Ποια είναι η 331 Μοίρα Παντός Καιρού στην Τανάγρα που υπηρετούσε ο πιλότος του Mirage 2000-5

thiseas12

Iδρύθηκε στις 18 Απριλίου 1988, με σκοπό την παραλαβή των νεοαποκτηθέντων αεροσκαφών Mirage 2000 EGM/BGM από την Πολεμική Αεροπορία

Στην 331 Μοίρα Παντός Καιρού, στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας υπηρετούσε ο πιλότος του Mirage 2000-5, Γιώργος Μπαλταδώρος, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά την πτώση του αεροσκάφους ανοιχτά της Σκύρου.

Έμβλημα της 331ης Μοίρας Παντός είναι ο αρχαίος ήρωας Θησέας που δείχνει τον στόχο σε ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών. Το χαρακτηριστικό κλήσης είναι η λέξη: «ΘΗΣΕΑΣ».

Η 331η Μοίρα ιδρύθηκε στις 18 Απριλίου 1988, με σκοπό την παραλαβή των νεοαποκτηθέντων αεροσκαφών Mirage 2000 EGM/BGM από την Πολεμική Αεροπορία.

Τα πρώτα αεροσκάφη προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας στις 27 Απριλίου 1988 και αμέσως άρχισε η εκπαίδευση των πρώτων Ιπταμένων από Γάλλους εκπαιδευτές.

Όπως αναφέρει το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, σε σύντομο χρονικό διάστημα η Μοίρα στελεχώθηκε από έμπειρους Ιπταμένους μαχητικών αεροσκαφών, οι οποίοι επελέγησαν από διάφορες Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο κύριος ρόλος της 331ης Μοίρας είναι η αναχαίτιση παντός καιρού. Για τον σκοπό αυτό διαθέτει στο οπλοστάσιό της βλήματα Magic II, καθώς και S-530D τα οποία σε συνδυασμό με το ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας ICMS, καθιστούν το Mirage 2000 EGM/Mk-I το πληρέστερο αποτρεπτικό όπλο του Αιγαίου.

Επιπλέον, την άνοιξη του 1999 προστίθεται ακόμη ένα όπλο υπεροχής, το βλήμα AM-39 EXOCET και πλέον η Μοίρα αναλαμβάνει και τον ρόλο της προσβολής στόχων επιφανείας.

Την 1η Μαρτίου 2007 η Μοίρα ξεκίνησε η προετοιμασία της παραλαβής των νέων αεροσκαφών Mirage 2000-5.

Στις 3 Μαΐου του ίδιου έτους τα πρώτα Μ2000-5 ICMS Mk-III προσγειώθηκαν στην 114 ΠΜ στην Τανάγρα. Ακολούθησε η έναρξη εκπαίδευσης των Ελλήνων Ιπταμένων από Γάλλους Ιπταμένους της FAF και της DASSAULT έτσι ώστε τον Μάιο του 2008 να πραγματοποιηθεί η επιχειρησιακή αξιολόγηση της Μοίρας.

Η επιτυχής πορεία της Μοίρας συνεχίστηκε, καθώς αναβαθμίστηκε με ακόμη πιο σύγχρονα όπλα, όπως βλήματα MICA EM/IR και το υποστρατηγικό βλήμα SCALP, με το οποίο δύναται πλέον να εκτελέσει προσβολές στόχων εδάφους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Οκ

Αφήστε τα σοβαρά θέματα για τους ειδικούς. Η Πολεμική Αεροπορία είναι ο πιο καλά οργανωμένος οργανισμός της Ελλάδας. Υπάρχουν χιλιάδες στελέχη με γνώσεις υψηλού επιπέδου. Ότι έχει συμβεί στην πτήση θα διερευνηθεί πλήρως ώστε να προκύψει το τελικό πόρισμα. Αυτά μόνο σήμερα διό τι σέβομαι την μνήμη του νεκρού Αεροπόρου μας.

Bas

Θα έπρεπε να ξέρουμε όλες αυτές τις λεπτομέρειες; Μήπως δεν θα έπρεπε να τα ξέρουμε όλα (και να τα ξέρουν και κάποιοι άλλοι);

KGP

Είναι απλές πληροφορίες, που τις γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με στρατιωτικά θέματα. Αναφέρονται ακόμα και σε ενημερωτικά sites (πχ. wikipedia κλπ).

XYZ

Αγαπητέ Bas, καθημερινά προσπαθώ να εξηγήσω σε άσχετους φρεντοέλληνες ότι επειδή η ασχετοσύνη ή η ημιμάθειά σας πιάνει κόκκινο, καλό είναι να μην σχολιάζετε θέματα που δεν τα γνωρίζετε. Ασχοληθείτε με το Survivor και το Master Chef που τα γνωρίζετε καλύτερα. Οι παραπάνω πληροφορίες είναι γνωστές σε όσους ασχολούνται με στρατιωτικά θέματα και όχι φυσικά κρατικά μυστικά. Μήπως γνωρίζεις ποιος αποχώρησε στο Survivor?

Νίκος

Σιγά να μη κατέπεσε από μόνο του το Μιράζ.

Vv

Στατιστικά γίνονται από μια και πάνω πτώσεις κάθε χρόνο και σε κάποιες από αυτές δυστυχώς χάνονται πιλότοι μας. (Δεν υπήρξε έτος χωρίς πτώση. Ψάξτε τα στοιχεία από τα επίσημα sites) . Αλλες πολεμικές αεροπορίες δεν έχουν τις δικές μας καθημερινές αναχαιτίσεις. Αυτές οι απώλειες μας είναι σε κανονικές συνθήκες ... Αυτήν την περίοδο γίνονται πολύ περισσότερες πτήσεις και σε πιο σκληρό περιβάλλον. Είναι δυστυχώς - μακάρι να μην γίνει ξανά - αναμενόμενο . Η ευθύνη είναι της Τουρκίας που ανεβάζει την ένταση συνεχώς και ίσως η ψυχολογική και υλική φθορά να είναι και ο στόχος της.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης