«Καταπέλτης» οι εισαγγελείς για τη φωτιά στο Μάτι: Δεν ήξεραν ούτε αν υπήρχε φωτιά!

mati_eisaggeleis_art

Περιγράφοντας το χάος που επικράτησε στον κρατικό μηχανισμό εκφράζουν ξεκάθαρες αμφιβολίες για το αν «το κεντρικό συντονιστικό όργανο» γνώριζε πού ήταν σε εξέλιξη η πυρκαγιά και πού είχε επεκταθεί - Οι διάλογοι που εκθέτουν τους υπεύθυνους

Συγκλονιστικά στοιχεία για τα αίτια που οδήγησαν στην εθνική καταστροφή της 23ης Ιουλίου και ειδικότερα για το ...μπάχαλο που επικρατούσε μεταξύ των αρμοδίων οργάνων, επιφορτισμένων από το νόμο με το καθήκον κατάσβεσης και διάσωσης των πολιτών, περιλαμβάνονται στην εισαγγελική διάταξη για τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, που στοίχισε τη ζωή σε 100 άτομα.

Οι εισαγγελείς περιγράφοντας το χάος και την εικόνα της διάλυσης που επικράτησε στον κρατικό μηχανισμό εκείνη την αποφράδα ημέρα, εκφράζουν ξεκάθαρες αμφιβολίες για τον αν το «το κεντρικό συντονιστικό όργανο» γνώριζε πού ήταν σε εξέλιξη η πυρκαγιά, πού αυτή είχε επεκταθεί ακόμη και αν υπήρχε πυρκαγιά!

Μάλιστα, στη διάταξή τους παραθέτουν και διάλογο μεταξύ αξιωματικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με την κωδική ονομασία «Ερμής Αθηνών» με αξιωματικό της υπηρεσίας «199», από τον οποίο προκύπτει ότι αμφότεροι είχαν πλήρη άγνοια για το ποιος ήταν ο επικεφαλής των επίγειων δυνάμεων, πού είναι η πυρκαγιά, πού έχει επεκταθεί, ποιος διαχειρίζεται τα εναέρια μέσα ακόμη και αν υπάρχει πυρκαγιά.

Ο διάλογος αυτός έχει ως εξής:

«Ερμής Αθηνών προς αξιωματικό υπηρεσίας του 199»: Ρε καταλαβαίνεις τι σου λέμε τόση ώρα; Σας καλώ τόσο ώρα να ρίξουν τα εναέρια γιατί δεν μπορεί να πιάσει...Βόρεια βορειοδυτικά έχει θα πιάσει κορυφογραμμή και θα βγει πίσω, δεν το καταλαβαίνεται αυτό το πράγμα; Γυρνάω εγώ στο 15 δεν μου απαντάει κανένας, γυρνάμε εσάς, και δεν μου απαντάει ούτε από εσάς κανένας».

Αξιωματικός υπηρεσίας 199: Δεν έχετε ασύρματο να μιλήσετε με τα εναέρια;

«Ερμής Αθηνών»: Όχι, όχι και δεν τα χειρίζομαι εγώ τα εναέρια.

Αξιωματικός υπηρεσίας 199: Ποιος τα διαχειρίζεται;

«Ερμής Αθηνών»: Δεν ξέρω ποιος τα διαχειρίζεται, καλούσα τον, ποιος τα διαχειρίζεται εγώ μιλάω με το κέντρο και δεν απαντάτε».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως στις συνδιαλέξεις αυτές χρησιμοποιούνται συγκεκριμένες κωδικές λέξεις που αντιστοιχούν στην ιδιότητα του αναφερόμενου αξιωματικού στην ιεραρχία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ανά περιοχή. Έτσι, στη συγκεκριμένη συνομιλία «ο Ερμής Αθηνών» είναι ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών, ο οποίος δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ποιος διαχειρίζεται τα εναέρια μέσα! Το ίδιο ισχύει και για τον αξιωματικό υπηρεσίας στο 199, τη δεδομένη στιγμή.

Σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη η ως άνω εσφαλμένη αντίληψη που είχαν οι χειριστές – τηλεφωνητές του «199» και τα λοιπά όργανα του ΕΣΚΕ (Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων) επιχειρήσεων είναι προφανές, ότι είχε επιπτώσεις στην κινητοποίηση των αναγκαίων πυροσβεστικών δυνάμεων και ήτοι ένας από τους κυριότερους λόγους στους οποίους οφείλονταν η καθυστερημένη επέμβαση των δυνάμεων και η αποτυχία κατάσβεσης στο αρχικό στάδιο αλλά και στην εξέλιξή της..».

Όπως σημειώνουν οι εισαγγελείς «είναι προφανές ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για επιχείρηση κατάσβεσης και διάσωσης ανθρώπων που κινδυνεύουν, όταν το κεντρικό συντονιστικό όργανο αγνοεί ποιος είναι επικεφαλής των επίγειων δυνάμεων, που είναι η πυρκαγιά, που έχει επεκταθεί, ποιος διαχειρίζεται τα εναέρια μέσα ακόμη και αν υπάρχει πυρκαγιά».

«Δεν γνώριζε ούτε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας»

«Δεν υπήρχε σαφής εικόνα για τα εναέρια μέσα και το έργο τους, δηλαδή ποιο μέσο αεροπυρόσβεσης ή συντονιστικό πετούσε και που» σημειώνουν οι εισαγγελείς και προσθέτουν: «Συγκεκριμένα, δεν γνώριζε το ΕΣΚΕ /199 – ΣΕΚΥΠΣ, ΣΚΕΔ, ΚΕΠΠ, ΕΘΚΕΠΙΧ/ ΓΕΕΘΑ, ΓΕΑ, ΑΤΑ και το γραφείο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος σε ποια πυρκαγιά, ήτοι στη περιοχή της Κινέττας, Πεντέλης ή Καλάμου πετούσαν και σε ποιο χρόνο τα εναέρια μέσα, που συνέδραμαν στη αεροπυρόσβεση ή συντόνιζαν από αέρος τις επίγειες δυνάμεις. ...Ειδικότερα μάλιστα για τα εναέρια μέσα αγνοούσαν ακόμη και ποιος ήταν ο αξιωματικός Πυροσβεστικού Σώματος, που διαχειρίζονταν τα εναέρια μέσα στην περιοχή Νταού Πεντέλης – Νέου Βουτζά».

Γενικότερα, όπως αναφέρουν οι εισαγγελείς «από τις απομαγνητοφωνήσεις των ενσύρματων επικοινωνιών του 199- ΣΕΚΥΠΣ προκύπτει ότι το ΕΣΚΕ και γενικότερα τα επιχειρησιακά στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος δεν είχαν καμία πραγματική εικόνα για τις συνθήκες της πυρκαγιάς, ήτοι ακριβή τόπο εκδήλωσης, μέτωπα, εξέλιξη, εξάπλωσή της, δυνάμεις που επιχειρούσαν, συνεργασίες με άλλους εμπλεκόμενους φορείς, με συνέπεια να καθίσταται αδύνατη η επίτευξη συντονισμού των δυνάμεων με σκοπό την αποτροπή των τραγικών συνεπειών αυτής».

ΣΧΟΛΙΑ (109)

Κακοί Άνθρωποι

Οι άνθρωποι αυτοί είναι απλά κακοί άνθρωποι. Δε ζήτησαν συγγνώμη, δεν έχουν τύψεις, δε σκέφτηκαν ποτέ τους ανθρώπους που εξαϋλώθηκαν φρικτά στο κρεματόριο. Λένε χαζομάρες και επιτίθενται σε όποιον τους κατηγορεί γιατί απλά ρίναι ένοχοι και το ξέρουν. Θρασύτατοι, όχι μόνο δεν παρετήθηκε κανείς, αλλά θέτουν ξανά υποψηφιότητα. Το χειρότερο: Θα βρεθούν άνθρωποι που θα τους ξαναψηφίσουν!

Κάντε τα κουμάντα σας . Το κράτος καταργήθηκε το 2015 , τα κράτη έχουν πρώτα απ''ολα σύνορα

Αγαπητοί ΚΑΜΙΑ ανικανότητα δεν υπάρχει και ΚΑΜΙΑ υπερκόπωση . . . Ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί σαν ελβετικό ρολόι : . . . - Μόλις ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ κάποιοι να γιουχάρουν στέλεχος του Πολιτμπυρό , βρέθηκαν στα κρατητήρια δι υπόθεσίν τους αμέσως ! Πριν ανοίξουν καν το στόμα να γιουχάρουν . . - Μόλις μπαίνει κάποιος ταξικός αδελφός από οπουδήποτε στον πλανήτη , εξυπηρετείται από τον στρατό αμέσως . . - Μόλις τα σπάει κάπου με βαριοπούλες ή με χειροδικίες ο Ρουβίκωνας , έρχεται το ''ραδιοταξι 100'' αμέσως . . - Μόλις ζητήσει άδεια ο Κουφοντίνας, αφήνονται ελεύθεροι χιλιάδες φονιάδες αμέσως . . . . . . . Απλά εσείς δεν έχετε καταλάβει για ποιον δουλεύει το κράτος και νομίζετε ότι ο στρατός φυλάει τα σύνορα , τα δικαστήρια φυλακίζουν τους φονιάδες , η αστυνομία καταστέλει το έγκλημα , η περιφέρεια και ΓΓΠΠ εκκενώνουν και η πυροσβεστική σβήνει φωτιές . Και ότι το κράτος αυτό ιδρύθηκε για να έχει μια πατρίδα το έθνος . . . Μέγα λάθος . . ΠΡΩΤΗ και ΚΥΡΙΑ λειτουργία του κράτους είναι η μισθοδοσία των υπαλλήλων του. ΔΕΥΤΕΡΗ λειτουργία του κράτους είναι η καγκεμπίτικη υπηρεσία των πολιτικών. ΤΡΙΤΗ λειτουργία του κράτους είναι η εξαφάνιση του ελληνικού έθνους. . Άλλες λειτουργίες ΔΕΝ υπάρχουν , παρά τα όσα νομίζετε. . . Άρα το κράτος λειτουργεί άψογα, εσείς έχετε παρεξηγήσει τον σκοπό του .

eolos

καμια φωτια δεν σβηνεται με 10 μποφορ αερα και ουτε μπορεις να κανεις εκκενωση διοτι δεν ξερεις την κατευθυση της φωτιας Μηπως και οι εισαγγελεις ειναι υπευθυνοι οταν βλεπαναι να κτιζονται τα αφθαιρετα μεσα στο δασος και δεν κανανε τιποτα?

@

Πιάνει και στην αλβανία 10 μποφόρ;

φωτης πραμαντα

ασε τα σχολια τρολακι ,πηγαινε ξανα στο δημοτικο να μαθεις ορθογραφια ,αγραμματος και αμορφωτος γαρ οπως οι συντροφοι σου ...κανενας καρκινος δεν θεραπευεται αν ειναι στο τελικο σταδιο ΑΛΛΑ αν ειχες κανει σωστη προληψη (προβλεψη για τη φωτια) ολα θα ειχαν αποφευχθει ,,χρησιμε ηλιθιε..η κατασκηνωση πως εκκενωθηκε εγκαιρα? αντε κανε καμμια βολτα στο παρκο να παρεις καθαρο αερα και ασε τα σχολια ..

ΕΤΣΙ

Οι 100 νεκροί καμμένοι από το Μάτι θα κυνηγάνε πάντα τον αποτυχημένο παταγωδώς Τσίπρα όσο ζει, θα τους θυμάται κάθε μέρα! έως το τέλος. Και αν σκότωσε τον γρύλλο της συνείδησής του, κι αν τα ρίχνει όλα στους προηγούμενους, κι αν δεν παραιτήθηκε από ντροπή διότι δεν την διαθέτει, κι αν δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη γιά την ανικανότητά του, ο θλιβερός του εγκέφαλος όσο δεν έχει αλσχάιμερ θα του το θυμίζει ξανά και ξανά. Οι Ερινύες υπάρχουν αμόρφωτε και θα σε καταδιώκουν αλύπητα προς απόλαυση των θεών.

Kρίνετε εξ ιδίων

Επειδή εσείς έχετε ηθική , νομίζετε ότι έχουν και οι Αριστεροί . Δυστυχώς δεν είναι έτσι .

Γιάννης

Είναι κωμικοτραγικό, να έχουν πεθάνει με τόσο βίαιο τρόπο τουλάχιστον 100 άνθρωποι, να ασκείται δίωξη για.. πλημμελήματα στους ανευθυνουπέυθυνους μιάς ασύλληπτης τραγωδίας, άρα οι όποιες ποινές να είναι με αναστολή, εξ όσων γνωρίζω να μην έχουν ασκηθεί καν διώξεις για τους 24 νεκρούς της Μάνδρας κ ο τίτλος του άρθρου του ΠΘ να χαρακτηρίζει "καταπέλτη" τους γαλαντόμους εισαγγελείς. Σιγά τους.. Δράκοντες. Η Δούρου, που δήλωσε ανακουφισμένη, μάλλον γουστάρει... καταπέλτες.

πρεπει να εισαι πολυ ηλιθιος

αν νομιζες οτι θα τιμωρηθει καποιος. κι αλλο τοσο, αν νομιζεις πως το ελληνικο κρατος υπαρχει για να υπηρετει τον ελληνικο λαο. το αναποδο συμβαινει. ΥΓ: αν δεν βγαλουν την δουρου 1η οι αθηνεζοι (ορος που περικλειει ολη την σαβουρα της αττικης γης) απο την 1η κυριακη θα μου κανει πραγματικα εντυπωση. ειναι το μονο πραγμα που μπορει να μου κανει εντυπωση πλεον. 1 στους 4 ελλαδιτες ΑΚΟΜΗ επιμενει συριζαικά ενω 2 στους 3 επιμενουν αριστερα , αυτοι οι βολεμενοι κατι ξερουν.... και δεν εχασαν τον υπνο του για τους 100 στο Ματι, για τους 27 στις πλημμύρες, ουτε θα τον χασουν ακομη κι αν χαθουν 2 εκατ. ελληνες σε Θρακη, Μακεδονια, Ηπειρο, Αιγαιο..... ΘΑ ΤΟΝ ΧΑΣΟΥΝ ΜΟΝΟ ΑΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ. γκε-γκε κλαψομ....ηδες κ...ελληνες που κλαιγεστε στο ιντερνετ αλλα ΔΕΝ ψηφισατε ποτε μια πραγματικη δεξια ΔΗΛ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΡΑΤΟΣ. και δεν εννοω τον αριστερολαγνο μπουφο κουλη, να εξηγούμαστε

Τακης

ένα ανίκανο κράτος, που διοικείται από μια παντελώς άχρηστη κυβέρνηση.

ΟΙ ΑΘΕΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΔΕ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΛΕΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΜΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΖΩΗΣ:

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ως συνήγορος υπεράσπισης του Αλεξάντερ Βίννικ, μιλά για την κράτησή του πέραν του συνταγματικού ορίου του 18μήνου, για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου και καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης να αναλάβει τις ευθύνες του, με τη ζωή του Αλεξάντερ να κρέμεται από μια κλωστή,____ ύστερα από απεργία πείνας άνω των 90 ημερών.

Failed State

Το ελληνικό κράτος μας φορολογεί για υπηρεσίες που στη συνέχεια δεν μας προσφέρει. Επίσης μέσω της γραφειοκρατίας και νομοθεσίας του μας απαγορεύει να αποκτήσουμε τις υπηρεσίες που χρειαζόμαστε με άλλον τρόπο. Δλδ ΚΑΙ ΜΑΣ ΧΡΕΩΝΕΙ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΜΕ. Δεν είναι ζήτημα κυβέρνησης και κόμματος που είναι στην εξουσία. Η χώρα πάντα έτσι ήταν. Στα σχολεία μας λέγανε παραμύθια για γαλανόλευκες και τρίχες. Για να σέβομαι τη γαλανόλευκη και το κράτος που αντιπροσωπεύει θα πρέπει αυτή που τη φοράνε στο μανίκι να κάνουν τα βασικά. Είναι καλύτερο να κρατήσουμε τα χρήματα στην τσέπη μας ώστε να κάνουμε οι ίδιοι τη ζωή μας καλύτερη μόνοι μας. Οι λύσεις είναι προσωπικές. Το Μάτι είναι μόνον μία από τις πολλές περιπτώσεις καταστροφών που το κράτος που μας χρεώνει μας άφησε ξεκρέμαστους. Ο στρατός δεν φυλάει τα σύνορα. Η αστυνομία φυλάει τους πολιτικάντηδες αντί για τους πολίτες. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αφήνει περιπτώσεις σαν της Φολί-Φολί να αλωνίζουν. Η πυροσβεστική και οι άλλες συναρμόδιες αρχές δεν έχουν τρόπους να σβήσουν τις πυρκαγιές, να ειδοποιησουν τους ανθρώπους να φύγουν και να κόψουν τα πεύκα που κάποτε (όλοι το ξέρουν) θα πάρουν φωτιά. Ας ζητάμε καθημερινά από τις Αρχές να κάνουν τη δουλειά για την οποία πληρώνονται. Αλλά κυρίως ΑΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΜΕ. Το ελλαδίτικο κράτος ποτέ δεν αγάπησε τους Έλληνες . Ο αριθμός των Ελλήνων του εξωτερικού το αποδεικνύει. Και μην σκεφθείτε ούτε στιγμή ότι ο γιος του Κων/νου Μητσοτάκη ή ο οποιοσδήποτε επόμενος πρωθυπουργός θα είναι λύση. Οι άνθρωποι αυτοί είναι το πρόβλημα, όχι η λύση.

ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΣ ΑΠΟ ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Αν τους απέλυαν όλους τώρα, θα ήταν μια καλή αρχή ...(και το ΟΛΟΥΣ το εννοώ, ικανούς κι ανίκανους - όπως γίνεται στον ιδιωτικό τομέα όταν τα πράγματα πάνε στραβά. Για να μάθουν οι ικανοί να δείχνουν και να διώχνουν τους βλάκες/ανίκανους που βρίσκονται δίπλα τους στο δημόσιο, κι όχι να τους καλύπτουν όπως τώρα - και να το πληρώνουμε εμείς μετά με τις ζωές μας και τις περιουσίες μας) Και να δείτε ξαφνικά πως θα άλλαζε ο τρόπος που θα σκέφτονταν και θα μίλαγαν οι επόμενοι διορισμένοι που θα έπιαναν τις καρέκλες τους ... Δεν φταίει το 'κράτος'. Φταίνε οι ανίκανοι άνθρωποι ...και το 'μόνιμο' βόλεμα τους στο δημόσιο ...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

rioz-kiloma

Το κύκλωμα έφερνε γυναίκες από το εξωτερικό, τις «έριχνε» σε οίκους ανοχής και ξέπλενε το μαύρο χρήμα αγοράζοντας τυχερά δελτία και επενδύοντας σε επιχειρήσεις εστίασης στη Μήλο, ακίνητα στην Αθήνα και πολυτελή οχήματα

kedro_dromoi

Κίνηση στους δρόμους: Κινητοποιήσεις για το Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο και τις αλλαγές στα Εργασιακά - Δείτε LIVE εικόνα από τους δρόμους, επιλέγοντας την πιο «έξυπνη» διαδρομή  - Κυκλοφοριακό «χάος» στους δρόμους λόγω της απεργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς

Sergei_Tsernitsin_aytow_me_to_mple_poykamiso_aristera

Εκπρόσωπος της οικογένειας Ριμπολόβλεφ συναντήθηκε με τοπικούς άρχοντες της περιοχής - Σκοπός των συναντήσεων ήταν να τους γνωρίσει και να τους ενημερώσει για το μεγάλο project της οικογένειας στο Σκορπιό

poreia-pame-deka

Με.... «Γιάννη Βρούτση» και «Έφη Αχτσιόγλου» το συλλαλήτήριο του ΠΑΜΕ, καθώς οι συνδικαλιστές ξεκίνησαν την διαμαρτυρία τους με θεατρικό δρώμενο - Η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ οργανώνουν συλλαλητήριο στις 11πμ στην πλατεία Κλαθμώνος