Πρεμιέρα για το ηλεκτρονικό εισιτήριο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι επιβάτες

Πρεμιέρα για το ηλεκτρονικό εισιτήριο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι επιβάτες

«Γνωρίστε» το πολλαπλό εισιτήριο και την «έξυπνη» κάρτα - Σταδιακή η εφαρμογή σε λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικό και τραμ - Πώς θα γίνεται η διαδικασία έκδοσης και επικύρωσης

Ξεκίνησε σήμερα, 1 Φεβρουαρίου, η σταδιακή εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα λεωφορεία, τρόλεϊ και τη Γραμμή 1 του Μετρό (Ηλεκτρικός) και Τραμ, ενώ από τις 3 Απριλίου θα είναι λειτουργικό το έργο και στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό -ήτοι, για όλο το σύστημα του ΟΑΣΑ.

Το «έξυπνο» ηλεκτρονικό εισιτήριο θα είναι διαθέσιμο σε δύο τύπους,: το πολλαπλό εισιτήριο, AΤΗ.ΕΝΑ Τicket και την έξυπνη κάρτα AΤΗ.ΕΝΑ Card.

Κατά την τρέχουσα περίοδο προσαρμογής, θα συνυπάρχουν τόσο η ηλεκτρονική όσο και η χάρτινη μορφή εισιτηρίων και καρτών, ενώ η ένταξη όλων των τύπων κομίστρου στο νέο σύστημα θα γίνεται σταδιακά, προκειμένου οι επιβάτες να έχουν τον κατάλληλο χρόνο να εξοικειωθούν με τις νέες δυνατότητες και τα οφέλη που προσφέρει.

Με το ηλεκτρονικό εισιτήριο όλες οι ομάδες που δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση, όπως οι άνεργοι και τα ΑΜΕΑ, καθώς και οι ομάδες που μετακινούνται με μειωμένο εισιτήριο, όπως οι πολύτεκνοι, φοιτητές κ.λ.π. θα συνεχίσουν να μετακινούνται όπως πριν, διατηρώντας το αντίστοιχο δικαίωμά τους.Ποια είναι, όμως, τα νέα ηλεκτρονικά εισιτήρια; Αναλυτικά:

- ΑTH.ENA TICKET: Το πολλαπλό εισιτήριο

Το πολλαπλό εισιτήριο είναι ένα επαναφορτιζόμενο εισιτήριο. Κατά την έκδοσή του φορτίζεται με έναν από τους γνωστούς τύπους εισιτηρίων ή τους νέους που θα δημιουργηθούν στο μέλλον. Εφόσον ο κάτοχός του το διατηρεί σε καλή κατάσταση, μπορεί να επαναφορτιστεί αρκετές φορές, με έναν τύπο εισιτηρίου κάθε φορά.

- ΑΤΗ.ΕΝΑ Card:  Η έξυπνη κάρτα

Η έξυπνη κάρτα ΑΤΗ.ΕΝΑ CARD είναι μια πλαστική κάρτα στο μέγεθος πιστωτικής. Είναι επαναφορτιζόμενη και το βασικό πλεονέκτημά της είναι ότι προσαρμόζεται στις ανάγκες του κατόχου της. Μπορεί να επαναφορτίζεται με διαφορετικά προϊόντα κομίστρου κάθε φορά, ανάλογα με τις μετακινήσεις που επιθυμεί ο επιβάτης.

Οι επιβάτες που είναι ήδη κάτοχοι καρτών κανονικής τιμής (αξίας €30 και άνω), αλλά και οι επιβάτες που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν «έξυπνη» κάρτα φορτισμένη με προϊόν κομίστρου κανονικής τιμής (αξίας €30 και άνω), μπορούν να υποβάλουν αίτηση στον ιστότοπο www.athenacard.gr, εισάγοντας τα απαραίτητα στοιχεία.

Με τον τρόπο αυτό, η απόκτηση και η αντικατάσταση των χάρτινων καρτών από την έξυπνη κάρτα ATH.ENA θα γίνει σταδιακά και χωρίς ταλαιπωρία.

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι επιβάτες

- Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα ξεκινήσει από τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, το τραμ και την γραμμή 1 (Πειραιάς-Κηφισιά).

- Η πώληση του πολλαπλού εισιτηρίου από τα αυτόματα μηχανήματα της γραμμής 1 (ΗΣΑΠ) και των γραμμών του τραμ. Αρχικά τέθηκαν σε λειτουργία  τα μηχανήματα στους σταθμούς Κηφισιά, Μαρούσι, Καλλιθέα και στη στάση Σύνταγμα του τραμ. Εντός μηνός θα τεθούν σε λειτουργία και τα υπόλοιπα 169 μηχανήματα όλων των σταθμών της Γραμμής 1 και των στάσεων του τραμ.   

- Η πώληση του πολλαπλού εισιτηρίου στα εκδοτήρια των λεωφορείων express Αεροδρομίου, στο Σύνταγμα και στο Αεροδρόμιο.

- Αυτόματα μηχανήματα έκδοσης και φόρτισης του πολλαπλού εισιτηρίου θα εγκατασταθούν στα ΚΤΕΛ Κηφισού, Λιοσίων, ΚΤΕΛ Αττικής (Πεδίον Άρεως), στο Πέραμα και στην Κηφισιά (πλατ. Πλατάνου).

 -Κατά την πρώτη φάση οι επιβάτες θα μπορούν να φορτίζουν το πολλαπλό εισιτήριο με προϊόντα κομίστρου, όπως το ημερήσιο, το 5ήμερο, το 3ήμερο, τα κανονικά εισιτήρια αεροδρομίου για το μετρό και τα λεωφορεία Express. Οι υπόλοιποι τύποι κομίστρου χαμηλότερης αξίας θα ενσωματωθούν σταδιακά στο νέο σύστημα.

- H έκδοση και η φόρτιση του πολλαπλού εισιτηρίου, εκτός από τα αυτόματα μηχανήματα, θα πραγματοποιείται και σε οκτώ στελεχωμένα εκδοτήρια εισιτηρίων και καρτών της γραμμής 1 (Κηφισιά, Μαρούσι, Ηράκλειο, Κάτω Πατήσια, Αττική, Ομόνοια, Καλλιθέα, Πειραιάς) και δύο εκδοτήρια του τραμ (Σύνταγμα, Αγ. Φωτεινή), τα οποία θα τεθούν σε λειτουργία σταδιακά. Στα στελεχωμένα εκδοτήρια θα γίνεται σταδιακά και έκδοση έξυπνων καρτών.

- Η υποβολή αιτήσεων για την έκδοση προσωποποιημένων έξυπνων καρτών μέσω του ιστότοπου www.athenacard.gr.

- Οι επιβάτες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα εισιτήρια €1,40 και €0,60 θα συνεχίσουν να τα προμηθεύονται και να τα επικυρώνουν, όπως και σήμερα.

- Οι επιβάτες που έχουν σε ισχύ χάρτινες κάρτες απεριορίστων διαδρομών (μηνιαία, 3μηνιαία,6μηνιαία, ετήσια), συνεχίζουν να τις χρησιμοποιούν κανονικά.

- Παράλληλα, οι κάτοχοι καρτών απεριορίστων διαδρομών κανονικής τιμής (όχι μειωμένης) ενθαρρύνονται να υποβάλουν αίτηση απόκτησης έξυπνης κάρτας στο www.athenacard.gr, για να αντικαταστήσουν την χάρτινη.

- Επίσης, όσοι επιβάτες θέλουν να αποκτήσουν έξυπνη κάρτα και να την φορτίσουν με προϊόν κομίστρου απεριορίστων διαδρομών κανονικής τιμής (όχι μειωμένης), μπορούν να υποβάλουν αίτηση απόκτησης έξυπνης κάρτας στο www.athenacard.gr.

- Μέχρι να παραλάβουν την έξυπνη κάρτα τους, οι επιβάτες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τους χάρτινους τύπους κομίστρου που χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα.

- Οι επιβάτες, για όσο διάστημα χρησιμοποιούν χάρτινους τύπους κομίστρου, θα ακολουθούν τις διαδικασίες αγοράς και επικύρωσης όπως έκαναν μέχρι σήμερα.Επικύρωση των ηλεκτρονικών εισιτηρίων

- Στα λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ, οι επιβάτες που χρησιμοποιούν πολλαπλό εισιτήριο/ έξυπνη κάρτα θα τα επικυρώνουν κατά την είσοδό τους στο όχημα ανέπαφα μία φορά στα έξυπνα επικυρωτικά μπλε χρώματος, που βρίσκονται πλησίον των θυρών.

- Στην γραμμή 1 (ΗΣΑΠ), οι επιβάτες που χρησιμοποιούν πολλαπλό εισιτήριο/ έξυπνη κάρτα  θα πρέπει να τα επικυρώνουν δύο φορές, μια στην είσοδο και μια στην έξοδο, στις πύλες των σταθμών. Στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου οι πύλες θα παραμένουν ανοικτές, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχουν την δυνατότητα επικύρωσης των ηλεκτρονικών εισιτηρίων.

- Στις γραμμές 2 και 3 του μετρό, οι πύλες δεν θα λειτουργούν μέχρι την περάτωση της εγκατάστασής τους σε όλους τους σταθμούς.

- Οι επιβάτες θα πρέπει να επικυρώνουν το πολλαπλό εισιτήριο/ έξυπνη κάρτα κατά την είσοδό τους σε όλα τα μέσα που χρησιμοποιούν σε περίπτωση μετεπιβιβάσεων.  

- Κατά το επόμενο χρονικό διάστημα ο ΟΑΣΑ θα ενημερώνει το επιβατικό κοινό  με κάθε πρόσφορο τρόπο με μηνύματα από τις οθόνες των σταθμών και της τηλεματικής, μέσω του ιστότοπου www.athenacard.gr, του τηλεφωνικού κέντρου 11 185 και με έντυπο υλικό.

- Στη φάση πλήρους λειτουργίας του συστήματος, μετά τον Απρίλιο, θα παρέχεται στους επιβάτες η δυνατότητα να πληρώνουν όταν αγοράζουν ή επαναφορτίζουν τα ηλεκτρονικά τους εισιτήρια (πολλαπλό, κάρτα) και με την χρήση πιστωτικών καρτών στα αυτόματα μηχανήματα, μέσω του διαδικτύου και μέσω έξυπνων κινητών.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (44)

Το εξυπνο εισητηριο

κορόϊδα, καταγράφει και την διαδρομη που κάνετε. Θα μου πειτε σκασίλα σας, αφου περπατάτε και εχετε facebook ανοιχτό όλη μέρα.

ΚΑΝΕΝΑΣ

Θα μπεις στο Σύνταγμα και θα κατέβεις Μέγαρο Μουσικής και θα καταφραφεί;! Σοβαρά τώρα;! Καταστραφήκαμε!

δεν καταλαβα τιποτα

Βάλτε μας κ το τσιπ κάτω από το δέρμα κ χρεώνετε μας στην εφορία. 666 σε πλήρη ισχυ Υγ. Μην ξεχνάτε να μας λέτε ποσο ωραίο είναι το τατουάζ για να συνηθίζουμε στο Χαραγμα

Διγαμμα

Προχειροτητα και δυσχρηστικοτητα,κονομησαν οι εργολαβοι με την ασφαλως(Ελλαδα ειμαστε) εργολαβια για την υποδομη του εργου,θα τα σπανε οι νεολαιοι συριζα με ρουβικωνες καθε λιγο,κ φυσικα ο εργολαβος θα συνεχισει να κονομα αφου θα επανορθωμει τις ζημιες.Οι λαθρο φυσικα εξαιρουνται απο το μετρο διοτι οποιος τους ζητησει το λιγο θα φωναζουν "βοηθεια με σκοτωνει η χρυση αυγη"

ΚΟΜΜΕΝΗ Η ΠΑΡΑΜΥΘΑ

ΟΙ ΕΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΙ ΑΝ ΔΕΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΑΥΤΟΙ ΤΟΥΣ ΚΟΒΟΥΝ ΠΡΟΣΤΙΜΑ .ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΥΤΑΚΗΔΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟΙ .

DAF

Μεγάλε, πρέπει να έχουν μαζί τους βεβαίωση ανεργίας τελευταίου μήνα. Μια φορά την βγάζεις το μήνα (και απο internet) και είσαι ΟΚ. Ή βαριέσαι να το κάνεις κι αυτό;

AP

Έρχονται εκλογές Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι επιβιβαζοντες

Σπύρος

Δεξιάρες ολα επι ΣΥΡΙΖΑ έγιναν... και η καθιέρωση της πιστωτικής για τους περισσότερους και η φορολόγηση αφορολόγητων μπαταχτσήδων ως τωρα και το ηλεκτρονικό εισιτήριο . Εσείς θα τα κάνατε χροοοονια μετα!

Εξαλλη!

Και εισαι τοσο περηφανος Σπυρο ε? κ τα καπιταλ κοντρολ αυτοι τα εφεραν. Εξελιξη μεγαλη. Κ οι "δεν πληρωνω" που τωρα τα σπανε κ αυτοι δικοι τους ειναι. Εισαι καλα στο ωραιο σου συννεφακι? προσεχε μη γκρεμοτσακιστεις!

Indimedia

Το σ/κ θα τους κάνουν συντήρηση!!έχει υγρασία..θέλουν σφυρί!!!

Νίκος

Αν κατάλαβα καλά, δεν μιλάμε για ενα τύπου e-pass της αττικής οδού που φορτώνεις πχ 50 ευρώ και ανοίγουνε αυτόματα οι μπάρες για συγκεκριμένες διαδρομές, αλλά απλή αντικατάσταση του χάρτινου εισιτηρίου. Μαλακίες δηλαδή με λίγα λόγια...

Big brother system

Τρεχάτε δύσμοιροι Αθηναίοι να πάρετε τις προσωποποιημένες σας κάρτες...Αλήθεια μπορεί να μου πει κάποιος γιατί οι κάρτες πρέπει να είναι σώνει και καλά προσωποποιημένες; Βλέποντας τεχνικά το θεμα, αυτό δεν είναι απαραίτητο για να λειτουργήσει το συστημα. Ποιός θα κρατάει το log file των δρομολογίων σας και για πόσο καιρό θα το αποθηκεύει; Ποιός και για ποιούς ακριβώς λόγους θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτό;

ΧΥΖ

Εγώ φιλαράκο δεν έχω κάτι να κρύψω. Το που πηγαίνω δεν είναι κρατικό μυστικό. Μήπως εσύ έχεις κάτι να κρύψεις? Μήπως όταν πιάνουμε έναν τρομοκράτη/αναρχικό/ρουβίκωνα θα ξέρουμε και που είναι η γιάφκα του? Ααα μάλιστα... γι αυτό δεν θέλετε την μαγική καρτούλα εεε? Γι αυτό σπάτε και τα μηχανήματα εεε?

Μανώλης..

Θα έχει πρόσβαση κάποιος γιατί έχει φαγούρα να μάθει που πήγα προχτές το πρωί. Άλλη ερώτηση;

Αγύριγο κεφάλι

Και κλάμα οι μπατακτσήδες φιλελέδες δεξιοί!

Μικρός στο μάτι

Να σου θυμίσω σύντροφε οτι οι τζαμπατήδες ολοι υποστήριζαν το κινημα "Δεν πληρώνω"...

Q

Κανονικα τα λαθρα σας θα πρεπε να κλαινε, αλλα αυτους τους εχετε ηδη ενημερωσει πως εχουν το ελευθερο να ειναι οσο μπαταχτσηδες θελουν, ετσι?

Φιλτατε

Ο απανταχου μπαταχτζης βρησκεται αναμεσα μας δεν εχει χρωματα και προσωπο.... Ειναι γεννημα αυτης της γ.....ς ιδεολογειας χρονια τωρα , που χει φαει τη χωρα μας , εγω να μαι καλα , δεν πα να πηδηχτει το συμπαν... Και που αναπαραγεται με απιστευτους ρυθμους , οταν δεν εχεις ελπιδα να χτισεις κατι σε αυτη τη χωρα....

Μπερδεύεσαι...

"δεν πληρώνω" και τέτοια είναι η "αγύριγη" κουλτούρα των αριστερών.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης