Μπουτάρης: Να σταματήσει η λειτουργία και να φύγουν η Αγία Τράπεζα και ο Σταυρός από τη Ροτόντα

Μπουτάρης: Να σταματήσει η λειτουργία και να φύγουν η Αγία Τράπεζα και ο Σταυρός από τη Ροτόντα

Η απόφαση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου να τοποθετηθεί μόνιμα το «παλαιόν εγκαίνιον», ένα αιματοβαμμένο ύφασμα που βρέθηκε το 1953 στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου, προκάλεσε την αντίδραση του Υπουργείου Πολιτισμού και της δημοτικής αρχής

Νέο πόλεμο με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο ανοίγει ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, με αφορμή τη θεία λειτουργία που τελείται μία φορά τον μήνα στο μνημείο της Ροτόντας. Η απόφαση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου να τοποθετηθεί μόνιμα το «παλαιόν εγκαίνιον», ένα αιματοβαμμένο ύφασμα που βρέθηκε το 1953 στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου, στην Αγία Τράπεζα που υπάρχει στη Ροτόντα, προκάλεσε την αντίδραση του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και της δημοτικής αρχής.

Με αυτή την αφορμή, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, πρότεινε να σταματήσουν να πραγματοποιούνται κάθε είδους εκδηλώσεις στον χώρο και η Ροτόντα να παραμείνει ανοιχτή μόνο για τους επισκέπτες, ώστε να αποφευχθούν αψιμαχίες που θα έβλαπταν τον μνημειακό χώρο.

«Την περασμένη Παρασκευή μάθαμε ότι θα γίνει ενός είδους κατάληψη του χώρου στη Ροτόντα με πρόφαση τη χτεσινή εορτή του Αγίου Γεωργίου. Είχαμε άμεσα επικοινωνία με το ΥΠΠΟ, διότι αντιλαμβάνεστε ότι αυτό αποτελεί κατάφορη παραβίαση της συμφωνίας που έχει γίνει και της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Εξέδωσε ανακοίνωση η Εφορεία αρχαιοτήτων στην οποία ανέφερε ότι κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η τοποθέτηση του εγκαινίου για αυτή την Κυριακή και τόνιζε ότι με το τέλος της λειτουργίας θα πρέπει αυτό να απομακρυνθεί» σχολίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Με πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε προς τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ο Γιάννης Μπουτάρης υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ληφθεί απόφαση, ώστε να σταματήσουν κάθε είδους εκδηλώσεις στον χώρο, είτε πολιτιστικού είτε εκκλησιαστικού χαρακτήρα κι αυτό διότι υπάρχει ο φόβος να επαναληφθούν δυσάρεστα γεγονότα του παρελθόντος.

«Δεν μπορούμε να παίζουμε με τέτοιες ιστορίες. Έχουμε κακό παρελθόν. Πρέπει να ζητήσουμε από το ΚΑΣ πλήρη αναθεώρηση της απόφασης: Να μη γίνεται καμία χρήση. Να επιτρέπεται μόνο η επίσκεψη στο μνημείο, διότι και οι κοσμικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται, έχουν πολύ λίγο κόσμο μέσα, δεν χωράνε περισσότερα από 300» τόνισε ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε σχετικά με την χρήση του χώρου για την τέλεση θείας λειτουργίας μία φορά τον μήνα: «Η απόφαση του ΚΑΣ αναφέρει ότι δεν επιτρέπεται να υπάρχουν στοιχεία εκκλησιαστικής αντίληψης γενικώς. Και όχι μόνο υπάρχουν, υπάρχει πακτωμένη Αγία Τράπεζα αλλά και Σταυρός. Αυτό είναι παραβίαση της απόφασης του ΚΑΣ. Η Ροτόντα δεν ήταν ποτέ εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Η εκκλησία βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Επίσης, ποιος μου λέει ότι αύριο μεθαύριο δεν θα σηκωθούν οι Μουσουλμάνοι, λόγω του μιναρέ που υπάρχει και θα πουν κι εμείς θέλουμε».

Πηγή: www.thestival.gr

ΣΧΟΛΙΑ (48)

Κύριος Μπατίρης

Τελικά και οι δυό τους είναι μεγάλοι καραγκιόζηδες

Γιουσουρης Πελαγιος

Στην βικιπαιδεια υπαρχει αρθρο για την ροτοντα. Διαβαστετο και θα δειτε ποιος εχει δικιο.

DIMITRIS

ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΒΙΚΙΠ. - ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ . ΤΕΛΟΣ.

VAG

Άσχημο πράγμα η πρέζα!!! Έχει λιώσει το ανθελληνικό ανθρωπάκι, μην το παρεξηγείτε! Άλλωστε..., δεν φταίει αυτός που είναι βλάκας!

Α300

AΘΕΟΙ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ ΑΥΤΟΥΣ ΘΕΛΑΤΕ ΧΑΡΗΤΕΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΙΕΣΤΕ ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΑΚΙ ΚΡΑΣΑΚΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΥΓΙΑΤΟΥΣ?

δίκιο έχει ο Δήμαρχος

Και η Λειτουργία να σταματήσει και η Αγία Τράπεζα και ο Σταυρός να φύγουν. Γιά να μην ενοχλούνται οι Τούρκοι που επισκέπτονται το σπίτι του Κεμάλ και οι χαρούμενες που περνάνε απέξω με το γκέι παρέιντ.

Κανένας

Χικ... χικχικ... δδδηλαδή εδώ χικ .. στην Ελλάδα Μπουτάρ Εφέντη χικ χικ.... δεν μπορούμε να κάνουμε ....χικχικ οτι κάνει ο Ερτογάν στην Αγιά Σοφιά χικ.!!!😓🤤🤢😳

Αγύριγο κεφάλι

Ως ΡΩΜΑΪΚΟ Μνημείο (και ΟΧΙ της κλασικής Αρχαιότητος) η ΡΟΤΟΝΤΑ, ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ποσώς από την παράλληλη λειτουργία του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου, με την οποίαν ΙΣΤΟΡΙΚΑ ήταν συνδεδεμένη ως Ιερός Ναός από παλιά, αλλά ΚΑΙ με τον Άγιον Αυτόν. _______(Ήτο Αξιωματικός ο Άγιος Γεώργιος του Ρωμαϊκού στρατού και εμαρτύρησε επί αυτοκράτορος Διοκλητιανού. Είναι ο Άγιος Γεώργιος ένας από τους δημοφιλέστερους Αγίους σε ολόκληρο τον Χριστιανικό κόσμο και ΤΙΜΑΤΑΙ τόσον από τους Ορθοδόξους, όσον ΚΑΙ από τους Καθολικούς, από τους Αγγλικανούς, από τους Αρμενίους και από τους Λουθηρανούς).

+1

πολυ σωστη επισημανση 14:24.

stp

Μας κυβερνούν ξεμωραμένοι γέροι και σχολειαρόπαιδα , μπέμπηδες των Εξαρχείων. Αυτό είμαστε, αυτούς ψηφίσαμε , περαστικά μας. Αν έχεις αυτούς τους πολιτικούς , δεν χρειάζεσαι να έχεις εξωτερικούς εχθρούς, τους έχεις μέσα , και κάνουν καλύτερη δουλειά.

Α300

ΑΥΤΟΣ ΣΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΕΣΑΣ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. ΖΗΤΩ Ο ΣΟΡΑΣ ΖΗΤΩ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΡΤΣΛΙΑ ΟΛΟΙΣΑΣ. ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΑΞΗΖΕΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΡΟΤΟ ΚΑΙ ΜΑΣΤΗΓΙΟ!

@Α300

Τί μας λες ρε κακομοίρη;

Αγύριγο κεφάλι

Τι ... "ενοχλεί" η ΡΟΤΟΝΤΑ το να διατηρείται μεν σαν Μνημείο και να γίνεται παράλληλα και η λειτουργία ιερού ναού εντός αυτής, όπως ΗΤΑΝ και παλιά. Ίσια-ίσια θα διατηρείται περισσότερον καθαρή έτσι και επισκέψιμος.__________Ό,τι του κατεβαίνει του καθενός σε αυτήν την Χώρα______αν πρόκειται να κάνει και τον ..."Μο(δ)έρνον" μάλιστα, _____ δυστυχώς ...λέει!..

@Αγύριγο κεφάλι

Ακριβώς όπως το είπες! Ό,τι του κατεβαίνει του καθενός σε αυτήν την Χώρα! Να κάνουμε και την Ακρόπολη εκκλησία; Γιατί όχι; Να χαρούνε και οι θεούσες...

GIVRGOS

προς σχολιο @13:44..................ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ ΛΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΣ , ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΕ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΗ, ΠΟΥ ΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

gavro

Για «ριζοσπαστικές λύσεις, προσεκτικά βήμα και ελάφρυνση για πιο ουσιαστικές» προαγωγικές εξετάσεις μίλησε ο υπουργός Υγείας - Το γενικό περίγραμμα του νέου συστήματος και οι σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας

40aria_arthro

Στο 90% η πληρότητα για Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Κρήτη  - «Βούλιαξε» το λιμάνι του Πειραιά, κινητικότητα και στο «Ελ. Βενιζέλος» - Το πρώτο κύμα καύσωνα του καλοκαιριού από την Κυριακή - Ποιες περιοχές θα «χτυπήσουν» 40άρια