Επαναφορά της φοροαπαλλαγής του 25% των ετήσιων αποδοχών τους, διεκδικούν οι δικαστές

Επαναφορά της φοροαπαλλαγής του 25% των ετήσιων αποδοχών τους, διεκδικούν οι δικαστές

Υπενθυμίζεται, ότι το Μισθοδικείο με εκατοντάδες αποφάσεις του έχει εξομοιώσει το μισθοδοτικό και φορολογικό καθεστώς των βουλευτών και δικαστών

mistho12
Με χρονοκαθυστέρηση τριών ετών οι δικαστές ζητούν από το Μισθοδικείο να επανέλθει η φοροαπαλλαγή του 25% επί του ακαθάριστου ετήσιου εισοδήματός τους, η οποία καταργήθηκε το καλοκαίρι του 2017 με το νόμο 4472/2017, τόσο ως προς τους βουλευτές, όσο και ως προς τους δικαστές.

Το θέμα της φοροαπαλλαγής έχει απασχολήσει για πρώτη φορά το Μισθοδικείο το έτος 2013, μετά από αγωγές δικαστικών Ενώσεων, δικαστών, εισαγγελέων και μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Τότε, δηλαδή, πριν επτά χρόνια, το Μισθοδικείο με την υπ΄ αριθμ. 89/2013 απόφασή του είχε κρίνει ότι την φοροαπαλλαγή των βουλευτών την δικαιούνται και οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί. Συγκεκριμένα είχε κριθεί τότε ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς δικαιούνται τη φοροαπαλλαγή, όπως και οι βουλευτές.

Το Μισθοδικείο με την εν λόγω απόφαση του 2013 είχε αποφανθεί ότι το Σύνταγμα καθιερώνει ευθέως την αρχή της διακρίσεως των τριών λειτουργιών (νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής), τις οποίες θεωρεί ισοδύναμες και ισότιμες και επαναλαμβάνει παλαιότερες αποφάσεις του, σύμφωνα με τις οποίες οι αποδοχές των τριών αυτών εξουσιών πρέπει να είναι στο ίδιο ύψος και να έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση, ανεξάρτητα εάν αυτή είναι ιδιαίτερη.

Η ίδια απόφαση του Μισθοδικείου, αναφέρει ότι η πρόβλεψη του Ζ΄/1975 Ψηφίσματος της Ε΄ αναθεωρητικής Βουλής με την οποία απαλλάσσεται από φόρο το 25% των ακαθαρίστων βουλευτικών αποδοχών (βουλευτική αποζημίωση όπως αποκαλείται), ισχύει και για τους δικαστικούς λειτουργούς. Η φοροαπαλλαγή αυτή αιτιολογήθηκε ότι αποσκοπεί στην κάλυψη των δαπανών παραστάσεως, κίνησης και επικοινωνιών των βουλευτών.

Κλείσιμο
Στην συνέχεια, με το άρθρο 71 του νόμου 4472/2017 καταργήθηκε η επίμαχη φοροαπαλλαγή του 25% επί των συνολικών ακαθάριστων αποδοχών των βουλευτών.

Το άρθρο 71 του νόμου 4472/2017 καταργεί την έκπτωση στη φορολογία που είχαν οι βουλευτές, σύμφωνα με την οποία το 25% των δηλωθέντων εισοδημάτων τους ήταν αφορολόγητο. Το συγκεκριμένο προνόμιο είχε παραχωρηθεί στους βουλευτές μέσω της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του Ζ' ψηφίσματος του έτους 1975 .

Η κατάργηση αυτή, σημαίνει ότι για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από την 11 Ιανουαρίου 2017 και μετά οι βουλευτές και οι δικαστές φορολογούνται όπως ακριβώς και οι υπόλοιποι πολίτες.

Αναλυτικότερα, το άρθρο 71 του εν λόγω νόμου κάνει λόγο ρητά μόνο για βουλευτές και όχι για δικαστές.

Έτσι, κάποιοι δικαστές της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, μετά από 3 χρόνια κατάργηση της φοροαπαλλαγής τους και λησμονώντας τους παλαιούς νομικούς ισχυρισμούς τους, αλλά και τις αποφάσεις του Μισθοδικείου που κάνουν λόγο για ισοδυναμία και ισοτιμία των τριών εξουσιών, κατέθεσαν δύο ομαδικές αγωγές στο Μισθοδικείο διεκδικώντας και πάλι την φοροαπαλλαγή του 25% επί των ακαθαρίστων αποδοχών τους.

Το βασικό επιχείρημα των δικαστών είναι ότι η διατύπωση της νομοθετικής διάταξης για την κατάργηση της φοροαπαλλαγής αναφέρεται μόνο σε βουλευτές και όχι σε δικαστές. Κατά συνέπεια η φοροαπαλλαγή του 25% εξακολουθεί να ισχύει για τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης.

Αναλυτικότερα, το άρθρο 71 του νόμου 4472/2017 αναφέρει: «Τα δύο τελευταία εδάφια της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του Ζ΄ Ψηφίσματος του έτους 1975 της Ε΄ Αναθεωρητικής Βουλής καταργούνται για εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1.1.2017» κι έπειτα.

Το Ζ΄ ψήφισμα του 1975 κάνει λόγο πράγματι μόνο για τους βουλευτές. Ειδικότερα, αναφέρει ότι η φοροαπαλλαγή παρέχεται για την κάλυψη των δαπανών παραστάσεως, κινήσεως και επικοινωνιών των βουλευτών.

Υπενθυμίζεται, ότι το Μισθοδικείο με εκατοντάδες αποφάσεις του έχει εξομοιώσει το μισθοδοτικό και φορολογικό καθεστώς των βουλευτών και δικαστών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης