Στο ΣτΕ προσέφυγαν 4 δικηγόροι κατά της προσωρινής απαγόρευσης των λειτουργιών στις εκκλησίες

ste12

Οι δικηγόροι ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η κοινή υπουργική απόφαση με την οποία πανελλαδικά απαγορεύθηκαν προσωρινά οι λειτουργίες και οι ιεροπραξίες στις Εκκλησίες και τους άλλους θρησκευτικούς χώρους λατρείας

Την 5η Μαίου 2020 θα συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση 4 πολιτών-νομικών με τις οποίες ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η κοινή υπουργική απόφαση με την οποία πανελλαδικά απαγορεύθηκαν προσωρινά οι λειτουργίες και οι ιεροπραξίες στις Εκκλησίες και τους άλλους θρησκευτικούς χώρους λατρείας.

Ειδικότερα, σε εκτέλεση των διατάξεων του άρθρου πρώτου της από 25-2-2020 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τα κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού, εκδόθηκε η υπ΄ αριθμ. 2867/Υ1/2020 απόφαση των υπουργών Παιδείας και Υγείας με την οποία επιβλήθηκε το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για το χρονικό διάστημα από 16.3.2020 έως 30.3.2020.

Από τον περιορισμό αυτό εξαιρούνται οι θρησκευτικές ιεροπραξίες για ταφικές εκδηλώσεις (κηδείες), όπως η προσέλευση πιστών για ατομική προσευχή με βραχεία παραμονή τους στον χώρο λατρείας, τηρουμένης της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση τα 2 μέτρα μεταξύ τους.

Στο ΣτΕ προσέφυγαν δυο άνδρες και δύο γυναίκες δικηγόροι οι οποίοι κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής.

Υποστηρίζουν ότι το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών, κ.λπ. έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τα άρθρα 3, 13 και 25 του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, υπογραμμίζουν ότι το άρθρο 3 του Συντάγματος επισημαίνει ότι επικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού και οι Ιεροί κανόνες τηρούνται αποκλειστικά από την Ιερά Σύνοδο και την Διαρκή Iερά Σύνοδο.

Σύμφωνα με τους 4 δικηγόρους μόνο η Ιερά Σύνοδος έχει δικαίωμα να αποφασίσει για το ζήτημα της τέλεσης της θείας λειτουργίας που είναι ο πυρήνας του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας. Η θρησκευτική ελευθερία αποτελεί ατομικό προστατευόμενο δικαίωμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προσθέτουν οι 4 δικηγόροι.

Ακόμη, επισημαίνουν ότι παραβιάζεται το άρθρο 13 του Συντάγματος, το οποίο στο πλαίσιο των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών υπογραμμίζει ότι η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη και η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός.

Τέλος, σημειώνουν ότι παραβιάζεται και η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος), καθώς το επιβληθέν μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης των λειτουργιών, κ.λπ. είναι αυστηρό μέτρο που περιορίζει ασφυκτικά το ατομικό δικαίωμα των πολιτών, υπερβαίνοντας παράλληλα το δημόσιο συμφέρον.

Τέλος, η πρόεδρος του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ Μαρία Καραμανώφ όρισε εισηγητή της υπόθεσης τον πάρεδρο Ιωάννη Παπαγιάννη.

Ειδήσεις σήμερα:

Στο ΣτΕ προσέφυγαν 3 Αφγανές και τα 8 ανήλικα παιδιά τους κατά της αναστολής χορήγησης ασύλου


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (7)

@

Γενικώς, η Δύση έχει πάρει διαζύγιο από τη λογική και τα αυτονόητα! Προσέξετε, οι άνθρωποι αυτοί που εισέρχονται παράνομα στη χώρα, δεν απωθούνται αλλά τους προσφέρεται η δυνατότητα υποβολής αιτήματος ασύλου. Εξετάζεται το αίτημά τους σύμφωνα με τους νόμους της χώρας υποδοχής και εάν απορρίπτεται τους δίνεται η δυνατότητα προσφυγής σε δικαστήριο. Εξετάζεται το αίτημά τους από δικαστές, πλέον, και αναλόγως γίνεται δεκτό ή απορρίπτεται. Γεννάται το ερώτημα, δεν αρκούν τα 2 στάδια αυτά για να εξετάζεται το αίτημα κάποιου που εισέρχεται παράνομα σε μία χώρα, που μάλιστα δεν έχει κανένα περιουσιακό ή άλλο δικαίωμα!!! Δεν είναι η περίπτωση ενός ανθρώπου που έχει άλλα συνταγματικά δικαιώματα που απορρέουν από άλλες ιδιότητες στη χώρα, για να εξαντλείται και η βαθμίδα του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας. Κάθε άλλο, παράνομος περαστικός είναι που τον υποδέχθηκαν, του δόθηκαν 2 βαθμοί εξέτασης του αιτήματός του και απορρίφθηκε και στους 2 βαθμούς σύμφωνα με τους νόμους δημοκρατικής χώρας υποδοχής. Γιατί αυτή η υπερβολή ανοχής σε κάποιον που δεν έχει κανένα άλλο δικαίωμα, στη χώρα υποδοχής, πέραν του αιτήματος ασύλου που εξετάστηκε 2 φορές και απορρίφθηκε!!! Το αποτέλεσμα αυτής της Παράλογης αντιμετώπισης είναι να παραμένουν στη χώρα και να την παραλύουν αυτήν, άνθρωποι που δεν έχουν το δικαίωμα παραμονής. "Η Δημοκρατία καταρρέει από την Παροχή Δικαιωμάτων Πέραν των δυνατοτήτων, από την Κρίση Αξιών, δηλαδή από την Παρακμή".

Υπάρχει λύση

Να γίνονται οι ακολουθίες με παπά, νεωκόρο και ψάλτη, τηρώντας τις αποστάσεις. Οι πιστοί να πηγαίνουν εκ περιτροπής και με ραντεβού, τηρώντας όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας και νομιμότητας.

Το ότι είναι δικηγόροι

και άρα ξέρουν 5 νόμους παραπάνω θα πρέπει να μας προβληματίσει. Κάτι δεν πάει καλά με την απαγόρευση αυτή...

Kαι εγώ θα υποβάλλω ...

μήνυση στους 4 δικηγόρους, επειδή εκθέτουν ( μέσω του παγκαριού ), τη ζωή μου σε κίνδυνο. Αλλιώς δεν καταλαβαίνουν.

ΔΥ

Αυτό που θα έπρεπε να είχε κάνει εξ αρχής η άτολμη Ιερά Σύνοδος το έπραξαν 4 πολίτες, όντως οι μισθωτοί είναι μισθωτοί και όχι ποιμένες.

@@

''απαγορεύθηκαν προσωρινά''...να παρθουν πισω οι αδειες των δικηγορων, οι ταυτοτητες τους να δωθουνε στο πλησιεστερο ΑΤ και να τους ριξουμε απο την απεναντι πλευρα των συνορων στον εβρο...αλλιως να ''χαθουν'' στο πλησιεστερο πηγαδι...τετοιοι τυποι καθως και οι φασιστεροι δεν θα ληψουν απο κανεναν

γκουρου

ρε τους ταλιμπαν μυαλο μηδεν

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης