Μάτι: Τι άκουσαν και τι υποσχέθηκαν Τσίπρας - Σπίρτζης στους κατοίκους

tsipras_spirtzis

Η συνάντηση είχε ζητηθεί από τις 18 Νοεμβρίου αλλά το βράδυ της Δευτέρας ανακοινώθηκε στους πυρόπληκτους ότι θα υπάρξει η επίσκεψη

Μια επίσκεψη μυστική έγινε την ημέρα που οι δημοσιογράφοι απεργούσαν. Μια επίσκεψη που διοργανώθηκε στο παρά πέντε από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη που έφθασε το πρωί της Τρίτης στο Μάτι συνοδευόμενος- λίγη ώρα αργότερα- από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να ενημερώσουν αλλά και να ακούσουν αιτήματα πυρόπληκτων.

Μια συνάντηση για την οποία η Συντονιστική Επιτροπή των κατοίκων στο Μάτι (ΣΕΚΜΑ) ενημερώθηκε αργά το βραδυ της Δευτέρας ενώ όπως έγραψαν στο facebook μέλη της δεν γνώριζαν για την επίσκεψη του πρωθυπουργού παρά μόνο για εκείνη του Χρήστου Σπίρτζη ο οποίος επέλεξε και το μέρος της συνάντησης.

Στο γνωστό καφέ «Άρτιον» λίγο μετά τις δέκα το πρωί έφθασε ο Αλέξης Τσίπρας και ο Χρήστος Σπίρτζης για να συναντηθούν με εκπροσώπους συντονιστικών επιτροπών των πυρόπληκτων. Πρώτος έφθασε ο υπουργός Υποδομών και λίγα λεπτά αργότερα ο πρωθυπουργός.

Τον λόγο πήρε αρχικά ο πρωθυπουργός ο οποίος αποκάλυψε πως αποφάσισε να έρθει στο Μάτι επειδή οι δημοσιογράφοι απεργούσαν.

«Ήρθαμε σήμερα που απεργούν οι δημοσιογράφοι για να μην λέτε ότι η επίσκεψή μας έχει να κάνει με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Τα κανάλια είναι «κλειστά»η συζήτηση «ανοιχτή». Ήταν τα μοναδικά λόγια του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στους ανθρώπους που από τις 23 Ιουλίου είδαν συγγενείς, φίλους και γείτονες να πεθαίνουν, και να χάνουν τις περιουσίες τους.

Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού και του υπουργού Υποδομών συζητήθηκαν πολλά θέματα με κυριότερα εκείνα που έχουν να κάνουν με την αποκατάσταση των σπιτιών.

Ο Χρήστος Σπίρτζης διαβεβαίωσε ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθούν οι φάκελοι των πληγέντων με σκοπό να εκδοθούν άδειες επισκευής για τους «πράσινους» (αυτοί που έχουν υποστεί μικρότερες ζημιές) καθώς και άδειες κατασκευής και ανακατασκευής για τους «κίτρινους» και τους «κόκκινους» (όσοι έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές).

Επίσης ο Χρήστος Σπίρτζης όταν τον ρώτησαν πότε θα ξεκινήσουν τα έργα για κατεδαφίσεις σπιτιών που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» σημείωσε πως οι πρώτες μπουλντόζες στην περιοχή αναμένεται να πιάσουν δουλειά από τις αρχές του νέου έτους ενώ διευκρίνισε ότι τα σπίτια που είναι χτισμένα σε ρέματα δεν θα ξαναχτιστούν και πως οι ιδιοκτήτες τους θα λάβουν αποζημίωση προκειμένου ν χτίσουν κάπου αλλού.

Τα μέλη των συντονιστικών επιτροπών ζήτησαν από τον υπουργό να εξυπηρετηθούν κατά προτεραιότητα οι μόνιμες κατοικίες, αίτημα που έγινε δεκτό.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην δημιουργία νοσοκομείου που θα καλύπτει τις ανάγκες της Ανατολικής Αττικής. Συγκεκριμένα εξήγησε ότι το νοσοκομείο θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες, όχι μόνο για το Μάτι, αλλά ολόκληρης της Ανατολικής Αττικής, που είναι αίτημα δεκαετιών των κατοίκων, και είπε πως από την στιγμή που υπάρχει το Κέντρο Υγείας στη Ραφήνα, το οποίο και λειτουργεί άψογα, να γίνει η επένδυση των 20 εκατομμυρίων στο πρώην Νταού Πεντέλης, το οποίο θα μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες. Ωστόσο, όπως τόνισε προέχει η αδειοδότηση και το γκρέμισμα για τις κατοικίες και η δενδροφύτευση.

Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε στους εκπροσώπους των νέων της περιοχής μία κατ' ιδίαν συνάντηση η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Η μυστική συνάντηση του πρωθυπουργού και του υπουργού Υποδομών με ανθρώπους από το Μάτι προκάλεσε αρνητικά σχόλια από πολλούς πυρόπληκτους που δεν έμαθαν ποτέ για τη συνάντηση. Στις διάφορες σελίδες στα social media όπου έχουν στηθεί για να συντονίζονται οι πυρόπληκτοι μεταξύ τους αλλά και με τις συντονιστικές επιτροπές υπήρχαν δεκάδες αρνητικά σχόλια τόσο για τη μυστική επίσκεψη του πρωθυπουργού και του υπουργού υποδομών όσο και για τους «τυχερούς» που βρέθηκαν στη συνάντηση.

Τα αρνητικά σχόλια οδήγησαν κάποια μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής κατοίκων στο Μάτι να βγάλουν ανακοίνωση στο facebook σχετικά με τη συνάντηση και να διευκρινίσουν ότι:

«Η ομάδα αποκατάστασης της ΣΕΚΜΑ ενημερώθηκε χθες (Τη Δευτέρα) βράδυ αργά για την συνάντηση με τον κ. Σπιρτζη σε μέρος που επέλεξε εκείνος. Η άφιξη του πρωθυπουργού δεν μας ήταν γνωστή. Ήταν αιφνιδιαστική. Η συνάντηση δεν ήταν μυστική, αλλά ούτε και δημόσια προετοιμασμένη καθώς ο χώρος και ο χρόνος ήταν μικρός. Παρόλα αυτά από πρωτοβουλία των μελών κυκλοφόρησε ειδοποίηση που μόνο κακό έκανε.Οι κάτοικοι που ήρθαν δεν άφησαν την επιτροπή που δουλεύει επι μήνες άρθρο άρθρο και συνομιλεί με ΟΛΟΥΣ όσους έχουν πρόβλημα και έχει θέσει ακόμα και περιπτώσεις μοναδικές, να εκθέσει όλα τα προβλήματα με την ιεράρχηση βάσει της βαρύτητας τους και του κόσμου που απασχολούν. Πεταγόταν ο καθένας και ρωτούσε για το πρόβλημα του. Αν το παιδί του θα πάρει μόρια, αν μπορεί να κτίσει μεγαλύτερο σπίτι από αυτό που είχε, αν μπορούν οι μηχανικοί να κάνουν στραβά μάτια για να παίρνουν οι κάτοικοι μεγαλύτερη αποζημίωση, ή θέματα που είχαν ήδη απαντηθεί από τον υπουργό».

Σύμφωνα πάντως με κάποιους κατοίκους της περιοχής η συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών είχε ζητηθεί από μέλη συντονιστικών επιτροπών από τις 18 Νοεμβρίου και από το γραφείο του υπουργού τους ενημέρωσαν για τη συνάντηση αργά το βράδυ της Δευτέρας χωρίς φυσικά να αναφερθεί και η επίσκεψη του πρωθυπουργού.

Δείτε φωτογραφίες από το irafina.gr

tsipras_spirtzis_katoikoi_mati1
tsipras_spirtzis_katoikoi_mati2
tsipras_spirtzis_katoikoi_mati3
tsipras_spirtzis_katoikoi_mati4
tsipras_spirtzis_katoikoi_mati3-750x430

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Μανώλης

Το σπίτι μου (κύρια κατοικία) στο Νέο Βουτζά έχει ζημιές από τις φωτιές. Έχω βεβαίωση από την αυτοψία των μηχανικών του υπουργείου του Σπίρτζη. Προσωρινά ακατοίκητο. Αναγκάστηκα να φιλοξενούμαι σε δομές (στρατόπεδα) του Δήμου Ραφήνας Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Σπίρτζης όλο αυτό το διάστημα έλεγαν πως θα αποζημιωθούμε αυτόματα και δεν θα χρειασθεί να κάνουμε καμιά ενέργεια. Τον Αύγουστο μου εκκαθαρίστηκε αυξημένος ΕΝΦΙΑ. Ο αρμόδιος έφορος Παλλήνης μου δήλωσε πως δεν έχω δικαίωμα ένστασης, αν και αναγνωρίζει πως έχω ζημίες, γιατί ο Σπίρτζης με τροπολογία αποφάσισε να απορρίπτει τα αιτήματα των πυροπλήκτων μετά τις 25/9/2018. Δηλαδή για τις χρονικές αμέλειες και καθυστερήσεις των υπηρεσιών του Σπίρτζη υπεύθυνοι θα είναι οι ίδιοι οι πυρόπληκτοι. Έκανα αίτηση αυτοψίας στον Δήμο στις 30/8/ 2018.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

periptero_bakogiannis_art

«Να κάνουν τον σταυρό τους να μην βγω δήμαρχος» η απάντηση του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων - Βανδαλισμοί από υποστηρικτές του δολοφόνου του Παύλου Μπακογιάννη που έκαναν πορεία στο κέντρο της Αθήνας - Χημικά από την αστυνομία στη Σταδίου

24
poreia_koufodinas_art

Περιορισμένη χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία στη Σταδίου - Χυδαία συνθήματα για τον Παύλο Μπακογιάννη-  Σε εξέλιξη αυτή την ώρα πορείες αλληλεγγύης για τον πολυισοβίτη της 17 Νοέμβρη και σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

3
dolofonia-hania_main01

Βίντεο-ντοκουμέντο που καταγράφει καρέ-καρέ τη δολοφονία του  Κωνσταντίνου Κατσουλάκη μέσα στο μίνι μάρκετ του - Η αγωνία των πελατών όταν βλέπουν τον ένοπλο να έχει εισβάλει - Η προσπάθεια του θύματος να γλιτώσει από τον δολοφόνο που τον πυροβολεί πισώπλατα

9