Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Μαύρη καλοπληρωμένη προπαγάνδα των Ρώσων για το Ουκρανικό

bartholomew

«Είτε αρέσει στους φίλους μας τους Ρώσους είτε δεν αρέσει, αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν την λύση που θα δώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, διότι δεν έχουν άλλη επιλογή» ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε συνεστίαση στην Κωνσταντινούπολη

Σκληρή απάντηση στο Πατριαρχείο Ρωσίας έδωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε συνεστίαση στη Κωνσταντινούπολη για την συμπλήρωση 27 ετών από την άνοδο του στον Οικουμενικό θρόνο.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε μεταξύ άλλων: «Το οικουμενικό Πατριαρχείο για να επιλύσει το ουκρανικό εκκλησιαστικό θέμα, προβάλλει τα προνόμια και τα δικαιώματα που έχει από τους κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων. Αυτοί οι κανόνες των Οικουμενικών συνόδων και μάλιστα της 4ης Οικουμενικής Συνόδου της Χαλκηδόνος, που δίνει τα συγκεκριμένα προνόμια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, είναι δεσμευτικοί για όλη την Ορθοδοξία. Είτε αρέσει στους φίλους μας τους Ρώσους είτε δεν αρέσει, αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν την λύση που θα δώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, διότι δεν έχουν άλλη επιλογή».

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφέρθηκε σε άρθρο του συγγραφέα Αλεξάνδρου Μασσαβέτα, στο διαδικτυακό περιοδικό inside story, ο οποίος είχε σημειώσει πως το εκκλησιαστικό Brexit της Μόσχας θα αποβεί μπούμεραγκ για τη Ρωσία.

Ο Πατριάρχης δήλωσε συγκινημένος από την επισήμανση και την υιοθέτησε πλήρως λέγοντας πως «όλες οι εξελίξεις του θέματος είναι υπέρ υμών». Σημείωσε πως υπάρχουν και άρθρα τα οποία βεβαίως «θα είναι και καλοπληρωμένα από τους Ρώσους». Όπως είπε: «η μαύρη προπαγάνδα των Ρώσων έχει ως αντικείμενο – θέμα κατ΄ αυτούς, γιατί εμείς δεν είμαστε θύμα ποτέ – το Οικουμενικό Πατριαρχείο, διότι δεν ανέχονται οι αδελφοί μας οι Σλάβοι, το προβάδισμα που έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και κατά συνέπεια το γένος μας, μέσα στη παγκόσμια Ορθοδοξία». Ο πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε ότι «προσπαθούμε με καθημερινό αγώνα να κρατήσουμε αυτά τα προνόμια και αυτά τα δίκαια, με τα οποία στεφάνωσε η πρόνοια του Θεού, δια των αποφάσεων των Οικουμενικών Συνόδων, τον πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο, την πρωτόθρονη Οικουμενική Εκκλησία της Ορθοδοξίας».

Σε σχέση με κάποια επικριτικά δημοσιεύματα για τον χειρισμό του ουκρανικού ζητήματος, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε πως «ο Θεός μας έδωσε δύο αυτιά, το ένα από δω και το άλλο από εκεί», από το ένα να βάζουμε και από το άλλο να βγάζουμε.

ΣΧΟΛΙΑ (36)

Ροδίων

"Από το ένα να βάζουμε και από το άλλο να βγάζουμε"! Παναγιώτατος όντως!

Leni

" παναγιώτατος " όνομα και πράγμα !!! (ειρωνικό το σχόλιο). Ο αυταρχισμός και η εξουσιομανία ενός ξεπεσμένου πάλαι ποτέ "θρόνου" , και νυν αρχιεπισκοπή Κων/πολεως. Αυτό ακριβώς εποφθαλμιά και για την Ελλάδα . Από εποχής Σεραφείμ μέχρι και σήμερα οι σχέσεις των δύο Εκκλησιών είναι κακές εξαιτίας του Κων/πολεως. Ο Χριστόδουλος επειδή αντιστάθηκε , τον αφόρισε και δυστυχώς έπεσε στα χέρια του νεκρός. Δεν πρόκειται ποτέ να συγχωρήσω αυτό που έκανε στον Χριστόδουλο και πιστεύω πως αν υπάρχει Θεός , ούτε Αυτός . Ιερώνυμε πρόσεχε μην πέσεις στα χέρια του ...

Λεάο

Αυτόν που θαυμάζετε η ομίγυρις των φασιστών, πέραν των ...λεκτικών, ΔΕΝ έκανε και κάνα ...κατόρθωμα σε ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ τομέα! Άσε το φιάσκο με τις ...ταυτότητες και το ελικόπτερο που πέταγε πάνω από τις ..."λαοσυνάξεις"! Θα γελάνε διαβάζοντες ιστορία οι εξελιγμένες γενιές του μέλλοντος, ΟΛΕΣ. Ο Βαρθολομαίος το γράμμα του εκκλησιαστικού Δικαίου εφήρμοσε. Μπορούσε βέβαια (αν ήθελε) και να μην το εφαρμόσει. Αλλά ...το εφήρμοσε.

Λεάο

Ο zz είναι Φασίστας και πιστεύει στο "ξανθό γένος", ότι θα ρθει να μας "σώσει". Δεν ξέρω ...ακόμη από ποιόν. Βλέπει και τον Πούτιν που είναι ακροδεξιός ιμπεριαλιστής και του αρέσει κι αυτό. Αυτά να τα βλέπετε και εσείς οι υπόλοιποι φασίστες που τον χλευάζετε εδώ, γιά να δείτε τι νουμεράντζες είστε.

zz

Στα τέλη του 16ου στον γεωγραφικό χώρο που είναι σήμερα η Ουκρανία η κατάσταση ήταν δύσκολη για το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και τον πατριάρχη Διονύσιο , ο Πατριάρχης Διονύσιος δεν είχε την φυσική ικανότητα να χειροτονήσει τους μητροπολίτες του Κιέβου που βρίσκονταν υπό τη δικαιοδοσία του πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης , κατόπιν τούτου μετά από διαπραγματεύσεις παραχώρησε αυτό το δικαίωμα στο Πατριαρχείο της Μόσχας με ντοκουμέντα και όχι προφορικά , αυτό το δικαίωμα στο Πατριαρχείο της Μόσχας ο πατριάρχης Διονύσιος μετέφερε στης 11 Οκτωβρίου του 1686 . Σήμερα μετά από 332 χρόνια ξαφνικά ο Βαρθολομαίος (ανακάλυψε κάτι που μόνο αυτός είδε και ξέρει ) , ξαφνικά και κατόπιν Αμερικανικών πιέσεων και πλούσιων δώρων από τους Ουκρανούς αποφάσισε με το έτσι θέλω να ανακατέψει το θέμα με την ΜΕΓΑΛΗ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ και να κάνει του κεφαλιού του , και ας λένε μερικοί ότι έχει το δικαίωμα των μονομερών αποφάσεων , (αυτό το δικαίωμα έχει μόνο ο Πάπας της Ρώμης)προβλέπεται από τους κανόνες του Καθολικισμού . Εμείς οι Ορθόδοξοι είμαστε που είμαστε σε σχέση με τους άλλους τρις και ο κούκος έχουμε τώρα και τον Βαρθολομαίο , τον (μέγα πολιτικό) . Όλα τα άλλα είναι λόγια να αγαπιόμαστε .

@ zz

Τι έγινε άεργε τεμπελχανά, σε χρείαζεται πάλι η πρεσβεία να την ξελασπώσεις με τις παπάτζες σου? Κι εσύ εκεί, ε? Σταθερός για το 0,60, έτσι ρωσολγνε ραγιά?

@ zz

Στο έχω ξαναπεί... Αντί να σου δίνει η πρεσβεία 0,60 το σχόλιο, έλα να σε γλεντάω εγώ Σβετλάνα μου, και θα σου δίνω περισσότερα...

προς zz

Eίναι αλήθεια ότι τώρα τελευταια τα βράδια έχεις ονειρώξεις με τον Βλαδίμηρο? Αξιος!!!

zz, πρέπει...

...να είσαι μεγάλο κοπρόσκυλο. Μην δεις θέμα για τη Ρωσία ή την Ουκρανία... Φτιάχνεσαι, έτσι μπούλη?

Δαυίδ

Δεν θέλουμε να μας ενδιαφέρουν αυτά εμάς τους Χριστιανούς. Εμάς μας ενδιαφέρει να ζούμε μόνο όπως έζησε ο Χριστός μας. Απλός και ακτήμων και να αγαπάει όλους τους ανθρώπους και τους Τούρκους και όλους ίσια.

Χαχαχααα

Oτι να 'ναι ο ανόητος ρωσοραγιάς μπαγλαμάκος zz.

Ελα

Βρε γιουσουφακι,σοβαρά;Βαι, βαι τζανουμ. Να το πεις στον αφέντη σου μπρε να τους κανει ντα!!!

Χρήστος

Ακατανόητα αυτά τα πράγματα και ασύμφωνα με την Διδασκαλία του Χριστού. Δεν όρισε ο Χριστός "Εθνικές" εκκλησίες. Δεν ανέχομαι οι μεγαλοπαπάδες να καταπιάνονται με τα "εθνικά ημών δίκαια". Γιά τον Χριστό, όλοι οι άνθρωποι είναι παιδιά Του (Τούρκοι και Έλληνες μαζί) και εκήρυξε το "Αγαπάτε αλλήλους". Τίποτα άλλο. Τα υπόλοιπα είναι επιπρόσθετα συν τω χρόνω και άκρως εκκοσμικευμένα.

δεν καταπιανονται

με τα εθνικα υμων δικαια , καταπιανονται απο τα εθνικα υμων χρηματα .....

θεσπρωτος

....ειτε το θελετε ειτε , δεν το θελετε , ο Ελληνικος λαος θα σταματησει να σας πληρωνει για να ακουει αγιος ο θεος , κυριε ελεησον , θαυματα , ψυχες , δαιμονες , αγγελους , παραδεισο , κολαση τιμια ξυλα , αγια φωτα και λοιπες π@π@ριες ...., απο τους ανθελληνες ρασοφορους χριστιανοταλιμπαν .

Νινα

Μπούρδες-κ από τις δύο πλευρές- πρωτεία κ κουραφεξαλα

Χ.Ο.

Κατά τη γνώμη μου δεν ήταν καθόλου σωστός ο χειρισμός της υπόθεσης από τον Παναγιότατο. Για να εξυπηρετήσει συμφέροντα της Δύσης (με τι αντάλλαγμα άραγε;) θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της Ορθοδοξίας. Ήδη ο Πατριάρχης Σερβίας τάχθηκε στο πλευρό του Πατριάρχη Κυρίλλου. Οι Ρώσοι είναι οι μόνοι που μπορούν να προστατεύσουν τους εναπομείναντες Ορθοδόξους στη Μέση Ανατολή. Υπάρχει Ρωσική Μονή στον Άθω και χιλιάδες Ρώσοι πιστοί ερχόντουσαν στη Χαλκιδική για να προσκυνήσουν. Εξάλλου το μεγαλύτερο μέρος των Ουκρανών Ορθοδόξων ζουν στην Ανατολική Ουκρανία και έχουν δηλώσει ότι θα παραμείνουν πιστοί στη Ρωσική Εκκλησία. Άρα ποιοι θα στελεχώσουν την Ουκρανική Εκκλησία; Ο Ποροσένκο, η θρησκεία του οποίου παραμένει άγνωστη, ομολόγησε ότι μια Αυτοκέφαλη Ουκρανική Εκκλησία δεν είναι μόνο θρησκευτικό ζήτημα, αλλά δήλωσε ότι θα σεβαστεί τους Ουκρανούς Ρωσόφωνους που θέλουν να συνεχίσουν να υπάγονται στην Ρωσική Εκκλησία. Τους ανθρώπους αυτούς όμως τους απέκλεισε από τις εκλογές και τους στέρησε το δικαίωμα ψήφου, ενώ κανείς ποτέ δεν τιμωρήθηκε για την τρομο-κρατική επίθεση στα γραφεία των συνδικάτων στην Οδησσό όπου 48 άνθρωποι κάηκαν και πάνω από 200 τραυματίστηκαν.

θεσπρωτος

Φυσικα με ανταλαγματα .....το συνηθιζουν αυτο οι χριστιανοταλιμπαν της ορθοδοξιας , απο τα παλια τα χρονια ( 1453 ) τοτε που ο θεος δεν ειχε δουλεια να κανει και για να σπασει τη ρουτινα , τουρκεψε την Πολη ...."Ητανε θελημα θεου !!!!!!! , η Πολη να τουρκεψει....!!!! " ( Η παραδοση της , απο τον ιεροκηρυκα ιωασαφ στον ρεσιτ πασα , με ανταλαγματα ................. ) Αλλα μην στεναχωριεστε αδελφοι χριστιανοι , παλι με χρονια μα καιρους , παλι δικια μας θαναι . Περιμενουμε να ξυπνησει ο μαρμαρωμενος βασιλιας , για να την παρει πισω ...., αλλα ακομα και αν δεν ξυπνησει , ( διοτι κοιμαται βαρια ...!!! τοχει αυτο ... ) θα την παρουν οι ρωσοι και θα την δωσουν σε μας .....γιατι μας την χρωστανε . Και αν δειτε προκοπη , οσο υπαρχει η χριστια νιλα στην Ελλαδα , γραψτε μου .

Η ΡΩΣΣΙΑ ΖΗΤΑ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ:

ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΤΟΥ: *ΟΙ ΡΩΣΣΟΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΟΥ ΕΙΧΕ ΕΚΧΩΡΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ. *ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΡΩΣΣΟΙ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΚΧΩΡΗΣΗ. ΑΦΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΛΟΣ ΚΙ ΕΥΚΟΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΑΣ ΓΙΝΕΙ Η ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Οι οδοντίατροι διεκδικούν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ - Μετ’ εμποδίων οι διαπραγματεύσεις

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία ζητά την στήριξη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής - Διαβεβαιώσεις πως θα βηθήσει, έδωσε ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Αντιπρόεδρος Α’ της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, κ. Δημήτριος Καιρίδης