«Βελτιωμένη πρόταση» από την κυβέρνηση περιμένει η Εκκλησία για Χριστούγεννα και Φώτα

«Βελτιωμένη πρόταση» από την κυβέρνηση περιμένει η Εκκλησία για Χριστούγεννα και Φώτα

Συνεδριάζει την Τρίτη η Ιερά Σύνοδος - 180 χριστιανικά σωματεία ζητούν άνοιγμα ναών - Οι αποφάσεις της κυβέρνησης οδηγούν σε διχασμό, λέει ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων - O Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος κάνει λόγο για Εκκλησία «υπό διωγμόν»

koronoio12
«Βελτιωμένη πρόταση» περιμένει από την Πολιτεία η Εκκλησία για το άνοιγμα των ναών τα Χριστούγεννα, θεωρώντας ότι «υπάρχει ακόμα χρόνος για αλλαγή της απόφασης». Αυτή, είναι η επίσημη συνετή γραμμή της Εκκλησίας, σύμφωνα με πληροφορίες από εκκλησιαστικές πηγές, ενόψει της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιερά Συνόδου την προσεχή Τρίτη και ενώ σε αντίθεση πολλοί Ιεράρχες βρίσκονται ήδη «στα κάγκελα»» και έτοιμοι να χτυπήσουν καμπάνες πένθιμα να καταγγείλουν τη κυβέρνηση ή και να παραβιάσουν την απόφαση , λειτουργώντας τους ναούς με μέτρα προστασίας και αριθμός πιστών ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα των ναών.

Αν και η Εκκλησία, όπως λένε εκκλησιαστικοί κύκλοι κατανοεί το θέμα προστασίας της δημόσιας υγείας, διεργασίες και συζητήσεις προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης για τον τρόπο λειτουργίας των ναών, που προβλημάτισε έντονα την πλειονότητα των Μητροπολιτών , που αναμένεται να ασκήσει πίεση κατά τη διάρκεια εργασιών της ΔΙΣ . Η πρόταση που έχει γνωστοποιηθεί για τις γιορτές προβλέπει ότι οι εκκλησίες θα ανοίξουν μόνο ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων. Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων (9) σε όλες τις εκκλησίες και έως εικοσιπέντε (25) ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Επίσης ότι τα Θεοφάνεια, δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός των υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

Δημητριάδος: Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές

«Θα περιμένουμε την απόφαση της Δ.Ι.Σ., γιατί μόνο αυτή μας δεσμεύει, ουσιαστικώς και εκκλησιαστικώς», σχολίασε στο TRT ο Mητροπολίτης Δημητριάδος, Ιγνάτιος.«Ζητήσαμε το μέτρο, τη χρυσή τομή. Οι αποφάσεις, αν ισχύσουν όπως ανακοινώθηκαν, δεν συνιστούν μέτρο και χρυσή τομή», σημείωσε ο κ. Ιγνάτιος, «άρα, θα περιμένουμε τις αποφάσεις της Δ.Ι.Σ. και ανάλογα θα πράξουμ», και υπογράμμισε ότι «ξέρουμε να χειριστούμε τα πράγματα. Το έχουμε ξανακάνει και νομίζω ότι θα γιορτάσουμε Χριστούγεννα, γιατί έτσι πρέπει, με απόλυτη, βεβαίως, ασφάλεια για τους ανθρώπους».

Ο Μητροπολίτης θεωρεί κατανοητή την απόφαση για τον εορτασμό των Θεοφανίων χωρίς την παραδοσιακή τελετή του καθαγιασμού των υδάτων, υπογράμμισε την ανάγκη «να παραμείνουμε κοινωνία συγκροτημένη» και κάλεσε όσους παίρνουν τις αποφάσεις «να αναλογιστούν τί αναλαμβάνουν ως ευθύνη και τί πρέπει να κάνουν. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ακόμη περιθώριο να βρούμε το μέτρο, τη χρυσή τομή και ελπίζω ότι εν τέλει θα τη βρούμε όλοι μαζί». Για να τονίζει «Πολλές φορές στη ζωή μας βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ακραίες αντιλήψεις και απόψεις. Οι Χριστιανοί, με διακριτικότητα στεκόμαστε, λαμβάνουμε μέτρα και ευθύνες», πρόσθεσε ο κ. Ιγνάτιος και υπογράμμισε ότι «πρέπει, όμως, ν’ αποφευχθούν ακραίες καταστάσεις από την Πολιτεία, απ’ αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις. Γι’ αυτό, η διάκριση και η εύρεση της χρυσής τομής είναι πιο αναγκαία από ποτέ, για να γιορτάσουμε Χριστούγεννα».

Μητροπολίτης Καλαβρύτων: Ο άνθρωπος έχει και πνευματικές ανάγκες, οι οποίες δεν πρέπει να παραθεωρούνται

«Ανατρεπτικές» χαρακτήρισε τις αποφάσεις της Κυβέρνησης για τη λειτουργία των ναών τα Χριστούγεννα ο μητροπολίτης Καλαβρύτων, Ιερώνυμος και τόνισε πως «οδηγούν σε κλίμα διχασμού με κίνδυνο να πληγεί ανεπανόρθωτα η ενότητα και η σύμπνοια του λαού μας, που είναι το πρώτο ζητούμενο αυτές τις κρίσιμες μέρες».

Κλείσιμο
Ο κ. Ιερώνυμος, είπε ότι «ο άνθρωπος έχει και πνευματικές ανάγκες, οι οποίες δεν πρέπει να παραθεωρούνται. Οι κρατικοί φορείς φαίνεται να αγνοούν τον λόγο του Κυρίου, πως δεν μπορεί μόνο με ψωμί να ζήσει ο άνθρωπος».

180 χριστιανικά σωματεία ζητούν άνοιγμα ναών

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) διαβίβασε στην κυβέρνηση επιστολή 180 χριστιανικών σωματείων από όλη τη χώρα, με την οποία ζητούν το άνοιγμα των ναών ενόψει των Χριστουγέννων. «Εκείνο που ζητάμε είναι να μας δοθεί η δυνατότητα να καταφεύγουμε στους ναούς μας. Να μπορούμε ν’ ανάψουμε ένα κερί. Να εξομολογηθούμε. Να λειτουργηθούμε. Να κοινωνήσουμε. Οι πιστοί εκτιμούν τις προσπάθειες των ιατρών και των νοσηλευτών και σέβονται και τηρούν τους νόμους της πολιτείας. Ας σεβαστεί και η πολιτεία τούς ιερούς ναούς, οι οποίοι δεν αποτελούν εστίες διαδόσεως του ιού», λέει η επιστολή.

Aδεια εξαίρεσης για τον Αγιασμό των υδάτων θα ζητήσει ο Μητροπολίτης Πειραιώς

Να εξαιρεθεί από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις που απαγορεύουν την τέλεση αγιασμού των υδάτων, ανήμερα των Φώτων, αναμένεται να ζητήσει ο Μητροπολίτης Πειραιώς. Μέσω του εκπροσώπου Τύπου της Μητρόπολης, Δημήτρη Αλφιερή, έγινε γνωστό πως θα ζητήσει εξαίρεση προκειμένου να αγιάσει τα νερά του πρώτου λιμανιού της χώρας καθώς εφέτος , αποφασίστηκε να μην γίνει αγιασμός των υδάτων σε ανοιχτούς χώρους και οι ιερείς να το κάνουν στις κολυμπήθρες των ναών.

Κερκύρας Νεκτάριος: «Η πανδημία χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να μην κοινωνούμε»

O Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος που έχει κάνει λόγο για Εκκλησία «υπό διωγμόν», είπε χθες «Όμως εμείς έχουμε μπροστά μας τον Άγιο Σπυρίδωνα τον οποίο παρακαλούμε για όλη την οικουμένη, αυτήν που πλήττεται από αντίθεες δυνάμεις». Για να τονίσει: «Η πανδημία χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να μην κοινωνούμε. Στοχοποιείται η Εκκλησία. Όμως εμείς, ακολουθώντας τον Άγιο Σπυρίδωνα, α συνεχίσουμε να πορευόμαστε στην πνευματική παρακαταθήκη του και προσευχόμαστε να συνέλθει ο κόσμος από την πτώση και την λοξοδρόμηση.

Η Θεία κοινωνία είναι η πεμπτουσία της πίστης μας! Και ο Άγιος θα μας βοηθήσει να κρατήσουμε τη αυθεντικότητα της ζωής μας, λειτουργώντας και κοινωνώντας!».

Δεν εφαρμόζεται το μέτρο

Δεν είναι λίγοι αυτοί που χαρακτηρίζουν ως «δώρο άδωρο» απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν οι ναοί ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων μόνο ανήμερα και με λίγους πιστούς . Όπως λένε είναι δύσκολο να γίνει επιλογή των πιστών , στη συνέχεια παρακολούθηση να μην μπει κανείς άλλος, ή κλείσιμο της πόρτας του ναού. «Καλύτερα να παραμείνει η κατάσταση ως έχει λένε κάποιοι Ιεράρχες, δηλαδή να κάνουν οι ιερείς μόνοι τους τις λειτουργίες με κλειστές πόρτες. «Το μέτρο δύσκολα εφαρμόζεται» λένε χαρακτηριστικά ιερείς.

Ένα ακόμα θέμα που βάζουν οι ιερείς είναι το θέμα της ευθύνης της εισόδου των πιστών στους ναούς. Ερωτήματα του τύπου ποιος θα κάνει την επιλογή των 9 πιστών ή ποιος θα ελέγχει την είσοδο απασχολούν τους ιερείς όλων των Μητροπόλεων , από την πρώτη στιγμή που έγιναν οι ανακοινώσεις.Επρεπε να βρεθεί η «χρυσή τομή» επισημαίνουν οι Ιεράρχες, υπογραμμίζοντας ότι η αναλογία πιστών και τετραγωνικών ήταν αποδεκτή για λόγους δημόσιας υγείας. «Κατανοούμε ότι πρέπει να προστατευτεί η δημόσια υγεία» λένε οι ψυχραιμότερες φωνές της Εκκλησίας αλλά έπρεπε να βρεθεί και ένα μέτρο που να μπορεί να εφαρμοστεί και όχι να προκαλέσει αντιδράσεις.

Σερρών: Η Εκκλησία δεν είναι κοσμικό ίδρυμα στο οποίο το κάθε κράτος μπορεί να φέρεται με αυτό τον τρόπο

«Ασφαλώς και νουν έχουμε και προφυλασσόμεθα και εμείς και προφυλάσσουμε και τους αδελφούς μας», σημείωσε ο μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος «αλλ’ όμως αρνούμεθα να δεχθούμε τη λογική αυτού του κόσμου ότι η Εκκλησία είναι ένα κοσμικό ίδρυμα στο οποίο το Κράτος και το κάθε κράτος μπορεί να φέρεται με αυτό τον τρόπο». «Ταπεινωνόμεθα όμως για χάρη της αγάπης και της ενότητος του λαού, αλλά δεν παύουμε να προσευχόμεθα να φωτίσει ο Θεός εκείνους οι οποίοι έχουν στα χέρια τους την διαχείριση αυτής της καταστάσεως να αντιληφθούν ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο σάρκα, αλλά είναι και ψυχή και αυτή η ψυχή θέλει τροφή όπως και το σώμα και η τροφή της ψυχής είναι το Σώμα και το Αίμα του Δεσπότου Χριστού», τόνισε ακόμα ο μητροπολίτης Θεολόγος.

Ειδήσεις σήμερα:

Brexit: Φον ντερ Λάιεν και Τζόνσον αποφασίζουν σήμερα αν θα συνεχισθούν οι συνομιλίες

Click away: Πρεμιέρα σήμερα για το λιανεμπόριο - Ανησυχούν οι επιστήμονες για αύξηση των κρουσμάτων

Λονδίνο: Κοσμοσυρροή στους εμπορικούς δρόμους και «καμπανάκι» από τους ειδικούς για τρίτο κύμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης