Λιβάνιος: Τις επόμενες ημέρες στη Βουλή η ρύθμιση οφειλών προς ΟΤΑ με 120 δόσεις

Λιβάνιος: Τις επόμενες ημέρες στη Βουλή η ρύθμιση οφειλών προς ΟΤΑ με 120 δόσεις

Ο υφυπουργός μιλώντας στην Ολομέλεια προανήγγειλε νέο εκλογικό σύστημα για την τοπική αυτοδιοίκηση

5186909
Ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη προς ΟΤΑ θα φέρει στην Βουλή τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο.

Παράλληλα, ο υφυπουργός μιλώντας στην Ολομέλεια στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού προανήγγειλε νέο εκλογικό σύστημα για την τοπική αυτοδιοίκηση «το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στον νικητή των εκλογών να κριθεί από τους πολίτες για το αν τήρησε την εντολή που έλαβε».

«Μέσα στο 2020, το υπουργείο Εσωτερικών ενίσχυσε τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας με περίπου 400 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση της πανδημίας και την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της» ειπε ο κ. Λιβάνιος για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Από Μάρτιο έως Μάιο, 86.620.000 ευρώ για προμήθειες υλικού, μέσα προστασίας εργαζομένων και λοιπές δαπάνες. 2,5 εκατομμύρια για την υγειονομική προστασία των Ρομά. 1,5 εκατομμύριο για κάλυψη αναγκών για τροφές αδεσπότων ζώων. Στις περιφέρειες το ίδιο χρονικό διάστημα 15 εκατομμύρια ευρώ για αντίστοιχους λόγους. Πριν ξεκινήσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, τον Οκτώβριο ενίσχυση 40 εκατομμυριων ευρώ με βάση τις πραγματικές απώλειες δήμων μέχρι τις 31 Ιουλίου. Τον Νοέμβριο άλλα 50 εκατομμύρια δόθηκαν οριζόντια σε όλους τους δήμους. Έκτακτη επιχορήγηση».

«Πάνω από 100 εκατομμύρια δόθηκαν στους δήμους της χώρας για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, πάνω από 80 εκατομμύρια για τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Ένα συνολικό ποσό μόνο για τους Δήμους περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ. Μετρητά και άμεσα διαθέσιμα στους δήμους. Προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και την ανακούφιση των πολιτών και των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία» τόνισε ο ίδιος για να συνεχίσει: «Το υπουργείο Εσωτερικών πόσο άμεσα και ουσιαστικά έχει συμβάλει σε περιοχές σε όλη την Ελλάδα που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Από τη Χαλκιδική και τη Θάσο έως τη Θεσσαλία, τη Χερσόνησο και το Λιτόχωρο. Για πρώτη φορά η αυτοδιοίκηση βλέπει τη κεντρική κυβέρνηση δίπλα της και όχι απέναντί της. Με έργα και όχι με λόγια. Αλλά μάλλον, η αντιπολίτευση ούτε μιλά με τα στελέχη της στην αυτοδιοίκηση, ούτε είναι σε επαφή με την αυτοδιοίκηση».

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: «Δεν σέβεστε την αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Ακόμα και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο που ασκείτε. Επιστρατεύετε είτε χαριτωμένες εκφράσεις είτε εντελώς λαϊκίστικες κραυγές. Σας ενοχλούν τα πάντα. Οτιδήποτε πάει μπροστά την αυτοδιοίκηση σας βρίσκει αντίθετους. Οτιδήποτε αλλάζει, είστε σε όλα αντίθετοι. Δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι για αυτή την Κυβέρνηση υπάρχουν μόνο Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης ή καταβολών. Γιατί για εμάς η αυτοδιοίκηση είναι ανεξάρτητη. Αυτό λέει το Σύνταγμα. Αυτό κάνουμε».

Ο ίδιος μίλησε για σύστημα «ανακατανομής των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης με γνώμονα την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης. Να δώσουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία στην αυτοδιοίκηση για να αποφασίσει η ίδια ποια θέλουν να είναι η αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής της. Την καλύτερη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων μπορεί να την κάνουν οι δήμοι και οι περιφέρειες. Και αυτό θα γίνει. Όλοι οι δήμοι από τη Γαύδο έως την Αθήνα και από το Αγαθονήσι έως την Θεσσαλονίκη θα έχουν στη διάθεσή τους τα εργαλεία για να ασκήσουν αποτελεσματική προοπτική. Και με έμπρακτη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού της». Παράλληλα σημείωσε ότι θα ακολουθήσει « Νέο νομοθετικό πλαίσιο, νέος κώδικας της Αυτοδιοίκησης. Ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης. Ένα νέο σύστημα εποπτείας των ΟΤΑ. Το φθινόπωρο του 2021 όλες οι υπηρεσίες εποπτείας των δήμων και των περιφερειών θα λειτουργούν πλήρως και υπό ανεξάρτητο αξιοκρατικά επιλεγμένο επόπτη νομιμότητας. Σταματάει κάθε πολιτική επιρροή στον έλεγχο νομιμότητας των δήμων και των περιφερειών. Με ταχείες διαδικασίες ελέγχου νομιμότητας ώστε η όλη διαδικασία να είναι σύμμαχος της διαφάνειας και όχι τροχοπέδη της».

Ειδήσεις σήμερα:

Click away: Πρεμιέρα σήμερα για το λιανεμπόριο - Ανησυχούν οι επιστήμονες για αύξηση των κρουσμάτων

«Βελτιωμένη πρόταση» από την κυβέρνηση περιμένει η Εκκλησία για Χριστούγεννα και Φώτα

Αλβανία: Πέμπτη ημέρα επεισοδίων για τον θάνατο του Κλόντιαν- Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης