Σκέρτσος: Η αλματώδης αύξηση εισαγωγών δεν επέτρεψε το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη

Σκέρτσος: Η αλματώδης αύξηση εισαγωγών δεν επέτρεψε το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη

Τι είπε για τα self tests – Ποιοι και πώς θα μπορούν να τα προμηθευτούν πρώτοι – Πώς απαντά στους καταστηματάρχες που διαμαρτύρονται γιατί δεν άνοιξαν

skertsos-546
Τον βηματισμό για την σταδιακή άρση του lockdown αλλά και το γιατί δεν άνοιξε το λιανεμπόριο σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα, εξήγησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

Μιλώντας στο MEGA το πρωί της Τρίτης, επιχείρησε να απαντήσει στους καταστηματάρχες των περιοχών στις οποίες τα καταστήματα δεν άνοιξαν λέγοντας πως «όλοι θέλουμε να ανοίξουν, και να λειτουργήσει η οικονομία και η εκπαίδευση. Αυτή την προσπάθεια καταβάλει η κυβέρνηση. Αλλά πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν και τις εισηγήσεις των ειδικών. Δεν τίθεται ζήτημα μη λειτουργίας επειδή δε θέλουμε να λειτουργήσει το λιανεμπόριο σε αυτές τις περιοχές. Τίθεται θέμα υγειονομικό».

«Σε ό,τι έχει να κάνει με το λιανεμπόριο μιλάμε για μη αναλώσιμα προϊόντα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά από λίγες ημέρες. Σε ό,τι έχει να κάνει με αλλοιώσιμα προϊόντα, εκεί θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση», εξήγησε ο κ. Σκέρτσος στο ίδιο θέμα.

«Συμφωνώ ότι είναι δυσάρεστη κατάσταση να ρυθμίζουμε ανά εβδομάδα την καθημερινότητά μας. Ο κόσμος θέλει σταθερότητα και επιστροφή στην κανονικότητα. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει κόπωση μετά από ένα χρόνο. Στις τρεις αυτές περιοχές υπάρχει μία αλματώδης αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Αυτό είναι το βασικό κριτήριο που οδήγησε σε αυτή την απόφαση την Παρασκευή», είπε ακόμα και πρόσθεσε «Δυστυχώς αυτή είναι η συνθήκη της πανδημίας. Μέσα σε λίγες ημέρες μπορούν να αλλάξουν δραματικά τα δεδομένα. Μέσα σε λίγες ημέρες είδαμε σχεδόν διπλάσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Αυτό ήταν κάτι που οδήγησε σε αυτή την απόφαση».

Προτεραιότητα η εκπαίδευση για τα self tests

Μιλώντας για τα αυτοδιαγνωστικά κιτ τα οποία θα μπορούν να προμηθευτούν οι πολίτες, ο κ. Σκέρτσος σημείωσε πως τα τεστ θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από την Πέμπτη στα μεγάλα αστικά κέντρα, και την Παρασκευή και στις υπόλοιπες περιοχές.

Θα πρέπει να τα προμηθευτούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί άμεσα, καθώς η συζήτηση είναι από την επόμενη Δευτέρα να λειτουργήσουν τα λύκεια», είπε ο κ. Σκέρτσος αναφορικά με το άνοιγμα των λυκείων.

Κλείσιμο
Εξηγώντας την διαδικασία είπε πως «όταν έχουμε επάρκεια τεστ και για το λιανεμπόριο, θα μπορέσουμε να ανοίξουμε και όλο το λιανεμπόριο με τη χρήση τους. Αυτή τη βδομάδα θα είναι ανοιχτά τα ΑΜΚΑ των μαθητών, των εκπαιδευτικών και του διοικητικού προσωπικού των σχολείων. Οπότε δε θα μπορεί ο υπόλοιπος κόσμος να πάρει τεστ προς το παρόν», εξήγησε σε σχέση με τα τεστ.

Μιλώντας για την πιθανότητα να μπορούμε να ταξιδέψουμε εκτός νομού για το Πάσχα, ο κ. Σκέρτσος σημείωσε πως «το μήνυμα προς όλους είναι ότι το lockdown έχει κρατήσει πάρα πολύ, και μπορεί πλέον να φέρνει αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τον επόμενο χρόνο πρέπει να συμβιώσουμε με τον ιό και τα κρούσματα. Τα κρούσματα θα εντοπίζονται ολοένα και περισσότερο σε ομάδες που δεν είναι υψηλού κινδύνου, αλλά ο ιός θα κυκλοφορεί ανάμεσά μας».

Δείτε το βίντεο:



Ειδήσεις σήμερα: 

To Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξειδικεύει τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τους S-400

ΗΠΑ: Αστυνομικός σκότωσε 13χρονο στο Σικάγο κατά τη διάρκεια καταδίωξης

Γιατί ο Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα τη Λιβύη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης