Σεισμός στην Αλβανία: «Δεν αποκλείω ισχυρό μετασεισμό», δηλώνει ο Ευθύμιος Λέκκας

Σεισμός στην Αλβανία: «Δεν αποκλείω ισχυρό μετασεισμό», δηλώνει ο Ευθύμιος Λέκκας

Λέκκας για τον σεισμό στην Αλβανία: Εξηγεί στο protothema γιατί δεν επηρεάζεται ο ελλαδικός χώρος

seismos_m2
Σεισμός 6,4 Ρίχτερ έπληξε τα ξημερώματα την Αλβανία, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για έξι νεκρούς και τουλάχιστον 150 τραυματίες.

Ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στο protothema.gr, εξέφρασε την ανησυχία του για το σοβαρό ενδεχόμενο ενός μεγάλου μετασεισμού,  υπογραμμίζοντας πως υπάρχει ένας προβληματισμός σε σχέση με τη διαδικασία της σεισμικής διαδικασίας στην περιοχή.

Μετά τον ισχυρότατο σεισμό 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αλβανία, εξήγησε για ποιο λόγο το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί στην Αλβανία δεν μπορεί να επηρεάσει σε καμία περίπτωση τη χώρα μας.

Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ από τον σεισμό στην Αλβανία με φωτογραφίες και συγκλονιστικά βίντεο 

«Τα ρήγματα που υπάρχουν στην Αλβανία διακόπτονται απότομα στο ύψος της Κορυτσάς και της Κόνιτσας καθώς εκεί υπάρχει εγκάρσια τομή, συνεπώς η όλη δραστηριότητα που υπάρχει στην Αλβανία δεν μπορεί να μεταφερθεί στον ελλαδικό χώρο».

Την ίδια ώρα, εκφράζει φόβους ότι οι ζημιές από τον σεισμό στην Αλβανία θα είναι πολύ μεγάλες.

Κλείσιμο
Στην περιοχή που επλήγη από τον ισχυρό σεισμό, όπως περιγράφει ο Ευθύμιος Λέκκας, τα κτήρια βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση, εκεί όπου, δύο μήνες πριν, πραγματοποιήθηκε αυτοψία στην περιοχή.

Η μετασεισμική ακολουθία είναι «πλούσια», καθώς μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έχουν γίνει 13 σεισμικές δονήσεις, με τη μεγαλύτερη να προσεγγίζει τα 5,3 Ρίχτερ.  
photo_albania


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, με αφορμή τον σεισμό που έπληξε τη γειτονική χώρα και του εξέφρασε τη συμπαράστασή του.

Παράλληλα έδωσε εντολή να αναχωρήσει άμεσα για την Αλβανία κλιμάκιο της ΕΜΑΚ προκειμένου να βοηθήσει στις έρευνες διάσωσης.

Εκπρόσωπος ελληνικής πρεσβείας στην Αλβανία: Δεν έχουμε δυσάρεστη πληροφορία για Έλληνα μετά τα 6,4R

Καμία δυσάρεστη πληροφορία για Έλληνα δεν είχε φτάσει μέχρι τις 8 το πρωί στην ελληνική πρεσβεία στην Αλβανία, όπως δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 η κυρία Γλυκερία Μητροπούλου από το γραφείο τύπου της πρεσβείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέφερε από αλβανικά μέσα ενημέρωσης για τον σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τα ξημερώματα της Δευτέρας υπάρχουν κατεδαφίσεις κτηρίων στο Δυρράχιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης