Τουρκική πρόκληση: Άσκηση με το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ στην κυπριακή ΑΟΖ

Τουρκική πρόκληση: Άσκηση με το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ στην κυπριακή ΑΟΖ

Διάβημα προς την Ουάσιγκτον από την κυπριακή κυβέρνηση - Με τη NAVTEX 746/17, δεσμεύεται περιοχή που περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ προκειμένου πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού να ρυμουλκήσει υποβρύχια συσκευή

Διάβημα στην αμερικανική κυβέρνηση πραγματοποίησε η Κύπρος
, μετά την έκδοση τουρκικής NAVTEX που δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πάφου, για λογαριασμό πλοίου του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο θα δραστηριοποιηθεί για τη ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.

Συγκεκριμένα, με τη NAVTEX 746/17, δεσμεύεται περιοχή που περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ προκειμένου πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού να ρυμουλκήσει υποβρύχια συσκευή. Κατά το παρελθόν, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό είχε δεσμεύσει πολλάκις τμήματα της ΑΟΖ για την πραγματοποίηση τέτοιων δραστηριοτήτων, οι οποίες παραπέμπουν σε άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου, αν και οι λεπτομέρειες αυτών των κινήσεων δεν δίνονται στη δημοσιότητα. 

Η περιοχή δεσμεύτηκε για την προσεχή Δευτέρα 31 Ιουλίου, από τις 15:00 μέχρι τις 20:59, με τις συντεταγμένες, εντός των οποίων δεσμεύεται η περιοχή, να είναι οι εξής: 

34 31.00 N - 031 22.00 E
34 31.00 N - 030 50.00 E
33 40.00 N - 030 50.00 E
33 40.00 N - 031 22.00 E

Βάσει των διεθνών συνθηκών η Τουρκία, όπως και κάθε άλλη χώρα, δικαιούται να δεσμεύσει περιοχές εντός της ΑΟΖ άλλων χωρών για στρατιωτικές ή άλλες ασκήσεις αλλά εκτός των χωρικών υδάτων, δεδομένου ότι δεν προχωράει σε οικονομική δραστηριότητα, όπως κι έγινε. 

Η αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας στο SigmaLive δήλωσε ότι έχουν ήδη γίνει διαβήματα προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, προκειμένου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. 

Επιπλέον, ανώτατες κυβερνητικές πηγές που παρακολουθούν στενά το ζήτημα, αναφέρουν ότι η κίνηση εντάσσεται στο επικοινωνιακό παιχνίδι των τελευταίων μηνών και τονίζουν ότι εκδόθηκε anti-NAVTEX η οποία απαντά στην αντίστοιχη τουρκική, όπως γίνεται πάντα, ενώ επαναλαμβάνουν ότι όλες οι κινήσεις παρακολουθούνται και εξετάζονται με προσοχή, εκτιμώντας ότι κανένας λόγος ανησυχίας δεν προκύπτει. 

Εκείνο που φαίνεται να επιβεβαιώνεται πάντως, είναι ότι δεν πρόκειται για αμερικανική άσκηση, αλλά για κοινή άσκηση ΗΠΑ-Τουρκίας στην περιοχή, ενδεχομένως υπό τη στέγη του ΝΑΤΟ, την οποία η Τουρκία χρησιμοποίησε ως πρόσχημα για να δημιουργήσει ένταση εκδίδοντας τη συγκεκριμένη NAVTEX.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το αμερικανικό πλοίο δεν βρίσκεται ακόμα στην περιοχή, γεγονός που αξιολογείται ως θετικό, καθώς δίνει τον απαραίτητο χρόνο μέχρι τη Δευτέρα, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαβημάτων σε όλα τα επίπεδα και να μπορέσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο. 

«Αν επρόκειτο για καθαρά αμερικανική άσκηση, οι ΗΠΑ θα είχαν επικοινωνήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία κι αυτό είναι κάτι που μας οδηγεί την εκτίμηση πως η Τουρκία επί της ουσίας ρυμούλκησε τις ΗΠΑ σε μια τέτοια διαδικασία. Αναμένουμε να διορθώσουν το λάθος, όπως είχε γίνει και σε 1-2 παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν με αεροπορικές στρατιωτικές ασκήσεις των Αμερικανών, όπου αρχικά εκδόθηκε ΝΟΤΑΜ από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, αλλά στη συνέχεια διορθώθηκε. Πάντως αν ήταν καθαρά άσκηση των ΗΠΑ, μια τέτοια NAVTEX θα ήταν όντως ανησυχητική”, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει εδώ και χρόνια αξιώσεις για κυριαρχικά δικαιώματα επί του τεμαχίου 6.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros, συνεχίζει τις παράνομες σεισμικές έρευνες με πόντιση καλωδίων για εξεύρεση φυσικού αερίου σε περιοχή που περιλαμβάνει τα τεμάχια 1 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ, παρά το γεγονός ότι η πορεία του δεν έχει τα χαρακτηριστικά πορείας πλοίου που πραγματοποιεί τέτοιου είδους έρευνες, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

Πηγή: www.sigmalive.com

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (19)

Πατριώτης

Θα ήθελα μια απάντηση από την Κυβέρνηση τώρα. Όταν οι Τούρκοι σε κάμποσο καιρό από τώρα, φέρουν γεωτρύπανο στην ΑΟΖ της Κύπρου , τι θα κάνουμε??? Και ακόμη χειρότερο (ανάλογα την εταιρεία) εάν έχουν συνοδεία και Αμερικανικά πλοία !!!

ΛΜ-

Το αέριο ειναι η καταστροφη και οχι η σωτηρια της Κύπρου. Μιλάμε για μια κουκίδα στο χαρτη, μια κουκιδα στη Μεσόγειο. Την καθε εταιρεια που θελει κερδος δεν την ενδιαφερει με ποιον μιλάει σημερα αλλα με ποιον θα μιλήσει στο τελος για να εχει μεγαλύτερο κερδος. Δυστυχώς οι Κύπριοι θεωρούν ότι δυναμώνουν τη θεση τους. Πέρα απο το αέριο δεν εχουν τιποτα αλλο να προσφερουν. Φτανει θα πειτε καποιοι. Θα εφτανε εαν αντιπαλος δεν ηταν ένα τεραστιο τοσο σε εκταση όσο και σε πληθυσμό κράτος. Δυστυχώς ποτε στην ιστορία ο Ελληνισμός δεν ειχε πολιτικούς. Ειχε ονειροπόλους και λαοπλάνους. Πολιτικους της βιτρινας. Το πιο απλό που θα μπορουσε να κάνει η Τουρκία ειναι να περιμένει να δει εάν τελικά υπάρχουν κοιτασματα και την ποσότητα. Μέχρι τότε θα συνεχίζει τις προκλήσεις για να θυμίζει παντου οτι είναι παρόν στις εξελίξεις και να εδραιώνει τη θεση της. Θα το ξερει σε 6-7 μήνες. Και εάν υπάρχουν θα κάνει αυτο που ειναι το πλέον απλό. Δεν αμφισβητει τα δικαιώματα εξόριξεις των εταιρειών, τους τάζει και επιπλέον βοήθεια περισσότερη απο εκεινη που μπορει να δώσει απο την Λεμεσό η Κύπρος, υπογραφει και την αγορα αεροπλάνων, τανκς, όπλων απο τις 4-5 χώρες που ειναι στο παιχνίδι δίνωντας δις δολλάρια και αντίο σε 24 ωρες Κύπρος. Και της μένουν τα οικοπεδα που θελει στο επάνω μερος για να τα διαπραγματευτει οπως θελει. Δεν μπορει να γίνει? Για τα πετρελαια κομματιασανε το Ιρακ, τη Λιβύη, τη Συρία. Η μισή Μοσούλη ειχε πιο πολύ πληθυσμό απο ότι η ελευθερη Κύπρος. Εγώ, θα προτιμούσα να συνομιλώ με μία τρελή, ίσως για πολλους παρανοϊκή Τουρκία αλλά έχωντας μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους παρα με ένα ασημαντο κρατίδιο (στον παγκόσμιο χάρτη) γιατι απλά θα ξερω ότι ότι και να γίνει τα κοιτασματα θα ειναι δικά μου. Άλλωστε μην ξεχνάει κανενας σας ότι σε δημοσιευματα του bloomberg και ο Ερντογαν και οι συγγενεις του εχουν πλοια για μεταφορα πετρελαίου. Ειναι της παρέας. Που μπορει σε μία ημερα να υπογραψει στρατιωτικες συμφωνίες εκατονταδων δις χωρίς δισταγμό, και να κανει κάνει ΗΠΑ, Ρωσία, Ισραήλ, Γερμανία

Χ

Μας φλόμωσες στη μπούρδα.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Ο ΤΡΑΜΠ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΜΠΑΣ ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙ ΟΛΙΚΗΣ Α ΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΙΣΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙΑ ΕΧΩ ΠΟΛΛΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΔΩ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

ΒΑΝΑ

TA ΕΧΩ ΠΕΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΦΟΡΕΣ .ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ 4 ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ .Ο ΛΟΓΟΣ ΑΠΛΟΣ .ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΕΙ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΕΥΡΩΠΗ ΡΩΣΙΑ ΗΝ.ΠΟΛ.ΑΜΕΡ .ΠΟΥ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΧΑΝΟΝΤΑΙ . ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΝΟΙΚΕΙ Σ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΒΟΛΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΚΥΛΙΑ .ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ .ΤΟ ΙΣΛΑΜ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ .ΔΗΛΑΔΗ ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ .ΟΙ ΚΡΥΦΟΛΟΥΜΠΙΝΙΕΣ ΠΟΥΤΙΝΑ ΚΑΙ ΤΡΑΜΠΩ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΠΟΝΗΡΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝΑ .ΔΕΝ .........

Deutscher

Κανένας δεν είναι στα 4 μπροστά στην Τουρκία. Απόδειξη η σκλήρυνση της στάσης της παμμέγιστης Άνγκελα Μέρκελ και της Υπερ-Γερμανιάρας μας έναντι των κόπρων του Ερντογάν. Το μέλλον του πλανήτη είναι η Ευρώπη και η Γερμανία. Όλοι οι άλλοι θα υποκλιθούν μπροστά στη Γερμανική Ανωτερότητα.

μπαρμπα

και η λυβηη γεννούσε και η Συρία το Ιράκ και να μην κάτσω να αναφέρω όλες τις χώρες θα πιάσουμε πρωί οπότε αυτό που λες είναι άκυρο ο σουλτάνος έχει καβαλήσει το καλάμι εδώ και αρκετό καιρό και τούτην έχουν στημένη είναι θέμα χρονου

@

Η Τουρκία είναι τοπ. Στα 1980 το Ιραν είχε 60 δις δολ και η Τουρκία 55 δις ΑΕΠ. Σήμερα το Ιραν (υπερήφανο κλειστό καθεστώς διευθυνόμενο από μια κάστα συριζανελ, αλλά απομονωμένο όπως ο Τσιπρας στα eurogroup) 400 δις και η Τουρκία 800 δις ΑΕΠ. Συμφωνα με την Λευκη Βίβλο τους, από το 1985, η Τουρκία προετοιμάζεται για να μπορεί να διεξάγει ταυτόχρονα 2,5 πολέμους: Ευφράτη, Εβρο και Ντιαρμπακιρ (κούρδοι), ταυτόχρονα. Ειτε Εβρο-Αιγαιο, Κυπρο, Ντιαρμπακιρ. Σπουδαίοι (θεωρητικά). Το πλεονέκτημα τους είναι ότι δεν τους νοιάζουν ουτε 10.000 νεκροί, ουτε η (οποιαδήποτε) αντιπολίτευση, ουτε ο τύπος, ουτε ο λαικός παράγοντας. Αντίθετα με την αριστερόστροφη Ελλάδα.

Καλά...

Δίκιο έχετε και εσείς, δίκιο έχουν και οι Τούρκοι (ενώ δεν έχουν), ισορροπία, ίσες αποστάσεις, το ίδιο βιολί εδώ και 40 χρόνια...

μα καλά

οι Αμερικάνοι δεν ήταν που λέγαμε ότι είναι κάτω και προστατεύουν τα κυπριακά κοιτάσματα κλπ κλπ? μμμ έφυγε ο Ρέινους έφυγε και η προστασία. Ποιός ξέρει τι έχει παιχτεί και πόσα έσκασαν στις ΗΠΑ για να κάνει πάλι τον νταβατζή των τουρκικών συμφερόντων. Δυσκολεύει το σκηνικό...

Theodore

Θέλουν να αγοράσουν το F35...

God bless America

Να μην βιάζονται τα συριζοτρόλ και ο μοντέρνος "δημοκρατικός στρατός" της Ελλάδος να κατηγορήσουν τους Αμερικανούς. Πρόκειται περί απλής απονενοημένης αντίδρασης των τούρκων για πρόκληση εντυπώσεων. Η αμερικανική Εxxon περιμένει τη σειρά της να σντλήςει φυςικό αέριο. Οι Κύπριοι τα γνωρίζουν αυτά και χειρίζονται την κατάσταση όπως πρέπει. Αριστεροί ξερόλες συγκρατηθείτε.

ΑΠΟΡΙΑ

Τουρκική πρόκληση ή. ...αμερικανική πρόκληση;Τελικά είμαστε για γέλια .

@ΑΠΟΡΙΑ

Άστα, μπλέξαμε άσχημα με τον απατεώνα τον Τραμπάκουλα! Οι μπίζνες με τους Τούρκους είναι το μόνο που τον ενδιαφέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης