Τζέιμι Όλιβερ: Πώς του... «κάηκε» μια αυτοκρατορία

Οι επικριτές του σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ του χρεώνουν ότι επένδυσε περισσότερο στην αυτοπροβολή του παρά στα μαγαζιά που άνοιγε με ρυθμό «πολυβόλου»

Ο Τζέιμι Όλιβερ δύσκολα θα ξεχάσει την χθεσινή μέρα. Όταν είσαι αναγκασμένος να βάλεις λουκέτο σε 25 δικά σου εστιατόρια και να αφήσεις στο δρόμο χίλια τριακόσια άτομα, δεν μπορείς απλά να υποκριθείς ότι αυτό δεν είναι μια καταστροφή.

Σίγουρα δεν είναι κάτι που ο διάσημος τηλεοπτικός σεφ δεν περίμενε να συμβεί, αφού τα χρέη που είχαν συσσωρευτεί ξεπερνούσαν τα 70.000.000 αγγλικές λίρες. Το απολογητικό του tweet στο οποίο εξέφραζε την λύπη του για τις εκατοντάδες εργαζομένων που θα βρεθούν στο δρόμο, μπορεί να ήταν συγκινητικό, αλλά δεν απάλυνε την κριτική που του άσκησαν έγκυρα βρετανικά ΜΜΕ όπως ο Independent.

Ο τελευταίος γράφει ότι ο Όλιβερ δέχεται κριτική επειδή εντρύφησε περισσότερο στην τηλεοπτική περσόνα που έχει χτίσει και την προσωπική του προβολή παρά στα δεκάδες μαγαζιά που είχε ανοίξει. Παρότι γνώριζε ότι η αυτοκρατορία εστίασης που είχε στήσει αντιμετώπιζε προβλήματα εδώ και λίγα χρόνια, δεν κατάφερε να πάρει τα μηνύματα.

Where Jamie Oliver's recipe for disaster went stale


Αντίθετα, προσπάθησε με κάποιες κινήσεις που αποδείχτηκαν άστοχες να αποφύγει όσο μπορούσε την διαφαινόμενη πτώχευση, όπως το κλείσιμο του περιοδικού που εξέδιδε το 2017.
Τότε που φιγουράριζε ως ένας από τους πιο πλούσιους Βρετανούς στην λίστα του Forbes, έχοντας αφήσει πίσω του εδώ και χρόνια, το παιδί από το χωριό Κλάβερινγκ της κομητείας του Έσεξ.

Αυτό που άρχισε να μαθαίνει τα μυστικά της κουζίνας στην παμπ που διατηρούσαν οι γονείς τους, οι οποίοι τον έβλεπαν να δοκιμάζει τις δυνάμεις του. Ούτε κι αυτοί όμως φαντάζονταν που θα έφτανε ο γιος τους, όταν σε ηλικία δεκαοχτώ ετών ξεκίνησε να δουλεύει ως pastry chef στο ρεστοράν του φημισμένου Αντόνιο Καρλούτσιο στο Λονδίνο.

Από τα γλυκά στο BBC

Εκεί θα αναπτύξει πολύ στενές φιλικές σχέσεις με τον chef Τζενάρο Κοντάλντο, ο οποίος τον μύησε στα μυστικά της Ιταλικής κουζίνας, που είναι η πιο αγαπημένη του Τζέιμι.
Η μεταγραφή του ως sous chef στο River Cafe αποδείχθηκε καταλυτική, αφού εκεί τον ανακάλυψε η τηλεοπτική παραγωγός Πατρίτσια Λιούελιν, η οποία είδε πάνω του, αυτό που δεν έβλεπαν οι άλλοι. Έναν νέο σεφ που δεν είχε κανένα πρόβλημα να βγει και να μιλήσει στην τηλεόραση, σαν ένας συνηθισμένος άνθρωπος, που μαγειρεύει για τους φίλους του ή το αφεντικό του!

Το «The Naked Chef» που βγήκε στον αέρα το 1999 εκτόξευσε αμέσως την φήμη του Όλιβερ, το πρώτο βιβλίο μαγειρικής του έγινε το Νο 1 εκδοτικό best seller, ενώ την ίδια χρονιά μαγείρεψε για τον τότε πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Jamie's Top 5 Healthy Tips  | Quick & Easy | Jamie Oliver


Στα χρόνια που ακολουθούν το ένα τηλεοπτικό σόου διαδέχεται το άλλο. Αφήνει το BBC για το Channel 4 και εκεί δημιουργεί διάφορα κόνσεπτ, όπως αυτό για την υγιεινή διατροφή στα σχολεία και όχι μόνο, που του χαρίζει διθυραμβικές κριτικές, αφού εκτός από την Αγγλία ταξιδεύει και στην Αμερική.

Το 2004 οι Sunday Times τον περιλαμβάνουν στην λίστα με τους πιο πλούσιους Βρετανούς που δεν έχουν κλείσει τα τριάντα τους χρόνια και το μέλλον του διαγράφεται λαμπρό. Τέσσερα χρόνια μετά ανοίγει το Jamie's Italian, το πρώτο δικό του Ιταλικό ρεστοράν στην Οξφόρδη και η επιτυχία του είναι άμεση, αφού το τηλέφωνο χτυπάει ασταμάτητα.

Η κορυφή είναι πλέον πολύ κοντά.



Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

My @penguinukbooks Anniversary Editions are OUT TODAY in the UK! I'm really really proud of them. Whether you buy them as a gift or a treat to yourself, the set is out now out for you to get your hands on. Link in my bio guys. Happy cooking and big love x x

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jamie Oliver (@jamieoliver) στις




Η φρενήρης επέκταση και η καταστροφή

Για όλους όσους τον έχουν ζήσει, ο Τζέιμι Όλιβερ είναι ένας εξαιρετικός μάγειρας, που παθιάζεται όταν μπαίνει στην κουζίνα, αλλά δεν έγινε ποτέ ένας σωστός επιχειρηματίας.
Το λουκέτο στην αλυσίδα των ιταλικών του εστιατορίων στην Βρετανία που κάποτε ήταν σαράντα δύο, έδειξε ότι η φρενήρης επέκταση και το αλόγιστο franchise αποδείχτηκαν λανθασμένες κινήσεις.

Ο Όλιβερ-δεν είναι ο μόνος-απέτυχε να δει την επερχόμενη κρίση στην εστίαση με την εκτόξευση των ενοικίων και την αύξηση του delivery στην χώρα. Κι αν η χρεοκοπία της εταιρείας με τα μαγειρικά σκεύη που λάνσαρε ήταν κάτι που μπόρεσε να αντέξει, η πτώχευση της Τρίτης πόνεσε πολύ τον ταλαντούχο σεφ.

Αυτόν που ταξίδεψε ακόμη και στην Ικαρία για να μάθει γιατί οι κάτοικοι του νησιού ζουν παραπάνω από όλους τους Ευρωπαίους και ποιο είναι το μυστικό της διατροφής τους.

Η εικόνα του να τρώει τραχανά σε ένα μικρό σπίτι μαζί με ένα ηλικιωμένο ζευγάρι είναι μια από τις εκατοντάδες που έχτισαν το μύθο του και πιθανόν την αυτοκρατορία του, αυτή που «έκαψε» επειδή δεν πρόλαβε να «σβήσει» την φωτιά που είχε ήδη ανάψει εδώ και τρία περίπου χρόνια.



Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jamie Oliver (@jamieoliver) στις



Δείτε βίντεο: Τζέιμι Όλιβερ : Πώς του... «κάηκε» μια αυτοκρατορία
Τζέιμι Όλιβερ : Πώς του... «κάηκε» μια αυτοκρατορία



ΣΧΟΛΙΑ (24)

Βαλεντίνη

Παλαιότερα, είχε ακουστεί ότι είχαν βρεθεί βρώμικα τρόφιμα στα καταστήματα του! Αυτό ήταν το μεγαλύτερο πλήγμα, άν θυμάμαι καλά, το είχα διαβάσει κάπου, πράγμα ανεπίτρεπτο σε τέτοια εστιατόρια! Από κεί είχε αρχίσει και η κατρακύλα! Βέβαια το θέμα της οικονομικής διαχείρισης και τα τοιαύτα, είναι άλλης κατηγορίας. Και τα δύο μαζί, ίσως συνετέλεσαν στην κατάρρευση..... Βέβαια ο πιτσιρικάς δεν θα χαθεί, έχει κάνει μεγάλη περιουσία και είναι μεγάλο ταλέντο ως προς την επικοινωνία τουλάχιστον!!!

Σεφ

Άλλο καλός Σεφ, και άλλο καλός επιχειρηματίας. Έχασε τον μπούσουλα ο τύπος. Αυτό που έπρεπε να κάνει είναι αυτό που ξέρει καλύτερα. Ένα σωρό εστιατόρια θα τον ήθελαν να τους φτιάχνει τα μενού και να τα υπογράφει με το όνομά του και να τους εκπαιδεύει τους μάγειρες για να τα εφαρμόζουν και θα του έδιναν πχ ένα 10% γι αυτό, οπότε αν έχεις το 10% από 30 κερδοφόρα καλά εστιατόρια, μαζί με τα βιβλία σου και τις εκπομπές σου, θα θησαύριζες, αλλά σε έφαγε η απληστία και μπήκες σε χωράφια που δεν κατείχες.

SPYROS

Ενα προιον της τηλεοπτικης κουλτουρας της εστιασης ηταν και τιποτα αλλο. Κατι ξερουμε και εμεις εδω απο 200 και βαλε εκπομπες τυπου μαστερ σεφ, παστρυ σεφ, σεφ για φθηνη κουζινα και οτι αλλο μπορει να σκεφτουν οι τηλεοπτικοι παραγοντες που να εχει σχεση με την κουζινα. Εχουμε και εμεις εδω τον ελληνα 'Jamie' που ακουει στο ονομα Ακης Πετρετζικης και ειναι ταλε κουαλε ιμμιτασιον σε ελληνικο στυλ (ακομη και με την σειρα εστιατοριων Κιτσεν Λαμπ). Το μυστικο δεν ειναι οι φοβερες μαγειρικες ικανοτητες του Jamie Oliver (ουτε και του μιμητη του Ακι). Τα πιατα που παρασκευαζουν ειναι ουσιαστικα παιγνιδακι για μια καλη νοικοκυρα. Δεν εχουν δε καμμια σχεση ουτε ο ενας ουτε ο αλλος με μεγαλους σεφ που δημιουργουν μοναδικα πιατα και συνταγες. Ο Jamie φερειπειν απευθυνοταν κυριως στους αγγλους που απο κουζινα ειναι κατι αντιστοιχο των Μαο Μαο στον πολιτισμο. Τους εμαθε να φτιαχνουν μακαροναδες και πιτσες και ωραια χορταστικα σαντουιτς με προσουτο και ροκα και σαλατες και τρελλαθηκαν οι αγευστοι εγγλεζοι. Τιποτα το σπουδαιο. Το μοναδικο τους μεγαλο ταλεντο ομως ειναι η ευχαριστη τηλεοπτικη περσονα τους με το παντα χαμογελαστο συμπαθητικο προσωπο και την διασκεδαστικη πολυλογια τους που κανει τον τηλεθεατη να διασκεδαζει βλεποντας καποιον να μαγειρευει! Παντως Σεφ δεν τους λες! Ο Ρατατουης ειναι πολυ καλυτερος...

***

Τα μαγαζια του ηταν 'τουρισταδικα' και σε γενικες γραμμες ακριβουτσικα γι αυτο που εδιναν: λιγα πραγματα ως πιατα και μονο εφε στο ονομα. Χωρις να ειναι κακα απλα δεν ειναι κατι που θα σε κανει να ξαναπας. Ειδικα στο Λονδινο που εχει χιλιαδες προτασεις και καλυτερες ως ποιοτητα-γευση-τιμη.

ΜΑΤΖΑΦΛΑΡΑΣ

Ωραίος άνθρωπος, πολύ καλός σεφ, αλλά σαν επιχειρηματίας και μάνατζερ άστα να πάνε... Κάτι ανάμεσα σε Τσίπρα και Καρανίκα, ένα πράγμα...

Θα πάρετε το μακρύτερο αυτη τη Κυριακή

Δεξιά αποτυχημένα ελληνόφωνα μανατζεράκια δεν θα σας αφήσουμε να βάλετε χέρι στα δημόσια έσοδα που είναι δικά μας λεφτά όσο και σκούζετε... που μας βλέπετε ως νούμερα ευρώ εσείς οι μάνατζερ του κ@@ου τάχα μου κόπτεστε να ευημερήσουν τα φτωχά και λαικά στρώματα

Φηβ

Ισως το προβλημα ειναι οτι δεν ειναι καλος επιχειρηματιας. Γιατι ως μαγειρας ειναι φανταστικος, και ειναι ο πρωτος που εδειξε οτι μπορεις να μαγειρευεις γρηγορα και ωραια ταυτοχρονα χρησιμοποιωντας οχι εξεζητημενα υλικα, ουσιαστικα το καθημερινο φαγητο.

Μακης

Πήγα πριν 3 χρόνια να φάω στην επέτειο του γάμου μου σε ένα προάστιο έξω από το Λονδίνο. Δεν ξετρελαθηκα, μόνο όνομα πουλούσε και ακριβουτσικο. Δεν ξαναπήγα μέχρι που διαβασα την ειδηση

123

Απλα τα πραγματα. Εστιατορια που απευθυνονταν σχεδον αποκλειστικα σε τουριστες, σε ανθρωπους δηλαδη που θα πηγαιναν τυφλα στον "γνωστο σεφ" αντι να κατσουν να ψαξουν λιγο παραπανω το θεμα. Χαμηλη ποιοτητα φαγητου, ψηλες (για την εν λογω ποιοτητα) τιμες, και οταν ο κοσμος αρχισε να χρησιμοποιει κατα κορον foursquare και παρεμφερεις εφαρμογες και να ενημερωνεται απο γαστρονομικα blogs, σταματησε να τα προτιμα εστω και για μια επισκεψη και εντελως φυσιολογικα πηγε κατα διαολου η επιχειρηση.

.....

Δεν έχει ανάγκη, το μόνο που πληγώθηκε είναι ο εγωισμός του (και οι 1000+ υπάλληλοι που χάσανε τις δουλειές τους). Η περιουσία του είναι κοντά στα 300εκ. Το κύριο προσόν του είναι το χάρισμά του μπροστά στην κάμερα, αυτό είναι που τον ανέδειξε και τον έκανε τηλεοπτικό σταρ. Άλλο πράγμα όμως να λες ιστορίες μπροστά στις κάμερες και άλλο να μανατζάρεις μία αυτοκρατορία που καλύπτει δεκάδες εστιατόρια, χιλιάδες υπαλλήλους, περιοδικά, τηλεοπτικές σειρές, και χίλια δύο προιόντα από κουζινικά μέχρι μπαχαρικά και ελαιόλαδα. Μαγεύτηκε από το σταριλίκι και απλώθηκε περισσότερο από όσο τον έπαιρνε.

m

πολύ σωστό σχόλιο. συμφωνώ απολύτως μαζί σου. επίσης κάποια στιγμή ας μάθουν οι αναγνώστες ότι οι Α.Ε δεν ανήκουν στον επιχειρηματία αλλά στους μετόχους. δεν είναι απαραίτητο ότι ο Ολιβερ είχε τις περισσότερες μετοχές. επίσης τα καταστήματα franchise δεν είναι δικά του ως ιδιοκτησία, το όνομα νοικιάζουν οι επιχειρηματίες από τον Όλιβερ και του πληρώνουν δικαιώματα χρήσης. franchise στα ελληνικά σημαίνει δικαιοχρησία. ο ίδιος βγαίνει αλώβητος και συνεχίζει να κάνει ότι κάνει καλύτερα, να πουλάει δηλαδή ένα τηλεοπτικό σόου. αυτό είναι το ταλέντο του.

Χρηστης

Το φαγητο του ηταν γλυκο και μαπα (ορεκτικα και κυριως πιατο), και το επιδορπιο καθοταν σαν τουβλο στο στομαχι. Καλυτερα να φας στον Gordon Ramsay.

Ξαμες Ολιωερ

Τι σχεση εχουν τα δυο μεταξυ τους? Ο Ολιβερ ειναι τουριστικο του Μοναστηρακιου, στην καλυτερη μια γκλαμουρατη la pasteria με χειροτερο φαγητο, ο αλλος ομως εχει να λεει και για τα 3 αστερια του. Ακομα και το μπιστρο του ειναι σκαλες καλυτερο, αν και οχι τιποτα σπουδαιο

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης