Τιερί Μιγκλέρ: Το μεγάλο reunion με τον κόσμο της μόδας πριν φύγει για πάντα

Τιερί Μιγκλέρ: Το μεγάλο reunion με τον κόσμο της μόδας πριν φύγει για πάντα

Η έκθεση ρετροσπεκτίβα που φιλοξενήθηκε στο Musée des Arts Décoratifs με 150 εμβληματικές δημιουργίες του μεγάλου σχεδιαστή - Όλοι οι αγαπημένοι φίλοι ήταν εκεί

MIGLER_2
Ο Γάλλος δημιουργός Τιερί Μιγκλέρ, ο οποίος μεσουράνησε στον κόσμο της μόδας τα χρόνια του 1980, απεβίωσε την Κυριακή στα 73 του χρόνια από «φυσικά» αίτια. Το 1973 ο Μιγκλέρ είχε παρουσιάσει την πρώτη του συλλογή και έκανε αίσθηση το τολμηρό του στιλ γεμάτο λάμψη και χρώμα, με συμπαγείς, συγκροτημένες δημιουργίες, που εκτοξεύουν την καριέρα του.

Το 2001 ο Μιγκλέρ αποσύρεται από τον χώρο της μόδας και αφοσιώνεται στον σχεδιασμό ενδυμάτων και κοστουμιών για μεγάλες παραγωγές. Επέστρεψε στο προσκήνιο το 2021 με μια μεγαλειώδη έκθεση στο Παρίσι για το διαχρονικό έργο του και μια θερμή συνάντηση με τους εκλεκτούς του χώρου που του έλειψαν.

Δείτε το βίντεο με την συλλογή Μιγκλέρ Φθινόπωρο - Χειμώνας 1995


Μια έκθεση που παρουσιάστηκε στον Καναδά και στο Παρίσι. Ενδύματα ready to wear, σιλουέτες haute couture, κοστούμια εμπνευσμένα από θεατρικές παραστάσεις, φωτογραφίες, ταινίες και ένα αδημοσίευτο αρχειακό υλικό που χρονολογείται από το 1973 έως το 2014 πρόβαλλα το συναρπαστικό σύμπαν του δημιουργού και τις πολλαπλές συνεργασίες του στους τομείς της ψυχαγωγίας, της μουσικής και του κινηματογράφου.

Στην έκθεση «Thierry Mugler - Couturissime», που φιλοξενήθηκε στο Musée des Arts Décoratifs (Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών) της γαλλικής πρωτεύουσας, παρουσιάστηκαν 150 εμβληματικές δημιουργίες από το αρχείο του σχεδιαστή και καλλιτέχνη που έφερε επανάσταση στον κόσμο της μόδας, της υψηλής ραπτικής και των αρωμάτων. Η πρώτη έκθεση πραγματοποιήθηκε το 2020 στον Καναδά και είχε τέτοια αποδοχή ώστε να αποφασιστεί η μεταφορά της και στο Παρίσι. Τα μεγαλοπρεπή εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της παρισινής Εβδομάδας Μόδας του 2021 και συγκέντρωσαν την αφρόκρεμα της διεθνούς fashion κοινότητας.
Κλείσιμο
2
Η συλλογή FW 1995-1996 ήταν αφιερωμένη στα 20 χρόνια δημιουργίας του Μιγκλέρ

Ακόμη και οι συντάκτες μόδας που πέταξαν από τις ΗΠΑ στο Παρίσι για τη διοργάνωση δεν παρέλειψαν να περάσουν από τον χώρο προκειμένου να θαυμάσουν αλλά και να αγγίξουν τις δημιουργίες του Μιγκλέρ βιώνοντας τον παλμό μιας άλλης εποχής.

Η «Couturissime» είναι μια έκθεση - αναδρομή στην καινοτόμο δουλειά ενός ανθρώπου που κατάφερε να πάει κόντρα στο ρεύμα, αποδεικνύοντας ότι η βιομηχανία της μόδας μπορεί να διαμορφώσει την αισθητική άποψη μιας εποχής, αρκεί να πιάνει τα μηνύματα της περιόδου και να τα μεταλλάζει μέσα από τους δικούς της κώδικες.

Υπό αυτή την έννοια, ο Τιερί Μιγκλέρ υπήρξε σύγχρονος αλλά και κλασικός, με το όνομά του να φιγουράρει ανάμεσα στα μεγαθήρια του χώρου όπως η Κοκό Σανέλ, ο Κριστιάν Ντιόρ και ο Ιβ Σεν Λοράν. «Το όραμά μου για δημιουργία δεν έχει όρια… Υπάρχει πάντα μια λύση… Μιγκλερική, και το μόνο μου όνειρο είναι να να γοητεύω, να ταξιδεύω, να μαγεύω το ανθρώπινο πνεύμα χάρη σε όλους τους καλλιτεχνικούς τρόπους που η ζωή έχει να προσφέρει. Για να αποτίσω φόρο τιμής στο Σύμπαν όπου ζούμε και στο πιο όμορφο πλάσμα στη Γη: τον άνθρωπο. Ας πιστέψουμε στο αύριο. Ζήτω το μέλλον!», είχε πει ο Τιερί Μιγκλέρ στο «Gala».
002_39513-5
Ο Γάλλος δημιουργός τον Αύγουστο του 1976

Το DNA της δημιουργίας

Ο ανήσυχος Τιερί (το πραγματικό του όνομα είναι Μάνφρεντ) Μιγκλέρ γεννήθηκε στο Στρασβούργο το 1948. Εκδήλωσε από μικρός την ιδιόρρυθμη καλλιτεχνική φύση του, όμως δεν ήξερε ακόμα πού θα διοχέτευε το ταλέντο του. Σε ηλικία 9 χρόνων άρχισε να μελετά κλασικό χορό και από τα 14 του χόρευε στο μπαλέτο της Εθνικής Οπερας του Ρήνου.

Ταυτόχρονα σπούδασε Σχέδιο στη Σχολή Διακοσμητικών Τεχνών του Στρασβούργου. Μετά την ενηλικίωσή του μετακόμισε στο Παρίσι, όπου σχεδίαζε ρούχα για τις παριζιάνικες μπουτίκ. Απέκτησε φήμη που του άνοιξε τις πόρτες για συνεργασίες με μεγάλους οίκους του Παρισιού, του Μιλάνου, του Λονδίνου και της Βαρκελώνης. Το 1973 συγκέντρωσε πάνω του τα φλας.
3
Η Τζέρι Χολ με δημιουργία από τη συλλογή Εντομα SS 1997
8
H Zιζέλ με δημιουργία Superstar Diana Ross collection SS 1991
Παρουσίασε την πρώτη του προσωπική συλλογή κάνοντας αίσθηση για το προχωρημένο στυλ του, γεμάτο λάμψη και περίσσια θηλυκότητα. Ο Μιγκλέρ, άλλωστε, δεν λάτρευε τις γυναίκες με τα ρούχα του, τις αποθέωνε. Και κάθε φορά που παρουσίαζε μια κολεξιόν έφερνε επανάσταση στη μόδα, στη διαφήμιση, αλλά και στις τέχνες.

Σύντομα, λοιπόν, η καριέρα του εκτοξεύτηκε και ο ίδιος αναδείχθηκε στο πιο hot όνομα της μόδας στο διεθνές στερέωμα. Οι γκαρνταρόμπες των διασήμων, των jet setters και της καλής κοινωνίας της Νέα Υόρκης, του Παρισού και του Λονδίνου γέμιζαν με τις δημιουργίες του και το brand του πουλούσε σαν να μην υπάρχει αύριο. Γύρω στο 2001, όμως, ο Τιερί Μιγκλέρ εγκατέλειψε τον χώρο της μόδας και αφοσιώθηκε στον σχεδιασμό κοστουμιών για μεγάλες παραγωγές. Μουσική, καμπαρέ και θέατρο έγιναν για εκείνον το νέο πεδίο δράσης. Επιμελήθηκε τα κοστούμια για τον «Μάκβεθ» του Σαίξπηρ, αλλά και για το «Zumanity» του Cirque du Soleil.
7
Ο Μιγκλέρ έντυσε τον Ντέιβιντ Μπόουι με τη συλλογή Cowboys (1992)
000_DV1886915
Το 2014 ο Μιγκλέρ σκηνοθέτησε την παράσταση «The Wyld - Not of this World», ένα μπαλέτο επιστημονικής φαντασίας με 500 χορευτές

Εντυσε αμέτρητες διάσημες προσωπικότητες, όπως οι Νταϊάνα Ρος, Ντέιβιντ Μπόουι, Λάιζα Μινέλι, Σελίν Ντιόν, Lady Gaga, και δημιούργησε τα κοστούμια για πολλές παγκόσμιες περιοδείες και βίντεο της Μπιγιονσέ.

Ηταν ο φωτογράφος αλλά και ο σκηνοθέτης του βιντεοκλίπ «Too Funky» του Τζορτζ Μάικλ όπου χρησιμοποίησε μια πλειάδα από τα μοντέλα του, ενώ επιμελήθηκε ταινίες μικρού μήκους με πρωταγωνίστριες τις Ιζαμπέλ Ιπέρ και Ζιλιέτ Μπινός. Εντυσε την Ντέμι Μουρ στην περίφημη «Ανήθικη πρόταση» και μετέτρεψε την Εύα Χερτζίκοβα σε ροκ σταρ για δικό του σόου. Οι ιδιοφυείς επιδείξεις του ήταν πραγματικές παραστάσεις που το κοινό παρακολουθούσε εκστασιασμένο.

Ο ίδιος είχε πει: «Προσπαθούσα πάντα με τη δουλειά μου να κάνω τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο δυνατοί με την εμφάνισή τους, να νιώθουν supermen, superwomen. Και μου έλεγαν συχνά ότι ένιωθαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση όταν φορούσαν Mugler». Ο εμβληματικός σχεδιαστής συνεργάστηκε με κορυφαίους αρχιτέκτονες της εποχής στη δημιουργία των πολυτελών μπουτίκ του και με πρωτοπόρους φωτογράφους όπως οι Ρίτσαρντ Αβεντον, Χέλμουτ Νιούτον και Ντέιβιντ ΛαΣαπέλ για την προβολή των συλλογών του - και καθεμία από αυτές είχε μια συναρπαστική ιστορία να διηγηθεί.
000_9NN89K
Η έκθεση «Thierry Mugler - Couturissime» παρουσιάζει 150 εμβληματικές δημιουργίες από το αρχείο του σχεδιαστή
0
Γιασμίν Λεμπόν, 1997. Η συλλογή Χίμαιρες FW 1997-98 θεωρείται θρυλική

Πριν από περίπου είκοσι χρόνια, εντελώς ξαφνικά, αποσύρθηκε χωρίς να γνωρίζει κανείς, ούτε καν το στενό του περιβάλλον, πού βρίσκεται και τι κάνει. Κάποιοι είπαν ότι αλλοιωμένος από τις πλαστικές επεμβάσεις και έχοντας υποστεί ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας θέλησε να αποτραβηχτεί από τα εγκόσμια.

Το στίγμα του όμως υπήρχε δυνατό. Και αξεπέραστο. Λίγο προτού η πανδημία κάνει την πιτζάμα επίσημο ένδυμα στις διαδικτυακές κοσμικές συναθροίσεις, τo 2019, η Αμερικανίδα ράπερ Cardi B εμφανίστηκε στο κόκκινο χαλί των μουσικών βραβείων Grammy φορώντας τη δημιουργία του «Birth of Venus» από την κολεξιόν Φθινόπωρο 1995, ενώ την ίδια χρονιά η Κιμ Καρντάσιαν παρευρέθη στα Hollywood Beauty Awards με επική vintage δημιουργία του. «Πάντα με γοήτευε το ωραιότερο πλάσμα πάνω στη Γη: o άνθρωπος. Εχω χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχω στη διάθεσή μου για να το εκθειάσω: μόδα, επιδείξεις, αρώματα, φωτογραφίες, βίντεο», δήλωσε ο ίδιος το 2019, όταν παρουσιάστηκε η έκθεσή του στον Καναδά. Στο Παρίσι, σχολίασε πως η μόδα, και γενικότερα η δημιουργία, ήταν για εκείνον ένας ωραίος τρόπος για να ξεφεύγει δημιουργώντας δικούς του αισθητικούς δρόμους.
1
Υψηλή ραπτική με εφέ από λάστιχο αυτοκινήτου σε συνεργασία με τον σχεδιαστή Αμπέλ Βιγιαρεάλ για τη συλλογή SS 1997
5
Η Εμα Γουίκλαντ στα γυρίσματα της επιτυχίας του Τζορτζ Μάικλ «Too Funky» που σκηνοθέτησε ο Μιγκλέρ, ντυμένη από τη συλλογή Cowboys SS 1992

«Ο χορός με δίδαξε πολλά για τη γλώσσα του σώματος. Πώς να κρατάς ώμους και κεφάλι στη σωστή θέση, το περπάτημα, την τοποθέτηση των ποδιών. Ολα αυτά με βοήθησαν να δημιουργήσω ένα ουσιώδες στυλ, και φίνο και λειτουργικό. Η μόδα είναι ένας τρόπος για την προσωπική καθημερινή “σκηνοθεσία”». Ο αντισυμβατικός σε όλα του Τιερί Μιγκλέρ όχι μόνο εμφανίστηκε στα εγκαίνια της έκθεσης-φόρο τιμής στο πρόσωπό του, αλλά συμμετείχε και στο prive δείπνο με παλιούς καλούς φίλους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και η γνωστή Ελληνίδα μακιγιέρ Apollonia B - οι δυο τους γνωρίστηκαν πριν από δεκαετίες στη Μύκονο, όπου ο σχεδιαστής περνούσε πολλά από τα καλοκαίρια της ζωής του.

Με τον θάνατό του στα 73 του χρόνια, πλέον, ο Τιερί Μιγκλέρ συγκαταλέγεται στο πάνθεον των μεγάλων δημιουργών. Ακόμα και το περίφημο άρωμά του Angel -που τώρα κυκλοφορεί σε νέα έκδοση- εξακολουθεί να σημειώνει τρελή επιτυχία.

Ειδήσεις σήμερα:

Πρωτόγνωρες εικόνες - Στα «λευκά» οι Κυκλάδες

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Να αποφεύγονται οι μη απαραίτητες μετακινήσεις - Οδηγίες για την ασφάλεια των εργαζομένων

Πέθανε στα 73 του χρόνια ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας Τιερί Μιγκλέρ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης