«Θρίλερ» στα 7.500 μέτρα: Η περιπέτεια του Αντώνη Συκάρη στην κορυφή Κ2 των Ιμαλαΐων

«Θρίλερ» στα 7.500 μέτρα: Η περιπέτεια του Αντώνη Συκάρη στην κορυφή Κ2 των Ιμαλαΐων

Η επικίνδυνη διεθνής αποστολή στην οποία έχασαν τη ζωή τους δυο άτομα και άλλοι τρεις επίσημα αγνοούνται - Πώς περιγράφει ο Αντώνης Συκάρης στο protothema.gr τις δραματικές στιγμές και τις δύσκολες αποφάσεις -  Η επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και η επόμενη αποστολή

ghe
Τα λόγια του Αντώνη Συκάρη, του Έλληνα αλπινιστή, στο protothema.gr είναι συγκλονιστικά, για τις στιγμές που έζησε λίγα μέτρα κάτω από την κορυφή του Κ2 των Ιμαλαϊων με υψόμετρο 8.611 μέτρα. Περιγράφει τι ήταν αυτό που τον έκανε να αποφασίσει τελευταία στιγμή να μην ακολουθήσει τους τρεις σχοινοσυντρόφους του, οι οποίοι μέχρι σήμερα επίσημα αγνοούνται, καθώς και την επικοινωνία που είχε μαζί του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ο ίδιος βρέθηκε στο Ισλαμαμπάντ με κρυοπαγήματα στα πόδια.
sykaris1

Όπως ανέφερε στο protothema.gr λίγες ώρες αφότου επέστρεψε στην Ελλάδα και στην οικογένειά του, μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν αποφασισμένος να προσπαθήσει, παρά τις αντίξοες συνθήκες, να κατακτήσει την κορυφή του Κ2. «Το έχω πει πολλές φορές ήμουν αποφασισμένος μόλις θα έφτανα στην κορυφή θα σήκωνα το δορυφορικό τηλέφωνο και θα έλεγα η Ελλάδα νίκησε, η Ελλάδα τα κατάφερε, είμαστε στην κορυφή. Γιατί όλοι αυτό πασχίζαμε, να φτάσουμε στην κορυφή».

Φθάνοντας μαζί με άλλους σχοινοσυντρόφους στα 7.450 μέτρα με την θερμοκρασία να είναι στους μείον 39 ψάχνοντας να βρουν κάποιες σκηνές που είχαν αφήσει οι προηγούμενοι σέρπα, ο Αντώνης Συκάρης, σκεφτόταν την κορυφή και μόνο. «Την ώρα που προσπαθούσαμε να βρούμε τις σκηνές που είχαν αφήσει οι προηγούμενοι σέρπα μέσα στο χιόνι, τα πόδια μου έπαθαν κρυοπαγήματα και ειδικά τα μεγάλα δάχτυλα. Εκεί το πράγμα άρχισε να θολώνει ως προς το να πας στην κορυφή. Όταν στήσαμε τις σκηνές και ενώ ήταν για δυο άτομα μπήκαμε 7 με 8 άτομα, κατάφερα να βγάλω τα παπούτσια μου και βλέπω τα δυο δάχτυλά μου που είχαν αρχίσει να γίνονται μπλε. Αυτό σήμαινε ότι θα εξελισσόταν. Η επιθυμία μου όμως να συνεχίσω παρέμενε και ήταν πολύ δυνατή. Ξέραμε ότι η θερμοκρασία όσο ανεβαίνουμε θα φτάσεις στους μείον 55 και ότι έχουμε ένα μικρό περιθώριο χρόνου για να πάμε και να γυρίσουμε, αφού και ο αέρας που ήταν στα δέκα χιλιόμετρα την ώρα θα γύριζε στα 30 χιλιόμετρα την ώρα. Με τα στοιχεία αυτά αρχίζεις να σκέφτεσαι επιχειρησιακά ότι ρισκάρεις πολύ περισσότερο για να φύγεις και να πας στην κορυφή» λέει στο protothema.gr ο Αντώνης Συκάρης.
sykaris5

Κλείσιμο
Περιγράφοντας τις δραματικές εκείνες στιγμές αποκαλύπτει ότι ο βορειοϊρλανδός σχοινοσύντροφός του Νοέλ, ο οποίος είχε δει την κατάσταση των ποδιών του του είπε να μην συνεχίσει την προσπάθεια. «Τα πόδια μου είχαν πρόβλημα και είχαμε και την πρόβλεψη ότι ο καιρός θα χαλάσει. Σε καμία περίπτωση όμως εγώ δεν είπα ότι δεν θα πάω. Ήθελα πάρα πολύ να φτάσω στην κορυφή, ήθελα να το κάνω για τους Έλληνες για την ελληνική ορειβασία, για την Ελλάδα. Ωστόσο με όλα αυτά και τα υπόλοιπα άτομα που αντιμετώπιζαν παρόμοια προβλήματα αναθεώρησαν τις απόψεις τους και δεν ξεκίνησε κανείς για την κορυφή. Εγώ επέμενα, έβαλα τα παπούτσια μου παρόλο που είχα πρόβλημα και είπα ότι θα ξεκινήσω. Πήρα δυο φιάλες οξυγόνου και σηκώθηκα να πάω. Ήδη τρία άτομα είχαν φύγει και ήξερα ότι υπάρχουν άνθρωποι μπροστά μου, όποτε ήξερα ότι δεν θα ήμουν μόνος. Εκείνη τη στιγμή ο Νοέλ μου είπε «Αντώνη 95% αυτοί που έφυγαν θα γυρίσουν πίσω δεν θα ανέβουν στην κορυφή μην πας σε παρακαλώ, δες τα πόδια σου θα πάθεις μεγάλη ζημιά, αν πας θα σου κόψουν τα πόδια».

Οι τελευταίες αυτές λέξεις του βορειοϊρλανδού αλπινιστή χτύπησαν σαν καμπάνα στα αυτιά του Αντώνη Συκάρη. Το μυαλό του έφτιαξε εικόνα το κόψιμο των ποδιών του και αμέσως σκέφτηκε, όπως είπε στο protothema.gr: «αν μου κόψουν τα πόδια δεν θα ξαναπάω ποτέ για ορειβασία σε κανένα βουνό. Και εγώ θέλω να κατακτήσω και τις 14 κορυφές άνω των 8000 μέτρων. Αξίζει τον κόπο αφού έχω και κρυοπαγήματα να πάω πάνω; Η λογική έλεγε να μην συνεχίσω. Μίλησα με τον γιο μου την κόρη μου και την γυναίκα μου, τους εξήγησα την κατάσταση και μου είπαν «μπαμπά μην πας, θα χάσεις τη ζωή σου». Κάθισα μιάμιση ώρα και ταλαντευόμουν, αλλά ευτυχώς πήρα την απόφαση να μην συνεχίσω. Εκείνο που με έκανε να το αποφασίσω ήταν τα λόγια της οικογένειάς μου, αλλά και η εικόνα που έφτιαξα στο μυαλό μου να είμαι χωρίς πόδια. Γιατί εάν έχανα τα πόδια μου δεν θα μπορούσα να πάω σε άλλα βουνά ποτέ ξανά».
sykaris4

Η επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και η επόμενη αποστολή

Έτσι αποφάσισε να μην κάνει την προσπάθειά του. Έχοντας κρυοπαγήματα στα πόδια έφθασε στις 8 Φεβρουαρίου στο στρατιωτικό νοσοκομείο στο Skardu, ενώ την επόμενη έφυγε για Ισλαμαμπάντ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρακολουθούσε και ενημερωνόταν για την προσπάθεια του Έλληνα αλπινιστή, του τηλεφώνησε για να τον εμψυχώνει και να μαθαίνει την πορεία της υγείας του. «Μου έδωσε δύναμη και κουράγιο, τον ευχαριστώ πάρα πολύ γι’αυτό» θα πει ο Αντώνης Συκάρης.

Η απόφαση του Αντώνη Συκάρη εκ των υστέρων, μαθαίνοντας ότι οι άλλοι τρεις που προσπάθησαν να πάνε στην κορυφή αγνοούνται, αποδείχτηκε σωτήρια. Σήμερα βρίσκεται στο σπίτι του και αναρρώνει, ενώ όπως είπε στο protothema.gr η επόμενη αποστολή του είναι για τις 24 Μαρτίου στο βουνό Annapurna των 8.091 μέτρων στο Νεπάλ.
sykaris2

Σε αυτή την διεθνή αποστολή στην οποία συμμετείχε η ελίτ της παγκόσμιας ορειβασίας έχασαν τη ζωή τους δυο άτομα ενώ άλλοι τρεις επίσημα αγνοούνται. «Ο Ισπανός Σέρτζιο Μινκότε στις 16 Ιανουαρίου και ο Βούλγαρος Ατανάς Σκατόφ στις 5 Φεβρουαρίου. Έπεσαν στο κενό ενώ ανεβαίναμε. Ο Μινκότε πέθανε στα χέρια μου. Είναι συγκλονιστικό. Δεν είχα ξαναζήσει τέτοιο πράγμα. Ο Σκατόφ έπεσε σε γκρεμό περίπου δύο χιλιομέτρων και όταν ήμουν στο Ισλαμαμπάντ ήρθε η γυναίκα του για να παραλάβει τη σορό του. Ο Μοχάμεντ Αλί Σαντπάρα από το Πακιστάν, ο Χουάν Πάμπλο Μοχρ από τη Χιλή και ο Ισλανδός Τζον Σνόρι ήταν οι τρεις που επιχείρησαν να ανέβουν την κορυφή, όταν εγώ αποφάσισα να μην το κάνω, δυστυχώς χάθηκαν» θα πει ο Αντώνης Συκάρης.
sykaris3

Ειδήσεις σήμερα

Προς χαλάρωση το lockdown στη Βρετανία - Επιστροφή στο σχολείο για όλα τα παιδιά από τις 8 Μαρτίου

Η κόρη του Μπιλ Γκέιτς εμβολιάστηκε και... τρολάρει τους «ψεκασμένους» για το τσιπάκι

Πούτιν: Η Δύση εκμεταλλεύεται τον Ναβάλνι για να μας περιορίσει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης