Τηλέμαχος Λαβίδας: Ένοχος ο επιχειρηματίας για το σκάνδαλο εσωτερικής πληροφόρησης

Τηλέμαχος Λαβίδας: Ένοχος ο επιχειρηματίας για το σκάνδαλο εσωτερικής πληροφόρησης

Παρά την αισιοδοξία που επικρατούσε τα τελευταία 24ωρα, ο γιος του Θανάση Λαβίδα είναι πλέον και με την βούλα του δικαστηρίου ο πρώτος που καταδικάζεται για την πολύκροτη υπόθεση του «insider trading»

lavidas-arthro
Η λέξη «guilty» που ακούστηκε πριν από λίγη ώρα στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, διέλυσε για τα καλά την όποια αισιοδοξία είχε ο Τηλέμαχος Λαβίδας τις τελευταίες ώρες. Έπειτα από μια πολύωρη κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, οι 12 ένορκοι βρήκαν ένοχο τον νεαρό επιχειρηματία για το πολύκροτο σκάνδαλο της εσωτερικής πληροφόρησης.

Η ποινή του θα ανακοινωθεί στις 17 Απριλίου και μέχρι τότε ο υιός Λαβίδας θα παραμείνει προφυλακισμένος στο Metropolitan Correctional Center του Μανχάταν.

Θεωρείται βέβαιο ότι οι δικηγόροι του θα ζητήσουν εκ νέου την προσωρινή αποφυλάκισή του με εγγύηση μέχρι την ανακοίνωση του χρόνου που θα εκτίσει σε ομοσπονδιακή φυλακή των ΗΠΑ. Με δεδομένη την καταδίκη του, όμως, η δικαστής θεωρείται απίθανο να συναινέσει στην συγκεκριμένη πρόταση των δικηγόρων του, που δεν κατάφεραν τελικά να πείσουν τους ενόρκους για την αθωότητα του πελάτη τους.

Οι καταθέσεις τριών εισαγγελέων φαίνεται ότι έγειραν την πλάστιγγα, παρά το γεγονός ότι η υπεράσπιση του Τηλέμαχου Λαβίδα τόνισε πάρα πολλές φορές ότι δεν υπήρχαν στοιχεία εναντίον του πελάτη τους, αλλά υποθέσεις και συμπεράσματα.

Οι 12 ένορκοι ζήτησαν τόσο την Τρίτη, όσο και την Τετάρτη, στοιχεία από την ογκώδη δικογραφία, τα οποία τους προσκόμιζε σε πορτοκαλί φακέλους αρμόδιος δικαστικός κλητήρας. Μέχρι και σήμερα το απόγευμα ο Τηλέμαχος Λαβίδας ήλπιζε ότι θα αθωωθεί και θα επιστρέψει σε μια συνήθη καθημερινότητα, που διακόπηκε απότομα τον περασμένο Οκτώβριο. Τότε που συνελήφθη στο διαμέρισμα του κολλητού του, Γιώργου Νίκα, στο Μανχάταν, ως ένας από τους πολλούς πρωταγωνιστές της υπόθεσης του insider trading, την οποία οι αρχές των ΗΠΑ ερευνούσαν τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Έκτοτε παρέμενε προφυλακισμένος στο «Γκουαντάναμο της Νέας Υόρκης», εκεί όπου κρατείται και ο Ελεβετός trader Μαρκ Ντεμάν, ο οποίος συνελήφθη στην Σερβία με διεθνές ένταλμα και εκδόθηκε στις ΗΠΑ. Τα νέα της καταδίκης του Τηλέμαχου Λαβίδα βρήκαν τον Γιώργο Νίκα στην Αθήνα και οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι είναι αρκετά σοκαρισμένος από την εξέλιξη.

Κλείσιμο
Η φυγή του από τις ΗΠΑ, όταν ένιωσε τον κλοιό να σφίγγει γύρω του, τον έφερε στην Ελλάδα, όπου και παραμένει, αρνούμενος μέχρι στιγμής να μιλήσει για την φερόμενη εμπλοκή του στο σκάνδαλο που έστειλε ήδη τον κολλητό του στη φυλακή.

Το μόνο που λέει σε γνωστούς και φίλους είναι ότι είναι αθώος, παρά το γεγονός ότι, όπως αποδείχθηκε, έστειλε τον ξάδερφο και στενό συνεργάτη του να αγοράσει τουλάχιστον δέκα πακιστανικά τηλέφωνα.

Κάποιοι άριστοι γνώστες της υπόθεσης υποστηρίζουν ότι μετά την καταδίκη του Τηλέμαχου Λαβίδα, οσονούπω έρχεται και η σειρά του.

Δικηγόρος Λαβίδα: Δεν είχε ιδέα, έπεσε θύμα εξαπάτησης - Εισαγγελείς: Συνδετικός κρίκος ο Λαβίδας 

Όλα ξεκίνησαν όταν ο  Ελβετός trader, Μαρκ Ντεμάν Ντεμπί, που είχε κυρίαρχο ρόλο στο σκάνδαλο εσωτερικής πληροφόρησης, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, αποκάλυψε σε ομοσπονδιακούς πράκτορες ότι απίστευτα υψηλός αριθμός ανθρώπων είναι μπλεγμένοι στη σκευωρία. 

Η γραμμή υπεράσπισης για τον Τηλέμαχο Λαβίδα εστίασε στην κατάρριψη των ισχυρισμών του Ντεμπί. 

Σύμφωνα, πάντως, με τη γενική εισαγγελία Νέας Υόρκης, ο Τηλέμαχος Λαβίδας διέρρευσε πληροφορίες σε Έλληνα trader (τον Γιώργο Νίκα). Ο Νίκας με τη σειρά του «πέρασε» τις πληροφορίες στον Ντεμπί και άλλους, οι οποίοι προχώρησαν σε κερδοφόρες συναλλαγές. 

Tη Δευτέρα εισαγγελέας, κατά τις εναρκτήριες τοποθετήσεις, υποστήριξε ότι ο Λαβίδας ήταν ο συνδετικός κρίκος στην αλυσίδα της διαφθοράς. 

Οι δικηγόροι του Λάβιδα, από την πλευρά τους, υποστήριξαν ότι ο πελάτης τους δεν αποτέλεσε πηγή εμπιστευτικών πληροφοριών και πως δεν γνώριζε ότι υπήρχε δίκτυο που διέρρεε εμπιστευτικές πληροφορίες. 

Ένας από τους δικηγόρους του Έλληνα επιχειρηματία, ο Τζόναθαν Στρίτερ, ήρθε σε πλήρη αντίθεση με όσα ισχυρίστηκε ο Ελβετός trader. Τον χαρακτήρισε, μάλιστα, έμπορο με γνώση στην  τέχνη της εξαπάτησης, ενώ τόνισε ότι όσα αποκάλυψε τα αποκάλυψε στην προσπάθειά του να μετριάσει την ποινή φυλάκισής του.

Ελβετός trader: Δεν γνώριζα καλά τον Λαβίδα, όμως ο Νίκας μου έλεγε πως οι πληροφορίες του πρόερχονται από εκείνον

Ο Ντεμπί, ο οποίος συνελήφθη στη Σερβία το 2018 και εκδόθηκε στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι αποκόμισε περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια από το insider trading.

Όπως κατέθεσε, δεν γνώριζε καλά τον Λαβίδα, συγκεκριμένα οι δυό τους συναντήθηκαν το 2011 σε γεύμα στο Μανχάταν και είχαν σύντομη συνομιλία. «Δεν έλαβα απευθείας πληροφορίες από τον Λαβίδα», τόνισε. 

Για τον Γιώργο Νίκα υποστήριξε ότι του είχε πει πως θα του έδινε στοιχεία για την Ariad Pharmaceuticals, τα οποία θα αντλούσε από τον Τηλέμαχο Λαβίδα και τον πατέρα του.  Ο Ελβετός trader περιέγραψε σειρά περιπτώσεων, από το 2013 μέχρι το 2015, κατά τις οποίες ο Νίκας παρουσίασε πληροφορίες για την Ariad, λέγοντας ότι προέρχονται από τον Λαβίδα. 

Ο πατέρας του Λαβίδα δεν κατηγορήθηκε ωστόσο για το θέμα. 
  

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης