ΕΣΡ: Επικίνδυνα παραϊατρικά σκευάσματα προβάλλονται ανεξέλεγκτα στην τηλεόραση

ΕΣΡ: Επικίνδυνα παραϊατρικά σκευάσματα προβάλλονται ανεξέλεγκτα στην τηλεόραση

Μετά τα Χριστούγεννα ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΣΡ 


Ανεξέλεγκτη είναι η τηλεοπτική διαφήμιση επικίνδυνων παραϊατρικών σκευασμάτων που δεν έχουν καν την έγκριση του ΕΟΦ σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Ροδόλφο Μορώνη.

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, το μέλος της Ανεξάρτητης Αρχής έθιξε το ζήτημα της τηλεοπτικής προβολής προϊόντων αγνώστου προελεύσεως που εμφανίζονται σαν δήθεν ελιξήρια νεότητας και πέραν της παραπλάνησης των τηλεθεατών ενδεχομένως να αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

«Θα έπρεπε να υπάρξει νομοθεσία για να απαγορέυσουμε την τηλεοπτική μετάδοση των σκευασμάτων αυτών» είπε ο κ. Μορώνης και υπογράμμισε: «Ως ΕΣΡ δεν έχουμε αρμοδιότητα να απαγορεύσουμε τις διαφημίσεις προϊόντων που δεν έχουν έγκριση από τον ΕΟΦ παρά μόνο να κάνουμε συστάσεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς που τα προβάλουν».

Προς το νέο έτος ο διαγωνισμός τηλεοπτικών καναλιών
Εκτός αυτών, ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ επανέλαβε τα απαιτούμενα βήματα για να γίνει με νομική ασφάλεια ο διαγωνισμός τηλεοπτικών αδειών. «Είμαστε σε διαδικασία σύνταξης της προκήρυξης» είπε για επαναλάβει πως απαιτούνται επιπρόσθετες νομοτεχνικές βελτιώσεις του «νόμου Παππά», προκειμένου να αποφευχθεί νέο φιάσκο. «Οι νομικοί μας σύμβουλοι επεξεργάζονται τις προτάσεις μας για νομοτεχνικές βελτιώσεις» τόνισε στην συνέχεια για να συμπληρώσει «Το μόνο που μπορώ να πω από πλευράς διαδικασιών είναι ότι με την ισχύουσα νομοθεσία από την ώρα που θα δημοσιευτεί η προκήρυξη απαιτείται διάστημα 45 ημερών που θα μείνει ανοικτή για να μπορέσουν να την διαβάσουν και να ετοιμάσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά οι υποψήφιοι. Στην συνέχεια απαιτείται ένα διάστημα για έλεγχο των πιστοποιητικών και έλεγχο οικονομικών στοιχείων. Στην προηγούμενη διαδικασία είχαμε 20 ημέρες ελέγχου και 7 ημέρες για εξέταση ενστάσεων. Θα καταφύγουμε στην βοήθεια άλλης αρχής για τον έλεγχο των οικονομικών αλλά δεν νομίζω ότι θα περιοριστούμε στο 20ήμερο, ίσως πάρει κι άλλο χρόνο. Μετά την εξέταση και των ενστάσεων δεν μένει παρά η διενέργεια δημοπρασίας».

Ο κ. Μορώνης περιέγραψε και τον τρόπο που η Αρχή κατέληξε στην απόφαση να εισηγηθεί ότι πρέπει να δημοπρατηθούν επτά τηλεοπτικές άδειες. «Με βάση την σημερινή τεχνολογία η δυνατότητα που έχει ένας πολυπλέκτης -έχουμε 4 συνολικά για εθνικής εμβέλειας- είναι να έχει 4 προγράμματα υψηλής ευκρίνειας ή 8-12 στάνταρ ευκρίνειας. Δεδομένου ότι η νομοθεσία προβλέπει πως έως 2021 θα πρέπει παράλληλα τα εθνικής εμβέλειας να εκπέμπουν και σε HD και σε SD , ο αριθμός που μας δίνουν είναι ότι μπορούμε να έχουμε 3 προγράμματα σε κάθε πολυπλέκτη που σημαίνει ότι ο ανώτερος αριθμός με την σημερινή νομοθεσία και τεχνολογία θα είναι 12 προγράμματα. Όμως η ΕΡΤ δεν έχει ολοκληρώσει το δικό της σύστημα διανομής σήματος και έχει νοικιάσει έναν από τους 4 πολυπλέκτες από τον οποίο μεταδίδει τα δικά της προγράμματα (4 προγράμματα στάνταρ, 1 ψηφιακό και 5 ραδιοφωνικά). Υπό αυτά τα δεδομένα είχαμε στην ουσία να κινηθούμε ανάμεσα στο 0-12 και στην πραγματικότητα στο 0-9 καθώς ο τέταρτος πολυπολέκτης είναι στην ΕΡΤ. Αποφάσισε το συμβούλιο να προχωρήσουμε στα 7 έχοντας υπόψη - με τα σημερινά δεδομένα -  να υπάρχει η δυνατότητα εκπομπής 2 ή και 3 ακόμα προγραμμάτων που θα μπορούσαν να είναι θεματικά» είπε χαρακτηριστικά για να επισημάνει πως «Το θέμα Περιφερειακών Καναλιών είναι διαφορετικό καθώς χρησιμοποιούνται άλλοι πολυπλέκτες. Κατά περιφέρεια χρησιμοποιούνται από 1-4 πολυπλέκτες. Σήμερα εκπέμπουν 92 τοπικοί σταθμοί. Εμείς μιλάμε για περιφέρειες άδειες και θα δούμε πως θα γίνει».

Παράλληλα, περιέγραψε και την λογική στην οποία βασίστηκε το ΕΣΡ για να αποφασίσει το ελάχιστο τίμημα για την τηλεοπτική άδεια. «Δεν ήταν εξαιρετικά δύσκολο για το Συμβούλιο να βρει μια τιμή καθώς η αγορά είχε μιλήσει. Είχαν προσφερθεί από 42 εως 75 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός των αδειών είναι μεγαλύτερος σήμερα από εκείνον που είχε χρησιμοποιηθεί στην προηγούμενη διαδικασία και νομίζουμε ότι τα 35 εκατ. ευρώ είναι λογικό νούμερο. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να σημειώσω ότι κατά την συζήτηση του σχετικού ζητήματος στο Συμβούλιο αναφέρθηκε πως ένας από τους λόγους  που στη προηγούμενη διαδικασία είχαμε στενή διαδικασία με εγκλεισμό υποψηφίων ήταν το χαμηλό αρχικό τίμημα και επόμενο ήταν όταν φθάσαμε σε 75εκατ. ευρώ δεν θα μπορούσε να γίνει σε μια ημέρα και έπρεπε να ληφθούν μέτρα για να μην υπάρξει συνεννόηση υποψηφίων. Γι αυτό προτείναμε 35 εκατ. ευρώ».

Να σημειωθεί ότι για τον αριθμό των καναλιών τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του ΕΣΡ Αθανάσιος Κουτρομάνος λέγοντας μεταξύ άλλων πως «Ο συγκεκριμένος αριθμός  δεν βγήκε με βάση μόνο τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά και  με βάση κριτήρια της αγοράς και της κοινωνίας. Δεν πρέπει να είναι μικρότερος του ιδανικού αν ορίζουμε το ιδανικό στην χρυσή τομή. Αν είναι μικρότερος ο αριθμός  θα έχουμε τάση μονοπωλίου ή ολιγοπωλίου. Αν είναι πολύ μεγαλύτερος δεν θα είναι βιώσιμες ως επιχειρήσεις και θα αναγκαστούν να προβάλουν χαμηλής στάθμης προγράμματα για να επιβιώσουν. Με δική μας ευθύνη προτείναμε τον αριθμό. Αν κάναμε λάθος ή σωστά θα φανεί πολύ σύντομα καθώς θα δούμε πως θα λειτουργήσουν, είτε προς μονοπωλιακές καταστάσεις είτε προς χαμήλωμα ποιότητας. Αρα θα κριθούμε. Πάντως δεν είναι νοητό πως αν κάναμε λάθος θα είναι επαρκής  αιτιολογία πως μας έφταιξε η κυβέρνηση ή αντιπολίτευση. Δικό μας θα είναι το λάθος.» είπε χαρακτηριστικά για να επισημάνει πως «είναι νομικά παρακινδυνευμένο να γίνει προκαθορισμός αριθμού θεματικών και περιφερειακών καναλιών διότι αν ορισθεί ένας αριθμός και δεν καταφέρει το κράτος να το τηρήσει θα δημιουργήσει δικαιώματα υπερ ιδιωτών που στηρίχθηκαν σε αυτό τον αριθμό»

ΣΧΟΛΙΑ (29)

παστουρμάς

Ποια είναι αυτά τα σκευάσματα; Καλό θα ήταν να τα κατονόμαζε, κι όχι να μιλούσε με ευθυνοφοβικές γενικότητες.

το ΕΣΡ κερδίζει χρόνο.....

Πάλι στη διαδικασία Παππά θα γυρίσετε Δεξιοί που τορπιλίσατε τον αψεγάδιαστο εκείνο νόμο του για να δώσετε χρόνο στα παράνομα βοθροκάναλα που λειτουργούν χωρίς άδειες επί 30 χρόνια να λιβανίζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ τον Κούλη, για να τον φέρουν στην εξουσία και να εξακολουθούν τις παρανομίες τους με διάφορα κόλπα που εφευρίσκει πάντα η επάρατη Δεξιά. Ο αείμνηστος Ανδρέας είχε πει ότι ο λαός "έβαλε την επάρατη Δεξιά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας". Δεν την κλείδωσε καλά όμως και αυτή ξαναβγήκε από το ντουλάπι και ξαναδημιούργησε οικονομική καταστροφή στη χώρα. Η παρανομία και η κλεφτομανία ήταν και είναι πάντα συνυφασμένη με τη Δεξιά που δύσκολα κλειδώνεται σε χρονοντούλαπα.

το ΕΣΡ κερδίζει χρόνο.....

Τα μπέρδεψες λίγο... από τα 30 χρόνια που αναφέρεις τα 23 κυβερνούσαν τα λαμόγια του ΠΑΣΟΚ, με τον αείμνηστο που έκλεψε για ένα βρωμόσπιτο και είπε και το φοβερό 'είπαμε να κάνουμε ένα δωράκι στον εαυτό μας'... Η επάρατη δεξιά κυβέρνησε 7 από τα 30 χρόνια ή μάλλον 33 χρόνια γιατί για 3 χρόνια τώρα μας κυβερνούν όλα τα ...... που ΠΑΣΟΚ που άλλαξαν στρατόπεδο και πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ. Σαν τα ποντίκια επειδή βούλιζε το βοθρο-καράβι τους. .. αυτό της λαμογιάς. Για να μην μιλήσουμε και τον .... το Γιωργάκη... λεφτά υπάρχουν. Άσε μας ρε φίλε βραδυάτικα. ΑΝΤΕ ΞΥΠΝΑ

Πονηρός Τηλεπωλητής

Πουλάω παναγίτσες χριστούληδες ελληνισμό και κάτι σκευάσματα που τα φτιάχνουν κάτι άγιοι άνθρωποι , είμαι του θέου άνθρωπος ...... .....όσο σας λέω φούμαρα εσείς να ψωνίζεται αγοράστε τα όλα πιείτε τα βάλτε τα πάνω σας και ακούστε τις σοφίες μου , ποιος θα σας τα πει αυτά ; μόνο από εδώ θα τα μάθετε ! Οι τούρκοι είναι κινέζοι μεταμφιεσμένοι , οι μουσουλμάνοι σατανιστές εξωγήινοι ερπετόμορφοι ! ....εσείς (ζώα) παραγγέλνετε όσο μιλάω εγώ !! Παρακαλούμε ένα ασθενοφόρο για τον ακροατή μας που έπαθε αρτηριοσκλήρωση απ'τις πολλές αηδίες που ακούει ......

Τζιμάκος

Καλά ξυπνητούρια ΕΣΡ...

Τάσος

Τα παραφάρμακα, τα ματζούνια, τα γιατροσόφια και τα φιδέλαια είναι η μεγαλύτερη απάτη των τελευταίων 10 ετών που πραγματοποιείται με την ανοχή των αρμοδίων αρχών της Πολιτείας. Ο κάθε φίτσουλας βγαίνει στο γυαλί (και στο ίντερνετ) και υπόσχεται με περίσσιο θράσος ό,τι γουστάρει ακόμα και για σοβαρότατα ή και ανίατα θέματα υγείας. Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ αυτό που γίνεται και κοροιδεύουν με τέτοιο απίστευτο θράσος τον κόσμο. Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει τους αδαείς , ευκολόπιστους και απελπισμένους που τρώνε την παραμύθα. Έχουν φτάσει στο σημείο να ισχυρίζονται ότι ένα και μόνον σκεύασμα θεραπεύει στην κυριολεξία τα πάντα. Από το ότι σου βγάζει μαλλιά και νύχια μέχρι που σε αδυνατίζει, σου ρίχνει τη χοληστερόλη και σου ξεβουλώνει τις αρτηρίες, σε προστατεύει απ τον καρκίνο και σου κάνει τη στύση πέτρα. Κολλαγόνα (=ψόφησε αυτό αφού τα πιάσανε χοντρά απ τα κορόιδα που την ψιλιάστηκαν πλέον αλλά αφού τους έγδαραν) αλόες, καφέδες και λοιπά ματζούνια αδυνατίσματος, υαλουρονικά, καραφλόσποροι, βιταμίνες Χ....κλπ Εγώ προτείνω τα κανάλια που είναι αποθηκευμένα στην τηλεόραση μετά τα νούμερο 5, 6 να χαρακτηρίζονται συνοπτικά και απλά υαλουροκάναλα. Στην ίδια συνομοταξία ανήκουν και τα δήθεν έξυπνα γκατζετοπροιόντα με πατέντες των οπισθίων. Απλά σε αυτά υπάρχει και καμιά φορά κανένα που να αξίζει και σε πιάνουν κώτσο μια φορά μόνον γιατί με το που το ανοίγεις καταλαβαίνεις τη γκάφα σου. Ενώ στα άλλα αγοράζεις για μήνες κι ενώ συνεχίσουν να σου πέφτουν τα δόντια, τότε καταλαβαίνεις πόσο βλάκας είσαι

AISXOS!

κάτω τα χέρια σας απο το κολογόνο μου και το ουρανικό οξύ! πίνω από 1 φιάλη τη μέρα , χάρη σ αυτά νιώθω δυνατός σαν 30άρης κι ας είμαι μόνο 24!!!

Έψιλον τιβι

Χάρη σε αυτά σε συνδυασμό με τη βλακεία των ελλήνων και το ταλέντο του φουρθιώτη επιβιώνω

Σαρανταρης

Εγω παντως παιρνω τις βιταμινες τεκνοτσακπιν και μοιαζω με εικοσαρη.

Ενεργός πολίτης

Βιταμίνες,ιχνοστοιχεία,καρνιτίνη, κολλαγόνο,ένζυμα,συνένζυμα,....., σιρόπια,παραφάρμακα,δέν έχουν καμμιά σχέση μέ μακαρονάδες, πού κι'αυτές αλόγιστα προκαλούν παχυσαρκία καί διαβήτη! Βεβαίως σέ καθημερινή χρήση καί χωρίς συμβουλή γιατρού μπορεί νά προκαλέσουν πρόβλημα.Τό πιό σημαντικό όμως είναι ότι εξαπατούν τούς αδαείς,διότι δέν προσφέρουν αυτά που διαφημίζουν !

Λούλης

Αν παρέμβει το ΕΣΡ ή ο ΕΟΦ τα σκευάσματα αυτά θα ακριβύνουν. Τι να σας εξηγώ τώρα;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης