Γιώργος Χωραφάς: «Οι Γερμανοί να κοιτάξουν τα μούτρα τους»

Γιώργος Χωραφάς: «Οι Γερμανοί να κοιτάξουν τα μούτρα τους»

Ο ελληνικής καταγωγής ηθοποιός επισκέπτεται τη Δήλο και μιλάει στο protothema.gr 

Γιώργος Χωραφάς: «Οι Γερμανοί να κοιτάξουν τα μούτρα τους»
Μία συνέντευξη με τον Γιώργο Χωραφά είναι πάντα ενδιαφέρουσα. Όχι μόνο για αυτά που λέει, αλλά κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται. Ο ευρωπαϊκός αέρας που αποπνέει, η παραστατικότητα στις κινήσεις του, ο ερωτισμός που είναι διάχυτος στην ατμόσφαιρα και τον έχουν καταστήσει στα μάτια των γυναικών ως έναν από τους πιο ποθητούς άνδρες. Ποιος δεν θα ήθελε να βρεθεί στη θέση του να ερωτοτροπεί, έστω για τις ανάγκες μιας ταινίας, με τη Λετίσια Κάστα (“Το μπλε ποδήλατο”) ή την Κάτια Ζυγούλη (“Επικίνδυνες μαγειρικές”); Σε συνέντευξή του στο protothema.gr, ο διεθνούς φήμης Έλληνας ηθοποιός αποκαλύπτει ότι η πιο ερωτεύσιμη συμπρωταγωνίστριά του δεν ήταν κάποια Ελληνίδα ή ξένη καλλονή της έβδομης τέχνης, αλλά ένα... νησί. “Είχα την τύχη να παίξω με θεές της οθόνης και της σκηνής. Όμως η πιο ερωτεύσιμη ήταν η Δήλος! Πραγματικά αυτό που θυμάμαι από τα γυρίσματα, ήταν σαν να παίζω μία μεγάλη ερωτική σκηνή με αυτή την απίθανη Θεά”, λέει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Χωραφάς.

Κλείσιμο


Ο Γιώργος Χωραφάς μπροστά από την αρχαία πόλη της Δήλου παίζει με το φωτογραφικό φακό του protothema.gr με “συμπρωταγωνίστρια” μια μαύρη γάτα.


Ο ελληνικής καταγωγής ηθοποιός που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Παρίσι, πρωταγωνιστεί στην ταινία “Δήλος 2015”, ένα ντοκιμαντέρ που πραγματεύεται αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος του. Αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά του μικρού νησιού εκτάσεως 3,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων, το οποίο στην πραγματικότητα είναι ένας αρχαιολογικός χώρος, διαθέτει μουσείο, ενώ έχει μόλις 24 κατοίκους, που δεν είναι άλλοι από τους αρχαιολόγους και τους φύλακες. Η άγνωστη στον πολύ κόσμο Δήλος βρίσκεται σε απόσταση μόλις 20 λεπτών με το καραβάκι από την κοσμική Μύκονο. “Σε πιάνει ένα δέος, βλέποντας έναν πολιτισμό ο οποίος έφτασε σε μία ακμή και μετά κατέρρευσε, σκεπάστηκε και τώρα ξεσκεπάστηκε. Κάπου έχουμε μπερδέψει τα πράγματα σε σχέση με το ποιες είναι οι δυνατές αξίες της ζωής. Η Δήλος είναι έμπνευση, είναι προειδοποίηση, σου λέει “προσοχή, πού πάτε;”. Είναι προφητική” σχολιάζει ο 63χρονος σήμερα Γιώργος Χωραφάς, ο οποίος πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στο ιερό νησί όταν ήταν έφηβος: “Είχα επισκεφθεί τη Δήλο σε ηλικία 17 ετών, όταν γύριζα τα νησιά. Ίσως τότε ο νους μου να ήταν πιο πολύ στα σοκάκια της Μυκόνου με τις κοπέλες (γελάει). Όμως είχα μία οικειότητα με τη Δήλο. Η μητέρα μου είναι αρχαιολόγος και μου είχε μιλήσει για αυτήν. Θυμάμαι από τότε τα λιοντάρια, αλλά ξεχωρίζω το θέατρο, η τοποθεσία του είναι ονειρεμένη”. 
 

 
Η ταινία “Δήλος 2015” προβλήθηκε σε πρώτη παγκόσμια προβολή πριν από μερικές ημέρες στη Μύκονο παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων, όπως των εικαστικών Κώστα Τσόκλη και Μιχάλη Κατζουράκη, του πανεπιστημιακού Γιώργου Βέλτσου, ενώ τίμησαν με την παρουσία τους η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας Σίσσυ Παυλοπούλου, ο Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα Ντέιβιντ Πιρς , ο πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμένος και ο πρώην Γενικός εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες. Η σκηνοθεσία είναι του Αντώνη Κιούκα, το σενάριο της Αλέκας Δήμου και του Δημήτρη Καράβολα, η μουσική του Πλάτωνα Ανδριτσάκη. Εκτός από την Αλέκα Δήμου, δικηγόρο στο επάγγελμα, καθοριστικό ρόλο για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων στη Μύκονο και τη Δήλο έπαιξαν ακόμη δύο συνάδελφοί της, η Χριστίνα Αργυροπούλου και ο Γιάννης Μαλταμπές, ενώ η όλη προσπάθεια πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τη σύμπραξη του Δήμου Μυκόνου.  



Ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα Ντέιβιντ  Πιρς και ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης


“Έχω πάρει προσωπικά την προβολή της Ελλάδας”


Ο Γιώργος Χωραφάς εκτός από πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ είναι και ο πρώτος πρεσβευτής της Δήλου. “Από τότε που άρχισε η κρίση, ενδιαφέρομαι πολύ για ότι έχει σχέση με την προβολή της Ελλάδας. Έχω πάρει προσωπικά το θέμα, να δοθεί μία σωστή εικόνα στα μάτια των ξένων. Έτσι όταν με πλησίασε ο Αντώνης Κιούκας, τον οποίο γνώριζα από το φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης και είδα το ύφος των κειμένων, αμέσως ενδιαφέρθηκα”, δηλώνει ο ηθοποιός. 
Από τη Γαλλία όπου ζει, βλέπει τη στρεβλή εικόνα, τον άδικο τρόπο με τον οποίο όπως λέει παρουσιάζεται η Ελλάδα από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και τους ξένους ηγέτες. “Εισπράττω μία πολύ άδικη εικόνα. Αδικία για αυτό έχει γίνει, για αυτό που ζουν οι Έλληνες και αυτό που θα τους επιβάλλουν να ζήσουν. Για την εικόνα που μεταδίδεται για εμάς στους ξένους περί τεμπέληδων κ.α. και την οποία μεταχειρίζονται για να δικαιολογήσουν αυτή την αδικία” λέει χαρακτηριστικά. Όταν τον ρωτάμε αν οι κατηγορίες αυτές έχουν μία δόση αλήθειας, ο Γιώργος Χωραφάς αφήνει στην άκρη την ευγένεια και την προσεκτική διατύπωση και οργισμένος επιτίθεται κατά των επικριτών της Ελλάδας, “δείχνοντας” τους Γερμανούς: “Κανείς δεν είναι τέλειος. Να κοιτάξουν τα μούτρα τους και τα σκάνδαλά τους με τη volkswagen, τα υποβρύχια και τη Siemens. Είναι μεγάλο κρίμα να σπρώχνουν έναν υπερήφανο λαό ενάντια σε ένα άλλο υπερήφανο λαό, διότι δεν είναι οι λαοί αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις, όμως τους βάζουν να μεταχειρίζονται αυτό το συναίσθημα”. 



Ο δημοσιογράφος του “Πρώτου Θέματος” και protothema.gr Παναγιώτης Σουρέλης με τον Γιώργο Χωραφά


Όσον αφορά τους Γάλλους, οι οποίοι ήταν ίσως οι μόνοι που στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις, ο κάτοικος Παρισιού Γιώργος Χωραφάς λέει: “Οι Γάλλοι είναι σύμμαχοι αλλά με δεμένα χέρια. Είναι και αυτοί με το πιστόλι στον κρόταφο. Και ο Ολάντ και ο Σαπέν θέλουν να βοηθήσουν, να ελαφρύνουν λίγο το βάρος από το τραπέζι, αλλά φοβούνται και αυτοί τους Γερμανούς.  Το φράγκο με το ευρώ δεν έχει την ίδια ισοτιμία με εκείνη που έχει το μάρκο με το ευρώ, άσχετα αν είπαν, ότι μπαίνουμε μαζί και ισάξια στην ευρωζώνη. Όμως δεν ήταν το ίδιο. Αν η διαδικασία ένταξης στο ευρωσύστημα είχε κρατήσει πιο πολύ, τα πράγματα θα μπορούσαν να ισορροπήσουν ακόμη και για την Ελλάδα που μπήκε με μαγειρεμένα νούμερα από τη Goldman Sachs. Όμως μετά έπεσε στα μούτρα η κρίση και όλοι άρχισαν να τρελαίνονται”.




Η πρώτη παγκόσμια προβολή της ταινίας “Δήλος 2015” έγινε στο θερινό κινηματογράφο cinemanto στη Μύκονο



 Ο εικαστικός Κώστας Τσόκλης με την σύζυγό του Ελένη




O αντιδήμαρχος Μυκόνου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου και ο σκηνοθέτης της ταινίας Αντώνης Κιούκας




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης