Μπομπ Βούλγαρης: Ένας Έλληνας τζογαδόρος στο NBA

Μπομπ Βούλγαρης: Ένας Έλληνας τζογαδόρος στο NBA

Ο Ελληνοκαναδός Μπομπ Βούλγαρης προσελήφθη ως υπεύθυνος Ποιοτικής Έρευνας και Ανάπτυξης στους Dallas Mavericks – Θα χρησιμοποιεί τα στατιστικά του μοντέλα για να μελετά αντιπάλους, παίκτες και να παρουσιάζει στρατηγική που οδηγεί σε νίκες

bob_voulgaris1
Μετά τον Γιάννη Αντετοκούμπο και τον Φώτη Κατσικάρη άλλος ένας Έλληνας συμμετέχει φέτος επαγγελματικά στο αμερικάνικο πρωτάθλημα μπάσκετ. Ο Χαράλαμπος (Bob) Βούλγαρης προσελήφθη ως υπεύθυνος της Ποιοτικής Έρευνας και Ανάπτυξης στους Dallas Mavericks.

Ο 42χρονος Ελληνοκαναδός είναι ένα από τα πιο γνωστά ονόματα στον χώρο του πόκερ αλλά το αθλητικό στοίχημα ήταν αυτό που εκτόξευσε την φήμη του στην βιομηχανία του τζόγου. Ο Bob Βούλγαρης ξεκίνησε να ποντάρει στο ΝΒΑ βάσει στατιστικών στοιχείων, στατιστικών των διαιτητών και των προπονητικών συνηθειών τριών προπονητών και κατάφερε στα 25 του χρόνια η προσωπική του περιουσία από τα πονταρίσματα να αγγίζει το 1 εκατομμύριο δολάρια ανά αγωνιστική σεζόν. Οι αναλύσεις του Έλληνα ομογενή όπως ήταν αναμενόμενο αποτέλεσαν αντικείμενο σχολιασμού ακόμα και από τους παράγοντες των ομάδων. Αλλά ο ιδιοκτήτης των Dallas Mavericks, Mark Cuban έκανε την κίνηση ματ και του έδωσε την θέση του Διευθυντή Ποσοτικής Έρευνας και Ανάπτυξης του συλλόγου. Ο Βούλγαρης, θα χρησιμοποιεί τα στατιστικά του μοντέλα για να μελετά αντιπάλους, να εντοπίζει παίκτες αλλά και να παρουσιάζει την κατάλληλη στρατηγική που θα οδηγεί στα επιθυμητά αποτελέσματα.

bob_voulgaris


Σόι πάει το βασίλειο

Πρώτης γενιάς μετανάστης, ο πατέρας του Bob, βρέθηκε από το Άργος στο Winnipeg, πρωτεύουσα της Manitoba του Καναδά. Εκεί όπως συνηθίζεται από τους Έλληνες, άνοιξε το εστιατόριο «Ερμής» και μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να οικοδομήσει την δική του αυτοκρατορία με κτηματομεσιτικά.

Στον ελεύθερο χρόνο του, στοιχημάτιζε. Σε ιπποδρομίες, σε τράπουλες, σε ζάρια. Όπου μπορούσε. «Δεν μελετούσε ποτέ και τίποτα. Διάλεγε ανάλογα με το… feeling που είχε. Έβλεπε στον ύπνο του αριθμούς και χρώματα και αυτό ήταν αρκετό για να επηρεάσει την απόφαση της επόμενης ημέρας», θα πει για τον πατέρα του ο κ. Βούλγαρης. Ήθελα πάντως τα παιδιά του να μάθουν ελληνικά και τους έστελνε απογευματινό σχολείο.

Με τον πατέρα του σε ηλικία 18 ετών, ταξίδεψε ακόμα και στο Λας Βέγκας, όπου έμειναν δυο μήνες και τις περισσότερες ημέρες τις πέρασαν στο «Ceasar’s Palace». Αλλά επειδή ο «μικρός» δεν είχε συμπληρώσει τα 23 του χρόνια, δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον πατέρα του στα τραπέζια του black jack. Τις ώρες εκείνες τις περνούσε στο «Sportsbook» του ξενοδοχείου δηλαδή το δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό όπου πηγαίνουν οι gamblers για να ποντάρουν τα λεφτά τους σε πλήθος αθλητικών διοργανώσεων όπως και στο NBA.

Πώς ξεκίνησε να τζογάρει στο NBA

Ο Bob Βούλγαρης σπούδασε φιλοσοφία στο University of Manitoba, αλλά παράλληλα ως φοιτητής, εργαζόταν ως αχθοφόρος στο αεροδρόμιο της πόλης. Επιχειρηματικό μυαλό από μικρός ρίσκαρε και σύντομα έστησε τη δική του εταιρία με αχθοφόρους. Σίγουρα, για αυτόν δεν ήταν όνειρο ζωής και ξεκίνησε να τζογάρει μικρά ποσά στο NBA. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 έβαλε στην τσέπη του 70.000 δολάρια από το στοίχημα. Και αβίαστα τα επένδυσε όλα στο να πάρουν πρωτάθλημα οι Λέικερς. Η απόδοση ήταν στο 6.5. Έξι μήνες μετά, στον λογαριασμό του στην τράπεζα κατατέθηκαν 455.000 δολάρια και πέντε χρόνια αργότερα, ήταν εκατομμυριούχος.

Όπως ήταν αναμενόμενο, πούλησε την εταιρεία του και αφοσιώθηκε στο στοίχημα του NBA. Τη σεζόν 2003-04 έχασε το 1/3 της περιουσίας του καθώς άρχισαν να πηγαίνουν όλα λάθος. Η υπερπροσπάθεια που έκανε να ρεφάρει, τον οδηγούσε σε νέα λάθη και αποφάσισε την αποχή. «Δεν ασχολήθηκα με το δεύτερο μισό της σεζόν. Ανασυντάχθηκα. Προσπάθησα να βρω μια νέα προσέγγιση. Το έριξε και στο poker από όπου έβγαζα χρήματα» θα πει».

Το κοκαλάκι της νυχτερίδας

Κλείσιμο
Η επαφή του με την τεχνολογία μάλλον τον βοήθησε να ξεπεράσει την κρίση και να επανέλθει δυναμικά στο ποντάρισμα. Άρχισε να γοητεύεται από τις αναλύσεις και τα μοντέλα πρόγνωσης και θέλησε να αποκτήσει δικά του, κρίνοντας πως αυτή θα ήταν η νέα του «άκρη». «Για να κάνω ιδανική δουλειά, έπρεπε να παρακολουθώ όλα τα ματς. Δηλαδή και τα 1.230 της regular season. Το ανθρώπινο μυαλό μπορεί να φτάσει έως ένα σημείο. Αν το υπερφορτώσεις, το “καις”. Κατάλαβα νωρίς ότι μόνο ένα πρόγραμμα υπολογιστή θα μπορούσε να διαχειριστεί τον όγκο των πληροφοριών που λάμβανα υπ' όψιν μου. Διαφορετικά, θα γινόμουν σκλάβος του μπάσκετ» ανέφερε τότε. Προσέλαβε λοιπόν, έναν έμπειρο συνεργάτη μαθηματικό με άριστα στο διαγώνισμα εισαγωγής σε κολέγια και μαζί προχώρησαν και… κατέκτησαν το NBA.

Έφτιαξαν ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να προσομοιώσει ένα παιχνίδι μπάσκετ, μεταξύ δυο ομάδων, σε όποιο σημείο της σεζόν και να προβλέψει το σκορ. Κάθε προσομοίωση θα γινόταν σειρά μίνι προσομοιώσεων. Το πρόγραμμα θα μπορούσε να προβλέψει τον αριθμό των κατοχών που θα προέκυπταν από κάθε match-up, να προβλέψει το πιθανότερο αποτέλεσμα κάθε κατοχής λαμβάνοντας υπ' όψιν ένα τεράστιο αριθμό στοιχείων (χαμένα ριμπάουντ κλπ). Ονόμασαν το σύστημα «Ewing» από τη «θεωρία του Ewing» που θέλει μια ομάδα που χάνει τον υπερεκτιμημένο σταρ της, να παίζει καλύτερα.

Ο Ελληνοκαναδός Bob άρχισε πάλι να βγάζει χρήματα. Και πολλά μάλιστα. Επέστρεψε όμως στο στοίχημα, αυτό είχε στο αίμα του και αυτό παθιαζόταν να κάνει. Η δράση του όμως και οι ικανότητές του αναγνωρίστηκαν. Κάπου εκεί, οι ομάδες του ΝΒΑ ξεκίνησαν να του χτυπούν την πόρτα, αλλά οι Dallas Mavericks του πρότειναν αυτό που ο ίδιος είχε στο μυαλό του. Έναν άνθρωπο, για την ποσοτική δουλειά. Την είδηση αποκάλυψαν οι Adrian Wojnarowski και Zach Lowe, του ESPN, εξηγώντας ότι «ο Bob είναι αδιαμφισβήτητα ο καλύτερος τζογαδόρος του πλανήτη».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης