιοκρατικό παρελθόν, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, όλες κινούνται προς τα εκεί», προσέθεσε.

Ειδήσεις σήμερα:

Η τουρκική λίρα κατακρημνίζεται, ο Ερντογάν εθελοτυφλεί και η οργή των πολιτών... φουντώνει

Σκότωσε τη σύντροφό του, βίασε την κόρη της και μετά παρακαλούσε να τον εκτελέσουν

Σε πίεση το ΕΣΥ με πάνω από 400 εισαγωγές την ημέρα -Ποιες περιοχές τρομάζουν τους ειδικούς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης