«Έμφραγμα» στις Εντατικές: Τουλάχιστον 30 ασθενείς στην ουρά για ένα κρεβάτι ΜΕΘ

«Έμφραγμα» στις Εντατικές: Τουλάχιστον 30 ασθενείς στην ουρά για ένα κρεβάτι ΜΕΘ

Γέμισαν τα διαθέσιμα κρεβάτια, γέμισαν και οι θάλαμοι με διασωληνωμένους ασθενείς

«Έμφραγμα» στις Εντατικές: Τουλάχιστον 30 ασθενείς στην ουρά για ένα κρεβάτι ΜΕΘ
Εκτός ορίων είναι η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ
) του
ΕΣΥ  καθώς οι εισαγωγές ασθενών, βαρέως πασχόντων, έχουν φτάσει στο «κόκκινο». Το ίδιο όμως και τα σοβαρά περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ.

Κλείσιμο
Το αποτέλεσμα, προδιαγεγραμμένο για τους επαγγελματίες υγείας των ΜΕΘ, σοκαριστικό για όλους τους άλλους, ιδίως για τους συγγενείς των ασθενών: δεκάδες ασθενείς, βαρέως πάσχοντες, είναι διασωληνωμένοι εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σε θαλάμους ή και διαδρόμους σε νοσοκομεία της Αττικής, περιμένοντας να «ελευθερωθεί» ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Η λίστα που διαχειρίζεται το ΕΚΑΒ για τους ασθενείς που χρήζουν ΜΕΘ αριθμεί, κατά πληροφορίες, τουλάχιστον 30 άτομα.

Ενδεικτικά, στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας μέχρι και χθες το βράδυ, νοσηλεύονταν σε διάφορους θαλάμους των κλινικών 18 βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι λόγω της έλλειψης κλινών ΜΕΘ. Όπως επισήμανε, δε, σε ανάρτησή του στο twitter ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), διευθυντής νευροχειρουργός του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, κ. Πάνος Παπανικολάου, οι ασθενείς που χρειάζονται Εντατική βρίσκονται σε απλούς θαλάμους επί τρία 24ωρα, από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας που το νοσοκομείο είχε γενική εφημερία.

«Τρίτη μέρα μετά την γενική εφημερία της Δευτέρας, παραμένουν στο νοσοκομείο δέκα οκτώ (18) βαρέως πάσχοντες ασθενείς διασωληνωμένοι μηχανικά αεριζόμενοι εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους. Αύριο πάλι γενική εφημερία. Αυτά» έγραψε στον λογαριασμό του νευροχειρουργός.

Ανάλογη ήταν η εικόνα και στο νοσοκομείο «Αττικόν» την περασμένη εβδομάδα. Μετά τη γενική εφημερία το νοσοκομείο γέμισε ράντζα εντός κι εκτός θαλάμων, με πολλούς ασθενείς να βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη.

Εάν αναλογιστεί κάποιος πως το πεδίο των ΜΕΘ βρίσκεται σε αυτή την εμφραγματική κατάσταση, χωρίς να έχει αρχίσει ακόμη να «σηκώνεται» το κύμα της εποχικής γρίπης που συνήθως «στέλνει» εκατοντάδες ασθενείς με επιπλοκές στη ΜΕΘ, αντιλαμβάνεται τις δραματικές συνθήκες που δρομολογούνται για τους ασθενείς, τους εργαζόμενους, το σύστημα υγείας.

«Η έλλειψη κλινών ΜΕΘ είναι χρόνιο πρόβλημα του ΕΣΥ, με πολλές επιπτώσεις. Καταρχάς, όταν διαμορφώνονται τέτοιες εικόνες όπως στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας αυτήν την εβδομάδα, δεν είναι εφικτό να προγραμματίσουμε χειρουργεία. Εφόσον  δεν υπάρχουν κρεβάτια, πώς μπορώ να προγραμματίσω πχ νευροχειρουργικό περιστατικό;  Με βάση τα διεθνή στάνταρντ η χώρα μας έπρεπε να διαθέτει 2.000 κλίνες ΜΕΘ και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Διαθέτει όμως περίπου 550 ΜΕΘ, ενώ και οι ΜΑΦ ως ΜΕΘ λειτουργούν… ΜΑΦ με τη σειρά τους γίνονται οι απλοί θάλαμοι. Η αναλογία ασθενών νοσηλευτών είναι επίσης δραματική. Αντί να υπάρχει ένας νοσηλευτής ανά έναν ασθενή, υπάρχει ένας νοσηλευτής ανά τρεις ασθενείς. Η έλλειψη προσωπικού είναι ο βασικός λόγος που στις ελληνικές ΜΕΘ αναπτύσσονται μικρόβια και οι ασθενείς εμφανίζουν σήψη» λέει στο protothema.gr, ο κ. Παπανικολάου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης