Μετά το Πάσχα θα λειτουργήσει το τζαμί της Αθήνας

temenos_athina

Ο Ζακί Μοχάμετ αναμένεται να είναι ο πρώτος ιμάμης της Αθήνας – Η έναρξη λειτουργίας του τεμένους θα γίνει μετά το Πάσχα, όταν θα ξεκινά το Ραμαζάνι

Στην τελική φάση μπήκε η δημιουργία του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών στον Βοτανικό, καθώς ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος έχει υπογράψει την απόφαση για τη σύσταση διοικούσας επιτροπής του τεμένους και τους κανόνες λειτουργίας του, έχει στα χέρια του την πρόταση της επιτροπής για τον πρώτο ιμάμη της Αθήνας.

Ο πρώτος ιμάμης της Αθήνας αναμένεται να είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο Ζακί Μοχάμετ μαροκινός, Ελληνας υπήκοος. Στο όνομα αυτό για τον πρώτο ιμάμη του ισλαμικού τεμένους έχει καταλήξει η διοικούσα επιτροπή του τεμένους το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει αμέσως μετά το Πάσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες εκκρεμεί ο διορισμός του που αναμένεται να υπογράψει ο κ. Γαβρόγλου ενώ ο Ζακί Μοχάμετ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες φαίνεται οτι χαίρει της αποδοχής μεγάλης μερίδας Αράβων.

Εκτιμάται, πάντως, ότι η έναρξη λειτουργίας του τεμένους θα γίνει αμέσως μετά το Πάσχα, όταν θα ξεκινάει το Ραμαζάνι. Χαρακτηριστικά, όπως ορίζει η απόφαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, το ωράριο λειτουργίας του τεμένους είναι «όλες τις ώρες και τις ημέρες, μισή ώρα πριν από την ώρα τέλεσης από τον ιμάμη της πρώτης προσευχής έως και μισή ώρα μετά την ώρα τέλεσης από τον ιμάμη της τελευταίας προσευχής.

Κήρυγμα μόνο στα ελληνικά ή κατά παραχώρηση στα Αγγλικά

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας τις Παρασκευές θα το λειτουργεί ο ιμάμης, ο οποίος θα έχει επιλεγεί από το ΔΣ που έχει οριστεί από το υπουργείο Παιδείας και θα μπορεί να δίδεται σε μουσουλμανικές κοινότητες κάθε Δευτέρα ή και Τετάρτη. Μόνο όσοι έχουν νόμιμη άδεια μουσουλμανικού ευκτηρίου οίκου στην Αττική ή είναι μουσουλμανικά θρησκευτικά νομικά πρόσωπα αναγνωρισμένα σύμφωνα με το ν. 4301/2014 θα έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν την παραχώρηση του τεμένους .
Τo κήρυγμα θα επιτρέπεται να γίνεται μόνο στα ελληνικά ή κατά παραχώρηση στα αγγλικά .

Οι ημέρες λειτουργίας, οι προϋποθέσεις και οι κανονισμοί που θα διέπουν τον χώρο λατρείας

Στην απόφαση που υπογράφει ο κ. Γαβρόγλου, κάθε Παρασκευή το τέμενος δεν θα παραχωρείται σε κανέναν, καθώς αυτή η μέρα θεωρείται ιερή για τους μουσουλμάνους. Τη Δευτέρα και την Τετάρτη μπορεί να παραχωρείται σε οποιονδήποτε και αυτοί μπορούν να φέρουν δικό τους ιμάμη. Ο ιμάμης του τεμένους μπορεί να κάνει κήρυγμα μόνο στα ελληνικά, ή κατά παραχώρηση στα αγγλικά, ακολουθώντας το ευρωπαϊκό πρότυπο που θέλει τους μουσουλμάνους να ακούν το κήρυγμα στην επίσημη γλώσσα κάθε χώρας, ενώ η προσευχή θα γίνεται πάντα στα αραβικά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Παιδείας που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εγκρίθηκε ο Κανονισμός Λειτουργίας του διοικητικού συμβουλίου του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών», στην οποία θα μετέχουν συμβουλευτικά και ιμάμηδες. Όπως τονίζεται, «ο πρόεδρος, εφόσον το κρίνει αναγκαίο, μπορεί να ζητήσει στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. την παρουσία του θρησκευτικού λειτουργού (ιμάμη) του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών, καθώς και τρίτων προσώπων ή δημοσίων ή ιδιωτικών φορέων για την παροχή (προφορικώς ή γραπτώς) διευκρινίσεων, επιστημονικών ή θεολογικών συμβουλών, την υποστήριξη αιτημάτων ή την παρακολούθηση των εργασιών του επί συγκεκριμένου θέματος, μέχρι την εξασφάλιση ικανού και κατάλληλου για τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. χώρου σε ακίνητο, και σε κάθε περίπτωση για λόγους διευκόλυνσης του έργου του, το Δ.Σ. συνεδριάζει σε χώρο που παραχωρείται από το υπουργείο Παιδείας».


Διατήρηση θρησκευτικής ειρήνης

Σε περίπτωση ανάρμοστων συμπεριφορών ή εγκληματικών πράξεων, προσβολής των θρησκευτικών δικαιωμάτων και ιδίως της πίστης του άλλου, υποκίνησης θρησκευτικών παθών και γενικά διατάραξης της θρησκευτικής ειρήνης, πέραν των όποιων τυχόν ποινικών ευθυνών των υπαιτίων, κατά τις γενικές ή ειδικότερες διατάξεις των άρθρων 198 επ. Π.Κ., το Δ.Σ. μπορεί να αποφασίσει τον προσωρινό ή και διαρκή αποκλεισμό της πρόσβασης των υπευθύνων στο Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών και στον περιβάλλοντα χώρο, ιδίως εάν οι προσβολές αυτές έγιναν οργανωμένα και ομαδικά, υποκινούμενες από εθνικές, εθνοτικές, θρησκευτικές, δογματικές, προσωπικές ή άλλες διαφορές.

Το Δ.Σ. έχει τη δυνατότητα να συγκροτεί ομάδες εθελοντών με τη συμμετοχή μουσουλμάνων νομίμως διαβιούντων στην Αττική καθώς και προερχομένων από τις μουσουλμανικές κοινότητές της, που επιθυμούν να προσφέρουν προσωρινά και άνευ ανταλλάγματος τις υπηρεσίες τους και να συνδράμουν στην ομαλή λειτουργία του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών, ιδίως κατά τις περιόδους μεγάλων θρησκευτικών εορτών και για τις αυξημένες ανάγκες των προσερχόμενων πιστών. Οι εθελοντές θα υπάγονται στις οδηγίες και υποδείξεις του διοικητικού συμβουλίου και του ιμάμη και θα απομακρύνονται από τον χώρο αν διαπιστωθεί ότι καταχρώνται της θέσης τους για εξυπηρέτηση οποιουδήποτε άλλου σκοπού πέραν της εύρυθμης και ειρηνικής λειτουργίας του τεμένους και της ασφαλούς και απρόσκοπτης συμμετοχής των πιστών στις θρησκευτικές τελετές.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (92)

Διεθνιστής

Δυστυχώς για τους «υπερπατριώτες» η πληθυσμιακή αλλοίωση που επιτεύχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες θα αλλάξει οριστικά τα ήθη και τα έθιμα του γηγενούς ελληνορθόδοξου πληθυσμού. Η υποχρεωτική διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία πρέπει να σταματήσει, το σύμβολο του σταυρού πρέπει να καταργηθεί από τις αίθουσες των Δικαστηρίων, οι μαθητικές παρελάσεις (μουσολινικό έθιμο) πρέπει να καταργηθούν. Πρέπει να δοθούν ακριβώς ίσα δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια (με δικαίωμα γάμου κλπ.). Αυτό το τέμενος είναι μόνο η αρχή. Προφανώς δεν επαρκεί για τις λατρευτικές ανάγκες του μουσουλμανικού πληθυσμού που κατοικεί στην Ελλάδα. Θα ακολουθήσουν κι άλλα. Η Ελλάδα γίνεται ήδη μία πολυπολιτισμική κοινωνία ανοιχτή σε όλους και με σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων (θρησκευτικών, εθνοτικών, σεξουαλικού προσανατολισμού κλπ). Όσοι έχετε ταυτίσει τον Ελληνισμό με την ορθοδοξία σφάλετε άσχημα. Έλληνες είναι και οι μειονοτικοί της Θράκης, Έλληνες είναι και οι ελληνοεβραίοι, Έλληνες είναι και όσοι μετανάστες από άλλες χώρες έχουν νομιμοποιηθεί, έχουν πάρει ελληνική υπηκοότητα και κατοικούν, εργάζονται και φορολογούνται νόμιμα στη χώρα μας. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η νομοθεσία της οφείλει να εναρμονιστεί ΑΠΟΛΥΤΑ με τις νομοθεσίες των ευρωπαϊκών χωρών. Δεν θα ζητήσουμε άδεια από κανέναν για να το κάνουμε αυτό. Και ο Σύριζα και η Νέα Δημοκρατία έχουν δεσμευτεί ότι θα σεβαστούν τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας. Όταν μπαίναμε στην ΕΟΚ τα ξέραμε αυτά και υπέρ της εισόδου ψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου.

Papas

Το μπουρδέλο του τσυριζισταν δεν έχει τελειωμό.

Σιγανό Ποταμάκι

δείξε φωτο του Ιμάμη ν' αυνανιστώ το βράδυ !

2019

Πρεπει να είσαι πολύ δυνατος για να κουβαλας τόση βλακεία

Tigris

Μεγάλη είδηση,τα πιάσαμε τα λεφτά μας!!!

ΠΟΣΟ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ...

ΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΕ ΑΝΑΜΜΕΝΟ ΚΕΡΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΟΥΝ ΤΖΑΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ. ΜΗΝ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΕΤΕ ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ! ΣΑΣ ΣΚΑΒΟΥΝ ΤΟ ΛΑΚΚΟ!

Περισσότερο από όσο φαντάζεσαι.

Επίσης είναι υποκριτικό να πιστεύεις στην θρησκεία της αγάπης και με τόσο μίσος να επιβάλεις τη γνώμη σου για αυτό. Στο κάτω κάτω το να πιστεύεις σε οποίο παραμύθι δεν είναι αποκλειστικό δικαίωμα του Χριστιανισμού.

George

Παιδια ρωτησαμε αν μπορουμε να γιορτασουμε το Πασχα φετος ;; Ή να το μεταφερουμε μετα τα εγκαινια ;;; Αλλες «κακες» χωρες δε δεχονται ουτε τουριστες απο μουσουλμανικες χωρες !! Γιατι δε βγαινουμε να τις καταγγειλουμε οτι ειναι ρατσιστες κ να ζητησουμε απο ΟΗΕ κ Ευρωπη να τις αποκλεισουμε ;; Αν αναρρωτιεται κανεις ειναι η Ιαπωνια !! Μα γιατι βρε παιδια δεν τους κατηγορουμε οτι δεν χαλανε ή βεβηλωνουν τους δικους τους ναους για να δεχτουν μουσουλμανακια ;; (Δες ναους σε Σαμο κ Λεσβο που εχουν βεβηλωθει απο τα μουσουλμανακια αδερφια μας). Αν καποιος δεν βλεπει τι συμβαινει οπου υπαρχουν μουσουλμανοι ας παει να περασει καμια εβδομαδα σε καμια μουσουλμανικη χωρα κ να ζητησει να κανει καμια χριστιανικη προσευχη (μαλλον χωρις κεφαλι) βεβαια εμεις ειμαστε ρατσιστες κ οχι ανθρωπιστες!! Δειτε Γαλλια,Αγγλια Γερμανια κλπ που εχουν μουσουλμανικη μειονοτητα τι προβληματα εχουν παρολο που ειναι οργανωμενα κρατη κ οχι αστεια οπως εμεις!! Αντε παιδια σκυψτε να προσευχηθειτε τωρα κ ονειρα γλυκα

δδδ

Που να ήξερε ο Μαρξ ότι τελικά το όπιο του λαού θα γίνει ο Μαρξισμός.

Γκέι μουσουλμάνος

Στην Μύκονο πότε θα ανοίξει;

Κώστας

Θα κάνουμε εμείς του ΣΥΡΙΖΑ ό,τι γουστάρουμε. Και δεν περιμένουμε την ψήφο από εσάς τους Νεοναζί. Οπότε τι νοιάζεστε;

ΚΟΜΠΟΣΤΑΣ

ΝΑΙ Δεν τους χρειαζεστε! Εσεις οι παλαιοναζι!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

nkorea

Νέα «κρίσιμη» πυρηνική δοκιμή πραγματοποιήθηκε από τη Βόρεια Κορέα - Ο επικεφαλής της Εθνικής Ακαδημίας Αμυντικών Επιστημών είπε πως οι δοκιμές είχαν σκοπό την ενίσχυση της άμυνας της Βόρειας Κορέας μέσω της ανάπτυξης νέων όπλων

kairos12

Η κακοκαιρία που «σκέπασε» την Αττική είναι σε αποδρομή και ο καιρός θα φτιάξει, με θερμοκρασίες μέχρι και 19-20 βαθμούς τα μεσημέρια, εξηγεί ο γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, αλλά τονίζει ότι δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για τη συνέχεια - Πού προκάλεσε προβλήματα η κακοκαιρία- Ο καιρός την Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου

06_

Η τιμή στον δάσκαλο και ερευνητή Βασίλη Κάλφα φέρνει στο νου τους αλησμόνητους καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης Βασίλη Ξανθόπουλο και Στέφανο Πνευματικό, εμπνευσμένους δασκάλους και λαμπρούς επιστήμονες, που δολοφονήθηκαν το βράδυ της 27ης Νοεμβρίου 1990, την ώρα που δίδασκαν ένα προχωρημένο μεταπτυχιακό σεμινάριο