Κατά της απόφασης για άσυλο στον δεύτερο Tούρκο αξιωματικό προσφεύγει η κυβέρνηση

tourkoi02-mesa

Αίτηση ακύρωσης και αίτησης αναστολή της απόφασης αναμένεται να υποβάλει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής- Με απόφαση της Επιτροπής Ασύλου ο δεύτερος Tούρκος αξιωματικός πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής πρόκειται να υποβάλει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αίτηση ακύρωσης και αίτησης αναστολής της απόφασης της 10ης Ανεξάρτητης Επιτροπής Ασύλου, με την οποία δεύτερος Τούρκος αξιωματικός, από τους οκτώ που κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούλιο του 2016, έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην γείτονα χώρα πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος, καθώς του χορηγήθηκε άσυλο.

Η απόφαση για τη χορήγηση του ασύλου

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ελεύθερος θα αφεθεί μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και δεύτερος από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, που κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούλιο του 2016, έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην γείτονα χώρα για την ανατροπή του Ταγίπ Ερντογάν. Πρόκειται για τον αξιωματικό Γκιουζέλ Αχμέτ.

Έπειτα από απόφαση της 10ης Ανεξάρτητης Επιτροπής Ασύλου υπό την πρόεδρο Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων Χάϊδω Χαρμπίλα-Κώτσου και με εισηγήτρια την Πρωτοδίκη Διοικητικών Δικαστηρίων Αικατερίνη Ζακυνθινού, θα αφεθεί ελεύθερος ακόμη ένας από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που κατηγορούνται σαν πραξικοπηματίες από το καθεστώς Ερντογάν.

Έτσι, ο Γκιουζέλ Αχμέτ θα αφεθεί ελεύθερος από το Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου που κρατείται, μαζί με τους άλλους 6 συμπατριώτες του (ο πρώτος είναι ήδη ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους).

Του έδωσαν άσυλο λόγω της κατάστασης στην Τουρκία

Η απόφαση της 10ης Επιτροπής Ασύλου για την χορήγηση ασύλου στον δεύτερο εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, έχει ουσιαστικά την ίδια νομική βάση, σκεπτικό και επιχειρηματολογία με την αντίστοιχη απόφαση χορήγησης ασύλου στον πρώτο Τούρκο αξιωματικό (συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου).

Σύμφωνα με πληροφορίες κρίθηκε ότι σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι δεν είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα

Σε άλλο σημείο αναφέρει η απόφαση της επίμαχης Επιτροπής ότι δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για πολιτικά εγκλήματα.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να εκδοθεί στην γείτονα χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς δεν θα έχει μια δίκαιη δίκη.

Η Επιτροπή επικαλείται τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση «δια την προάσπισιν των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών», το άρθρο 3 της Διεθνούς Σύμβασης της Νέας Υόρκης της 10.12.1984, «κατά των βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας», το Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, που υιοθετήθηκε από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη στις 16 Δεκεμβρίου 1966, κ.λπ., όπως επικαλείται ακόμη τη νομολογία διεθνών δικαστηρίων, αλλά και Ελληνικών.

Ζήτημα ανεξάρτητης και αμερόληπτης δίκης στην Τουρκία

Ακόμη, η Επιτροπή επισημαίνει ότι συντρέχει εύλογος κίνδυνος, ο εν λόγω Τούρκος στρατιωτικός, σε περίπτωση επιστροφής του στην Τουρκία, να δικασθεί από δικαστήριο το οποίο δεν θα παρέχει τα αναγκαία εχέγγυα για ανεξάρτητη και αμερόληπτη δικαστική κρίση, δεδομένης της αθρόας αποπομπής μεγάλου αριθμού δικαστικών λειτουργών, καθώς και της ύπαρξης πλήθους ενδείξεων για ισχυρές πολιτικές πιέσεις και παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στο έργο των δικαστών μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Σε κάθε δε περίπτωση, συνεχίζει η Επιτροπή, η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου προστασίας των δικαιωμάτων του συγκεκριμένου Τούρκου στρατιωτικού, δεν επιτρέπει στη συγκεκριμένη περίπτωση την εφαρμογή διατάξεων είτε διεθνών συμβάσεων είτε του εσωτερικού δικαίου, που περιορίζουν το καθεστώς χορήγησης διεθνούς προστασίας ή αποκλείουν την εφαρμογή του, αφού αυτές, όπως προαναφέρθηκε, υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων του διεθνούς δικαίου, που προστατεύουν την αξία του ανθρώπου και τα εξ αυτής θεμελιώδη δικαιώματα αυτού.Όπως είναι γνωστό, πριν από λίγες μέρες με απόφαση του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (σε σχηματισμό Ολομέλειας) αφέθηκε ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου Suleyman Ozkaynakci. Ο τελευταίος κρατείται σε άγνωστη τοποθεσία, φρουρείται από αστυνομικές δυνάμεις και έχει την υποχρέωση καθημερινής εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι στις 26 Ιανουαρίου 2017 ο Άρειος Πάγος αποφάσισε τη μη έκδοση των οκτώ στην Τουρκία. Οι οκτώ Τούρκοι είχαν λάβει εντολή στις 15 Ιουλίου 2016 να πετάξουν μαζί με άλλα διασωστικά ελικόπτερα στην Κωνσταντινούπολη για να μεταφέρουν τραυματίες από «τρομοκρατική επίθεση». Όταν έφτασαν στον προορισμό τους δέχτηκαν πυρά και κατέφυγαν στο στρατόπεδο Τόπκουλε. Τα ξημερώματα, βλέποντας εικόνες λιντσαρίσματος στρατιωτικών, αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την Τουρκία και προσγειώνονται με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.

ΣΧΟΛΙΑ (15)

mm

Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Τι δουλειά έχει η εκτελεστική εξουσία;; Δεν είναι δουλειά της αυτό. Με το Σύριζα κάθε μέρα και κάτι καινούργιο πιο τσίρκο και ελεεινό από το προηγούμενο βλέπεις.

ερώτημα :

αν ήταν κυβερνηση η ΠΑΣΟΚΟΝΟΥΔΟΥ, οι δικαστές θα παίρνανε τις ίδιες αποφάσεις ;;;;;

wtf

Χεσμενοι οι Συριζανελ μην τους κανει κανα θερμο επεισοδιο ο Ερντογαν και δεν ξερουν τι να πρωτομαζεψουν αφου τα εχουν ολα διαλυσει. Ασε που αν γινει κατι τετοιο στις εκλογες δεν θα βρουν ουτε την ψηφο τους. Στα τεσςερα λοιπον, αν και αυτη ειναι ανεκαθεν η φυσικη τους σταση!

Λευθέρης

Πόσο ξεφτιλισμένοι πια οι Τσιπρανέλ. Για να παραστήσουν τα "καλά παιδιά" στον Σουλτάνο κυνηγάνε τους εχθρούς του..Πιο γιουσουφάκι πεθαίνεις..

Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

ΘΑ ΤΟΥΣ ΦΑΕΙ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ Ο τουρκοΜΟΓΓΟΛΟΣ ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΑΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ...ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΗ ΙΣΛΑΜΙΣΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΘΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΓΙΑΥΤΟ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΥ ΕΡΤΟΓΑΝ ΗΔΗ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΣΠΙΤΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ......ΓΙΑΥΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΟΡΓΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΑ ΓΛΥΦΑΔΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΞΕΦΥΤΡΩΝΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

κατερινα

κουκλοι και οι 8 ποιον να πρωτοδιαλέξεις...

Γιωργος

Οι δεξιοι φωναζουν (λογω σκανδαλων επι αριστερας που δεν εχουν πληρωμενους δικους τους δικαστες) για ανεξαρτητη (εδω γελαμε) δικαιοσύνη. Ρουφιξτοουν τωρα.

Μπράβο στην αριστερα

Γλεντά τον Ταγιπ, Αλεξη.....

chris

Μάλλον δεν διάβασες καλά το άρθρο συριζο-ούγκανο. Όσο για τα περί γλεντιού, πόσες μέρες μετράνε πια οι 2 στρατιωτικοί μας στις τούρκικες φυλακές; Ήταν «ζήτημα ωρών η απελευθέρωσή τους» έλεγε ο Τζανακόπουλος. Σκύψε τώρα βαθιά στα 4!

Tony

Πες τα, ρε Chris, στο καθυστερημένο...

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΧΑΖΟΙ. ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΦΟΡΕΣΟΥΝ ΘΕΛΚΤΙΚΕΣ ΖΑΡΤΙΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΡΑΦΤΕΡΑ 12ΠΟΝΤΑ ΤΑΚΟΥΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΥΣΣΩΜΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΘΑ ΣΠΕΥΣΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ (ΑΝ ΔΕ, ΦΟΥΜΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΜΠΑΦΟ, Ή ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΦΙΛΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ, ΙΣΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ)...

stateofmonkeys

Γιουσουφάκια, και ο ερντογάν το ίδιο έκανε με τα παιδιά που ταλαιπωρούνται στην τουρκία. Πιο σκουλήκι πεθαίνεις.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

fylakes_avlwnas

Συμπλοκή με αυτοσχέδια μαχαίρια και ρόπαλα στις φυλακές Αυλώνα ανάμεσα σε Πακιστανούς και Αφγανούς – Τραυματίστηκαν 14 άτομα – Αιτία της συμπλοκής ποιος θα έχει τον έλεγχο διακίνησης των ναρκωτικών

4
nos_main01

Σε λίγες ώρες γέμισαν οι θάλαμοι στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και 55 ασθενείς αφέθηκαν να περιμένουν σε ράντζα - Γέμισαν οι διάδρομοι, ξεπαγιάζουν οι άρρωστοι καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ - 48 ασθενείς περιμένουν να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κάνει... ψαροντούφεκο

1
matvsgynaikas01

Πρωτοφανείς σκηνές αγριότητας εναντίον διαδηλωτών μετά το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία - Οι δυνάμεις των ΜΑΤ λαμβάνουν εντολή να απωθήσουν τον κόσμο, ακόμη και από την Ερμού -ενώ τα καταστήματα είναι ακόμη ανοιχτά- ρίχνοντας χημικά, χτυπώντας τους με τα γκλοπ και τις ασπίδες

38