ΟΗΕ για Κυπριακό: Πρώτα να συμφωνήσουν Αναστασιάδης-Ακιντζί και μετά να ζητήσουν εμπλοκή Γκουτέρες

ΟΗΕ για Κυπριακό: Πρώτα να συμφωνήσουν Αναστασιάδης-Ακιντζί και μετά να ζητήσουν εμπλοκή Γκουτέρες

Θέση των Ηνωμένων Εθνών είναι πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δυο ηγετών στην Κύπρο για το πώς θα προχωρήσουν πριν απευθυνθούν στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών

Anastasiades_Akinci_Slider1
Θέση των Ηνωμένων Εθνών είναι πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δυο ηγετών στην Κύπρο για το πώς θα προχωρήσουν πριν απευθυνθούν στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων αρμόδια πηγή, ερωτηθείσα σε σχέση με το ενδεχόμενο σύγκλησης μιας άτυπης διάσκεψης.

Το τελευταίο πράγμα που ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε στους ηγέτες στο Κραν Μοντανά ήταν ότι κανένας δεν πρέπει να σταματήσει να έχει ελπίδες, να προβληματιστούν, και οι δυο τους να απευθυνθούν και πάλι σε αυτόν όταν είναι έτοιμοι με ένα σχέδιο για το πού, πότε, και πώς θέλουν να συναντηθούν, με στόχο να πετύχουν μια συμφωνία. Τους είπε να μην επανέλθουν σε αυτόν μέχρι να συμφωνήσουν συνολικά στο πώς θέλουν να προχωρήσουν, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Επεσήμανε πως τα όσα γίνονται και λέγονται αυτή τη στιγμή από την κάθε πλευρά για τη σύγκληση μιας άτυπης διάσκεψης δεν είναι αρκετά «γιατί και οι δυο έχουν ακόμα τους όρους τους, και δεν είναι αυτό που ζήτησε ο ΓΓ του ΟΗΕ. Ο ΓΓ ζήτησε μια συμφωνία μεταξύ τους για το πού, πότε και πώς θα προχωρήσουν. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να συμβεί είναι να συναντηθούν οι ηγέτες, να συζητήσουν, να συμφωνήσουν και μετά να απευθυνθούν στον ΓΓ», πρόσθεσε, εκφράζοντας την εκτίμηση πως αυτή τη στιγμή η κάθε πλευρά βλέπει το θέμα από τη δική της οπτική γωνία.

Σε ερώτηση αν είναι καλύτερα μια συνάντηση των δυο ηγετών να πραγματοποιηθεί στην παρουσία της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, η ίδια πηγή είπε πως εναπόκειται στους ηγέτες να αποφασίσουν ποίοι θα παραστούν σε αυτή τη συνάντηση. Επεσήμανε πως η κ. Λουτ έχει συζητήσει με τις δυο πλευρές για το ενδεχόμενο σύγκλησης μιας άτυπης διάσκεψης, επισημαίνοντας πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, «μίλησε στην κ. Λουτ για την πρότασή του για πενταμερή διάσκεψη».

Στο μεταξύ η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ενημερώνει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώπιον του οποίου θα τεθεί αργότερα αυτό τον μήνα προς υιοθέτηση το ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Η σημερινή συνεδρία αφορά κύρια το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αλλά το Συμβούλιο θέλει να γνωρίζει επίσης το τί συμβαίνει σε σχέση με τις συνομιλίες για το Κυπριακό, για αυτό και θα συζητήσει για την παρούσα κατάσταση, επεσήμανε η ίδια πηγή.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνέρχεται στις 3 το απόγευμα ώρα Νέας Υόρκης (10 το βράδυ ώρα Ελλάδας). Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας θα γίνουν δηλώσεις από την κ. Σπέχαρ και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου.

Κλείσιμο
Η επίσκεψη πάντως του Βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιου για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Ζαν - Πιέρ Λακρουά στην Κύπρο, την ερχόμενη εβδομάδα θα εστιάσει, ανέφερε η ίδια πηγή, στο θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Εκτός από τις συναντήσεις που θα έχει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί, ο κ. Λακρουά θα συναντηθεί με οργανωμένα σύνολα της κοινωνίας των πολιτών, και θα επισκεφθεί τη νεκρή ζώνη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης