Ανασχηματισμός: Mεταρρυθμιστικές αντί για «διορθωτικές κινήσεις»

Ανασχηματισμός: Mεταρρυθμιστικές αντί για «διορθωτικές κινήσεις»

Αργότερα οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ανέφεραν συνεργάτες του πρωθυπουργού χθες

kyriakos-mitsotakis-grafeio-megaro-maximou-2020-3-4
Συμπτώματα… πανδημίας καταγράφηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Αθήνα ως προς τους ρυθμούς μετάδοσης της πληροφορίας περί ανασχηματισμού, η οποία κατέφθανε από το Ισραήλ σαν τυφώνας στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία.

Ο «χρησμός» του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για «διορθωτικές αλλαγές» στο κυβερνητικό σχήμα, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να προσδιορίζει τον ακριβή χρόνο, μεταδόθηκε εν ριπή οφθαλμού στα υπουργικά και βουλευτικά γραφεία, με τα κυβερνητικά στελέχη να αφήνουν στην άκρη τα μολύβια, πιάνοντας τα τηλέφωνα.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε ανοιχτά τις σκέψεις του για μερικές βελτιώσεις στο υπουργικό συμβούλιο με τους δημοσιογράφους επέτεινε την αίσθηση μιας ειλημμένης και άμεσα εκτελεστής απόφασής του, σημαίνοντας «κόκκινο συναγερμό» στους ενδιαφερόμενους και όχι μόνο. Η ένταση και η αγωνία που επικράτησε στο κυβερνητικό στρατόπεδο ήταν τέτοιας έκτασης, που στο… χορό του ανασχηματισμού μπήκαν και πολιτικά πρόσωπα με υπαινικτικά σχόλια και χωρίς ακόμη να έχει διευρυνθεί πλήρως το πεδίο των προθέσεων των αλλαγών του κ. Μητσοτάκη. Τόσο η χρονική στιγμή, δηλαδή σχεδόν μετά το «τέλος της αρχής» της πρώτης φάσης της πανδημίας, όσο και η αιφνιδιαστική αποστροφή του Πρωθυπουργού άναψαν το φυτίλι των προσδοκιών πολλών στελεχών, φτάνοντας και σε μορφές «εθελοντικής προσφοράς».

Η αλλαγή στο κυβερνητικό τέμπο, αφήνοντας για λίγες ώρες στην άκρη την «μεταρρυθμιστική ορμή» που έχει αιτηθεί από τους υπουργούς του ο κ. Μητσοτάκης στη τελευταία συνεδρίαση του κυβερνητικού σχήματος, έφεραν τελικά τον ανασχηματισμό σε δεύτερο πλάνο, με συνεργάτες του Πρωθυπουργού να λήγουν τον συναγερμό, επισημαίνοντας ότι «δεν θα γίνει ανασχηματισμός μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Παρότι η αναβολή προσώρας καθησύχασε τους ανησυχούν τες, αλλά και τους επιθυμούντες μια θέση στο κυβερνητικό σχήμα, η τοποθέτηση των διορθωτικών αλλαγών αργότερα από «τις επόμενες εβδομάδες», πυροδότησε νέο κύκλο σεναρίων, δεδομένου ότι δεν μετέφερε σε βάθος χρόνου τις όποιες «διορθωτικές κινήσεις», με την αποκρυπτογράφηση να συνεχίζεται από τα πολιτικά στελέχη.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, ανακούφιση προκαλεί στα μέλη του κυβερνητικού σχήματος η πρόθεση του Πρωθυπουργού να προβεί σε στοχευμένες παρεμβάσεις (μικρότερου βεληνεκούς) από ότι αλλαγές σε εύρος εφάμιλλες της λέξης «ανασχηματισμός», αν και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τις πραγματικές ανάγκες τη στιγμή ακριβώς της ανανέωσης του υπουργικού συμβουλίου.

Πρωτίστως, όμως, η πορεία της οικονομίας και της πανδημίας θα κρίνουν τον τελικό χρόνο της επανεκκίνησης της κυβέρνησης, η οποία στο άμεσο μέλλον καλείται να ολοκληρώσει τον κύκλο του νομοθετικού έργου του καλοκαιριού, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη του Πρωθυπουργού, στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο. Καθώς οι 3-4 στη σειρά προτεραιότητες – νομοθετικές πρωτοβουλίες έχουν δρομολογηθεί, ο δρόμος προς τον ανασχηματισμό περνά στο εξής και από τη Βουλή.

Ο οδικός χάρτης με τα νομοσχέδια και πρωτοβουλίες:

Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για τις μικροπιστώσεις,

-Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών,

-Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ηλεκτροκίνηση,

-Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την κύρωση της επιμέρους σύμβασης δωρεάς για το έργο V της από 06.09.2018 σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας, που αφορά την προμήθεια δύο αεροσκαφών του ΕΚΑΒ για διακομιδές και την επισκευή δύο ελικοπτέρων,

-Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων και την ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης,

-Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων,

-Παρουσίαση νομοσχεδίου Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τη νησιωτική πολιτική,

-Ενημέρωση ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα άτομα με αναπηρία,

-Προεπιλογή δικαστικών λειτουργών για την πλήρωση των θέσεων α) Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, β) Προέδρου του Αρείου Πάγου, γ) Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου,

-Διορισμός Διοικητή Τράπεζας της Ελλάδος,

-Επανεκλογή Συνηγόρου του Καταναλωτή,

-Σύσταση Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας,

-Σύσταση Κυβερνητικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας,

-Τροποποίηση ΠΥΣ για την Κυβερνητική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.


Ειδήσεις σήμερα: 

Γαλλία: Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να στρουθοκαμηλίζει για το τουρκικό πρόβλημα

Politico: Ο Σχοινάς θέτει τα θεμέλια για μια ευρωπαϊκή πολιτική υγείας

Χίος: Οι μετανάστες μετέτρεψαν σε... πισίνα το φράγμα Ζυφιά


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης