William Basil: Η άγνωστη επιχείρηση και η βράβευση από τον διευθυντή της NSA στον σταθμό της CIA στην Αθήνα

basil_main01

Πως ο «Μπιλ από την Κάρπαθο» που έστησε το σκάνδαλο των υποκλοπών παγίδευσε τα τηλέφωνα στις πρεσβείες της Ρωσίας, του Ιράν και της Κίνας

Στα περίχωρα της Βαλτιμόρης, στα βουνά του Αφγανιστάν, στις πεδιάδες του Πακιστάν; Όπου και να βρίσκεται ο William Basil, ο πρώην ελληναοαμερικανός πράκτορας της CIA που παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, δεκάδων υτπουργών και αξιωματούχων της κυβέρνησής του, παραμένει ακόμη ένα μυστήριο.

Ενίοτε άγνωστες ιστορίες από την δράση του στην Ελλάδα από τα μέσα της δεκαετίας του '90 μέχρι και το 2006 αποκαλύπτουν κάποια μόνο κεφάλαια της δράσης του «Μπιλ από την Κάρπαθο».

Ενός εξαιρετικού επιχειρησιακού στελέχους της CIA στον σταθμό της Αθήνας που ήταν προικισμένος με μια εξαιρετική επικοινωνιακή συμπεριφορά.
Τέτοια, ώστε όπως έλεγε χρόνια μετά συνάδερφός του που υπηρέτησαν μαζί «τον γνώριζες και μέσα σε πέντε λεπτά του έλεγες τα πάντα για την ζωή σου, χωρίς να σε ρωτήσει τίποτε. Όλοι ήθελαν να κάνουν παρέα με τον Μπιλ είτε στα κεντρικά της υπηρεσίας, είτε στους σταθμούς της CIA σε διάφορες χώρες, όπου υπηρέτησε».

Στα μέσα του 1999 ο William Basil, ενεργούσε αυτόνομα σε μια άκρως απόρρητη επιχείρηση που είχε στήσει ο ίδιος στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.
w3

Από όσα διέρρευσαν χρόνια μετά και χωρίς πολλές λεπτομέρειες, εικάζεται ότι ο δαιμόνιος πράκτορας που έφερε την ιδιότητα του Β' Γραμματέα της Αμερικάνικης πρεσβείας στην ελληνική πρωτεύουσα, κατάφερε κάτι μοναδικό.

Φέρεται να στρατολόγησε σχεδόν ταυτόχρονα υπαλλήλους στις εδώ πρεσβείες της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν, μετά από πολλές συναντήσεις.
Χρησιμοποιώντας προφανώς την άριστη επικοινωνιακή του συμπεριφορά κατάφερε να τους πείσει να τοποθετήσουν κοριούς τελευταίας τεχνολογίας στα τηλεφωνικά κέντρα και στις λεγόμενες κόκκινες συσκευές των τριών πρεσβειών.

Αυτές δηλαδή που χρησιμοποιούνται για απόρρητες και ασφαλείς επικοινωνίες της πρεσβείας με ευαίσθητες υπηρεσίες της χώρας τους, ώστε να μεταφέρονται όποτε χρειαζόταν ευαίσθητες και απόρρητες πληροφορίες.

Η μυστική βράβευση

Το πόσο σημαντική ήταν η επιχείρηση, φάνηκε, όταν μετά τα μέσα του 1999 φέρεται να αφίχθη στην Αθήνα ο τότε διευθυντής της NSA Μάικλ Χέϊντεν, κάτω από άκρα μυστικότητα.

Έμπειρα στελέχη στου κλιμακίου της CIA στην Αθήνα, εξεπλάγησαν από την άφιξη ενός τόσο σημαίνοντος αξιωματούχου των μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Σε μια πολύ κλειστή τελετή τριών ή τεσσάρων ατόμων ο Χέϊντεν απένειμε τιμητική διάκριση για εξέχουσες υπηρεσίες προς την πατρίδα στον William Basil.

Οι «συνάδελφοί» του στον σταθμό της υπηρεσίας που στεγάζεται στον τελευταίο όροφο του κτηρίου της Αμερικάνικης πρεσβείας δεν έμαθαν ποτέ για πιο λόγο βραβεύθηκε.

w2

Ο μελλοντικός πρωταγωνιστής στο σκάνδαλο των υποκλοπών με τα καρτοκινητά-σκιές που παρακολουθούσαν την μισή κυβέρνηση Καραμανλή, δεν είπε τίποτε για την τελετή, ακόμη και όταν ρωτήθηκε μεταξύ σοβαρού και αστείου.

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν δύο δεκαετίες για να αποκαλυφθεί ότι ο «Μπιλ από την Κάρπαθο» κατάφερε με τον τρόπο του να ακούνε οι Αμερικανοί τι έλεγαν οι Ρώσσοι, οι Κινέζοι και οι Ιρανοί στις πρεσβείες τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για την συλλογή απόρρητων πληροφοριών και επικοινωνιών.

Χρειάστηκε να περάσουν δέκα χρόνια από την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών για να ταυτοποιηθεί τελικά ο William Basil ως ο πράκτορας που αγόρασε και ενεργοποίησε τα καρτοκινητά-σκιές στο δίκτυο της Vodafone.

Έκτοτε ο γεννειοφόρος κάποτε Μπιλ-έτσι τον φώναζαν όλοι-παραμένει ένα φάντασμα κινούμενο μεταξύ Αμερικής και μέσης Ανατολής, ένας συνταξιούχος πράκτορας που έγινε εκπαιδευτής στην περίφημη «Φάρμα» της CIA.

Στα εξήντα επτά του πλεόν χρόνια το μόνο για το οποίο στεναχωριέται πολύ, είναι ότι δεν μπορεί να επισκεφθεί την Κάρπαθο, το νησί από όπου κατάγεται.

Το σπίτι του στο Διαφάνι παραμένει μισοτελειωμένο και στον Όλυμπο, το χωριό από όπου κατάγεται η σύζυγός του έχουν να τον δουν τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Η «σκιά» όμως του παλαι ποτέ γοητευτικού άνδρα με τα γαλάζια μάτια και το αφοπλιστικό χαμόγελο περιφέρεται ενίοτε στις μνήμες συγγενών και φίλων που τον αγαπούν.

Είναι αυτοι που πιστεύουν ότι ο Basil ήταν υπεύθυνος ασφαλείας στην Αμερικάνικη πρεσβεία της Αθήνας και ο άνθρωπος που βοήθησε πολλούς από το νησί να πάρουν βίζα για τις ΗΠΑ.

IMG_0296

Μόνο που όλοι αυτοί δεν τον είδαν ποτέ να οδηγεί μια θηριώδη μηχανή, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και οπλισμένος με δύο περίστροφα-το ένα στον αστράγαλο του-να παρεμποδίζει ένα αυτοκίνητο γεμάτο Ιρανούς πράκτορες να ακολουθήσουν ένα τζιπ της πρεσβείας.

Μέσα στο τζιπ υπήρχε ένας πιθανός πληροφοριοδότης, τον οποίο κλιμάκιο τεσσαρων πρακτόρων πήγαινε σε άγνωστη τοποθεσία της Αθήνας για ανάκριση.

Όταν οι Ιρανοί κόρναραν στον Basil που τους είχε κλείσει τον δρόμο με την μηχανή του, αυτός απλά τους κοίταξε έτοιμος για όλα και περίμενε μέχρι οι «συνάδελφοί» του να εξαφανιστούν στα στενά της πρωτεύουσας.

Μετά έβαλε μπρος, τους έδειξε πιθανότατα το μεσαίο του δάχτυλο και εξαφανίστηκε.


IMG_0299
passport_basil
spiti_bill_Diafani

ΣΧΟΛΙΑ (25)

Νίκος Χ. Ν

Κάπως έτσι βαφτίζουμε ήρωες και διακεκριμένους, ικανότατους μεν αλλά ουσιαστικά προδότες, ανθρώπους που θα μπορούσαν να στηρίξουν αυτή την χώρα αλλά τελικά βοήθησαν στον κατακερματισμό της. Η μόνη διαφορά με τα πολιτικά καθάρματα της μεταπολιτευτικής περιόδου είναι η θέση από όπου υπηρετούν δόλια συμφέροντα. Αν με ρωτήσετε η χώρα για να σωθεί πρέπει οι δρόμοι της να ποτίσουν με το αίμα όλων αυτών.

φ

Δηλαδή καταλάβαμε εμείς ότι μας παρακολουθεί και δεν τον κατάλαβαν οι Ρώσοι και οι Κινέζοι! Το άλλο με τον τοτό το ξέρετε; Το πιθανότερο είναι ότι τον είχαν πάρει είδηση και τον έβαζαν να ακούει αυτά που ήθελαν αυτοί να ακούει.

Τσακ Νόρρις

Εμ, σε Ιρανούς έκανε τις κουτομαγκιές! Αν τις είχε κάνει σε τίποτα Ρώσσους, θα ήταν χαλκομανία στο δρόμο, το σίχαμα.....

...

Για διάβασέ το λίγο πιο προσεκτικά...

ελληνας

Το να παρακολουθεις τηλεφωνα και να υποκλεπτεις συνομιλίες ειναι ποινικο αδικημα.. ποιο το νοημα αυτπυ του αρθρου?αυτος ο ανθρωπος εργαστηκε υπερ της Ελλαδας?

Πρακτωρ 007.5

Και το Basil ψεύτικο ειναι... το έχει κοπιάρει απο τον Basil Ζaharoff τον έμπορο όπλων που έδρασε στην Ελλάδα στους Βαλκανικούς. Στη πρώτη φώτο μοιάζει ντυμένος με παππάς? Ο ποιος γνωστός κατάσκοπος παππάς των Αγγλων ήταν ο Ντέιβιντ Μπάλφουρ, ο γνωστός παπα-Δημήτρης των Ανακτόρων δεκαετία 40' στην Αθήνα. Ο τύπος ξέρει καλά την Ελληνική Ιστορία και μας ειρωνεύεται.. Εκτός αν ήταν και διπλός...

Frits

Γουστόζικο παραμυθάκι για ψεκασμένους. Κατάφερε να στήσει κοριούς στα χαζούς Ρώσους, Κινέζους, Ιρανούς - όλοι χαζοί ήταν εκτός από τον ίδιο ! Αυτός από τη μία μεριά δεν μιλάει ποτέ και κρατάει το στόμα του σφαλιστό. Από την άλλη γνωρίζουμε λεπτομέρειες όπως ότι σήκωσε και το μεσαίο δάχτυλο, Οκέϊ, είμαστε ιθαγενείς αλλά όχι αμερικανάκια ! Κύριε αρθρογράφε, το έχουμε διαβάσει 999 φορές το ίδιο θέμα την τελευταία δεκαετία, σε τι οφελεί όμως;

Την πατήσατε!

Στην δεύτερη φωτογραφία (αυτή με την νύφη) είναι ο Κούγιας. Να προσέχετε, για να μην τα μπλέκετε! Ή μήπως ο Κούγιας είναι ο Μπίλ; Εξ άλλου το γραφείο του 5 λεπτά δρόμος είναι απο την Πρεσβεία. Για ψάξτε το,μήπως βγάλετε λαβράκι!

ΧΥΖ

Είσαι τόσο μπαγλαμάς άραγε?

ΖΙΟΝ

Γιαυτό ο Ερντογαν είναι Μεγάλος. Εχει καμμιά εικοσαριά υπηρεσίες συγκέντρωσης και επεξεργασίας πολιτικών, στρατιωτικών και οικονομικών πληροφοριών. Κι αντικατασκοπίας. Ο τουρκικός λαός ηδονίζεται όταν ακούει για κολοσσιαία μπατζετ για τέτοιες υπηρεσίες! Όπως εμεις ηδονιστηκαμε χθες με τις Φρεμ (αποτυχημένο, πανακριβο, υποεξοπλισμένο πολεμικό πλοίο αλλα για μας σημερα χρυσό Δωρο 15τίας των πιο μυχιων πόθων μας). ΥΓ Οι υβριδικοί πόλεμοι θέλουν φαντασία. Δειτε μερικές πολιτικές διευθυνσεις των αμερικανων και των τουρκων. Special Activities Division. HUMINT (πληροφ από ανθρώπινες πηγες). PoliticalActionGrpup PAG/SAD (ψυχολογικές επιχειρήσεις και πολιτ.επιρροης). SOG/SAD(ανορθοδοξο πολεμο). SOF(μυστικές χωρις πατρωνες), P.O (από ιθαγενείς, χρησιμους ηλιθιους).

.....

Πλεκετε το εγκώμιο ενός ανθρώπου που εργάστηκε εις βάρος της Ελλάδας;

@

Aν νομιζεις πως ο Καραμανλής ηταν υπερ των συμφερόντων της Ελλάδος εισαι βαθια νυχτωμενος.Ολα εγιναν για να μπει χωρα στο μνημόνιο και να ερθει ο ΓΑΠ και ο Τσίπρας στην εξουσία

Κάνε ΓΑΒ

Κάτι ξέχασες μεταξύ ΓΑΠ και Τσίπρα τρολλάκι.

000

Έλα ντε. Μόνο μπράβο Μπασιλ δεν έγραψαν...

!

και ποιός ξέρει ,μπορεί να ήταν αυτός που "έφαγε" τον Τσαλικίδη αν κατάλαβε ότι θα ξεσκεπαζόταν η υποκλοπή. Μάλλον ο Τσαλικίδης τους κατάλαβε και την πλήρωσε με εκτέλεση αλα CIA.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

patra

Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, ήταν αρκετός ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Γεωργίου και περίμενε κάτω από την βροχή με τις ομπρέλες για να παρακολουθήσει την τελετή έναρξης του καρναβαλιού

big_syllalitirio

Εντυπωσιακή υπήρξε η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα της Επιτροπής για την διενέργεια δημοψηφίσματος για την συμφωνία των Πρεσπών για συλλογή υπογραφών με αίτημα την διεξαγωγή του

4
eliamep

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων  θα συζητήσει με τους Λουκά Τσούκαλη, Πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ, και Αλέξη Παπαχελά, Διευθυντή της εφημερίδας « Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» για τις σημαντικότερες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ΕΕ λίγους μόλις μήνες πριν διεξαχθούν οι ευρωπαϊκές εκλογές