Χαμός για μία θέση στα Πρότυπα Γυμνάσια: 859 παιδιά για 78 θέσεις στα Ανάβρυτα!

varvakeio-gymnasio_main01

Ανάλογη εικόνα και από Βαρβάκειο, Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης, Ιωνίδειο Σχολή - Μαθητές κάνουν φροντιστήρια από την Ε΄Δημοτικού για να μπουν στα πρότυπα!

Οσοι έχουν παιδί στην ΣΤ' Δημοτικού, γνωρίζουν καλά ότι αυτές τις μέρες κορυφώνεται η αγωνία γονιών και μαθητών καθώς είναι σε εξέλιξη ή πλησιάζουν οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην Α΄ Γυμνασίου στα πρότυπα γυμνάσια ή και σε ιδιωτικά σχολεία με υποτροφία.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες οικογένειες στρέφονται προς τη λύση των πρότυπων σχολείων, θεωρώντας ότι αυτά προσφέρουν εκπαίδευση υψηλότερου επιπέδου, σε σχέση με τα δημόσια γυμνάσια της γειτονιάς.

Οι αριθμοί των υποψηφίων για φέτος μιλούν από μόνοι τους.

Για το Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων 859 υποψήφιοι θα δώσουν εξετάσεις για μόλις 78 θέσεις! Οσον αφορά το Λύκειο Αναβρύτων υποψήφιοι είναι 298 μαθητές και τελικά θα περάσουν 104. Οι 78 είναι οι μαθητές της Γ΄ταξης του Γυμνασίου Αναβρύτων που συνεχίζουν τη φοίτηση κανονικά και οι υπόλοιποι εισάγονται με εξετάσεις: δηλαδή 220 παιδιά διαγωνίζονται για 26 θέσεις.

Ιδια εικόνα και στο επίσης πολύ δημοφιλές Βαρβάκειο Γυμνάσιο, όπου 781 υποψήφιοι θα δώσουν «μάχη» για 96 θέσεις.

Στην Ευαγγελική Σχολή της Νέας Σμύρνης 680 υποψήφιοι θα διαγωνιστούν για 78 θέσεις.

Στο Πρότυπο Γυμνάσιο της Ιωνιδείου Σχολής οι υποψήφιοι είναι 670 και οι θέσεις 108.

Η αγωνία των γονιών να περάσει το παιδί τους σε κάποια από τα παραπάνω σχολεία οδηγεί πολλούς να στέλνουν τα παιδιά τους σε φροντιστήρια ή να τους κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα προετοιμασίας εξετάσεων, ήδη από την Ε΄ Δημοτικού!

Ανάλογος πανικός επικρατεί αυτές τις ημέρες και στα ιδιωτικά σχολεία όπου διεξάγονται εξετάσεις για υποτροφίες. Μάλιστα πολύ συχνό είναι το φαινόμενο οι μαθητές της Στ΄Δημοτικού να πηγαίνουν από εξέταση σε εξέταση, και από ιδιωτικό σε πρότυπο σχολείο, περιμένοντας τα αποτελέσματα που θα τους εξασφαλίσουν μία θέση σε ένα σχολείο της αρεσκείας τους.

ΣΧΟΛΙΑ (22)

Χωρίς λεφτά , ούτε στον τάφο...

Τα φροντιστήρια έχουν γίνει καθεστώς επειδή το ίδιο το καθηγητικό κατεστημένο έχει απαξιώσει το δημόσιο σχολείο επιβραβεύοντας παραβατικές συμπεριφορές μαθητών μέσα στις τάξεις . Και αφού δεν γίνεται μάθημα από την οχλαγωγία που επικρατεί , οι μαθητές που θέλουν να προχωρήσουν στην ανώτερη εκπαίδευση , είναι υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να πληρώσουν ιδιαίτερα μαθήματα και φροντιστήρια , προκειμένου να αποκτήσουν την γνώση που τους στερεί το σχολείο .Βέβαια , για να κατορθώσουν να απαξιωθεί το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης , οι καθηγητές ( και κυρίως αυτοί που εμπλέκονται με ιδιαίτερα μαθήματα και φροντιστήρια ως δεύτερη εργασία, η συντριπτική πλειοψηφία δηλαδή) επιβραβεύουν τους άχρηστους με ικανή βαθμολογία ώστε να προαχθούν έστω και με την βάση . Σαν αποτέλεσμα είναι , οι ίδιοι οι μαθητές , να αδιαφορούν για την ουσία των σπουδών τους εντός του σχολικού περιβάλλοντος , αφού γνωρίζουν εκ των προτέρων πως θα αποφοιτήσουν έτσι και αλλιώς . Τα παιδιά λοιπόν με τέτοια παιδεία , θα μεγαλώσουν και θα διαιωνίσουν την αχρηστοτητά τους στο περιβάλλον γύρω τους σαν κοινωνικό καρκίνωμα σε κάθε δραστηριότητα της κοινωνική ζωής τους ..

Πάνος Δ.

Το θέμα είναι αρκετά πιο σύνθετο αλλά συνάμα απλό να λυθεί. Μερικές προτάσεις λοιπόν. 1) Ουσιαστική αναβάθμιση των επαλ και σε θέμα σπουδών και επαγγελματικών δικαιωμάτων. Μεγάλο ποσοστό των γερμαναράδων πχ επιλέγει τεχνικές σχολές μετά το πέρας της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και λιγότεροι ακαδημαϊκές. Είναι βλάκες? 2) Ιδιωτικά πανεπιστήμια υπό την εποπτεία του υπουργείου. Έτσι και μένει το χρήμα στην χώρα μας αντί να φεύγει σε βουλγαρίες, αγγλίες κλπ και αποσυμφορίζονται οι πιο περιζήτητες σχολές(άρα και μειώνεται ο ανταγωνισμός/ανάγκη για παραπαιδεία) Όποιος έχει λεφτά το κάνει ήδη. Στο τελευταίο διαγνωστικό κέντρο που εργαζόμουν πχ δεν υπήρχε ούτε ΈΝΑΣ ιατρός με Ελληνικό πτυχίο. 3) Σωστός επαγγελματικός προσανατολισμός. Δεν γίνεται σε μια χώρα σαν την Ελλάδα να παίρνεις 1000 δικηγόρους κάθε χρόνο, και να θες να ιδρύσεις και 4η νομική σχολή. Οι νέοι δικηγόροι τελικά καταλήγουν είτε στον οαεδ είτε στα 400Ε. Δεν χρειάζεται όλοι να γίνουν πυρηνικοί αστροφυσικοί για να πουλάει μούρη η περήφανη μάνα στη γειτονιά μετά! 4) Ποίος ο λόγος να υπάρχουν σχολεία διαφορετικών ταχυτήτων? Όπως είπαν και άλλοι σχολιαστές είναι σαν το ίδιο το κράτος να υποβαθμίζει την δημόσια παιδεία. Πόσο δίκαιο είναι ένας φτωχός μαθητής απ τον ταύρο ξέρω γω να έχει να ανταγωνιστεί τον λεφτά του ιδιωτικού ή πειραματικού με τους υπερκαθηγητές που του πληρώνουν οι γονείς του ιδιαίτερα απ το γυμνάσιο?(συχνά και με τους ίδιους καθηγητές που του κάνουν μάθημα το πρωι!) Τέλος να την βράσω την αριστεία αν η μόνη σοβαρή επαγγελματική/μισθολογική διέξοδο που έχει ο άριστος που ΔΕΝ θέλει να μεταναστεύσει είναι είτε η ιατρική είτε τα σώματα ασφαλείας...

Gonios

Για να είμαστε τίμιοι πρέπει να πούμε ότι τα σχολεία αυτά (πρότυπα) αυτήν την στιγμή έχουν μία και μόνο διαφορά με τα άλλα δημόσια σχολεία. Μαθητές που ενδιαφέρονται να μάθουν. Οι καθηγητές κάποτε ήταν καλύτεροι, τώρα υπάρχουν και εκεί ελλείψεις και μάλιστα περισσότερες γιατί όλα τα λεφτά πάνε στα σχολεία μέσω δημάρχων που αδιαφορούν για τα πρότυπα αφού δεν έχουν ψηφοφόρους τους. Ο γιος μου έχει περάσει εκεί χωρίς φροντιστήριο όπως και άλλα παιδιά της τάξης του. Έτσι κι αλλιώς τα θέματα είναι τέτοια που αν και το φροντιστήριο βοηθάει δεν σε εξασφαλίζει. Το παιδί πρέπει να ήταν καλός μαθητής σε όλο το δημοτικό για να μπορέσει να περάσει και όχι μόνο στην τελευταία τάξη. Και για να απαντήσω για ποιον λόγο έστειλα το παιδί μου εκεί και όχι στην γειτονιά ήταν επειδή στην γειτονιά ήταν ο σπασίκλας ο χαζός που ενδιαφερόταν πιο πολύ για τα μαθηματικά και λιγότερο για την μπάλα. Ο δαχτυλοδεικτούμενος. Εκεί υπάρχουν και άλλα παιδάκια σαν και αυτόν και έχει φίλους και κοινωνική ζωή, κάτι που δεν είχε στην γειτονιά μας. Επομένως, αν σκεφτείτε να στείλετε το παιδί σας φροντίστε να ξέρετε πρώτα από όλα ότι το παιδί θα διαβάζει γιατί αλλιώς θα νιώθει πολύ μειονεκτικά σε αυτό το (πρότυπο) σχολείο.

Panos

Έτσι ακριβώς και εγώ με την κόρη μου. Συμφωνώ απόλυτα σε όλα όσα λες. Επιπλέον έχω παρατηρήσει (Ευαγγελική Σχολή) ότι δεν υπάρχει αλητεία, ούτε μηχανάκια από έξω παρκαρισμένα να περιμένουν τους από μέσα. Πρώτη φορά που δεν νοιώθει δαχτυλοδεικτούμενη επειδή αριστεύει.

Σωστή η επισήμανση

απο την προσωπική σου εμπειρία. Πρόσθεσες έναν σημαντικό λόγο που δεν τον είχα σκεφτεί. Είμαι 55 χρονών και όταν πήγαινα δημοτικό ως καλύτερος μαθητης στο σχολείο ήμουν παράδειγμα προς μίμηση απο τους γονείς των υπολοίπων παιδιών. Οταν πήγα Γυμνάσιο (με την μεταπολίτευση) άρχισε σιγά-σιγά η αριστεία να αλλάζει σε ρετσινιά. Προφανώς είχαν αρχίσει να επικρατούν οι αριστερές αντιλήψεις μετά την πτώση της χούντας. Εγώ πέρασα καλά διότι δεν πρόλαβε να γίνει αφιλόξενο το σχολείο για τους αρίστους. Ομως άκουγα μετά, απο γονείς να λένε τα χάλια με τους χαρακτηρισμούς για σπασίκλες κλπ. Τα παιδιά μου δεν τα έστειλα σε δημόσιο εξ αιτίας της κατάντιας του και διάλεξα ιδιωτικά που χώριζαν τους μαθητές σε τμήματα ανάλογα με το επίπεδο των μαθητών ώστε τα παιδιά μου να λαμβάνουν την εκπαιδευση που μπορούν να αφομοιώσουν και όχι παρακάτω.

ΜΙΧΑΗΛ ΚΟΝΙΣΤΗΣ

Δυστυχώς η δημόσια παιδεία απεβίωσε. Η κόρη μου φοίτησε κατόπιν εξετάσεων σε πρότυπο νυν πειραματικό Γυμνάσιο και τελειώνοντας την α τάξη του λυκείου την απογοήτευση διαδέχτηκε η οργή! Πειραματικά γυμνάσια και λύκεια μόνο στη βιτρίνα γιατί πιο μέσα το χάος. Από του χρόνου σε ιδιωτικό χωρίς συζήτηση! Μακριά από τα πειραματικά σχολεία! Οι περισσότεροι γονείς φοβούνται να μιλήσουν μην στοχοποιούν τα παιδιά τους...

Ariane

Συμφωνώ απολύτως! Έχω και εγώ την ίδια άποψη για το πειραματικό της κόρης μου... όπως και για το ιδιωτικό δημοτικό που πήγε.... Διεκπεραίωση!!!! Τελικά τη διαφορά την κάνουν ελάχιστοι -δυστυχως-εκπαιδευτικοί σε οποιοδήποτε σχολείο! Αξιολόγηση των δασκάλων λοιπών με κριτήριο ΚΑΙ τη γνώμη γονιών και μαθητών ! Ο καλός δεν έχει τίποτε να φοβηθεί!

Αποφοιτος Βαρβακειου

Είμαι απόφοιτος του Βαρβακειου, χρονιάς 1985. Στην εποχή μου δώσαμε 2180 και μπήκαν οι 145, το 1979. Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το θέμα. Η αναλογία είναι σαφώς καλύτερη σήμερα. Μονο που τότε εκτός απο επιλεγμένους μαθητές , τα σχολεία αυτά είχαν και επιλεγμένους καθηγητές, και πολλές φορές ακολουθούσαμε διαφορετικές μεθόδους διδασκαλίας. Φυσικά , ήταν τα σχολεία των αρίστων, κάτι που στην εποχή μας αποτελεί ρετσινιά....

LOK

To πιο συντομο ανεκδοτο μετα το ΕΣΥ ειναι, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ. Ειναι τραγικο, ειναι γελοιο, ειναι ακατανοητο να υπαρχει σαν παγκοσμια πρωτοτυπια - τα χιλιαδες φροντιστηρια, τα χιλιαδες ιδιωτικα ,ΕΝΩ θα μπορουσαν με απλες κινησεις να κανουν οτι σε ολη την Ευρωπη και αλλου, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ, ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ !!! Εννοειται οτι τα παιδια μου δεν θα πατησουν σε φροντιστηριο με προοπτικη ενα ασυδοτο πανεπιστημιο και ακολουθως ανεργια, κατευθειαν εκτος Ελλαδος!

ωχ

Τα σχολεία ήταν περισσότερα, αλλά η φασιστερή συριζανελ συμμορία τα περιόρισε σε 4 μόνο, με αποτέλεσμα να είναι πολύ λίγες οι θέσεις. Ένα "πρότυπο" είναι ένα κανονικό σχολείο που απλά λειτουργεί.

Που το κακό;

Εγω πήγα στο βαρβάκειο και έδωσα εξετάσεις πριν πολλά χρόνια. Δεν έπαθα και τίποτε! Η κοινωνία είναι ανταγωνιστική και τα παιδιά πρέπει να μάθουν στον ανταγωνισμό απο μικρά. Τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα γίνονται σχεδόν απο όλους και οι αιτίες είναι τρείς συνήθως. 1) οι γονείς δεν έχουν εμφυσήσει στα παιδιά τους την αξία της μάθησης και της δουλειάς οπότε τα πάνε σπρώχνοντας 2) οι εκπαιδευτικοί στην πλειοψηφία τους είναι αδιάφοροι για τα παιδιά ή δεν είναι ικανοί να διδάξουν και το αποτέλεσμα είναι να μην γίνεται σωστό μάθημα και 3) Ασφάλεια και επίπεδο τάξης . Απο το 1992 και μετά πολλά σχολεία είναι επικίνδυνα λόγω συμμοριών αλβανών κλπ και τα τελευταία 10 χρόνια λόγω πολλών αλλοδαπών παιδιών που δεν μιλάνε καλά ελληνικά το επίπεδο της τάξης έχει πέσει πολύ χαμηλά. Ετσι οι γονείς προσπαθούν να σώσουν ότι σώζεται και όπως και ο αριστερός ΠΘ Αλέξης θέλουν ή πρότυπα ή ιδιωτικά μπας και ξεφύγουν τα παιδιά τους απο τα παραπάνω προβλήματα.

Ξεχασες αετε ξερολα το σημαντικοτερο

4ο. αποψεις τετοιες , απαραδεκτες, εχουν οι ψηφοφοροι που με τις επιλογες τους περνουν στο λαιμο τους τις νεες γενιες. Χαρακτηριστικες και χτυπητες επιλογες ειναι το ο,τι ναναι που ψηφισατε την τελευταια 15ετια και εκει που προκειται να ριξετε την ψηφο σας παλι. Οσο για τις συμμοριες.... η πιο επικινδυνη ειναι αυτη των ημιμαθων ψηφοφορων που βλεπουν καπως ετσι τη μιζερια τους. Απαραδεκτη και αριστερα φασιστικη η γνωμη σου. Συνελθε .

Μεγάλε το αριστερός που το είδες;

Ο παραπάνω με όσα γράφει μόνο αριστερός του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι! Επικοινωνείς με το περιβάλλον; Προσωπικά με βρίσκει σύμφωνο στα περισσσότερα. Και σε διαβεβαιώ ότι δεν είμαι αριστερός ούτε κατά διάνοια.

Εύκολα λύνεται το θέμα

Κάνετε έναν διαγωνισμό να μπουν οι καλύτεροι . Α ξεχασα ... «ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ»

Ειναι που θα αναβάθμιζαν οι Τσυριζαίοι την Δημόσια παιδεία!!!!

Κάποτε τα ..Αναβρυτα ήταν για τους βασιλόπαιδες(!) Τώρα κατήντησαν για παιδιά αριστερών πρώην στρούγκας και χορταριασμένης...φτέρνας(!) και νύν κουλτουριάρηδων της δωεδεκάποντης γόβας Magnolo Blanco!!!!!

Βασίλης

Τά πρότυπα σχολεία είναι δημόσια καί δέν υπάρχει κόστος γιά τούς γονείς. Οι αριστεροί τά απεχθάνονται γιατί έχουν ως στόχο τήν αριστεία.

Αυτό δείχνει την κατάντια

του δημόσιου σχολείου και την απελπισία των γονέων , που επιθυμούν να πάει το παιδί τους, σ´ένα «κανονικό» σχολείο! Δυστυχώς , όλοι έχουμε ευθύνη γι αυτά τα χάλια , αλλά ο ηθικός αυτουργός της καταστροφής του δημόσιου σχολείου , είναι οι πολιτικοί και το υπουργείο παιδείας , ειδικότερα! Η δε παρούσα κυβέρνηση , ασχολείται με σκάνδαλα , ΜΚΟ , και την διαφήμιση της ινδικής κάνναβης! Τι περιμένατε να κάνει στα δημόσια σχολεία , ένας κατ επάγγελμα , καταληψίας , όπως ο Τσίπρας; Αλλά , εσείς τρομαγμένοι και απελπισμένοι γονείς , τον ψηφίσατε !

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

eliamep

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων  θα συζητήσει με τους Λουκά Τσούκαλη, Πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ, και Αλέξη Παπαχελά, Διευθυντή της εφημερίδας « Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» για τις σημαντικότερες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ΕΕ λίγους μόλις μήνες πριν διεξαχθούν οι ευρωπαϊκές εκλογές