Μανωλάδα: Ευθύνες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιρρίπτει ο Κοντονής για την καταδίκη της χώρας μας

Μανωλάδα: Ευθύνες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιρρίπτει ο Κοντονής για την καταδίκη της χώρας μας

Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε το εργόσημο ενώ στην πραγματικότητα το εργόσημο που ισχύει από το 2010 καταργήθηκε το 2017 με απόφαση της σημερινής κυβέρνησης!

Μανωλάδα: Ευθύνες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιρρίπτει ο Κοντονής για την καταδίκη της χώρας μας
Ευθύνες στην  ΝΔ και το  ΠΑΣΟΚ επιρρίπτει  ο  υπουργός Δικαιοσύνης    Σταύρος Κοντονής για την καταδίκη μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την υπόθεση της «Μανωλάδας», ενώ παράλληλα επιπλήττει τις δικαστικές Ενώσεις που δεν ασχολούνται με αποφάσεις που «εγείρουν σοβαρές αντιδράσεις της κοινωνίας σε υποθέσεις που άπτονται του σκληρού πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «εξαντλούν τη μαχητικότητά τους σε αντιπολιτευτική ρητορική».
         
Προεκλογικό κλίμα σηματοδοτούν οι πρόσφατες ανακοινώσεις του     υπουργού Δικαιοσύνης  τόνισαν πολιτικοί αναλυτές αλλά και συνδικαλιστές δικαστικοί, οι οποίοι για ευνοήτως λόγους κρατούν την ανωνυμία τους,  μετά και τη σημερινή  ανακοίνωση του κ. Κοντονή για την καταδικαστική απόφαση του Στρασβούργου ως προς τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν το 2013 στην Μανωλάδα   σε βάρος  42 υπηκόων του Μπαγκλαντές οι οποίοι εργάζονταν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες σε συγκομιδή φράουλας.
         
Παράλληλα, κάτω από την πίεση της έκδοσης της επίμαχης  δήλωσης  του   κ. Κοντονή  παρεισέφρησαν    ανακρίβειες, που επιβεβαιώνουν το   κυβερνητικό άγχος.
         
Αναλυτικότερα, ο κ. Κοντονής με αφορμή την ομόφωνη καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την υπόθεση της «Μανωλάδας» σε δήλωσή του επισημαίνει ότι  η ομόφωνη καταδίκη της χώρας μας   «καταδεικνύει την κατάσταση, η οποία επικρατούσε στη χώρα κατά τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ».
         
Κλείσιμο
Παράλληλα, σημειώνει ο κ. Κοντνής ότι «ο  ΣΥΡΙΖΑ είχε επισημάνει από τότε την επονείδιστη κατάσταση και τις επερχόμενες καταδίκες της χώρας και είχε ζητήσει να αρθεί το απαράδεκτο καθεστώς εργασίας και διαβίωσης των αλλοδαπών εργατών».
         
Δυστυχώς, συνεχίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης,  «δεν εισακουστήκαμε με αποτέλεσμα η χώρα να κατηγορηθεί και να καταδικαστεί» και επισημαίνει: «Οι ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επί του θέματος αυτού, ξεπερνούν τις συνήθεις πολιτικές ευθύνες διότι η διεθνής καταδίκη της χώρας άπτεται της εθνικής αξιοπρέπειας, για την οποία συστηματικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αδιαφορούν».
         
Ο υπουργός Δικαιοσύνης (και δικηγόρος) δεν παραλείπει να αναφέρει ότι «η Κυβέρνηση έχει θεσπίσει στο νέο νόμο του ασφαλιστικού (4387/2016) την έκδοση εργοσήμου για την αγροτική εργασία, δηλαδή για όλους όσοι εργάζονται, ακόμη και για μετανάστες που δεν έχουν ακόμη νομιμοποιητικά έγγραφα αλλά απασχολούνται σε τέτοιες εργασίες».
 
Λησμονεί ο υπουργός Δικαιοσύνης

Λησμονεί όμως ο κ. Κοντονής ότι:
          1) το εργόσημο θεσπίστηκε για πρώτη φορά με το άρθρο 20 παράγραφος 3 του νόμου 3863/2010 όταν υπουργός Εργασίας ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος (συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ) και όχι από το ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο 4387/2016 όπως αναφέρεται στην εν λόγω  δήλωση,
          2) σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο   του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), με αριθμό Φ. 80000/οικ. 61327/1484/2016, από 1.1.2017 οι μισθωτοί ανειδίκευτοι εργάτες μετακλητοί πολίτες τρίτων χωρών, δηλαδή το σύνολο σχεδόν του εργατικού δυναμικού που απασχολείται στον πρωτογενή αγροτικό τομέα, θα πρέπει να καταβάλλουν μηνιαία εισφορά για τον κλάδο ασφάλισης σαν «μισθωτοί» και θα πρέπει να ακολουθούν τα ισχύοντα στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ. Δηλαδή   στην ουσία  έχει καταργηθεί   η πληρωμή με εργόσημο.
 
Προς συνδικαλιστές δικαστές

Τέλος, ο κ. Κοντονής  απευθυνόμενος προς τους συνδικαλιστές δικαστές επισημαίνει: «Καλό θα είναι οι δικαστικές Ενώσεις να μην εξαντλούν τη μαχητικότητά τους σε αντιπολιτευτική ρητορική αλλά να τοποθετούνται σε αποφάσεις της Δικαιοσύνης που εγείρουν σοβαρές αντιδράσεις της κοινωνίας σε υποθέσεις που άπτονται του σκληρού πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Υπενθυμίζεται ότι το  Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επιδίκασε αποζημίωση 16.000 ευρώ για καθέναν που συμμετείχε στη διαδικασία ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου και 12.000 ευρώ για τους υπολοίπους προσφεύγοντες για το σύνολο των βλαβών που τους προκλήθηκαν. Επίσης, το δικαστήριο τους αναγνώρισε 4.363,64 ευρώ συνολικά για τα δικαστικά έξοδα (συνολική αποζημίωση περίπου 676.363 ευρώ  στα θύματα της υπόθεσης).

Απάντηση υπουργού Δικαιοσύνης
Στο μεταξύ, ο κ. Κοντονής απαντώντας στο ΘΕΜΑ για το  σχόλιο ότι παρεισέφρησαν ανακρίβειες στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, επισημαίνει ότι «είναι απολύτως ακριβή όλα όσα αναφέρονται» και επισημαίνει ότι  το εργόσημο καθιερώθηκε με το νόμο 4251/2014. Ακόμη, αναφέρει και ότι  έχει διευκρινιστεί ότι η εγκύκλιος του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), με αριθμό Φ. 80000/οικ.61327/1484/2016 δεν καταλαμβάνει τους πολίτες τρίτων χωρών.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης δημοσιεύεται αυτούσια έτσι ώστε οι αναγνώστες να μπορούν να έχουν πλήρη εικόνα των όσων γράφονται. 

«Επειδή στην ηλεκτρονική έκδοση εφημερίδας αναρτήθηκε δημοσίευμα περί δήθεν «ανακριβειών που παρεισέφρησαν στην ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης», διευκρινίζονται τα εξής:

«Με το άρθρο 13α παρ. 4 Ν 4251/2014, το οποίο προστέθηκε με το άρθρο 58 Ν. 4384/2016 (ΦΕΚ Α 78/26.04.206) «οι πολίτες τρίτων χωρών που απασχολούνται κατ’ εφαρμογή των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου στην αγροτική οικονομία ασφαλίζονται στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων με εργόσημο, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 27 του ν. 2639/1998 (Α` 205) και του άρθρου 20 του Ν. 3863/2010 (Α΄ 115)».

Με το άρθρο 42 Ν. 4387/2016 ρυθμίζεται το ειδικό παράβολο ασφαλιστικής κάλυψης αγρεργατών, και συγκεκριμένα στην παρ. 1 ορίζεται ότι «1. α. Για τους απασχολούμενους ως εργάτες γης σε εργασίες κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 27 του Ν. 2639/1998 (Α` 205) εκδίδεται ειδικό παράβολο αγοράς ασφαλιστικών εισφορών αγρεργατών, στο εξής παράβολο, στο οποίο περιλαμβάνεται το ποσό της εισφοράς υπέρ του Ε.Φ.Κ.Α […]».

Τέλος, η εγκύκλιος υπ. πρωτ. Φ.80000/οικ. 61327/1484/30.12.22016 έχει ως αντικείμενο την «Εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 39, 40 και 98 του ν.4387/2016 – Καθορισμός ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών από 1/1/2017».

Εκ των ανωτέρω διατάξεων προκύπτουν με αδιαμφισβήτητη σαφήνεια τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία: α) πότε και συνεπώς από ποιον εισήχθη για πρώτη φορά εργόσημο υπέρ των αγρεργατών πολιτών τρίτων χωρών, β) πώς και από ποιον ρυθμίστηκε το ειδικό παράβολο ασφαλιστικής κάλυψης αγρεργατών και γ) ποιο είναι το αντικείμενο της επίμαχης εγκυκλίου και αν αυτό αφορά τους πολίτες που ενδιαφέρουν εν προκειμένω.

Με άλλα λόγια, είναι απολύτως ακριβή όλα όσα αναφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης τα οποία αφορούσαν την προστασία των συγκεκριμένων αγρεργατών πολιτών την οποία ανέλαβε και διατηρεί σε ισχύ η Κυβέρνηση. Επί του θέματος αυτού, άλλωστε, ήδη είχαν δοθεί αρμοδίως οι σχετικές διευκρινίσεις μόλις εκδόθηκε η σχετική εγκύκλιος, που αποσαφήνιζαν ότι το εργόσημο δεν καταργείται. Κατόπιν αυτού, είναι προφανές ότι  οι ανακρίβειες παρεισέφρησαν στο δημοσίευμα και όχι στις δηλώσεις του υπουργού».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης