Κυπριακή ΑΟΖ: Σε εξέλιξη γαλλοκυπριακή άσκηση - Ποια «μηνύματα» στέλνει

Κυπριακή ΑΟΖ: Σε εξέλιξη γαλλοκυπριακή άσκηση - Ποια «μηνύματα» στέλνει

«Η άσκηση έχει τη σημασία της, στα πλαίσια της συνεργασίας της Κύπρου με τη Γαλλία, στέλνει όμως και μήνυμα για την ενάσκηση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Άμυνας

arxeio-askisi
Σε εξέλιξη βρίσκεται γαλλο-κυπριακή ναυτική άσκηση στα ανοιχτά της Κύπρου, με την Κυπριακή Κυβέρνηση να σημειώνει τα πολλαπλά μηνύματα που εκπέμπονται τόσο για τη διμερή συνεργασία με το Παρίσι, όσο και σε σχέση με την ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λευκωσίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (Κυπριακή ΑΟΖ).

Την άσκηση ανακοίνωσε η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, η οποία έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό, στο twitter, ότι οι γαλλο-κυπριακές ναυτικές ασκήσεις πραγματοποιούνται σε κυπριακά χωρικά ύδατα και διεξάγονται μέσα στα πλαίσια μιας εξαιρετικής ποιότητας συνεργασίας. Επιθυμούμε να επιτρέψουμε στην Κύπρο, κράτος μέλος της ΕΕ, να μπορεί να διασφαλίζει τις ευθύνες της εντός των υδάτων που εμπίπτουν στην κυριαρχία της, πρόσθεσε η Γαλλίδα Υπουργός.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι «η άσκηση έχει τη σημασία της, στα πλαίσια της συνεργασίας της Κύπρου με τη Γαλλία, στέλνει όμως και μήνυμα για την ενάσκηση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη».

Την ίδια στιγμή, παραμένουμε προσηλωμένοι στις προσπάθειές μας για τερματισμό της παρανομίας της Τουρκίας με πολιτικά, διπλωματικά και νομικά μέτρα, κατέληξε ο κ. Αγγελίδης.

Στην άσκηση αναφέρθηκε και ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter έγραψε ότι η γαλλο-κυπριακή ναυτική άσκηση εμπίπτει στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας των δυο χωρών. «Η Γαλλία ενισχύει την Κυπριακή Δημοκρατία στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, σύμφωνα και με την ομόθυμη στάση της ΕΕ» κατέληξε ο Εκπρόσωπος.

Νωρίτερα, κυβερνητική πηγή είχε επιβεβαιώσει στο ΚΥΠΕ την παρουσία πλοίου του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στο θαλάσσιο οικόπεδο 7, λέγοντας ωστόσο ότι «δεν υπάρχει πρόθεση στρατιωτικοποίησης της κατάστασης».

Κλείσιμο
*Φωτογραφία αρχείου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης