ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Λάρισα: Κάθειρξη εννέα χρόνων με αναστολή σε ιδιοκτήτη ψυχιατρείου

Λάρισα: Κάθειρξη εννέα χρόνων με αναστολή σε ιδιοκτήτη ψυχιατρείου

Την υπόθεση με τις εικονικές νοσηλείες, τις παράνομες συνταγογραφήσεις και τις ευνοϊκές σχέσεις του ιδιοκτήτη με το υπουργείο Υγείας είχε φέρει στην επιφάνεια το protothema.gr 

hospital-bed_main01
Στις δικαστικές αίθουσες ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες η μακρά και γεμάτη παρανομίες πορεία γνωστού επιχειρηματία της υγείας στη Λάρισα, ο οποίος όπως έχει αποκαλύψει το protothema.gr, τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται στο προσκήνιο όχι μόνο για τα σκάνδαλα στις ιδιωτικές κλινικές που διατηρεί, αλλά και για την προκλητική εύνοια που φέρεται να έχει από το υπουργείο Υγείας, και συγκεκριμένα από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Παύλο Πολάκη.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε τον ιδιοκτήτη των ιδιωτικών κλινικών, μίας γενικής και μίας ψυχιατρικής, σε κάθειρξη εννέα χρόνων με αναστολή, για σωρεία παρανομιών σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής.

Όπως είχε γράψει τον περασμένο Μάρτιο το protothema.gr, πόρισμα ελεγκτών του ΟΓΑ είχε διαπιστώσει το 2011 εικονικές νοσηλείες, παράνομες συνταγογραφήσεις και γενικά μη τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων του ψυχιατρείου «Ιπποκράτειος κλινική» έναντι του ασφαλιστικού φορέα.

Ενδεικτικά, οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι σε συγκεκριμένη ημερομηνία δηλώνονταν ότι νοσηλεύονταν 502 ασθενείς διαφόρων ασφαλιστικών ταμείων, αν και η κλινική διέθετε 236 κλίνες! Τα ταμεία των ασθενών χρεώνονταν με δήθεν αναβαθμισμένη θέση (κλίνη) ενώ ο έλεγχος κατέδειξε πως δεν νοσηλεύονταν ποτέ σε αυτές. Από τις εικονικές νοσηλείες και τις παράνομες συνταγογραφήσεις μόνο για την περίοδο 2007- 2011 υπολογίστηκε ότι ο ΕΟΠΠΥ ζημιώθηκε κατά τουλάχιστον 17 εκατ. ευρώ.


To μεγάλο «πάρτι» όμως, κατά τους ελεγκτές του ΟΓΑ, έγινε με τις συνταγογραφήσεις. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε γιατρός του ΕΣΥ ο οποίος παρανόμως μετέβαινε από το Περιφερειακό Ιατρείο της περιοχής όπου ήταν μόνιμος γιατρός, στην ψυχιατρική κλινική για να συνταγογραφήσει φάρμακα για τους νοσηλευόμενους ψυχικά ασθενείς. Κι όχι μόνο διέπραττε παράνομη συνταγογράφηση αλλά συνταγογραφούσε σκευάσματα «που δεν συμφωνούν με τις διαγνώσεις και τη φαρμακευτική αγωγή που υπήρχαν στις καρτέλες νοσηλείας των ασθενών». Eίναι χαρακτηριστική η περίπτωση που ασθενής με ψυχωσικό σύνδρομο έλαβε συνταγή για χρόνια προστατίτιδα ενώ άλλος για ΧΑΠ. Από τις εικονικές νοσηλείες και τις παράνομες συνταγογραφήσεις μόνο για την περίοδο 2007- 2011 υπολογίστηκε από τον ΕΟΠΠΥ ζημία ύψους 17 εκατ. ευρώ.

Το κατηγορητήριο για τον επιχειρηματία ήταν βαρύ: πλαστογραφία μετά χρήσεως από κοινού και κατ' εξακολούθηση από άτομα που ενεργούν κατ' επάγγελμα με ζημία σε βάρος του ΟΓΑ άνω των 30.000 ευρώ, ηθική αυτουργία σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση, ηθική αυτουργία σε κατάχρηση ιδιότητας γιατρού και φαρμακοποιού. Τού επιβλήθηκε κάθειρξη εννέα χρόνων με αναστολή.

Κλείσιμο
Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο πως ο επιχειρηματίας δεν πτοήθηκε και δεν κάμφθηκε από όσα αποκαλύφθηκαν και τον οδήγησαν στον Εισαγγελέα, καθώς σύμφωνα με νεότερο πόρισμα ελεγκτών του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) με πλαστά έγγραφα αυξάνει τις κλίνες του ψυχιατρείου το 2014 από 237 σε 280 και εισπράττει νοσήλια από τον ΕΟΠΥΥ από τότε μέχρι σήμερα που υπολογίζονται σε 4 εκατ. ευρώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης