Μνημόνιο συνεργασίας υπουργείου Υγείας και ιδιωτικών κλινικών για τις ΜΕΘ

Μνημόνιο συνεργασίας υπουργείου Υγείας και ιδιωτικών κλινικών για τις ΜΕΘ

Οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε μία πρώτη συμφωνία ότι το ΕΚΑΒ θα διαχειρίζεται τουλάχιστον 70 κλίνες ΜΕΘ από ιδιωτικά νοσοκομεία της Αττικής

meth
Μνημόνιο συνεργασίας για το ευαίσθητο πεδίο των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αναμένεται να υπογράψουν τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Υγείας με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών της χώρας.

Οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε μία πρώτη συμφωνία ότι το ΕΚΑΒ θα διαχειρίζεται τουλάχιστον 70 κλίνες ΜΕΘ από ιδιωτικά νοσοκομεία της Αττικής. Ήδη έχει συγκληθεί μία σύσκεψη αλλά αναμένεται να πραγματοποιηθεί και άλλη σήμερα στον ΕΟΠΥΥ, με τη συμμετοχη των ενδιαφερομένων πλευρών.

Η παραχώρηση των κλινών από ιδιωτικές μονάδες υγείας, είτε του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) είτε της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), θα γίνει με ορίζοντα τεσσάρων μηνών σύμφωνα με πληροφορίες, και με άμεσο ζητούμενο να ξεπεραστεί το πρόβλημα της εποχικής γρίπης - που οδηγεί εκατοντάδες ασθενείς κάθε χρόνο και στη χώρα μας σε ΜΕΘ με επιπλοκές από τη νόσο.

Με δεδομένο πως η διαχείριση των κλινών ΜΕΘ του ΕΣΥ γίνεται πλέον από το ΕΚΑΒ, στο πλαίσιο της ένταξης στις υπηρεσίες του του Εθνικού Κέντρου Υπηρεσιών Υγείας (ΕΚΕΠΥ), συμφωνήθηκε καταρχάς το ΕΚΑΒ να αναλάβει τη διαχείριση και των ιδιωτικών ΜΕΘ. Για τον λόγο αυτό, οι ιδιωτικές κλινικές θα ενημερώνουν σε καθημερινή βάση για τη διαθεσιμότητα τους στο ΕΚΑΒ με στόχο την άμεση διακίνηση των περιστατικών στο σύστημα (δημόσιο και ιδιωτικό).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών έχουν ζητήσει από το υπουργείο Υγείας - και όπως φαίνεται το αίτημα τους θα γίνει δεκτό- η αποζημίωση τους για τις υπηρεσίες υγείας που προσφέρουν εντός των ΜΕΘ να μην περιλαμβάνεται στα ποσά του clawback και το rebate που καλούνται να επιστρέψουν κάθε χρόνο.

Πάντως, η λίστα με τους ασθενείς συνεχίζει να ανεβαίνει δραματικά. Τουλάχιστον 40 άτομα περιμένουν κάθε μέρα το τελευταίο 15νθήμερο να ελευθερωθεί κρεβάτι ΜΕΘ, χωρίς ωστόσο να απορροφώνται.

Κλείσιμο
Παράλληλα, με την εξασφάλιση ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ στην Αττική το υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται και στη λειτουργία μερικών επιπλέον κλινικών στα νοσοκομεία της1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Εκτιμάται ότι θα ανοίξουν περί τις 7-10 κλίνες το επόμενο διάστημα σε νοσοκομεία όπως το Αττικόν, οι Άγιοι Ανάργυροι, κα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης