Κορωνοϊός: Γιατί αποφεύγουν τις μάσκες οι άνδρες; Τις θεωρούν... προφυλακτικά προσώπου!

Κορωνοϊός: Γιατί αποφεύγουν τις μάσκες οι άνδρες; Τις θεωρούν... προφυλακτικά προσώπου!

Σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Scientific American, ο λόγος που αρκετοί άνδρες εμφανίζονται απρόθυμοι ή και καθέτως αρνητικοί στη χρήση μάσκας, έχει να κάνει εν τέλει με την αντίληψή τους περί ολοκληρωμένου ανδρισμού

antres-maskes-ios543
Υποσυνείδητα, ο άνδρας τείνει να αντιμετωπίζει τη μάσκα σαν ένα «προφυλακτικό προσώπου», το οποίο εξαναγκάζεται να φορέσει, γεγονός που προκαλεί διάφορες παρενέργειες, ψυχολογικού τύπου. Σε ό,τι αφορά στα καθαυτό προφυλακτικά, η βασική -και εύλογη- ένσταση είναι ότι η χρήση τους μειώνει την ηδονή της απευθείας επαφής κατά τη σεξουαλική πράξη.

Στην περίπτωση της μάσκας, ζήτημα ηδονής, προφανώς, δεν τίθεται. Τίθεται όμως ζήτημα ταυτότητας φύλου, αυτοαντίληψης και αυτοεκτίμησης. Ένας άνδρας με μάσκα, αυτομάτως χάνει τα διακριτικά του χαρακτηριστικά, γίνεται ανώνυμος, χάνεται μέσα σε ένα πλήθος αμέτρητων άλλων πανομοιότυπων μασκοφόρων. Το αρχέγονο ένστικτο του «κυνηγού», η επιβολή επί των ανταγωνιστών του για τη γυναίκα με την οποία θα ζευγαρώσει, αφού τη γοητεύσει και την κατακτήσει, με τη μάσκα εξουδετερώνεται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πρωτόγονης αντίληψης για το ρόλο των φύλων, θεωρείται, πάντα κατά το Scientific American, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ο οποίος αποφεύγει συστηματικά να φορέσει μάσκα, ακόμη και όταν άπαντες οι στενοί του συνεργάτες δείχνουν να συμμορφώνονται με το στοιχειώδες αυτό μέτρο πρόληψης κατά των μικροβιακών μολύνσεων.

Το άρθρο του Scientific American αναφέρει ότι, ιδιαίτερα στην Αμερική, η απόρριψη της μάσκας εκ μέρους εκείνων που θεωρούν εαυτόν «σκληροπυρηνικό αρσενικό» έχει τη δική της ιστορία. Συγκεκριμένα, στο μέσον της δεκαετίας του '80, όταν είχε ενσκήψει το φονικό AIDS, είχε παρατηρηθεί ότι πολλοί άνδρες δήλωναν ανυποταξία στις οδηγίες των υγειονομικών υπηρεσιών οι οποίες προωθούσαν τη χρήση προφυλακτικού.

Η στάση αυτή, σχετιζόταν με μια συγκεκριμένη, στενή αντίληψη για το τι κάνει στ' αλήθεια άνδρα έναν άνδρα και τι, αντιθέτως, τον «ευνουχίζει», τον κάνει να φαίνεται δειλός, ευάλωτος ή ακόμη και θηλυπρεπής. Η Ένωση Αμερικανών Ψυχολόγων έχει προσδιορίσει αυτή την ιδεολογία σαν έναν «αστερισμό αρρενωπών προδιαγραφών», ο οποίος εδράζεται σε πρωτόγονες τάσεις, όπως το πνεύμα της περιπέτειας, η διακινδύνευση και η βία.

Στην περίπτωση του κορωνοϊού -όπως και σε εκείνη του HIV- το να αποφεύγει κάποιος να φορά μάσκα, σίγουρα ταυτίζεται με τη διακινδύνευση, εφόσον τίθεται εκουσίως σε αυξημένο κίνδυνο η υγεία και η ζωή τόσο του «αντάρτη» όσο και των ανύποπτων που τον συναναστρέφονται. Σε ό,τι αφορά στο πνεύμα της περιπέτειας και το στοιχείο της βίας, η αποφυγή της προστατευτικής μάσκας είναι οπωσδήποτε περιπέτεια -η οποία όμως δεν θα προσφέρει ποτέ την ηδονή της αδρεναλίνης, παρά μόνο του ανόητου ρίσκου. Κι αυτό είναι, εν τέλει μια μορφή βίας. Αυτής που συνήθως ασκούν οι άφρονες επί όλων των υπολοίπων που προτιμούν να πορεύονται βάσει κοινής λογικής.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ισορροπία τρόμου στη Λιβύη: Περιμένοντας την αντίδραση Ερντογάν μετά τον βομβαρδισμό τουρκικών στόχων

Στοίχημα η διαχείριση των εισαγόμενων κρουσμάτων - Προβληματίζει η μελανή εικόνα των Βαλκανίων

Folli Follie: Κλήθηκε σε απολογία η οικογένεια Κουτσολιούτσου και ακόμα 27 κατηγορούμενοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης