Λευκωσία: Στόχος, παρά τις προκλήσεις, η λύση του Κυπριακού

Λευκωσία: Στόχος, παρά τις προκλήσεις, η λύση του Κυπριακού

«Ειλικρινής βούλησή μας είναι να τερματιστούν οι υφιστάμενες απαράδεκτες συνθήκες αποσταθεροποίησης και απειλών», τόνισε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης

xrin91
Τη βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών απ’ εκεί που διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά, επαναβεβαίωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως σαράντα πέντε τραγικά καλοκαίρια μετά τον Ιούλιο του 1974 ο κυπριακός λαός δεν συμβιβάστηκε, δεν παραιτήθηκε, δεν ξέχασε.

«Ειλικρινής βούλησή μας είναι να τερματιστούν οι υφιστάμενες απαράδεκτες συνθήκες αποσταθεροποίησης και απειλών και η επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κράν Μοντανά», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης στον επιμνημόσυνο λόγο του για τους πεσόντες και αγνοούμενος της τουρκικής εισβολής.

«Χωρίς χάσιμο χρόνου, για μια συνολική λύση του Κυπριακού», πρόσθεσε, «που θα διασφαλίζει συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας για όλους τους Κύπριους και ένα κράτος λειτουργικό και ανεξάρτητο. Σε αυτό το κράτος μέλος της ΕΕ δεν χωράνε ούτε εγγυήσεις, ούτε ξένοι στρατοί. Χωράει μόνο η εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του διεθνούς δικαίου και των αρχών και αξιών της ΕΕ, για όλους τους πολίτες».

Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, παρά τις συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας, με αφοσίωση και αποφασιστικότητα και αξιοποιώντας κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας, καταβάλλουμε ειλικρινείς και εντατικές προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, στοχεύοντας σε μια λύση που θα είναι λειτουργική και βιώσιμη.

«Μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και αξίες της ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο, μια λύση που θα επανενώνει πραγματικά την Κύπρο, θα την αποκαθιστά ως ένα σύγχρονο λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα», υπογράμμισε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ετήσιο μνημόσυνο για τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, παρουσία και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου που εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση.

Νωρίτερα, ο κύριοι Χριστοδουλίδης και Παναγιωτόπουλος παρέστησαν στην επιμνημόσυνη δέηση και στο καθιερωμένο προσκλητήριο πεσόντων στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης