Μακεδονικά προϊόντα: Τι αλλάζει στο σήμα ώστε να τα διαφοροποιεί από αυτά των Σκοπίων

xalvas100

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει σήμερα στη Θεσσαλονίκη το τελικό σήμα – σφραγίδα που θα συνοδεύει τα ελληνικά μακεδονικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές, ώστε να τα διαφοροποιεί από τα προϊόντα της Βόρειας Μακεδονίας

Αλλαγές που επιδιώκουν το σήμα – σφραγίδα να είναι αναγνωρίσιμο από τους διεθνείς καταναλωτές και να διεισδύει στις αγορές του κόσμου.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει σήμερα το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη το τελικό σήμα – σφραγίδα που θα συνοδεύει τα ελληνικά μακεδονικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές, ώστε να τα διαφοροποιεί από τα προϊόντα της Βόρειας Μακεδονίας.

Πρόκειται για πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), που εξελίχθηκε τους τελευταίους μήνες και βρίσκεται, πλέον, σε φάση ολοκλήρωσης. Το νέο σήμα βασίζεται σε αυτό που είχε παρουσιάσει ως πρόταση ο ΣΕΒΕ στον κ. Μητσοτάκη και τους άλλους πολιτικούς και επιχειρηματικούς φορείς της Β. Ελλάδος στις 22 Οκτωβρίου. Τις τελευταίες 20 ημέρες το σήμα λαμβάνει την τελική του μορφή, στην οποία ενσωματώνονται παρατηρήσεις των φορέων, αλλά και του υπουργείου Εξωτερικών. Η συνεργασία ανάμεσα στον ΣΕΒΕ και την κυβέρνηση είναι καθημερινή και το αποτέλεσμά της θα αποκαλυφθεί σήμερα. Τα επόμενα στάδια προβλέπουν την υιοθέτηση του σήματος – σφραγίδα, δηλαδή τη συμφωνία τόσο για το εικαστικό μέρος όσο και για το περιεχόμενο, απ’ όσο το δυνατό περισσότερους παραγωγικούς και επιχειρηματικούς φορείς της Β. Ελλάδος, ώστε σύντομα να κατοχυρωθεί ως ελληνικό στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας στο Αλικάντε.

Αμέσως μετά το σήμα θα είναι διαθέσιμο για κάθε ενδιαφερόμενη ελληνική επιχείρηση, που θα μπορεί να το αξιοποιήσει -με βάση ασφαλώς τον κανονισμό που θα το συνοδεύει- για τη σήμανση των προϊόντων και των υπηρεσιών της.   

Αν και το σήμα – σφραγίδα στην τελική του μορφή παραμένει πιστό στην αρχική ιδέα, υπάρχουν αλλαγές που επιδιώκουν να είναι αναγνωρίσιμο από τους διεθνείς καταναλωτές και να διεισδύει στις αγορές του κόσμου.

Για το λόγο αυτό βαρύνουσας σημασίας υπήρξαν τα ευρήματα στις μηχανές αναζήτησης, αλλά και η εμπειρία της Google, όπως την εκφράζει ο Στηβ Βρανάκης, πρώην στέλεχος της εταιρείας και νυν σύμβουλος του Κ. Μητσοτάκη. Με δεδομένο ότι ο κ. Βρανάκης έχει σημαντική σταδιοδρομία ως επικεφαλής του Δημιουργικού Εργαστηρίου (Creative Lab) της Google σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική και ρόλος του είναι -μεταξύ άλλων- να συμβάλει στο re-branding της Ελλάδας στο εξωτερικό σε συνεργασία με το Υπ. Εξωτερικών και το Enterprise Greece, θεωρείται το απολύτως κατάλληλο πρόσωπο για να συμμετάσχει στη διαδικασία ολοκλήρωσης του διεθνούς σήματος για τα μακεδονικά προϊόντα.   

Τρία χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με πληροφορίες το τελικό σήμα που θα παρουσιαστεί σήμερα από τον πρωθυπουργό, το οποίο στην ουσία βρίσκεται υπό διαμόρφωση μέχρι την τελευταία στιγμή, πιθανότατα θα έχει τα ακόλουθα τρία χαρακτηριστικά:  

Πρώτον, στο κέντρο του σήματος θα δεσπόζει ένα μεγάλο «Μ», ένα γράμμα που υπάρχει σε όλες σχεδόν τις γλώσσες και η χώρα μας δεν θα ήθελε επουδενί να «χαρίσει» στα Σκόπια.  Στην αρχική πρόταση του ΣΕΒΕ στο κέντρο του σήματος υπήρχε το «μ», ένα ελληνικό γράμμα, το οποίο όμως είναι παγκόσμιο σύμβολο μέσω των μαθηματικών. Μόνο που το «Μ» έχει το πλεονέκτημα να είναι γενικότερο και πολύ πιο αναγνωρίσιμο σε όλα τα πεδία.

Δεύτερον, το σύνθημα του σήματος φαίνεται ότι θα είναι «Macedonia. The Greek Great Land». Υπενθυμίζεται ότι στην αρχική πρόταση η φράση ήταν «Macedonia. The Divine Great Land», παραπέμποντας στους Θεούς του Ολύμπου και την αρχαία ελληνική μυθολογία. Κι εδώ όμως ο νόμος της… Google φαίνεται να επικρατεί, αφού η λέξη Greek παραπέμπει ευθέως σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης στην Ελλάδα και τους Έλληνες.  

Τρίτον, θα έχει δύο χρώματα, το άσπρο και το μπλε.   

Αναγνωρίσιμο και με κύρος  

Το ζητούμενο για το λογότυπο είναι να παραπέμπει σε κάτι αμιγώς ελληνικό και αναγνωρίσιμο, χωρίς αυτό να συνδέεται με πολιτικές παραμέτρους.

Σε εικαστικό επίπεδο οφείλει να είναι ευανάγνωστο, λιτό, ευέλικτο, πρωτότυπο, διαχρονικό, χωρίς να προσδιορίζει άμεσα συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία. Από τεχνική άποψη δεν πρέπει να περιορίζεται ούτε να περιορίζει τη μέθοδο εκτύπωσης ούτε να την επιβαρύνει οικονομικά, γι’ αυτό χρησιμοποιήθηκε μόνο το μπλε χρώμα, που παραπέμπει στην ελληνικότητα. Πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιείται ακόμη και σε πολύ μικρές διαστάσεις και να παραμένει αναγνωρίσιμο, αλλά ταυτόχρονα και διακριτικό. Θα συνοδεύει το όνομα και την εικόνα του κάθε μακεδονικού brand, οπότε πρέπει να αντικατοπτρίζει τις αξίες του και να του προσδίδει το κύρος που αρμόζει.

Αγώνας και αγωνία

Ο αγώνας του ΣΕΒΕ για την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη δημιουργία και την κατοχύρωση για τα ελληνικά μακεδονικά προϊόντα ενός διακριτού σήματος – σφραγίδα, αντικατοπτρίζει πλήρως την αγωνία των Ελλήνων εξαγωγέων.
Πρόκειται για ένα πρόσθετο όπλο στην εμπορική μάχη την οποία δίνουν καθημερινλά στις διεθνείς αγορές αντιμετωπίζοντας τους επιχειρηματίες της γειτονικής χώρας. Μια μάχη που -όπως λένε οι ίδιοι- μετά την συμφωνία των Πρεσπών και την επίσημη ονοματοδοσία της γειτονικής χώρας ως Βόρεια Μακεδονία, έχει ενταθεί ακόμη περισσότερο.

Πηγή: voria
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (16)

Χωρίς μοίρα στον ΗΛΙΟ

ΜΟντερνο ίσως ΜΑκεδονικο όμως ούτε με σφαίρες .....

η συμφωνία των Πρεσπών του ΣΥΡΙΖΑ

έρχεται σιγά σιγά ο λογαριασμός

elena

ΤΕΛΕΙΩΣ ΒΛΑΚΕΙΑ ΤΟ ΣΗΜΑ. ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ. ΟΥΤΕ ΤΟ Μ ΦΑΙΝΕΤΕ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΟΥΤΕ ΤΟ GREAT ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΣΕ ΓΗ ΑΛΛΑ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ. ΚΑΤΙ ΠΟΙΟ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΚΑΙ ΑΠΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑΛΗΛΟΤΕΡΟ.

Το σήμα πολύ καλό, αλλά δεν αρκεί

η φράση "Macedonia the Greek Great Land" είναι τέλεια, αξίζουν συγχαρητήρια. Αν μπει και ο ήλιος της Βεργίνας, ακόμα καλύτερα. Έτσι κι αλλιώς μετά το βέτο της Γαλλίας και τη δημιουργία μικρής σέγκεν μεταξύ Σερβίας-Σκοπίων-Αλβανίας, πάμε για διάλυση των Σκοπίων και ενσωμάτωση τους στη Σερβία και Αλβανία. Εδώ θέλει προσοχή γιατί δικαιούμαστε και εμείς κομμάτι, όχι μόνο επειδή περιοχές σαν το Μοναστήρι ήταν ελληνικές, αλλά και επειδή υπάρχει μεγάλη ελληνική μειονότητα.

Αν νομίζετε ότι με το σήμα

θα διορθώσετε τα αδιόρθωτα, ξανασκεφτείτε το. Τα σκόπια θα περιμένουν για να γίνει τελωνειακή ένωση με την εε (όπως έχει η τουρκία εδώ και αρκετά χρόνια) και αυτο θα γίνει σχετικά σύντομα μετά που θα αλλάξει γνώμη ο Μακρόν (και θα αλλάξει γνώμη). Μετά ότι σήμα και να έχεις ο ευρωπαίος καταναλωτής δεν τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα. τον ενδιαφέουν ποιότητα και τιμή, και σε αυτά τα σκόπια ξέρουν τι θα κάνουν, όπως ο κάθε έμπορος ανα τον κόσμο. Ετσι και αλλοιώς μιλάμε για βαλκανοπροιόντα γεωργικά και χαμηλής αξίας.

Μαιρούλα

Νομίζω πως για τα Σκοπιανά προϊόντα θα πρέπει να αναγράφεται καθαρά η επισήμανση: "Από την πατρίδα του νταβάριτς Αλεκζάντερ Φιλίποβιτς Μετσεντόσκι"!!!! ενώ για τα Ελληνικά: "Από την νέα περήφανη πολυπολιτισμική πατρίδα του Αχμέντ και του Μουσταφά"!

🇲🇰

Χα χα χα !

Μαρθα

α ρε Κυριάκο..μεγάλος ηγέτης..πούλησες σανό στους Μακεδονομάχους, να σε ψηφίσουν και τώρα τους ταΐζεις μακεδονική φέτα με λαδορίγανη!

Αl

Είμαι γιος Μακεδονομάχου, για πες μας τι σανό μας πούλησε ακριβώς, έχω αγωνία να μάθω κυρία μου...

α ρε γιδι

@Αl....ακομα και τωρα ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ;;;; ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ;;;;

μ. Χαλβανέζος

Το "The Greek Great Land" είναι αλυτρωτικό,παραπέμπει σε μεγάλη Ελλάδα.

Αλέκο

Άνοιξε κανά λεξικό αρχηγόπουλο... "Σπουδαία" είναι η έννοια που θέλει να δώσει η φράση, αστροπελέκι........

Μάνος

Γιατί δεν βάζουν τον ήλιο της Βεργίνας όπως πολλά ελληνικά προιόντα φέρουν σήμα με την ελληνική σημαία?

@

Ακριβως αυτο ειχα στο μυαλο μου ! Αν το σημα δεν περιλαμβανει τον ηλιο της Βεργινας κρυβεται ενα νεο ξεπουλημα απο πισω.

Μεγάλη επιτυχία

Πήραμε και κατοχυρώσαμε το Μ του Μαλ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης