Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: Σπουδαία διάκριση για τον Έλληνα επιστήμονα

Τιμήθηκε με το μεγάλο μαθηματικό βραβείο Nevanlinna

Το βραβείο Rolf Nevanlinna κέρδισε για το έργο του ο 37χρονος Έλληνας θεωρητικός επιστήμονας της πληροφορικής Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.

Το εν λόγω βραβείο απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια σε μία σπουδαία προσωπικότητα κατά τη συνεδρίαση του International Congress of Mathematicians.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, τιμήθηκε για τη συμβολή του στον κόσμο των θετικών επιστημών κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Στην ηλικία των 27 ετών έλυσε το γρίφο του μαθηματικού και νομπελίστα οικονομολόγου Τζον Φορμπς Νας, που απασχολούσε τους επιστήμονες εξήντα χρόνια, στα 36 του διδάσκει ως καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο περίφημο ΜΙΤ, και σήμερα διακρίθηκε με το βραβείο Rolf Nevanlinna Prize για το έργο του, που απονέμεται μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια σε μια σπουδαία προσωπικότητα κατά τη συνεδρίαση του International Congress of Mathematicians.
daskalakis ert1

Who is who

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε με τους Κρητικούς -καθηγητές μέσης εκπαίδευσης- γονείς του. Ο πατέρας του μαθηματικός, η μητέρα του φιλόλογος, του άρεσαν εξίσου και οι δύο επιστήμες, αλλά όταν ανακάλυψε τα πανεπιστημιακά συγγράματα του πατέρα του στη βιβλιοθήκη, φάνηκε ότι ένας νέος, ιδιαίτερος κόσμος ξετυλίχθηκε μπροστά του. Και ναι, κάθε απορία την έλυνε με συζήτηση με τους δικούς του και στη... βιβλιοθήκη, στην οποία ανέτρεχε για τα πάντα.

Σπούδασε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, από όπου αποφοίτησε με βαθμό 9,98!

Ακολούθησαν μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ. Κάπως έτσι ξεκίνησε η ζωή του στην Αμερική. Στη συνέχεια ήρθε στη ζωή του η Microsoft, από όπου παραιτήθηκε για να γίνει, σε ηλικία 27 ετών, επίκουρος καθηγητής στο ΜΙΤ.

Αυτό που τον κατέταξε στα καλύτερα μυαλά του κόσμου και έκανε τους πάντες να παραληρούν μαζί του ήταν το γεγονός ότι αποφάσισε να σταθεί απέναντι στην αήττητη «ισορροπία των παιγνίων», λύνοντας το γρίφο του Νας (John Forbes Nash), την εξίσωση που επί 60 χρόνια προσπαθούσαν να λύσουν όλοι οι μαθηματικοί του κόσμου, χωρίς αποτέλεσμα! Το άλυτο επιστημονικό ερώτημα υπήρχε στη δημοσίευση του Τζον Νας το 1950, για την οποία ο Νας βραβεύτηκε με το Νόμπελ Οικονομικών (1994).

Στα πολύπλοκα οικονομικά συστήματα δεν μπορεί κανείς να υπολογίσει το σημείο ισορροπίας. Ούτε καν κατά προσέγγιση. Εν ολίγοις, αμφισβήτησε την καθολικότητα του περιβόητου «Nash equilibrium», το οποίο για έξι δεκαετίες ήταν το κατεξοχήν εργαλείο πρόβλεψης του αποτελέσματος στρατηγικών συγκρούσεων στα Οικονομικά.

Την απάντηση αυτή την έδωσε στη διδακτορική του διατριβή στην οποία μελέτησε το Θεώρημα του Νας. Τίτλος της «Υπολογιστική Πολυπλοκότητα των Ισορροπιών Νας».Η διατριβή του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη εντοπίζει υπολογιστικά εμπόδια στην εφαρμοσιμότητα της ισορροπίας Νας, που υπήρξε το επίκεντρο των οικονομικών μαθηματικών μέχρι σήμερα, και δείχνει την ανάγκη για καινούργιες, πιο ρεαλιστικές έννοιες ισορροπίας.

Για τη δουλειά του αυτή έχει τιμηθεί και από τη Διεθνή Ένωση Θεωρίας Παιγνίων, με το βραβείο Πληροφορικής και Θεωρίας Παιγνίων.

Έχει τιμηθεί επίσης με πολλά άλλα βραβεία και διακρίσεις, όπως το Career Award από το Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ, το βραβείο Πληροφορικής του Ιδρύματος Sloan, το βραβείο εξαιρετικής δημοσίευσης από τη διεθνή ένωση εφαρμοσμένων μαθηματικών SIAM, την ερευνητική υποτροφία της Microsoft και το βραβείο έρευνας από το ίδρυμα Giuseppe Sciacca του Βατικανού.

Η έρευνά του επικεντρώνεται στην θεωρητική πληροφορική και την διεπαφή της με τα Οικονομικά, την Στατιστική και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Για την τελευταία, την Τεχνητή Νοημοσύνη δηλαδή, τις τελευταίες ημέρες έχει δώσει διαλέξεις στην Ελλάδα, προσελκύοντας το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων.


Δείτε βίντεο: Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: Σπουδαία διάκριση για τον Έλληνα επιστήμονα
Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: Σπουδαία διάκριση για τον Έλληνα επιστήμονα

ΣΧΟΛΙΑ (69)

fdsfsda

στο πρωτο θεμα γιατι δεν βγαινουν ολα τα σχολια ;;;

ΧΡΗΣΤΟΣ

μπραβο και παλι μπραβο και ευχη καποια στιγμη να βρεθουν πολιτικοι να τους αξιοποιησουν για το καλο της πατριδας.

Νίκος

Καλημέρα. Χωρίς να θέλω να υποβαθμισω την συγκεκριμένη διάκριση και τις αδιαμφισβήτητες ικανότητες αυτού του λαμπρου επιστήμονα, παρατηρώ εδώ και μεγαλο χρονικό διάστημα μια προώθηση του ονόματός του. Υπαρχουν και άλλοι Έλληνες επιστήμονες...

Ευάγγελος

Κορυφαίος ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης. Μεγαλειώδης. Μοναδικό μυαλό. Το μόνο κακό όμως και το οποίο είναι εξίσου μεγάλο με την τεράστια ευφυία του είναι ότι κάνει οδηγεί στην τεχνιτή νοημοσύνη. Η τεχνιτή νοημοσύνη είναι το μελλον της ανθρωπότητας. Δυστυχώς, γιατί τα απαλλάξει τους ανθρώπους απο τα καθήκοντά τους και θα τους αντικαταστήσει με τις μηχανές. Όπως κορυφαίος ήταν και ο Άινστάιν, αλλά οδήγησε στην δημιουργία της ατομικής βόμβας.

...

Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να απαλλαχθούν οι άνθρωποι από την ανάγκη να δουλεύουν για να ζήσουν και να μπορούν να ασχοληθούν με αυτό που αγαπούν και τους εκφράζει. Δε συμφωνείς;

Κύριοι

Μπαλτάδες, Καρανίκες και λοιποί πολιτικοί. Αυτή την Ελλάδα έχουμε ανάγκη. Την Ελλάδα των αρίστων που με τα λαμπρά μυαλά τους θα σηκώσουν όλους εμάς και θα μας ανεβάσουν ένα σκαλί παραπάνω. Κουραστήκαμε και αηδιάσαμε από τους μέτριους και ανεπαρκέστατους που τόσα χρόνια έχουμε φορτωθεί και μας έχουν οδηγήσει στον γκρεμό. Όχι κύριοι. Η Αριστεία δεν είναι ρετσινιά. Η Αριστεία είναι χάρισμα, είναι το ζητούμενο της κοινωνίας και ο δρόμος προς την πρόοδο. Ρετσινιά είναι η ανικανότητα,η αναξιοκρατία, οι πελατειακές σχέσεις, η προβολή του μέτριου και της ασχήμιας. Ρετσινιά είναι ο διωγμός των αρίστων σαν φυσικό επακόλουθο της άθλιας και υπόδουλης πολιτικής των διαδρόμων και της διαφθοράς . Ρετσινιά είναι το έγκλημα απέναντι στην κοινωνία που μόχθησε να σπουδάσει αυτά τα παιδιά και αντί να έχει ανταποδοτικά οφέλη τα βλέπει να φεύγουν και να προσφέρουν τις υψηλές υπηρεσίες τους σε άλλα κράτη.

Πο.Θα

Με κατι σκέψεις σαν τις δικες σου θα πάμε μπροστά

Αυτά γίνονται στην Κρήτη

Μ' αρέσει όμως που όταν κάποιος Κρητικός κάνει κάτι κακό, όλα τα φασιστοειδή καταφέρονται ρατσιστικά εις βάρος όλων των Κρητικών κι όταν ένας ακόμα από τους πολλούς Κρητικούς λαμβάνει κάποια διεθνή διάκριση, τότε όλοι οι Ελληναράδες τρέχουν να πάρουν μερίδιο από την επιτυχία... Συγχαρητήρια στον Κων/νο Δασκαλάκη. Είναι αποκλειστικά δική του η επιτυχία και το πολύ-πολύ των γονιών του και των καθηγητών του. Η επιτυχία ή η αποτυχία κάποιου δεν εκφράζει το σύνολο ενός λαού.

Λαζαρος

Ευγε κυριε Δασκαλακη. Στην Ελλαδα θα εισασταν κλητηρας ενος κομματικου γεροπροφεσορα και θα παρακαλουσατε για κανενα ερευνητικο για λογους επιβιωσης. Ο κοσμος θα σας μνημονευει για πολλα χρονια. Οσο για τον βσθμο στο ΕΜΠ υπηρχαν καθηγητες που δεν τον εκριναν ως 10....ποιοι να ηταν αυτοι? Καποιοι σιγουρα πολυ "αξοι"....

Μήτσος

Ε καλά μην τα παραλέμε, μπορεί σε ένα μάθημα να μην έγραψε τέλεια και να πήρε 8-9! Δε θα σταθούμε εκεί τώρα :P

ΘΕΡΜΑ

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΥΡΙΕ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ,ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ

Νταξ

,,να πούμε καλός είναι αλλά ο αλέκσης είναι γίγαντας. Σε τρείς ώρες ..εξαφανίζει τα πάντα. Ο Δασκαλάκης μπορεί;;(σανοτρόφος)

Πο.Θα

νταξ. Δέν ύπαρχει ελπίδα ...

b

Μπράβο!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης