«Αιμορραγεί» η Υγεία: Μέσα σε δέκα χρόνια έφυγαν για την Ευρώπη 12.408 Έλληνες γιατροί

«Αιμορραγεί» η Υγεία: Μέσα σε δέκα χρόνια έφυγαν για την Ευρώπη 12.408 Έλληνες γιατροί

Αγγλία, Γερμανία, Κύπρος, Σουηδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Γαλλία τους «υποδέχονται» - Είμαστε «μήτρα» παραγωγής ιατρικού δυναμικού για άλλες χώρες, τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ

Ακατάσχετη «αιμορραγία» διαπιστώνεται στο ζωτικό πεδίο της Ιατρικής επιστήμης στη χώρα μας. Χιλιάδες γιατροί, κυρίως ειδικευμένοι, διαρρέουν προς ευρωπαϊκές και άλλες χώρες, αναζητώντας μια -καθόλου αυτονόητη πλέον στη χώρα μας- θέση εργασίας. Την ίδια ώρα, το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας δοκιμάζεται από την έλλειψη ιατρικού προσωπικού και «στέκεται όρθιο» όπως υπογραμμίζει συχνά πυκνά ο υπουργός Υγείας χάρη στους επικουρικούς (συμβασιούχους) γιατρούς…

Τα στοιχεία του μεγαλύτερου Ιατρικού Συλλόγου της χώρας, του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), είναι αποκαλυπτικά για την έκταση της πρωτοφανούς αυτής επιστημονικής «αιμορραγίας»: Aπό το 2007 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017 έφυγαν από την Ελλάδα 12.408 γιατροί!

Κι ενώ μέχρι και το 2009 το κύμα της φυγής «σηκωνόταν» με τους αποφοίτους Ιατρικής που αναζητούσαν κυρίως άμεση ιατρική εξειδίκευση σε άλλες χώρες, από το 2010 και μετά η εικόνα άλλαξε δραματικά: «Πρωταγωνιστές» αυτής της μεγάλης εξόδου που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη είναι οι ειδικευμένοι γιατροί, οι γιατροί που σπούδασαν και απέκτησαν ειδικότητα στη χώρα μας, οι γιατροί στους οποίους «επένδυσε» το εκπαιδευτικό σύστημα και το σύστημα υγείας της Ελλάδας. Τα τελευταία έξι χρόνια ο αριθμός των ειδικευμένων γιατρών που φεύγουν από την Ελλάδα είναι σταθερά υπερδιπλάσιος από τον αριθμό των ανειδίκευτων γιατρών.

Το 2017 ζήτησαν και έλαβαν τα αναγκαία πιστοποιητικά από τον ΙΣΑ 1.293 γιατροί, εκ των οποίων οι 923 ειδικευμένοι και οι 370 χωρίς ιατρική ειδικότητα. Το 2016 είχαν φύγει 862 ειδικευμένοι και 306 ανειδίκευτοι. Το 2015 η ψαλίδα είχε ανοίξει ακόμη περισσότερο καθώς είχαν φύγει 356 ανειδίκευτοι και 1.165 ειδικευμένοι γιατροί. Το 2014 καταγράφηκε «διαρροή» συνολικά 1.380 γιατρών, με τους 1.006 να είναι ειδικευμένοι επιστήμονες. Το 2013 έφυγαν 1.488 λειτουργοί του Ιπποκράτη, με τους 1.086 από αυτούς να είναι επίσης ειδικευμένοι. Το 2012 καταγράφεται ως το έτος με την «αρνητική πρωτιά» της τελευταίας δεκαετίας στη «διαρροή» ιατρικού δυναμικού: Εφυγαν από την Ελλάδα 1.808 γιατροί με τους 1.166 να είναι ειδικευμένοι γιατροί.

«Η ανεργία, η αβεβαιότητα και η έλλειψη αξιοκρατίας σπρώχνουν το πιο εξειδικευμένο προσωπικό της χώρας να αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό. Η Ελλάδα έχει μετατραπεί πια σε μία μήτρα παραγωγής ιατρικού δυναμικού από την οποία όμως ωφελούνται άλλες χώρες» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης. Αγγλία, Γερμανία, Κύπρος, Σουηδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Γαλλία αποδεικνύεται από τα στοιχεία του ΙΣΑ ότι είναι οι «δημοφιλείς» προορισμοί για τους Έλληνες γιατρούς, καθώς τους διασφαλίζουν όχι μόνο την άμεση και ικανοποιητική επαγγελματική αποκατάσταση αλλά και την προοπτική, τη δυνατότητα επαγγελματικής εξέλιξης. 

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, η «αιμορραγία» επιστημόνων δεν φαίνεται ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί: «Ουδείς εκ των αρμοδίων έχει ασχοληθεί με το brain drain, τη διαρροή μυαλών. Ειδικά σε ό,τι αφορά τους γιατρούς η κατάσταση είναι πολύ αποκαρδιωτική. Εκτιμώ πως αν δεν αλλάξει η πολιτική υγείας, η "αιμορραγία" θα ενταθεί. Προκηρύσσουν θέσεις γιατρών για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και προσφέρουν 1.200 ευρώ με μπλοκάκι. Ποιο είναι το κίνητρο που δίδεται σε έναν γιατρό ειδικευμένο να παραμείνει στην Ελλάδα όταν μπορεί να διεκδικήσει θέση με άλλες αποδοχές και άλλη δυναμική στην Ευρώπη;» διερωτάται ο κ. Πατούλης, με αφορμή την πρόσφατη προκήρυξη του υπουργείου Υγείας για γιατρούς σε ΤΟΜΥ για την οποία δεν υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους -εναπομείναντες στην Ελλάδα- γιατρούς.

Παράλληλα με τη φυγή των Ελλήνων γιατρών στο εξωτερικό βρίσκεται σε εξέλιξη και η φυγή, αποχώρηση ή συνταξιοδότηση των γιατρών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΠΟΕΔΗΝ), οι ανάγκες σε ειδικευμένους γιατρούς στα νοσοκομεία ΕΣΥ ξεπερνούν τις 6.000. Από τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας φαίνεται πως στο ΕΣΥ υπηρετούν 7.271 γιατροί και άλλοι 2.000 επικουρικοί γιατροί. «Ο πληθωρισμός νέων γιατρών και η ανύπαρκτη πολιτική υγείας σε κυβερνητικό επίπεδο έχουν προκαλέσει μια ασφυκτική κατάσταση για τον ιατρικό κόσμο. Σε ποια άλλη χώρα ισχύει το απολύτως στρεβλό και παράδοξο: το σύστημα υγείας να καταρρέει και να βασίζεται σε γηρασμένο προσωπικό και οι νέοι γιατροί να αναζητούν εργασία στο εξωτερικό; Ποιος, πότε και πώς θα μεταλαμπαδεύσει μέσα στα ελληνικά νοσοκομεία τη γνώση στους νέους γιατρούς;» εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του ο κ. Πατούλης. Επισημαίνει, τέλος, πως ο ΙΣΑ έχει διατυπώσει τις προτάσεις του αρμοδίως και έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες για την ανάσχεση της φυγής μυαλών όπως η διατήρηση θέσεων γιατρών μέσω της δημιουργίας προορισμών ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας.

ΣΧΟΛΙΑ (134)

Σουβλατζής σε νησι

Εγω ΚΑΙ βγαζω περισσοτερα απο γιατρο, ΚΑΙ μενω Ελλαδα ΚΑΙ εχω και τα τυχερα μου με τις τουριστριες. Γεμισαμε γιατρους και δικηγορους και μυξοκλαινε τωρα

Και

αντι για συνταγη.....προτεινε παλουκωμα

Συνεργατες ειστε.

Εσυ στελνεις..Αυτοι ξεβουλωνουν.

Αλεκος

Ελλαδα, η χωρα που ζει με επιδοτησεις και δανεικα της εσπεριας, απο ιδρυσεως της. Τι να τους κανει τους καλους? Μονον οι φαταουλες, τα λαμογια και οι τεμπεληδες επιβιωνουν εδω. Ελληναρας:- Δεν πειραζει ρε παιδια , ωρα καλη, καλο ταξιδι, ασε που θα γλυτωσω και τη μισθοδοσια σας. Στη θεση σας θα μπασω αλλοδαπους και θα ροκανιζω τις επιχορηγησεις και την ανθρωπιστικη βοηθεια της ευρωπης. Ετσι ακομα πιο ευκολα και μπερεκετλιδικα θα μπορω να επισκεπτομαι την Αγγλια για θεματα υγειας.

MARON

Οι καλοί γιατροί στην Ελλάδα βγάλανε λεφτά μέσα από το Δημόσιο. Θέση σε δημόσιο νοσοκομείο,περάστε παρακαλώ από το ιατρείο μου για το διακανονισμό, χειρουργώ στο τάδε θεραπευτήριο και τα γνωστά. Όλα τα λεφτά τους ήταν αφορολόγητα με εξαίρεση τα ψίχουλα που παίρνανε από τα νοσοκομεία, που στην ουσία ήταν το μέρος που βρίσκανε τους ασθενείς και τους ξεζουμίζανε. Να γιατί όλοι θέλανε να γίνουν γιατροί, δεν αγάπησαν ξαφνικά το συνάνθρωπο τους. Βεβαια, ο καλός γιατρός και πολύ διάβασμα θέλει και χρειάζεται να έχει και φωτογραφική μνήμη,δε μπορεί ο καθένας να γίνει γιατρός. Όμως τώρα τα κόζα του δημοσιου έχουν κοπεί, δε μένουνε και πολλά περιθώρια, μονο το εξωτερικό με την ελπίδα βεβαια να κάνει κάποιος όνομα και να γυρίσει Ελλάδα για να γίνει πλούσιος με την ίδια μέθοδο. Δεν είναι όμως τα ίδια χρονια,αλλάξανε οι καιροί.

Ειδικευόμενος ιατρός

Και φυσικά στο εξωτερικό δεν έχουν αυτούς τους γελοίους να σε κλέβουν: http://www.protothema.gr/economy/article/747010/to-miso-tous-eisodima-tha-dosoun-se-eisfores-to-2018-epaggelmaties-agrotes-kai-epistimones/

Ειδικευόμενος Ιατρός

Διάβασα όλα τα προηγούμενα (115) σχόλια και κάποια είναι σώστα, κάποια είναι λάθος. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Η Ελλάδα έχει υπερπληθυσμό γιατρών, αλλά ο μεγάλος όγκος δεν θα δουλέψει με τίποτα στο δημόσιο τομέα, αυτόν δηλαδή που αφορά τη δόμηση παροχής υγείας του κράτους. Εκεί δηλαδή που επικρατούν συνθήκες εργασίας γαλέρας και οι συνδικαλιστές - διοικητικοί τύπου Πολάκη. Εκεί φυσικά πηγαίνουν να δουλέψουν μόνο οι απελπισμένοι, οι έχοντες πλάτη (μπαμπάς, μαμά επιμελητές, θείοι πολιτικοί παράγοντες κ.τ.λ.), ή όσοι έτυχε να μένουν εκεί κοντά (για περιφέρεια μιλάω). Επίσης, είναι ολίγον λάθος να συγκρίνετε εκπαίδευση ιατρικών σχολών Ελλάδας - ιατρικών σχολών Εξωτερικού. Οι ιατρικές σχολές της Ελλάδας παρέχουν απαράδεκτα υψηλό θεωρητικό υπόβαθρο προπτυχιακά, ενώ αντίστοιχα τα νοσοκομεία παρέχουν απαράδεκτα χαμηλή επιστημονική κατάρτιση στην ειδικότητα. Σε ιατρικές σχολές εξωτερικού, όπως στη Γερμανία και στην Αγγλία, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: Μαθαίνουν τα απαραίτητα θεωρητικά προπτυχιακά, και έχουνε υψηλή θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της ειδικότητας. Συνεπώς, στο εξωτερικό, μπορούν να φύγουν και οι "καλοί" και οι "κακοί" γιατροί, γιατί το εκεί σύστημα τους αναγκάζει να στρώσουν κώλο να διαβάσουν. Αντίθετα, το ελληνικό σύστημα υγείας δεν παρέχει καμία, επί της ουσίας, εκπαίδευση στους ειδικευόμενους, στηριζόμενο στην όποια προπτυχιακή γνώση. Απλά στην ελληνική ειδικότητα γίνεται ουσιαστικά αναφρεσκάρισμα. Στην Ελλάδα είναι πιο εύκολο να παραμείνουν όλοι οι ΒουλγαροΡουμανοΡωσοΤσεχοτελειωμένοι, ακριβώς γιατί δεν θα τους ελέγξει κανείς. Ειδικά στην επαρχία, Κέντρα Υγείας και Περιφερικά Νοσοκομεία είναι γεμάτα από αυτούς. Οι περισσότεροι Έλληνες γιατροί που έχουν καλή προπαιδεία πάνε εξωτερικό, δυσκολεύονται φυσικά, αλλά πιστέψτε με αξίζει πιο πολύ από Ελλάδα, πληρώνουν καλά και εκεί δεν υπάρχουν ΣυριζοΠασοκοκ.τ.λ. συνδικάλες να λύνουν και να δένουν. Τρέμετε τη φυγή των γιατρών σας, γιατί μπορεί να υπάρχει υπερπληθυσμός, αλλά κανείς δεν θα ασχοληθεί με το δημόσιο τομέα έτσι όπως τον καταντάνε μέρα με την ημέρα ο Γιδοβοσκός και ο Πινόκιο. Επίσης, εδώ δεν υπάρχει καμία νομική κάλυψη στον γιατρό για περιπτώσεις ιατρικών λαθών λόγω ανεπάρκειας του συστήματος. Κανείς δεν θα αναλάβει να στελεχώσει τα νησιά σας και την επαρχία σας, παρά μόνο ενδεχομένως ντόπιοι γιατροί, οι οποίοι μετά συνήθως παραιτούνται και ιδιωτεύουν. Η Ελλάδα πάσχει, έχει γιατρούς, αλλά δεν θα μείνει κανένας εντός της δημόσιας υγείας. Θα με θυμηθείτε.

Άγγλος Ορθοπεδικός

Μετά από 6 έτη σπουδές στην Ιατρική Αθήνας όπου πέρασα με Πανελλήνιες και βλέποντας να γεμίζουν τα έτη με παράνομες μεταγραφές βύσματα και στο τέλος να έχω αναμονή για ειδικότητα διότι γέμισε η Ελλάδα με γιατρούς από Ρουμανία και Βουλγαρία με πληρωμένα πτυχία και Δικατσά έριξα μαύρη πέτρα και χειρουργώ στο ΗΒ από το 2013.Ας μείνουν Ελλάδα τα βούρλα

Σαν γιατρος

δηλαδη τι θεραπευσες; Την τσεπη σου;

Προδόταρε!

Πούλησες την Ελλάδα και τον Πολάκη για σαράντα αργύρια!!!

Πήξαμε από γιατρούς, δικηγόρους, πολ μηχανικούς

Αναμενομενο λοιπόν να φύγουν οι περισσότεροι. Μηδέν προγραμματισμός σε αυτή τη χώρα. Αν δεν είχαμε εύκρατο κλίμα θα είχαμε εξαφανιστεί αιώνες πριν.

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΟ ΕΛΛΑΝΤΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΤΙΠΟΤΕΝΙΟΙ ''ΚΑΡΑΝΙΚΕΣ'' ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΔΙΟΡΙΣΘΕΙΣΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ''ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ'', ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΤΥΧΟΙ ΚΑΙ ΑΤΥΧΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΕΓΚΑΙΡΑ ΛΟΥΗΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΕΡΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΡΩΤΕΣ ΑΧΡΗΣΤΕΣ ΣΥΝΟΜΟΤΑΞΙΕΣ....

Ολοι τους

θα γινουν υπαλληλοι σε αλλη χωρα και θα λενε ποσο δυσκολα ειναι στην ελλαδα. Λειωσανε στην προσπαθεια βλεπεις... Λες και η αναπτυξη θα ερχοταν απο αλλους και οχι απο αυτους... Απο αγαπη φευγουν για τον τοπο και τους ανθρωπους, οχι για να αποκτησουν γρηγορα το κοινωνικο στατους, σε χωρες που εργαστηκαν σκληρα για να εχουν αυτες τις δομες(για ολους τους επιστημονες αυτο). Να τους θυμιζετε οτι, αλλο γιατρος-θεραπευτης, οπως στους γιατρους του κοσμου, και αλλο κανω τσεκαπ και σερβις. Το δευτερο το κανεις και σε συνεργειο..

Φριφρίκος

Με μία απλή λογική σκέφτομαι ότι αφού οι εισακτέοι στις ιατρικές σχολές είναι περίπου 850 το χρόνο - μέσο όρο- άρα έφυγαν στο εξωτερικό γιατροί απόφοιτοι 15 ετών. Δεν αφήνουμε λίγο το δούλεμα ;;;;;;;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

twa22

Η αεροπειρατεία της πτήσης Αθήνα - Ρώμη του 1985 είχε συγκλονίσει τη διεθνή κοινή γνώμη και είχε ως συνέπεια να σκοτωθεί ένας δύτης του Αμερικανικού Ναυτικού, ο οποίος αντιστάθηκε στους τρομοκράτες - Ανάμεσα στους επιβάτες και ο  τραγουδιστής Ντέμης Ρούσσος

11