Έρευνα: Το 77% των Ελλήνων εργοδοτών δυσκολεύεται να βρει προσωπικό με ταλέντο

ar12

Η διαμόρφωση του σχετικού ποσοστού στο επίπεδο του 77% αποτελεί, σύμφωνα με την έρευνα  της ManpowerGroup , ρεκόρ 11ετίας για την Ελλάδα

Σχεδόν 8 στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν δυσκολία στην κάλυψη θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τα ευρήματα της Ετήσιας Διεθνούς Έρευνας Έλλειψης Ταλέντου της ManpowerGroup για το 2019.

Η διαμόρφωση του σχετικού ποσοστού στο επίπεδο του 77% αποτελεί, σύμφωνα με την έρευνα, ρεκόρ 11ετίας για την Ελλάδα, αφού πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ από την έναρξη της Έρευνας το 2008 ενώ σημειώνει αύξηση κατά 16 μονάδες σε σύγκριση με το 2018.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, καταγράφεται εξίσου το υψηλότερο ποσοστό (54%) δυσκολίας εύρεσης εργαζομένων με τα απαιτούμενα προσόντα από το 2007 και συγκριτικά με το 2018 η αύξηση είναι 9 μονάδες, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η έλλειψη ταλέντων δεν εμφανίζει σημάδια υποχώρησης. Οι εργοδότες στην Ιαπωνία εξακολουθούν να καταγράφουν τη μεγαλύτερη δυσκολία εύρεσης ταλέντου, με 88%, ακολουθεί η Ρουμανία με 86%, η Ταϊβάν με 77% και η Ελλάδα εξίσου με 77%, η οποία βρίσκεται στην 3η θέση στην παγκόσμια κατάταξη ― μετακίνηση κατά 4 θέσεις συγκριτικά με την 8η θέση που κατείχε το 2018. Αντιθέτως, ευρωπαϊκές χώρες που φαίνεται να μην αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα προσέλκυσης ταλέντων είναι η Ιρλανδία (27%), το Ηνωμένο Βασίλειο (23%) και η Κίνα (16%).

Αναφορικά με τις 10 θέσεις εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης για το 2019, σύμφωνα με την έρευνα, οι θέσεις των «Τεχνικών» κατέχουν τα πρωτεία στη λίστα καθώς αποτελούν εκείνες με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης στην Ελλάδα και «εκθρονίζουν» τους «Επαγγελματίες Πωλητές», που βρίσκονταν στην 1η θέση από την έναρξη της έρευνας το 2008. Για πρώτη φορά στην κατηγορία των επαγγελματιών Πωλητών προστίθενται και ρόλοι του Marketing όπου μεταφέρονται στην 3η θέση. Στη 2η θέση βρίσκονται οι «Πτυχιούχοι Μηχανικοί» που τοποθετούνταν στην 4η θέση της κατάταξης το 2018. Αξίζει να σημειωθεί πως η ειδικότητα των «Εργατών Κατασκευαστικού κλάδου» εισέρχονται για πρώτη φορά στη λίστα των 10 θέσεων εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης στην Ελλάδα. Ενώ, συγκριτικά με τη λίστα των 10 θέσεων, εκτός κατάταξης βρίσκεται η ειδικότητα των «Οδηγών» και των «Επαγγελματιών Υγείας» που είχε καταλάβει την 9η θέση το 2018.

Σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και ανάμεσα στις ΕΜΕΑ χώρες (Ευρώπη, Μέση Ανατολή & Αφρική), στην κορυφή των θέσεων για τις οποίες οι εργοδότες δυσκολεύονται περισσότερο να καλύψουν, βρίσκονται οι «Εξειδικευμένοι Τεχνίτες». Επίσης παρατηρείται πως η θέση των «Επαγγελματιών Πωλητών & Μάρκετινγκ» βρίσκεται εντός τριάδας για την Ελλάδα, τις ΕΜΕΑ χώρες αλλά και παγκόσμια. Στην 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται η θέση των «Τεχνικών» όπου στην Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση ενώ την 2η θέση με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης για τις ΕΜΕΑ χώρες καταλαμβάνουν οι «Οδηγοί».

Σημειώνεται ότι για το 2019, στην Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου της ManpowerGroup συμμετείχαν 24.419 εργοδότες από 44 χώρες. Η έρευνα διεξήχθη το δ΄τρίμηνο του 2019 για 13η συνεχή χρονιά, με στόχο να προσδιοριστούν οι θέσεις εργασίας οι οποίες είναι δύσκολο να καλυφτούν, οι λόγοι για τους οποίους οι εργοδότες αντιμετωπίζουν την έλλειψη ταλέντου και οι στρατηγικές αντιμετώπισης αυτής της πρόκλησης. Η Ελλάδα συμμετείχε στην έρευνα για 11η συνεχόμενη χρονιά, με αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 εργοδοτών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (66)

Κότσιφας

Ο μέσος Έλληνας εργοδότης είναι ένας άχρηστος ξερόλας όπου λόγο του ότι έχει ευρεία γκάμα εργαζομένων για να διαλέξει δεν ασχολείται με τον εργαζόμενο που προσλαμβάνει εκείνη την στιγμή αλλά, με το που δει το πρώτο ατόπημα από τον εργαζόμενο στήνει τσακωμό, συνήθως μπροστά σε πελάτες, κάνει σκουπίδι τον εργαζόμενο και στο τέλος τον διώχνει λέγοντας πως " η νέα γενεά είναι για τον π____ο ". Το έχω δει τόσες φορές να συμβαίνει μπροστά μου αυτό που παρόλο που δεν έχει συμβεί σε εμένα, λόγο σωματικής κατάστασης διότι τα κάνουν εκεί που τους παίρνει, τους σιχάθηκα. Ήταν ο κύριος λόγος που έφυγα από Ελλάδα. Στο εξωτερικό τα αφεντικά εκπαιδεύουν τους εργαζόμενους και επιμένουν σε αυτούς, δεν τους διώχνουν με το παραμικρό. Το αστείο είναι όταν πήγα να φάω σε ένα ελληνικό ταβερνάκι, το αφεντικό, επειδή η σερβιτόρα μπέρδεψε τα πιάτα, ξεκίνησε να την βρίζει μπροστά σε όλους τους πελάτες και όταν του είπα ότι " αν συνεχίσεις έτσι δεν πρόκειται να ξαναέρθω" αυτός απάντησε στη σερβιτόρα ότι του διώχνει τους πελάτες... εξαγωγή πολισμού

Τι ψεύτης είσαι

Ρε φίλε ...

Δημήτριος Υψηλαντοπουλος

Παρασκευή μεσημέρι, ο Έλληνας εργοδότης είναι με το χαμόγελο στα χειλη: Αγκαζέ με την φινελαδουλα, με τα γυαλιά ηλίου στο κεφάλι, με το φρεντοτσινο στο χέρι, ετοιμάζεται να σαλπάρει με το ταχύπλοο προς νησάκι για ουζομεζέδες, βουτιά σε γαλανα νερά και μπαλαμούτια στο Pasok hotel. Δευτέρα πρωί, ώρα 09:00πμ ο κύριος διευθυντής είναι μέσα στα νεύρα... +ο επισκοπος Βλαχομπογδανιας και έξαρχος Ρότερνταμ Δημήτριος Υψηλαντοπουλος κατά κόσμον Χρήστος Γατος

nik

γραίκυλοι εργοδότες παρτε τα φρυδια μου την εκανα για αν. ευρωπη εγω. εχει και πολλές γυναικες εδω πέρα.

352ΛΕΛΕ

Ερώτηση: Γιατί να κάτσω Ελλάδα για 800€ το μήνα ενώ μπορώ να πάω Γερμανία για 3.000-4.000€; Γιατί να χαραμίσω τα ταλέντα μου σε μία ξοφλημένη χώρα με τρισάθλιους εργοδότες και χωρίς μέλλον;

ανοητος...

Ποσοι πηγαν γερμανια και τους κοπηκε ο βηχας... Πηγαινε παιδι μου πηγαινε... και θα θυμηθείς την απαντηση μου...

Τι χωρίς μέλλον ρε καημένε ...

Η Ελλάδα είναι στα πάνω της τώρα ... ότι πιάνεις γίνεται χρυσός ... α ρε κορόιδο ... πήγαινε στους μασχαλιτσες τους Γερμανούς να σε στρώσουν .

Η αλήθεια πονάει

...Νίτσα μου το παιδί έχει διδακτορικό στην αστροφυσική και δε βρίσκει δουλειά πέντε χρόνια τώρα... Το κράτος φταίει Νίτσα μου να ανοίξει κρατική υπηρεσία αστροφυσικής να τον πάρει μόνιμο!

Ψάχνω μηχανικό μηχανών θαλασσής με 1200€ μηνιαίο μισθό

3 χρόνια κανένας . Γιατί ; Γιατί οι καλύτεροι είναι πιασμένοι και λίγοι . Και δεύτερον : Οι Έλληνες του φραπέ -φρεντο - μπουζουκιών - Iphone - μουσιών -τατουάζ σπούδασαν : διοίκηση επιχειρήσεων (λες και υπάρχουν τέτοιες στην Ελλάδα ) ιστορία των τεχνών , ψυχολογία , πολιτικές ‘επιστήμες ‘ ,μάνατζμεντ και άλλες ψευδοεπιστημες δημιουργήματα των ΗΠΑ ... εάν πετάξεις μια πέτρα με γεμάτη την πλατιά Συντάγματος πιο εύκολα πετυχαίνεις ´μάνατζερ´ παρά εργάτη / αγρότη /μηχανικό Σε μια άκρως αγροτική περιφέρειακη χώρα που ζει από τον τουρισμό και τις υπηρεσίες .... το πασοκισταν τους έκανε όλους να ψευτοσπουδασουν κάτι ... κάτι άχρηστο και χωρίς μέλλον ... μια χώρα με τζογαδόρους σερβιτόρους και βιζιτες . Βαλκάνια τελείως ....... Γραφειο δεν θέλατε ; Αραλίκι δεν θέλατε ; 300€ μισθό τώρα πουλάκια μου .

χαλαρα

μολις μίλησα με ταμια σκλαβενιτη...15 χρονια προυπηρεσια 1100 ευρω μισθο καθαρα...με 1200 ψαχνεις μηχανικο? θα με πεθανεις στους φραπεδες...θα μου λιωσει το στομαχι

352 ΛΕΛΕ

Ξέχνα το, γιωτά. Μέχρι εσύ και οι φτηνιάρηδες σαν εσένα μάθουν να δίνουν 40-50Κ το χρόνο με 30 μέρες ρεπό ετησίως και μπόνους, εμείς θα κάνουμε καριέρα στο εξωτερικό. Όταν θα έρθουν στην Ελλάδα περισσότερες ξένες επιχειρήσεις και σας αντικαταστήσουν σαν τα απολιθώματα που είστε, τότε συζητάμε.

@Ψάχνω μηχανικό μηχανών θαλασσής με 1200€ μηνιαίο μισθό

Φίλε εάν διαβάσεις όλη την παράγραφό σου, θα δεις ότι έχει αναιρέσει ότι είπες από τις 2 πρώτες γραμμές. Λες πως είμαστε μια χώρα που στηρίζεται στον τουρισμό και τις υπηρεσίες, αλλά δεν ζητάς άτομα από τριτογενή παραγωγή και ψάχνεις μηχανικούς. Επίσης το ότι ψάχνεις 3 χρόνια με 1200€ και ενώ δεν βρίσκεις, δεν σκέφτηκες μήπως να ανέβαζες λίγο (π.χ 1300 -1350), λες και η κερδοφορία και η επιβίωση της επιχείρησης βασίζεται στα 150€ διαφορά. Καλά το καλύτερο είναι στο τέλος. Η ευχαρίστηση που βγάζεις για τα 300€ που λες ότι πρέπει να δίνουν οι εργοδότες, μιλάμε είναι σαν να σε έχω μπροστά μου. Και να βρεις κανέναν μηχανικό μηχανών, με την Πασοκική επιδοτούμενη συμπεριφορά που έχεις, όταν θα βρει κάτι άλλο, έχει γίνει λαγός ο άνθρωπος και καλά θα κάνει.

ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ

Εχθές σε μεγάλης αλυσίδας υποκατάστημα σούπερ μάρκετ ήταν ένα παλικάρι ωρομίσθιο με πτυχίο ΤΕ, είχε χαμόγελο πλατύ, τον είχαν λίγο στα σαλάμια λίγο στα φρούτα και λόγο ρεπό του χασάπη το φωνάζανε και στα κρέατα ,οπότε! μία χαρά βρίσκουν!.

δεν βρισκουν

1300 παιρνεις ο κρεοπωλης με πιστοποιηση 6μηνη.. αν βρεις και κανα απο ΙΕΚ 1500 θα σου ζητησει..ειδάλως ..λαθροπροσφυγα επιστημονα

Αίλυννας!

Το 77% των Ελλήνων εργοδοτών, τώρα θα στραφεί στους έμπειρους Έλληνες του εξωτερικού με μεταπτυχιακά, που βγάζουν πολλές χιλιάδες ευρώ το μήνα, για να τους φέρει πίσω και να τους δώσει 700 ολόκληρα €!!!

328 Ε ΛΕΛΕ

Και θα έρθουμε τρέχοντας. Εγώ πια, μια μέρα το χρόνο όταν έχω άδεια και είμαι Ελλάδα πάω με ένα φιλαράκι μου και κοιτάμε αγγελίες και γελάμε. Δεν υπάρχει μια δουλειά που να μην θέλει προϋπηρεσία. Δηλαδή αν είσαι νέος φραπεδομάχος, ε, θα παραμείνεις φραπεδομάχος

@

O μεσος ελληνας εργοδοτης θελει σκλαβους πολυεργαλια με αμοιβη χωμα και ωρες εργασιας 8++ φυσικα απληρωτες. Για να μπορει να επιβιωσει απεναντι στους υπερβολικους φορους και στο μειωμενο τζιρο λογω αφραγγιας της αγορας.

monkey employers not even willing to pay peanuts, demand God's substitutes to transform...

their virtual world. Το 77% των Ελλήνων εργοδοτών απαγοητευμένο που δεν βρίσκει αντίγραφα Γκέιτς-Μπέζου-Πέιτζ-Μπριν...να τους ανταμείβει με φιστίκια, όποτε η μεγαλοψυχία τους δεν ματαιώνεται από απρόβλεπτους παράγοντες πέραν του ελέγχου τους...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης