Χίος: Οι μετανάστες μετέτρεψαν σε... πισίνα το φράγμα Ζυφιά

Χίος: Οι μετανάστες μετέτρεψαν σε... πισίνα το φράγμα Ζυφιά

Χρησιμοποιούν την λιμνοδεξαμενή για ψάρεμα και κολύμβηση αναφέρει σε έγγραφό της η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης & Αποχέτευσης - Μετέτρεψαν σε βατήρα τον πλωτήρα ανάρτησης της ηλεκτροκίνητης αντλίας! - Δύο μετανάστες έχουν πνιγεί μέχρι τώρα στο φράγμα

Zyfia_Chios_2
Σε πισίνα έχουν μετατρέψει οι μετανάστες στην Χίο την λιμνοδεξαμενή του φράγματος Ζυφιά, που χρησιμοποιείται και για ύδρευση, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά τους αλλά και τη δημόσια υγεία. Τον περασμένο μήνα ένας 20χρονος Ιρανός πνίγηκε αφού δεν ήξερε να κολυμπά. Πρόκειται για τον δεύτερο πνιγμό τα τελευταία 2 χρόνια με το δήμο Χίου να ζητά από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έκτακτη επιχορήγηση, ύψους 50.000ευρώ, για την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών καθαρισμού, περίφραξης, ελέγχου και φύλαξης στο φράγμα Ζυφιά Καμποχώρων Χίου με σκοπό την μείωση του κινδύνου
απώλειας ζωής αλλά και του κινδύνου ανεπανόρθωτης ζημίας του πολύτιμου φυσικού πόρου, του νερού.

Χαρακτηριστικό το τι επικρατεί στο φράγμα, που είναι σε μικρή απόσταση από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ΒΙΑΛ, είναι το σχετικό έγγραφο της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Χίου (ΔΕΥΑΧ) προς το δημοτικό συμβούλιο Χίου. “Πέριξ της λιμνοδεξαμενής διημερεύουν ή/και διανυκτερεύουν συχνά αρκετοί άνθρωποι, όπως φαίνεται και από τα απορρίμματα τα οποία αφήνουν. Έχει επίσης διαπιστωθεί επανειλημμένως ότι πρόσφυγες και μετανάστες χρησιμοποιούν τη λιμνοδεξαμενή για ψάρεμα και κολύμβηση. Το ψάρεμα απαγορεύεται σε λιμνοδεξαμενές των οποίων το νερό χρησιμοποιείται για ύδρευση, λόγω των πιθανών υπολειμμάτων των υλικών αλιείας στο νερό και η κολύμβηση σε λιμνοδεξαμενές με γλυκό νερό είναι επίφοβη, ειδικά για ανθρώπους με μειωμένη ικανότητα κολύμβησης όπως οι διαμένοντες στο ΚΥΤ, λόγω μειωμένης άνωσης και υλικών πυθμένα”.

ΦΡΑΓΜΑ_ΖΥΦΙΑ_ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ
Η ΔΕΥΑΧ τοποθέτησε το προηγούμενο καλοκαίρι περιμετρικά της λιμνοδεξαμενής πινακίδες απαγόρευσης της κολύμβησης και της αλιείας όμως όπως διαπιστώθηκε όμως σε επόμενες αυτοψίες σταδιακά οι πινακίδες αυτές αφαιρέθηκαν, οπότε και επανεγκαταστάθηκαν για να αφαιρεθούν και πάλι. Εκτός του ότι οι μετανάστες κολυμπούν στο φράγμα έχουν μετατρέψει σε βατήρα τον πλωτήρα ανάρτησης της ηλεκτροκίνητης αντλίας με τα σκουπίδια να συσσωρεύονται περιμετρικά στον χώρο.

“Ο συνδυασμός άγνοιας κινδύνου και εσκεμμένης παραβατικότητας, όπως περιγράφτηκε παραπάνω, είναι πιθανό να οδηγήσει σε δυσάρεστα περιστατικά, όπως και στο παρελθόν, ήτοι την απώλεια ανθρώπινης ζωής. Παράλληλα διάφορες δραστηριότητες (μπάνιο, πλύσιμο ρούχων, ψάρεμα κλπ) και η ρύπανση που προκαλείται από αυτές εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς το φράγμα χρησιμοποιείται και για παροχή νερού ύδρευσης. Ως εκ τούτου, κρίνεται σκόπιμο να καθαριστεί ο χώρος, να τοποθετηθεί περίφραξη πέριξ της λιμνοδεξαμενής, να τοποθετηθούν επ' αυτής νέες πινακίδες απαγόρευσης  κολύμβησης και αλιείας και να γίνεται περιοδική φύλαξη του χώρου”.

Ειδήσεις σήμερα:

Τσίπρας αδειάζει «Παπαδημούπολη»: Είναι πρόβλημα η υπόθεση Παπαδημούλη

Ο Ερντογάν στα άκρα: Τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν στο Βόρειο Ιράκ

Επίθεση με βιτριόλι: Το κινητό τηλέφωνο αποκάλυψε την εμμονή της 35χρονης με την Ιωάννα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης