Δίκη Marfin: «Οργανωμένη ομάδα κουκουλοφόρων με αρχηγό επιτέθηκε στην τράπεζα»

Δίκη Marfin: «Οργανωμένη ομάδα κουκουλοφόρων με αρχηγό επιτέθηκε στην τράπεζα»

«Κουκουλοφόρος με απείλησε ότι θα με κάψει και με περιέλουσε με βενζίνη» ανέφερε μάρτυρας, καταθέτοντας για την επίθεση στον «Ιανό»

Δίκη Marfin: «Οργανωμένη ομάδα κουκουλοφόρων με αρχηγό επιτέθηκε στην τράπεζα»
Για «οργανωμένη ομάδα κουκουλοφόρων», που είχε εξοπλισμό, αλλά και αρχηγό, και η οποία, αφού ξεχώρισε από την πορεία, επιτέθηκε στην τράπεζα, μίλησαν εκ νέου σήμερα, μάρτυρες που κατέθεσαν στο ακροατήριο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, ενώπιον του οποίου εκδικάζεται η υπόθεση εμπρησμού της Marfin Bank, το 2010.

Από την πυρκαγιά στην τράπεζα έχασαν την ζωή τους τρία άτομα -μεταξύ των οποίων και η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, η οποία βρισκόταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Κανείς, ωστόσο, από τους μάρτυρες που κατέθεσαν στο δικαστήριο δεν αναγνώρισε στα πρόσωπα των δυο κατηγορουμένων για την υπόθεση, κάποιον από τους δράστες της φονικής επίθεσης.

Τα τραγικά γεγονότα εκτυλίχθηκαν τον Μάιο του 2010 στο κέντρο της Αθήνας, όπου είχε πραγματοποιηθεί μεγάλη διαδήλωση ενάντια στα μέτρα λιτότητας. Κατά τη διαδήλωση, διαδραματίστηκαν σοβαρά επεισόδια, με πλέον σημαντικά τον εμπρησμό του υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου -όπου βρήκαν τραγικό θάνατο οι τρεις υπάλληλοι και το αγέννητο βρέφος- αλλά και η επίθεση που δέχθηκε το βιβλιοπωλείο «Ιανός».

Κλείσιμο
Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση έχουν απαγγελθεί στους Θοδωρή Σιψά και Παύλο Ανδρεάδη ή Αντρέεβ, οι οποίο και κάθονται στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου αλλά αρνούνται τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν και τα οποία κατά περίσταση, είναι: Ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συναυτουργία και κατά συρροή, απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατοχή εκρηκτικών υλών, έκρηξη κ.ά.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία πρώτος στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε αυτόπτης μάρτυρας των τραγικών γεγονότων, ο οποίος εκείνη την ώρα βρίσκονταν στο πατάρι του βιβλιοπωλείου «Ιανός». «Είδα αναρχικούς που προσπαθούσαν να σπάσουν το παράθυρο της Marfin με κοντάρια. Ένας ή δυο ήταν, δεν θυμάμαι... Είχαν προσπαθήσει και άλλες φορές να σπάσουν τη τζαμαρία χωρίς αποτέλεσμα. Φορούσαν κουκούλες και μαύρα ρούχα. Έφυγαν μετά και ξέσπασε μικρή φωτιά» είπε ο μάρτυρας και συνεχίζοντας την περιγραφή του είπε: «Ένας ψηλός μελαχροινός πέταξε τη μολότοφ και οι άλλοι τον τράβηξαν και του είπαν: "Τι κάνεις ρε μ....", πράγμα που σημαίνει ότι δεν ήθελαν να κάψουν τη τράπεζα. Όπως τον τράβαγαν σηκώθηκε η μπλούζα του και φάνηκε σώμα νέου».

«Τους φώναζαν: Να καείτε»

Ο ίδιος μάρτυρας ανάφερε στο δικαστήριο πως «κάποιοι από τους διαδηλωτές φώναζαν στους εργαζόμενους της Marfin που είχαν βγει στο μπαλκόνι:" να καείτε ρε π...."». Παράλληλα, κατέθεσε πως οι δράστες αν ήθελαν να κάψουν τον «Ιανό» θα τον είχαν κάψει, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση της έδρας επισήμανε ότι δεν αναγνωρίζει κάποιον από τους δυο κατηγορουμένους.

Στη συνέχεια στη δίκη κατέθεσε ο τότε υπεύθυνος του «Ιανού», ο οποίος επίσης δεν αναγνώρισε στα πρόσωπα των δυο κατηγορουμένων κάποιον από τους δράστες. Στην κατάθεσή του ο μάρτυρας περιέγραψε πως εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα αναφέροντας μεταξύ άλλων: «...Δυστυχώς δουλεύαμε εκείνη την ημέρα, ευτυχώς που δεν θρηνήσαμε θύματα και εμείς.

Πρόεδρος: Πήρατε κάποια μέτρα;

Μάρτυρας: Κλείσαμε τα φώτα και μείναμε στο πατάρι. Άκουσα κάποιον να φωνάζει: «κάψετε το μαγαζί του Τσοχατζόπουλου (σ.σ. ο ιδιοκτήτης του «Ιανού» έχει καταδικαστεί για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου)... Αυτό που είδαμε εμείς δεν το είδε κανείς. Ήταν σαν βλέπουμε το σκηνικό μέσα από μια οθόνη. Βλέπαμε τα πάντα. Γύρω στις 14:00 μ.μ., την ώρα της πορείας, σταμάτησε μια ομάδα -οργανωμένη μου φάνηκε- φορούσαν όλοι τζόκεϊ. Φάνηκε ότι κάποιος έδωσε εντολή και δυο άτομα κινήθηκαν προς την πλευρά της τράπεζας. Η Μarfin δεν μπορούσε να έχει ρολά, ήταν νεοκλασικό το κτίριο και δεν επιτρέπεται. Οι άνθρωποι ήταν απροστάτευτοι. Έριξαν μέσα ένα ογκώδες αντικείμενο... Μόλις το είδα είπα: «"Πω, πω θα τους κάψουν σαν ποντίκια"».

Η επίθεση στον Ιανό

Στη συνέχεια, ο μάρτυρας περιέγραψε το σκηνικό της επίθεσης στον «Ιανό». «Δευτερόλεπτα έγινε μετά η επίθεση σε μας. Κάποιος έσπασε την βιτρίνα με σφυρί... Αυτοί δεν είχαν καμία σχέση με την ομάδα που επιτέθηκε στη Marfin. Aυτοί που επιτέθηκαν σε εμάς εμφανίστηκαν από το πεζοδρόμιο» είπε ο μάρτυρας.

Και συνέχισε: «Έριξαν δυο μολότοφ. Πήραμε αμέσως τους πυροσβεστήρες. Τότε εμφανίζεται και τέταρτο άτομο και απευθυνόμενος προς εμένα είπε: "Θα σε κάψω"». Ότι μπόρεσα να καταλάβω γιατί φορούσε μάσκα. Προσπάθησε να τον απωθήσει ένας εργαζόμενος. Εκείνη την ώρα ξεβίδωσε το μπουκάλι που κρατούσε και περιέλουσε έναν αυτόπτη μάρτυρα με βενζίνη. Μέτα το πέταξε στη ξύλινη σκάλα του καταστήματος...».

Πρόεδρος: Έχετε προανακριτικά αναγνωρίσει όμως τον κ. Αντρέεβ ως το άτομο που σας είπε «θα σε κάψω» ...

Απαντώντας, ο μάρτυρας είπε πως δεν έχει προχωρήσει σε καμία αναγνώριση και ανέφερε πως είναι πολύ πιθανό να έχει υπογράψει την προανακριτική του κατάθεση χωρίς να την διαβάσει λόγω της φόρτισης των ημερών εκείνων.

«Δεν αναγνώρισα κάποιον στην αστυνομία, είπα απλά ότι τα πρόσωπα που πέταξαν τις μολότοφ μοιάζουν με το σωματότυπο των ανθρώπων που μου έδειξαν στις φωτογραφίες» είπε ο μάρτυρας και προσέθεσε: «Και αν κρίνω από αυτό που βλέπω σήμερα (σ.σ. στο σημείο αυτό ο μάρτυρα γύρισε και κοίταξε προς την πλευρά του κατηγορουμένου) ο άνδρας εκείνος ο εν δυνάμει δολοφόνος μου, ήταν πολύ πιο κοντός..».

«Με περιέλουσε με βενζίνη»

Ο μάρτυρας τον οποίο ο δράστης της επίθεσης στον «Ιανό» έριξε βενζίνη κατάθεσε στη συνέχεια στο δικαστήριο όσα είδε εκείνο το μοιραίο μεσημέρι από το πατάρι του βιβλιοπωλείου: Είπε στην κατάθεσή του: «Συγκεντρώθηκε μια ομάδα γύρω στα δέκα άτομα. Όλοι είχαν σακίδια και φορούσαν γάντια. Το βασικό σώμα της πορείας είχε περάσει. Τα πρόσωπα από την ομάδα αυτή περίμεναν κάποιον να έρθει. Είχαν καλυμμένα πρόσωπα και μετά χωρίστηκαν. Αναμεσά τους ήταν μια γυναίκα με ξανθιά με κοτσίδα, ένας ψηλός με γυαλιά, ένας με φανταχτερά ρούχα και ένας εύσωμος. Κατευθύνθηκαν προς την τράπεζα. Τους βλέπαμε όλοι. Έφτασαν στην τράπεζα έβγαλαν ένα σφυρί έσπασαν τη τζαμαρία, πέταξαν μέσα μολότοφ. Οι φλόγες εξαπλώθηκαν αμέσως, επικράτησε πανικός».

Στη συνέχεια, ο μάρτυρας ανέφερε πως ο ίδιος μαζί με τον υπεύθυνο του «Ιανού» πήραν δυο πυροσβεστήρες και προσπάθησαν να σβήσουν τη φωτιά. «Τότε κάποιος μου λέει: «κάνε πίσω θα σε κάψω». Φορούσε μάσκα και η φωνή του, ήταν αλλοιωμένη. Του είπα δυο φόρες να μη πετάξει τη μολότοφ. Τότε εγώ έσκυψα να πάρω τον πυροσβεστήρα και αυτός με έβρεξε με το εύφλεκτο υλικό της βενζίνης» κατέθεσε ο μάρτυρας, χωρίς όμως να είναι σε θέση να αναγνωρίσει κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο ως δράστη.

Οι αστυνομικοί

Ούτε όμως και οι αστυνομικοί που μετείχαν στις κατ' οίκον έρευνες δεν αναγνλωρισαν κάποιον δράστη στα πρόσωπα των κατηγορουμένων. Ενδεικτική ήταν η κατάθεση αστυνομικού, ο οποίος προανακριτικά είχε πει πως ο εμπρηστής της Marfin προσομοιάζει στο σωματότυπο με τον Θ. Σιψά.

Πρόεδρος: Γνωρίζετε τον Σιψά;

Μάρτυρας: Ναι, μένει και διπλά στη ΓΑΔΑ. Τον είχα δει και έξω, στην υπηρεσία μου, δραστηριοποιούνταν στον αναρχικό χώρο.

Πρόεδρος: Δηλαδή;

Μάρτυρας: Σε εκδηλώσεις π.χ. στα Προπύλαια... όχι σε επεισόδια

Εισαγγελέας: Μπορείτε να ταυτοποιησετε τον Σιψά ως το άτομο στη φωτογραφία που πετάει τη μολότοφ στη Marfin;

Μάρτυρας: Όχι.

Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα. 

Δείτε βίντεο: Δίκη Marfin: Συνεχίζονται οι μαρτυρίες-σοκ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης