Κύπρος: H Ουάσιγκτον αδειάζει την Άγκυρα για την Navtex στη κυπριακή ΑΟΖ

Κύπρος: H Ουάσιγκτον αδειάζει την Άγκυρα για την Navtex στη κυπριακή ΑΟΖ

Η διευκρίνιση δόθηκε σε επικοινωνία της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία με την κυπριακή κυβέρνηση - Τονίστηκε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τα δικαιώματα της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη

Αξιωματούχος της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η Ουάσιγκτον ξεκαθάρισε στην κυπριακή Κυβέρνηση ότι δεν έχει ζητήσει την έκδοση NAVTEX.

Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε, επαναβεβαίωσαν ότι αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει, να εξερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους όποιους φυσικούς πόρους υπάρχουν στη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό και τουρκικό Τύπο υποστήριξαν ότι οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει από την Τουρκία την έκδοση οδηγίας προς ναυτιλλομένους.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, μετά τις διευκρινίσεις που ζήτησε η κυπριακή κυβέρνηση επί του θέματος, η Πρέσβειρα Αν Ντόχερτι, απαντώντας στη Λευκωσία, ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν ότι «όλες οι αμερικανικές στρατιωτικές ασκήσεις σε οποιαδήποτε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη πραγματοποιούνται με το σεβασμό που απαιτείται σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του παράκτιου κράτους στην ΑΟΖ, όπως απαιτείται από το διεθνές Δίκαιο».
 
Οι ΗΠΑ επαναβεβαίωσαν επίσης ότι «αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να αναπτύξει, να εξερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους πόρους στη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη». Η Τουρκία είχε εκδώσει τέτοια οδηγία, NAVTEX, η οποία έκανε λόγο για συμμετοχή αμερικανικού πολεμικού σκάφους σε περιοχή στην οποία η Κύπρος έχει σοβαρές διαφορές με την Τουρκία.
 
 
 

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

per0

Ο δήμαρχος Περιστερίου, Ανδρέας Παχατουρίδης και οι υπηρεσίες του δήμου Περιστερίου φρόντισαν για τον έγκαιρο καθαρισμό και εκτός της πόλης τους, αφού καθάρισαν την πόλη του Μαραθώνα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, την ημέρα του Μαραθωνίου!