LIVE

Κορωνοϊός

Ευρωπαϊκή Ένωση: Αυτή είναι η λίστα των κυρώσεων που ετοιμάζει κατά της Τουρκίας

borelart

Απαγόρευση δανεισμού της Τουρκίας από τις κρατικές τράπεζες των 27 χωρών της ΕΕ και τα άλλα αντίποινα που εξετάζει η Κομισιόν - Δείτε τον πρώτο κατάλογο κυρώσεων που σχεδιάζεται να επιβληθούν στην Άγκυρα, αν ο Ερντογάν δεν αποκλιμακώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Μήνυμα προς την Τουρκία ότι αν επιμείνει στην επιθετική συμπεριφορά και την προσπάθεια σφετερισμού της κυριαρχίας επί θαλασσίων ζωνών που ανήκουν στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία τότε η ΕΕ είναι έτοιμη να προχωρήσει στην ενεργοποίηση συγκεκριμένων κυρώσεων, στέλνουν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ οι οποίοι συνεδρίασαν στο Βερολίνο.

Στο τέλος των διήμερων συζητήσεών τους, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας Ζοζέπ Μπορέλ παρουσίασε προφορικά στους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών ένα σχέδιο κυρώσεων το οποίο αναμένεται να επικαιροποιηθεί και να υποβληθεί προς έγκριση στους ηγέτες των χωρών της ΕΕ στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο που ανέγνωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ στους 27 υπουργούς Εξωτερικών προβλέπεται η ενεργοποίηση των εξής κυρώσεων προς την Τουρκία σε περίπτωση που η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν δεν λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης που προκαλεί η Άγκυρα με την επιθετικότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο:

1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο.

2. Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες.

3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)

4. Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) - απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκία από κρατικές τράπεζες χωρών ΕΕ

5. Δυνατότητα μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίωνπου εκταμιεύονται προς την Τουρκία

6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών

7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες Κύπρου και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

«Ο Ύπατος Εκπρόσωπος παρουσίασε επιλογές μελλοντικών κυρώσεων στην Τουρκία, οι οποίες θα παρουσιασθούν στο Συμβούλιο Αρχηγών [Κυβερνήσεων] στο τέλος Σεπτεμβρίου, αν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση απ’ την τουρκική πλευρά και διάλογος.

Άρα λοιπόν, νομίζω ότι η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που θα μπορούσε να πάρει από αυτό το Συμβούλιο. Μία κατανόηση κυρώσεων, εάν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει και δεν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου» τόνισε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα κέρδισε την ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων της. Ήταν σημαντικό ότι, κατά την άτυπη αυτή συζήτηση -είναι άτυπο Συμβούλιο, δεν καταλήγει σε αποφάσεις, αλλά παρά ταύτα- υπήρξε ένα σαφές κλίμα. Και αυτό το σαφές κλίμα ήταν απολύτως υποστηρικτικό για τη χώρα και απεικονίστηκε στα συμπεράσματα του Ύπατου Εκπροσώπου».

Ερωτηθείς τι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Αυτό που θα ήθελα να ελπίζω είναι ότι η Τουρκία θα επανέλθει στη λογική, θα σταματήσει τις προκλήσεις, θα σταματήσει τις αυθαίρετες ενέργειες, θα σταματήσει τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, και από εκεί και πέρα θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανέλθει σε ένα πλαίσιο συζήτησης για τη μία υπαρκτή διαφορά, δηλαδή την υφαλοκρηπίδα και τις υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες. Με ποιο πλαίσιο αναφοράς όμως; Πάντα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».

Κατά πληροφορίες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων επιβεβαιώθηκε η αλληλεγγύη προς Ελλάδα και Κύπρο και επιβεβαιώθηκε η άμεση έκκληση προς την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι η αποχή Τουρκίας από μονομερείς ενέργειες είναι βασικό στοιχείο για την πρόοδο του διαλόγου.

Οι αρμόδιες ομάδες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων αναμένεται να εξετάσουν επιπλέον κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Οι 27 υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να ζητήσουν από την Τουρκία να ανταποκριθεί σε πρόσκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης και της υποβολής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (79)

Μιχαλης

ο Μπορελ ειναι δυστυχως πολυ μικρος για τα παπουτσια που φοραει. Η ΕΕ ειναι με αυτα τα ατομα ενας Νανος και δη ακεφαλος!

Αντιερντογανικός ορός

Ένα απόλυτο και άμεσο μέτρο είναι να στείλουν όλες οι χώρες της ΕΕ πίσω στην Τουρκία Τούρκους που μένουν εκεί. Όχι όλους μαζί αλλά ανά 50.000 την εβδομάδα. Σαν μέτρο μπορεί να ισχύσει 1 προς 1, δηλ. τόσοι Τούρκοι σε κάθε κράτος, όσοι υπήκοοι ΕΕ στην Τουρκία. Ας πάνε στον σουλτάνο να τους ταΐσει. Μόνον στη Γερμανία έχουν φωλιάσει 3 εκατομμύρια. Και σε ο,τι αφορά το 'προσφυγικό': Ερμητικό κλείσιμο των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων, λαθρομετανάστες που 'σώζουν' πλοία που σουλατσάρουν επίτηδες στη Μεσόγειο να μεταφέρονται αμέσως στις χώρες νηολόγησης. Η λαθρομετανάστευση φουντώνει γιατί οι λαθρο ξέρουν ότι θα "σωθούν" και θα τους πάνε κάπου στην ΕΕ. Να ξυπνήσει η ΕΕ. Ομελέτα χωρίς να σπάσουμε τα αβγά δεν γίνεται.

Όχι σε δυο μέτρα και δυο σταθμά

Μέχρι να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, όχι στην επιβολή κυρώσεων για την Λευκορωσία. Η Τουρκία καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα, απειλεί λόγω και έργω δυο κράτη της ΕΕ.

Τζιμακος

Μέχρι να πάρουν μπροστά οι Ευρωπαίοι καλό είναι να μην αγοράζετε Τουρκικα προϊόντα ούτε ένα ευρώ στην Τουρκία

Logic

Τζιμάκο το ίδιο λες και σε άλλο μύνημα, μαζί σου φίλε.Πρέπει όλοι να ρωτάμε προέλευση προϊόντος και κάπως πρέπει οι καταναλωτές να οργανωθούμε και να έχουμε πρόσβαση σε στοιχεία αλλά και να πιέσουμε να υπάρξει Νόμος που να υποχρώνει όλους να αναγράφουν με μεγάλα γράμματα στη συσκευασία την προέλευση των προϊόντων.

ΠΘ

Γιατι δεν βαζετε το σχολιο ρε παιδια? Δεν καταλαβαινω... Δεν βλεπετε οτι μας δουλευουν ΟΛΟΙ? Υπαρχει τελεσιγραφο ενος μηνα? Ε, τωρα μη τρελαθουμε! Βαλτε ρε παιδια το σχολιο! Μη κολλατε! Εμενα δεν με νοιαζουν τα κομματα! Η πατριδα με νοιαζει!!! Πρεπει καποιοι να καταλαβουν οτι δεν τρωμε σανο. Τα ιδια εκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ!... οπως τα ιδια κανουν ολοι τους εδω και μια δεκαετια! Τα κανουν πλακακια με τους ξενους και ριχνουν την Ελλαδα στο Καιαδα! Πρεπει επιτελους καποια πραγματα να αλλαξουν σε αυτη τη χωρα! Φτανει πια το παραμυθι!

Ολα κρινονται απο το αποτελεσμα...

... αυτων των κυρωσεων και απ οτι φαινεται το αποτελεσμα ειναι μηδενικο! Οι τουρκοι μετα την ανακοινωση της λιστας των κυρωσεων, προχωρησαν πιο σκληρα στις απειλες τους και ανακοινωσαν με απεριγραπτο θρασος οτι... ''Το Καστελοριζο και τα νησια που ειναι κοντα στα παραλια της Τουρκιας ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ''!! Εδω υπαρχει ενα βασικο ζητημα που δυστυχως η ΕΕ και η ελληνικη κυβερνηση δεν μπορουν η' δεν θελουν να καταλαβαινουν!... και το ζητημα αυτο ειναι οτι οι τουρκοι εκτος του ορυκτου πλουτου που θελουν να αρπαξουν απο την Ελλαδα, ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΣΟ ΑΙΓΑΙΟ!!! ΘΕΛΟΥΝ ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ!!! Ο Ερντογαν το λεει συνεχως!.. "Κανεις δεν μπορει να φυλακισει την Τουρκια στην ηπειρωτικη χωρα'' Επισης αναφερεται διαρκως στη Συνθηκη της Λωζανης, οπου ζητα αναθεωρηση και αποστρατικοποιηση των νησιων! Αν τωρα η ΕΕ και η κυβερνηση, νομιζουν οτι ο ακραιος ιμπεριαλιστης Ερντογαν, ο οποιος θελει να ξεπερασει σε υστεροφημια τον Κεμαλ, θα φοβηθει αυτες τις αστειες κυρωσεις, τοτε η' κοιμουνται υπνο βαθυ, η' μας κοροιδευουν! Δεν γινεται να μη ακουν και να μη βλεπουν, πως κινειται ο Ερντογαν! Μη τρελαθουμε! Το ατομο ειναι επικινδυνο και αν δεν παρθουν σκληρες κυρωσεις και δεν αντιμετωπιστει με σοβαροτητα, τοτε θα δουμε πολλα απο τον Χιτλερ της Τουρκιας!! Υ.Γ Αυτες οι κυρωσεις που ανακοινωθηκαν ειναι χαδι μπροστα στα σχεδια των τουρκων, αλλα ασχετα απ αυτο, θα επρεπε ΤΩΡΑ να επιβληθουν στη Τουρκια και οχι μελλοντικα! Οι τουρκοι ΤΩΡΑ παραβιαζουν την ελληνικη κυριαρχια και η επιβολη των μετρων θα επρεπε να ξεκινησει απο.... χτες!

Ερντογλάν

Θα δώσω βαλίτσες με εκατομμύρια dollars όπως κάνω εδώ και καιρό και θα εξαγοράσω δικαστές στην Χάγη. Θα σας τα πάρω όλα γκιαούριδες. ΧΑΓΗ δεν θέλετε? Θα την έχετε.

διαβαζοντας ολο τον καιρο πολλα σχολια

εδω αλλα και αλλου διαπιστωνω οτι μεγαλο μερος του πλυθησμου πασχει απο το συνδρομο της μανταμ σουσου.....νομιζουν οτι η ελλας ειναι η υπερδυναμη του 5ου αιωνα π.χ,του μ.αλεξανδρου και των ελληνιστικων χρονων η εστω της βυζαντινης αυτοκρατοριας......οτι ειναι στο χερι μας ευκολα να επιβαλλουμε προς ολους το δικαιο μας,γιατι ημαστε ωραιοι η γιατι ειμαστε απλα ελληνες.....καλο και χρησιμο το ηθικον ακμαιοτατον αλλα οταν ξεφευγει απο την λογικη και γινεται 'συνδρομο του μεγα ναπολεοντα' κατανταει το ιδιο επικινδυνο με την ηττοπαθεια.....χαλαρωστε ρε παιδια και αφηστε τους ειδικους να ασχοληθουν με τα ζητηματα που κατεχουν.....δεν ειναι ολοι προδοτες οπως νομιζεται και μονο εσεις πατριωτες....μερικοι γινεστε πιο γραφικοι και απο τον ερντογαν με το μογγολοασκερι του......οταν μας καλεσει το καθηκον θα ειμαστε εκει αλλα μην βγαζουμε τα ματια μας μονοι μας....ελεος....

ERDOGAN

HA HA HA HA

Τέλειο Tayyip

Κλαίω χαχαχαχα

Με λίγα λόγια νά'χαμε να λέγαμε

Ούτε καμία $5 δις δασμούς σε τουρκικά προϊόντα, ουτε τίποτα. Απλά κότες.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης