Τσιόδρας: 15 τα νέα κρούσματα- 69 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι

Τσιόδρας: 15 τα νέα κρούσματα- 69 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι

Νέα μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων- Λιγότεροι ασθενείς στις ΜΕΘ σε σχέση με τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα- «Να κάνουμε λίγο ακόμη υπομονή», ζήτησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό - Η θνητότητα στην Ελλάδα παραμένει στο πλαίσιο του αναμενόμενου, είπε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας

arthrotsiodras
Τα στοιχεία από την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως είπε το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 15 νέα κρούσματα και στο σύνολό τους πλέον ανέρχονται στα 2.207. Δασωληνωμένοι νοσηλεύονται 69 ασθενείς, ενώ ο συνολικός αριθμός των θυμάτων φτάνει πλέον τα 105, καθώς κατέληξαν άλλοι 3 ασθενείς το τελευταίο εικοσιτετράωρο. 
Τσιόδρας: 15 τα νέα κρούσματα- 69 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι


Ο κ.Τσιόδρας ζήτησε να κάνουμε όλοι λίγο ακόμη υπομονή, καθώς όπως τόνισε τα μέτρα και η τήρησή τους αποδίδουν. Σημείωσε ότι η θνητότητα στην Ελλάδα είναι στο πλαίσιο του αναμενόμενου. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο: Μία γυναίκα με σακχαρώδη διαβήτη ηλικίας 57 ετών και δύο άνδρες ηλικίας 87 και 85 ετών. Στο σύνολο των 2.207 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τα 569 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και άλλα 921 σχετίζονται με προηγούμενα κρούσματα.  Η μέση ηλικία των 69 ασθενών που είναι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ (ο αριθμός είναι ο μικρότερος των τελευταίων εβδομάδων) είναι τα 68 έτη και γυναίκες είναι οι 13. Εξιτήριο από τις ΜΕΘ πήραν 33 ασθενείς. Η μέση ηλικία των ανθρώπων που κατέληξαν είναι τα 73 έτη, ενώ σχεδόν οι 9 στους 10 είτε είχαν υποκείμενα νοσήματα, είτε ήταν ηλικίας άνω των 70 ετών.

Ο κ.Τσιόδρας έκανε ειδική αναφορά στο διαφορετικό Πάσχα που ζούμε φέτος:  «Όταν πριν 30 χρόνια πήγα σαν φοιτητής στο Άγιο Όρος, ένας μοναχός μου είπε πως η αρετή του ανθρώπου δεν είναι πλυμένα ρούχα που τα κρεμάμε στο μπαλκόνι. Η πίστη είναι εσωτερικό βίωμα, στάση ζωής. Πρέπει να ευχαριστήσουμε την Εκκλησία και τους πιστούς, που αδελφωμένοι ακολουθούν τις υποδείξεις των Αρχών για την προστασία της υγείας όλων μας.

Αποδεικνύεται πως όλη η προσπάθεια αξίζει τον κόπο. Εγώ σ’ αυτές τις περιστάσεις παίρνω το παράδειγμά μου από τα μικρά παιδιά. Που κι αυτά υπομένουν μαζί μας και ζουν με τις δικές μας εμπάθειες. Ένα από αυτά, ο Νίκος, έγραψε πως θα μας συγχωρέσει ακόμη κι αν πάνε στραβά τα πράγματα. Γι’ αυτά τα παιδιά που ξέρουν να συγχωρούν, μπορούν να μας δώσουν μια χρήσιμη συμβουλή». 

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ.Τσιόδρας είπε ότι δεν συμμεριζόμαστε τις θεωρίες συνομωσίας για την προέλευση του κορωνοϊού -ότι προέρχεται από εργαστήρια στην Ουχάν, όπως υποστήριξε ο Ντόναλντ Τραμπ- και πρόσθεσε ότι δεν τις συμμερίζεται αυτές τις θεωρίες ούτε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Αυτοί που κινδυνεύουν περισσόεροι είναι οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες, επανέλαβε ο κ.Τσιόδρας. Μάλιστα, αναφέρθηκε σε επιστολή που έλαβε από ηλικιωμένο για να πει ότι είναι επικίνδυνο να ανοίξουμε τις επαφές για τις ευπαθείς ομάδες και  ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους. Θα αγκαλιάσουν τα εγγόνια τους, αλλά αυτό δεν θα γίνει πολύ σύντομα, είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι αυτό δεν μπορεί να  γίνει όσο είναι χαμηλό το επίπεδο της ανοσίας. «θα παρακολουθούμε τα δεδομένα και θα σας πούμε», είπε. 

Κλείσιμο
Ακολούθως ο κ.Τσιόδρας ρωτήθηκε για τα αποτελέσματα από τη χορήγηση χλωροκίνης και άλλων θεραπευτικών σχημάτων.   Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι τα μέτρα έχουν λειτουργήσει και δεν έχουμε την αίσθηση ότι υπάρχει «ένα τεράστιο παγόβουνο»- κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Αναφερόμενος στα σχολεία, σημείωσε ότι το πρώτο που θα τηρηθεί όταν ανοίξουν τα σχολεία είναι οι κανόνες υγιεινής  και η απόσταση. Η επιστροφή στην κανονιμότητα θα πρέπει να ξεκινήσει από εκείνους που ανήκουν στις λιγότερο ευπαθείς ομάδες, είπε για να προσθέσει ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλές παράμετροι. 





Ειδήσεις σήμερα:

Τεράστιες ουρές σε σούπερ μάρκετ - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Συγκινητικό βίντεο από τη ΜΕΘ του «Σωτηρία»: Έπαιξαν σε ηλικιωμένο την αγαπημένη του μαντολινάτα

Μπλόκα, έλεγχοι και πρόστιμα για απείθαρχους σε δρόμους, εκκλησίες, πυλωτές και διαδίκτυο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης