Λιβύη: Περιμένοντας την αντίδραση Ερντογάν μετά τον βομβαρδισμό τουρκικών στόχων

al-watiya

Ποιοτική στροφή στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό στη Μεσόγειο μετά τον βομβαρδισμό της βάσης Αλ Ουατίγια - Στην Ιταλία σήμερα ο Ακάρ

Νέα τροπή παίρνει η σύρραξη στη Λιβύη μετά τον βομβαρδισμό από μαχητικά αγνώστου ταυτότητας της μεγαλύτερης αεροπορικής βάσης Αλ Ουατίγια, η οποία βρίσκεται 140 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης. Ο βομβαρδισμός πραγματοποιήθηκε μετά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στη δυτική Λιβύη και είχε στόχο αντιαεροπορικά συστήματα που είχε εγκαταστήσει εκεί οι Τούρκοι.

Ας σημειωθεί ότι μέχρι πριν περίπου 1,5 μήνα η σημαντική αυτή βάση βρισκόταν στα χέρια των δυνάμεων του Χάφταρ. Την ανακατέλαβαν οι δυνάμεις της κυβέρνησης Σαράτζ με την αποφασιστική συμβολή της Τουρκίας και ουσιαστικά την παρέδωσαν στις τουρκικές δυνάμεις που έχουν μεταφερθεί στη δυτική Λιβύη. Η Άγκυρα δεν έχει κρύψει ότι επιδιώκει να δημιουργήσει και ναυτική βάση και άλλη αεροπορική στην αφρικανική αυτή χώρα.

Ο βομβαρδισμός, όμως, το βράδυ του Σαββάτου, ήταν ένα βαρύτατο πλήγμα όχι μόνο για την κυβέρνηση της Τρίπολης, αλλά και ευθέως για την Τουρκία. Οι καταστροφές ήταν κατά γενική ομολογία εκτεταμένες. Αιγυπτιακό κανάλι δημοσιοποίησε βίντεο από τον βομβαρδισμό που κατέστρεψε ολοσχερώς τα τουρκικά αντιαεροπορικά συστήματα μέσου βεληνεκούς Hawk και τρία ραντάρ.«Ο βομβαρδισμός της βάσης της Αλ Ουατίγια πραγματοποιήθηκε από άνανδρη ξένη αεροπορία που υποστηρίζει τον εγκληματία πολέμου (Χαλίφα Χάφταρ) σε μία απέλπιδα προσπάθεια να καταγάγει ηθική νίκη» δήλωσε ο Σάλαχ Αλ-Νάμρους, υφυπουργός Άμυνας του Σάρατζ. Ο ίδιος ο Σάρατζ απειλεί με αντίποινα.

Αν και τόσο η Τρίπολη όσο και η Άγκυρα απέφυγαν να κατονομάσουν τους επιτιθέμενους, γρήγορα διαψεύσθηκε η αρχική πληροφορία ότι δράστες ήταν οι Ρώσοι, οι οποίοι διαθέτουν μαχητικά στην ανατολική Λιβύη. Το Arab Weekly επικαλείται καλά ενημερωμένες πηγές, οι οποίες δείχνουν προς δύο άλλες κατευθύνσεις: προς την Αίγυπτο και προς τη Γαλλία. Τα μαχητικά που πραγματοποίησαν την επίθεση ήταν Rafale. Μονάχα αυτές οι δύο χώρες τα διαθέτουν.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι πλέον πώς θα αντιδράσει ο Ερντογάν. Μέχρι τώρα ήταν μόνο η Τουρκία που χρησιμοποιούσε στρατιωτική βία για να προωθήσει τους πολιτικούς στόχους της. Αυτό το είδαμε και στην κυπριακή ΑΟΖ και στη Συρία και στη Λιβύη, χωρίς μέχρι τώρα να συναντάει αντίσταση ίδιου χαρακτήρα.

Είναι για πρώτη φορά, που η Τουρκία πληρώνεται με το ίδιο νόμισμα, γεγονός που οπωσδήποτε σηματοδοτεί μία ποιοτική στροφή στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό στη Μεσόγειο. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας παρουσίασε ένα βίντεο που μιλάει για την δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού των τουρκικών F-16, ώστε να πραγματοποιούν επιθέσεις σε μεγάλες αποστάσεις.Είναι αυτό μία προαναγγελία κάποιου είδους στρατιωτικής ανταπάντησης; Και εάν αυτό συμβεί εναντίον ποιου θα επιχειρήσει η τουρκική Πολεμική Αεροπορία; Εναντίον των δυνάμεων του Χάφταρ, ή εναντίον αιγυπτιακών στόχων; Δύσκολο να φανταστούμε ότι θα επιτεθεί εναντίον γαλλικών.

Ο Ερντογάν έδειξε ποιος θα είναι ο στόχος. «Η αεροπορική βάση Τζούφρα ορίστηκε ως ο νέος στρατιωτικός στόχος μαζί με την πόλη Σύρτη, μετά τον καθαρισμό της Τρίπολης και των περιχώρων της από στοιχεία του Χαφτάρ», αναφέρει ανάρτηση της τουρκικής προεδρίας. Η Τζούφρα και η Σύρτη ορίζουν μία στρατηγικής σημασίας γραμμή για τον έλεγχο και της ανατολικής Λιβύης. Η κατάληψή της είναι δεδηλωμένος στόχος της κυβέρνησης Σάρατζ, αλλά και του Ερντογάν.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η ίδια αυτή γραμμή έχει χαρακτηριστεί επίσημα «κόκκινη γραμμή» όχι μόνο για την Αίγυπτο, αλλά και για τη Μόσχα. Και όχι άδικα, αφού εάν οι δυνάμεις του Σάρατζ καταλάβουν τη Σύρτη και την Τζούφρα ουσιαστικά θα έχουν ανοίξει την πόρτα για την κατάληψη και της Κυρηναϊκής (ανατολική Λιβύη). Μία τουρκική αεροπορική επίθεση σ’ αυτό τον άξονα θα προκαλέσει αναπόφευκτα την άμεση επέμβαση των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων, γεγονός που θα φέρει άμεσα αντιμέτωπη την Αίγυπτο με την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης Σάρατζ ζητά υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ευρωπαϊκές χώρες, μέσω παρέμβασής του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt. «Για περισσότερους από 14 μήνες η πρωτεύουσά μας και η περιβάλλουσα σε αυτήν δυτική περιοχή της Λιβύης καταδυναστεύεται από την παράνομη και ανήθικη επίθεσης ενός αχρείου στρατηγού».

Στην πραγματικότητα, όμως, τέτοιες παρεμβάσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τα πράγματα. Στο μέτωπο της Λιβύης τα μέτωπα έχουν σε γενικές γραμμές διαμορφωθεί: Από τη μία πλευρά είναι η κυβέρνηση της Τρίπολης και η Τουρκία με το Κατάρ. Μπορούν υπό όρους να ελπίζουν σε κάποια διπλωματική υποστήριξη από την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο.

Στην άλλη όχθη είναι η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία. Η Ελλάδα είχε υποστηρίξει διπλωματικά την πλευρά του Χάφταρ, αλλά τελευταία έχει πάρει αποστάσεις κι αυτό φάνηκε καθαρά όταν προ ημερών ο Δένδιας επισκέφθηκε τον πρόεδρο του λιβυκού Κοινοβουλίου, αλλά απέφυγε να συναντήσει τον Χάφταρ. Ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποστασιοποίησης.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι η Λιβύη θα πρωταγωνιστήσει και στις συνομιλίες που θα έχει σήμερα στην Άγκυρα ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση θα «πραγματοποιήσει συνομιλίες για περιφερειακά θέματα και τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη με τον Τούρκο ομόλογό του».

Να θυμίσουμε ότι στα τέλη Ιουνίου στην επιτροπή του ιταλικού Κοινοβουλίου που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών, ο αρχηγός τους είχε πει ξεκάθαρα ότι η τουρκική επέμβαση στη Λιβύη είχε μετατρέψει την Ιταλία σε δεύτερης κατηγορίας παίκτη στη Λιβύη.

Ειδήσεις σήμερα:

Όλοι ψάχνουν την White Porscha μετά τις καταγγελίες Καλογρίτσα - Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ

Ένας χρόνος κυβέρνησης Μητσοτάκη - Ο πρώτος απολογισμός σε 42 σελίδες

Οικογενειακή τραγωδία στη Ζαχάρω: Πατέρας σκότωσε τον γιο του και μετά αυτοκτόνησε
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (35)

Ilias

κοιτα...τα χωκ ηταν δυο και ειχαν ερθει αποτην τουρκια..ολα ολα 8 χωκ εχει η τουρκια και τωρα τις εμειναν 6 για να φυλανε την τουρκια..ειναι συστημα αεραμυνας που ανηκει στο νατο...λαθος που πηγε στη λιβυη..ο γγ του νατο κανει την γερμανικη παπια..τωρα οι τουρκοι για το γοητρο με κανα ντρονε μπαιρακταρ..αντε το πολυ να χτυπησουν κανα τζιπακι σε περιπολο στη τζουφρα..ολα αυτα μεχρι να μπουν οι αυγυπτιοι..και οσο για την νομιμα εκλεγμενη σαρατζ..ειναι υπηρεσιακη κυβερνηση με μοναδικο εργο να οδηγησει την λιβυη σε εκλογες..ειχε χρονικο οροζοντα ενα χρονο..ο σαρατζ σφετεριστηκε την εξουσια..ειναι πλεον και στα χαρτια παρανομος...οσοι νομιζετε οτι η τουρκια θα βγει κερδισμενη κερναω ελληνικο καφε του χρονου σε ιμβρο και τενεδο..

Σαρατζ και γερμανικά άλογα

Διάβασα προχθές σε μια μεγάλη γερμανική ιστοσελίδα, μια συνέντευξη που της έδωσε ο Σαρατζ. Εκεί (απίστευτο!) λέει προς την ΕΕ "βοηθήστε μας για να μην πέσει η Λιβύη στα χέρια του δικτάτορα και εγκληματία πολέμου Χαφταρ". Αποδεικνύεται άλλη μια φορά ότι αν επαναλαμβάνεις τα ίδια και τα ίδια, όλο και κάτι μένει, ανεξάρτητα αν είναι ψέματα η όχι. Αυτό που είναι εξοργιστικό είναι η συνεχής επανάληψη του προσδιορισμού: "η Διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης" δηλ. του Σαρατζ. Κάνεις όμως δεν κάνει τον κόπο να ψάξει. Ο ΟΗΕ επέβαλε και αναγνώρισε την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης πριν από 5 χρόνια με πρωθυπουργό τον Σαρατζ με την δεσμευτική εντολή και προϋπόθεση να γίνουν εκλογές μέχρι το 2018. Ο Σαρατζ όχι μόνο δεν έκανε εκλογές αλλά εδώ και δυο χρόνια 'πλαγιάζει' με τους Τούρκους, προδοτικά παραδίδοντας την χώρα στα νύχια των Οθωμανών, προσδοκώντας να μείνει στην εξουσία επ' άπειρον και γράφοντας τον ΟΗΕ ...εκεί. Η κυβέρνηση του δεν ανταποκρίνεται εδώ και δυο χρόνια στην εντολή του ΟΗΕ και όπως αποδεικνύεται, δικτάτορας δεν είναι ο Χαφταρ αλλά ο ίδιος. Έκανα 3 μέρες πριν αυτήν την συνέντευξη ένα σχόλιο στο πάνελ της εφημερίδας που προανέφερα, δηλ. πριν την συνέντευξη του Σαρατζ, που ούτως η άλλως ούτε γνώριζα γιατί δημοσιεύτηκε μετά και το 'έφαγε η μαρμάγκα'. Το γιατί μου έγινε κατανοητό όταν διάβασα την συνέντευξη. Ως συνηθως, η Γερμάνια κρατάει ας πούμε όχι ουδέτερη στάση προς την Τουρκία και έτσι ένα κριτικό σχόλιο με υπενθύμιση των εντολών του ΟΗΕ, τις ανοιχτές παραβιάσεις του εμπάργκο από την Τουρκία με απειλή ένοπλης βίας, το παράνομο και γελοίο σύμφωνο για την ΑΟΖ, με την Τουρκία να παραβιάζει και φτύνει πάνω στη υπογραφή της στην Διάσκεψη του Βερολίνου οπου αποφασίστηκε η επιχείρηση 'Ειρήνη'. Εκεί προσκλήθηκε και συνυπέγραψε. Η πλευρά Σαρατζ που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιωματα της Ελλάδας χωρίς να τους καίγεται καρφί αναφορικά με την ΑΟΖ, το συμβάν με τη γαλλική φρεγατα Lafayette, με την φρεγάτα Σπέτσες κλπ. Δεν άρμοζε στις γραφομηχανές των δημοσιογράφων της εφημερίδας γιατί προφητικά λες και το ξερά, διέψευδε τον Σαρατζ σε όλα τα σημεία που ανέφερε. Γερμανική ελευθερία λόγου α λα Γκέμπελς.

Β+

Χρήσιμες οι αναλύσεις. Αλλά όσο η Τουρκία αποτελεί μια τεράστια αγορά (αγαθά, όπλα κ.α.) και εμπορικό εταίρο €35 δις εμπόριο μόνο με Γερμανία, κανένας δεν θα κινηθεί εναντίον της. Μην ξεχνάμε ότι τα οπλα που στέλνει (και) στη Λιβύη από κάπου τα αγοράζει. Συν το ότι κανείς Ευρωπαίος δεν θέλει να αντιμετωπίσει τα 3+ εκ. πρόσφυγες/μετανάστες που έχει η Τουρκία.

ΤΕΛΙΚΑ

Η Hillary και λοιποί χαζοευρωπαίοι για τη Τουρκία δούλευαν.

kyriakos

Η Ελλάδα τρώει σφαλιάρες από παντού. Ο Μητσοτάκης δεν κάνει για πρωθυπουργός. Μας υποστηρίζει ΜΟΝΟ η Αίγυπτος, η Γαλλία, η ΕΕ και το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ. Άρα είμαστε χαμένοι από χέρι. Υπογραφή: αληταρας ελλαδιστανος, τουρκικής ή τουρκαλβανικης καταγωγής, αμόρφωτο γίδι, τελευταία τρύπα του ζουρνα από πάππου προς παππο.

Εισαι βαθεια νυχτωμενος

Οι φιλοι σου οι αμερικανοι θα προτιμησουν να διαλυσουν την Ελλαδα παρα να πεσει εστω και μια τριχα της Τουρκιας, του αναχωματος που εμποδιζει το να βγει η Ρωσια στην Μεσογειο.Το πιανεις επιτελους ρε καζανοκεφαλε αρβανιτοβλαχε?

kyriakos

Εσύ άκουσες για παρακατιανα ρεμάλια κι ήρθες να γράψεις εναντίον της αλήθειας. Τουρκαλαδες, καλά κρυβοσασταν μέχρι τώρα. Ήρθε η ώρα σας, πεμπτοφαλαγγιτες.

@

Όταν υπάρχει μία χωρίς όρια δράση, αναμενόμενο είναι ότι κάποια στιγμή θα έρθει και η αντίδραση. Η υπομονή και η ανεκτικότητα στα καμώματα κάποιου δεν είναι ανεξάντλητες. Και η Τουρκία με τη συμπεριφορά της απέναντι σχεδόν στο σύνολο των γειτόνων της έχει ξεφύγει προ πολλού.

Τζατζικιστάν

Tα τουρκοτρόλ κάνουν υπερωρίες βλέπω...

Τσικουδιά με πάγο

Αλβανοτρόλ θα έλεγα...

Ιμπραήμ

Μετά την αποχώρηση της Αμερικής από την περιοχή,η Τουρκία κάνει κουμάντο στην ανατολική Μεσόγειο,όχι όμως για πολύ γιατί η Αμερική θα επιστρέψει και θα τους βάλει όλους στην θέση τους.

σσ

Μακάρι όποιος το έκανε να μη σταματήσει εδώ. Να παρουν ένα καλό μαθημα τα χανουμακια που έχουν παρει πολυ ψηλά τον αμανέ.

Dim

η Τουρκία θα το πάει διπλωματικά τώρα για να απεμπλακεί με κάποιο τρόπο και να το κάνει να φαίνεται σα νίκη. το πρόβλημα όμως είναι πως είναι η μόνη χώρα που ενεργά υποστηρίζει τον Σάρατζ, οι υπόλοιπες χώρες ότι κάνουν το κάνουν στα μουλωχτά. μόνο η Τουρκία έχει στείλει μισθοφόρους και πολεμικό υλικό απευθείας στον Σάρατζ. τον Χαφτάρ όμως ανοικτά και ενεργά τον υποστηρίζουν η Ρωσία, η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ και η Γαλλία (πλέον;;). εάν κλιμακώσει η Τουρκία την πρόκληση και προσπαθήσει να απαντήσει, θα πρέπει να βομβαρδίσει βάσεις που βρίσκονται και οι Ρώσοι εκεί. ή να βομβαρδίσει απευθείας Αιγυπτιακά εδάφη. κανένα από τα δύο δεν πρόκειται να συμβεί.

σιγά μην σας το πει όποιος το έκανε!!

με το φόβο θα ζείτε , πότε θα σας έρθει το επόμενο χτύπημα! όποιος το έκανε , τύφλωσε τα ραντάρ όλης της γειτονιάς και οι υπόλοιποι που κάτι ξέρουν (Ισραήλ, Ρωσία, ΗΠΑ) δεν θα μιλήσουν...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης