Τραγωδία στο Μάτι: Ποινική δίωξη για πλημμελήματα σε 20 πρόσωπα

mati_main02

Διώξεις εναντίον του δημάρχου Ψινάκη, που πριν από λίγες μέρες δήλωνε ότι «κοιμάται ήσυχος»,  του πρώην γγ Πολιτικής Προστασίας Καπάκη, του 65χρονου που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς, αξιωματικών της Πυροσβεστικής  και άλλων εμπλεκομένων

Στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό πλημμελήματος κατά 20 προσώπων, προχώρησαν οι εισαγγελικές αρχές που ερεύνησαν  την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι το περασμένο καλοκαίρι, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 100 άνθρωποι.

Οι εισαγγελικές αρχές έπειτα από πολύμηνη προκαταρκτική εξέταση άσκησαν ποινικές διώξεις σε βάρος των 20 ατόμων για:
-Εμπρησμό από αμέλεια,
- Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως και τέλος για
-Σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.

foto-mati-new

Για τα παραπάνω αδικήματα προβλέπονται ποινές φυλάκισης έως πέντε έτη. Ωστόσο, η προβλεπόμενη ποινή μπορεί υπό εξαιρετικές περιστάσεις να φθάσει ως και τα δέκα χρόνια.

Πλέον, μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων η δικογραφία για το Μάτι διαβιβάζεται σε ανακριτή, λόγω της σοβαρότητάς της και παρά το γεγονός ότι οι κατηγορίες είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.

mar1

Ποιοι διώκονται

Οι διώξεις για τη φονική πυρκαγιά που ασκήθηκαν από την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, στρέφονται μεταξύ άλλων κατά του 65χρονου που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης, του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, ο οποίος πριν από λίγες μόλις ημέρες ξεσήκωσε κύμα οργής με τη δήλωσή του ότι «κοιμάται ήσυχος τα βράδια» του δημάρχου Ραφήνας Ευάγγελου Μπουρνούς, του πρώην γ.γ Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη αλλά και κατά στελεχών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ, της Πυροσβεστικής καθώς και κατά της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου.
Ilias_Psinakis01
Ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι δηλώνει ότι «κοιμάται ήσυχος τα βράδια»
kapakis-giannis01
Αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη για τις ευθύνες του σε ό,τι αφορά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι είναι και ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης
terzoudis01
Υπόλογος ενώπιον της Δικαιοσύνης είναι ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης, όπως και ο διάδοχός του, που την επίδικη περίοδο ήταν υπαρχηγός

Απαλλακτική διάταξη για 4 άτομα

Αντίθετα οι εισαγγελικές αρχές εξέδωσαν απαλλακτική διάταξη για τέσσερα άτομα τα ονόματα των οποίων είχαν αναφερθεί σε μηνυτήριες αναφορές συγγενών θυμάτων και θυμάτων- εγκαυματιών. Οι τέσσερις για τους οποίους εκδόθηκε η απαλλακτική διάταξη είναι οι: Κωνσταντίνος Τσουβάλας πρώην αρχηγός ΕΛΑΣ, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής ταξίαρχος Νίκος Σπανουδάκης, η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής Ιωάννα Τσούπρα, υπεύθυνη για την Πολιτική Προστασία,ο πρωην αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής Κωνσταντίνος Καλύβας.Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες οι εισαγγελείς που διενήργησαν την έρευνα -
πρώην προιστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος και οι εισαγγελείς πρωτοδικών Νίκος Φιστόπουλος και Κώστας Σπυρόπουλος - εντόπισαν ευθύνες και πριν την φονική πυρκαγιά και κατά τη διάρκεια της.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι εισαγγελείς επιρρίπτουν εθύνες για έλλειψη συντονισμού, σωρεία παραλείψεων και λαθών κατά την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας στο Πυροσβεστικό Σώμα, την ΕΛΑΣ, την περιφέρεια, τους δύο Δημους της περιοχής (Ραφήνα, Μαραθώνα) καθώς και στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Μέσα από την έρευνά τους φέρονται να διαπιστώνουν "απόλυτη ασυννενοησία, κατάρρευση του συστήματος" και συγκεκριμένα "χάος".

Ανοιχτές δικογραφίες


Τέλος παραμένουν για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ανοικτές έξι ακόμα δικογραφίες και ειδικότερα:

-Στο Ναυτοδικείο για ευθύνες λιμενικών και Λιμεναρχείου.

-Στο Στρατοδικείο για ευθύνες στρατιωτικών.

-Μία δικογραφία για πολεοδομικές παραβάσεις ( αυθαίρετη δόμηση και αιγιαλός).

-Μία δικογραφία που αφορά αναντιστοιχίες στο σύστημα της Πυροσβεστικής.

-Μία δικογραφία για την καθήλωση των εναέριων μέσων από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Και τέλος η δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων.


Δούρου: Οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας, για τις οποίες φέρω την πολιτική ευθύνη, έπραξαν το καθήκον τους

Μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων εναντίον 20 προσώπων συνολικά, μεταξύ των οποίων και της ιδίας, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου έκανε την παρακάτω δήλωση:


Καμία δικονομική διαδικασία δεν μπορεί να σβήσει την ανείπωτη θλίψη που αισθάνομαι και θα αισθάνομαι για την εθνική τραγωδία στην Ανατολική Αττική.
Ως πολιτικό πρόσωπο, απέναντι σε αυτή την τραγωδία, έχω δηλώσει ότι υπάρχει αντικειμενική πολιτική ευθύνη του συστήματος και του κράτους, και μάλιστα διαχρονικά. Άναρχη δόμηση, ελλιπής αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων και της κλιματικής αλλαγής, αργός εκσυγχρονισμός των δομών του κράτους, κωλύματα για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων. Ένα σύνολο ευθυνών, που οδηγεί πίσω στον χρόνο και αφορά όλους όσοι άσκησαν διοίκηση. Την ίδια στιγμή αποτελεί πεποίθησή μου ότι όλοι όσοι διοικούν δεν πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης.
Ως επικεφαλής της Περιφέρειας Αττικής, γνωρίζω ότι στο πλαίσιο της επιχείρησης κατάσβεσης της δασικής πυρκαγιάς στο Μάτι, οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας, για τις οποίες φέρω την πολιτική ευθύνη, έπραξαν το καθήκον τους. Δεν μπορώ όμως παρά να επισημάνω ότι ορισμένοι πολιτικοί αντίπαλοί μου, με τη συνδρομή κάποιων ΜΜΕ, επιχείρησαν να «σηκώσουν» τις όποιες πολιτικές ευθύνες για χρονικές παθογένειες του κρατικού μηχανισμού. Αυτό έπραξαν, προκειμένου να δημιουργήσουν τον αντιπερισπασμό που εναγωνίως αναζητούσαν, στη θύελλα σκανδάλων και διαφθοράς που βαρύνει τις πολιτικές δυνάμεις στις οποίες ανήκουν και εκμεταλλεύονται μια εθνική τραγωδία και τη δυστυχία που την συνοδεύει.
Ωστόσο, η ατομική μου στάση είναι τελείως διαφορετική από το να απειλώ τη Δικαιοσύνη ή να κλαυθμυρίζω περί «διώξεων» –όπως αυτοί που το κάνουν για να αποσείσουν τις βαρύτατες ποινικές, ηθικές και πολιτικές ευθύνες δεκαετιών– και να συκοφαντώ τους πολιτικούς αντιπάλους. Είναι αλήθεια ότι η απονομή της Δικαιοσύνης χρειάζεται υπομονή. Ακόμη και οι αθώοι χρειάζεται κάποιες φορές να περιμένουν.
«Η αναισθησία σημαίνει ήττα», έλεγε ένας κορυφαίος Ευρωπαίος πολιτικός, ο Charles de Gaulle. Στην Περιφέρεια Αττικής, με μεγάλη ευαισθησία και έχοντας επιλέξει να εργαζόμαστε αθόρυβα και δυνατά, κερδίσαμε τη μάχη κατά της διαφθοράς, υπέρ της νομιμότητας, ενάντια στη διαρκή καταστροφή του περιβάλλοντος και κατά της ασέβειας στην τήρηση του νόμου. Με δύο λέξεις τη μάχη ενάντια στο ένοχο και επαίσχυντο παρελθόν, με σκοπό η τραγωδία στην Ανατολική Αττική να είναι η τελευταία.

Νέο συγκλονιστικό βίντεο ντοκουμέντο από την πυρκαγιά στο Μάτι


Μαρτυρία 3

Μαρτυρία 1

78 μέρες στην εντατική

ΣΧΟΛΙΑ (70)

ΜΡ

Απαλλακτική διάταξη για τους υπεύθυνους της αστυνομίας που οδηγούσαν τους ανθρώπους μέσα στο Μάτι, όπου κάηκαν. Αίσχος.

Χρήστος

Πλημμέλημα και όχι κακούργημα;

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΑΝ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΗΤΑΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ,Η ΔΟΥΡΟΥ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΕ 10 ΦΟΡΕΣ ΙΣΟΒΙΑ ...ΟΛΟΙ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΤΙ ΕΛΕΓΕ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ,ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΑΤΤΙΚΗ...

"Κυρία".... Δούρου

Ότι και να πείτε, ένα είναι σίγουρο. Έχετε μερίδιο ευθύνης (και μάλλον πολύ μεγάλο) για τον θάνατο συνανθρώπων μας. Δεν σας ανάγκασαν να γίνεται Περιφερειάρχης. Θέλατε & γίνατε. Λουστείτε τώρα τις ευθύνες σας. Αδιαφορώντας παντελώς τι θα πάθετε το σημαντικό είναι άλλο: ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΚΑΗΚΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΠΙΣΩ. ΤΑ ΑΓΓΕΛΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΚΑΗΚΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΠΙΣΩ.... Για σας "κυρία" Δούρου δεν υπάρχουν λόγια. Στέρεψαν τα λόγια. Ζήστε με αυτό που είστε.

Τελεια και παυλα

Αυτος που πρεπει να παει 3000 χρονια φυλακη ειναι ο εκγληματιας που εβαλε την φωτια. Ο Ψινακης σε τι φταιει ρε καγκουρα.

Φανή

ΑΙΣΧΟΣ

ΝΡΖΑ

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΞΑΝΘΙΑ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ? ΒΓΗΚΕ ΑΠΟΨΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΝΑΛΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥΣ.

Νικος

Τους υπαλλήλους της Πολεοδομίας γιατί δεν τους δικάζουν.

Λογική

Όλοι ξέρουμε ότι χιλιάδες τόννοι πευκοβελόνες που ξεχειλίζουν ρετσίνι, χιλιάδες τόννοι πεύκα που στάζουν νέφτι, κολοφώνιο και εύφλεκτα πτητικά αέρια μια πραγματική θάλασσα από βενζίνη συγκεντρωμένα στο έδαφος και στην κόμη περιμένοντας κατερικά την λύτρωση των 9- 10 μποφώρ έτοιμα να αποδώσουν στην ατμόσφαιρα ένα τεράστιο και ασύλληπτο σε μέγεθος θερμικό φορτίο για να απαλλαγούν από το μυκήλιο που τα έχει καταδικασμένα σε θάνατο επιτέλους θα επιβιώσουν. Από την άλλη μορφώματα πολιτικοί από τη μεταπολίτευση ευλογούσαν τα συμβόλαια που έκαναν οι καταπάτητες πουλώντας τα δημόσια συμπαγή πευκοδάση σαν να πρόκειται να είναι σταροχώραφα. Τρώγανε και οι συμβολαιογράφοι και οι κατάπατητες και οι πολιτικοί που τους στηρίζανε. Διατάζανε οι πολιτικοί να πάει η Δ.Ε.Η ναι τους δώσει ρεύμα με το αζημίωτο. Διατάζανε οι πολιτικοί να πάει ο Ο.Τ.Ε να βάλει τηλέφωνα με το αζημίωτο. Διατάζανε οι πολιτικοί να πάει η Ε.Υ.Δ.Α.Π να βάλει νερό. Το δάσος ήταν τσιφλίκι τους. Βοηθάγανε οι πολιτικοί να χτίζουν σπίτια οι καταπατητές μέσα στα Δημόσια δάση. Ευλογούσανε οι πολιτικοί τις αθάνατες μάντρες και μαντροτοιχους που κλείνανε τις παραλίες. Όλοι τώρα κάνουν τις αθώες περιστερές και κυκλοφορούν ελεύθεροι. Όλοι ξέρουμε ποιοι είναι οι αληθινοί δολοφόνοι. Γιατί δεν κατασχέθηκαν τις μπουλντόζες όταν ξεκινήσανε το ξεπάτωμα του δάσους;; γιατί τρώγανε με εκατό μασέλες σε κάθε κακοποιό δράση διότι όλα αυτά είναι εγκλήματα που κανείς ποτέ δεν συμφέρει να τα αναφέρει. Όλοι αυτοί οι καταπατητές έχουν ο καθένας έναν ογκώδη φάκελο στο Δασαρχείο.

Η Κυρια "Ετυχε η Στραβη στη Βαρδια μου"

Η κυρία Δούρου εξελέγη περιφεριάρχης με το αντιπλημμυρικό πρόγραμμα που είχε αντιγράψει από το πρόγραμμα της Χρυσης Αυγής. Το οποίο δε πίστεψε και ουδέποτε εφάρμοσε και έγινε η καταστροφή που όλοι γνωρίζουμε. Για το Μάτι, και η τελευταία της αυτή ανακοίνωση τι μας λέει; Μιλάει σα να μην είναι κυβέρνηση, ότι δεν εχει ευθύνες και ότι δήθεν ένιωσε 'ανείπωτη θλίψη' ενώ κάπου γλένταγε 2-3 μέρες μετά το σόου που βγήκε άβαφτη και καλά να δείξει τη στενοχώρια της. Στην ουσια κάποιοι έχασαν τους δικούς τους κάποιοι πέθαναν με ασχημο θάνατο. Ας κάτσει στο σκαμνί και ας φάει έστω αυτά τα λίγα χρόνια και ας κάνει έστω και λίγο φυλακή.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης