Δημήτριος Ίτσιος: Τιμή στον ήρωα της Ομορφοπλαγιάς του Μπέλες

Δημήτριος Ίτσιος: Τιμή στον ήρωα της Ομορφοπλαγιάς του Μπέλες

Hταν ο πρώτος αιχμάλωτος πολέμου που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ με εντολή στενού συνεργάτη του Χίτλερ, αμέσως μετά τη σύλληψη του στην κορυφή του Μπέλες στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα τo 1941

Δημήτριος Ίτσιος: Τιμή στον ήρωα της Ομορφοπλαγιάς του Μπέλες
Ξημερώματα 6ης Απριλίου 1941. Οι σιδηρόφρακτες ναζιστικές ορδές εισβάλλουν στην Ελλάδα, χτυπώντας την λεγόμενη «Γραμμή Μεταξά» σκορπίζοντας τον όλεθρο, με τους λιγοστούς υπερασπιστές των οχυρών να αντιστέκονται γενναία.  Στο ύψωμα Ομορφοπλαγιά του Μπέλες στις Σέρρες, ένας 35χρονος έφεδρος λοχίας από τα Άνω Πορόια, έχει το δικό του ραντεβού με την ιστορία.

«Εκτελέστηκε από Γερμανό Επιλοχία κατόπιν διαταγής του Γερμανού Διοικητού και ύστερα από τα συγχαρητήρια που του έδωσε ο δεύτερος για την ανδρεία του, την γενναιότητα και την άριστη άμυνα που προέβαλλε το πολυβολείο Π8 που διοικούσε ο λοχίας Ίτσιος Δημήτριος» αναφέρει το ατομικό δελτίο απώλειας του Σερραίου ήρωα, στα αρχεία της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού. Πρόκειται ουσιαστικά για τον πρώτο αιχμάλωτο πολέμου στην Ελλάδα, που κατά παράβαση των Διεθνών Συνθηκών, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τον κατακτητή. Ένα έγκλημα, που εξακολουθεί να παραμένει ατιμώρητο. 

«Η επίσημη Γερμανία πρέπει να αποδείξει έμπρακτα πως μετανιώνει για όσα έπραξαν οι πατεράδες και οι παππούδες των σημερινών Γερμανών κατά των ανθρώπων μας, που είτε δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ επειδή υπερασπιζόντουσαν την πατρίδα του, όπως ο πατέρας μου, είτε ως αντίποινα όπως με τις εκτελέσεις αμάχων στα Κερδύλλια, στα Καλάβρυτα, στο Δίστομο κ.α.» λέει στο protothema.gr ο κ. Αναστάσιος  Ίτσιος, γιος του ήρωα λοχία της Ομορφοπλαγιάς, συμπληρώνοντας με νόημα : «Ακόμη και αυτή την «ηθική συγνώμη» που επικαλούνται πολλοί, δεν την έλαβα εγώ και η οικογένεια μου από την επίσημη Γερμανία. Στην τελετή που κάνουμε κάθε χρόνο στα Άνω Πορόια μπροστά από την προτομή του πατέρα μου,  ουδέποτε παραβρέθηκε κάποιος επίσημος εκπρόσωπος της Γερμανίας όπως πχ ο Γερμανός Πρόξενος στην Θεσσαλονίκη».

Κλείσιμο
Μετά τη δολοφονία του πατέρα του ο κ. Ίτσιος με την μητέρα του Άννα και την αδελφή του Μαρία εγκαθίστανται μόνιμα στην Θεσσαλονίκη, Τα χρόνια  όμως που ακολούθησαν ήταν επίσης δύσκολα και «πέτρινα». Το 1944 πεθαίνει από τύφο η αδελφή του ενώ σκοτώνεται και ο θείος του Γεώργιος, στήριγμα έως τότε της βασανισμένης οικογένειας, Μοναδικό στήριγμα πλέον ο αδελφός της πατέρα του, και θείος του, Γεώργιος.



Η δολοφονία και η φωτογραφία ντοκουμέντο

Ο λοχίας Δημήτριος  Ίτσιος εκτελέστηκε με εντολή του διοικητή της 6ης Ορεινής Μεραρχίας Φραντζ Σαίρνερ, ισχυρού άνδρα του ναζιστικού καθεστώτος και πρόσωπο απολύτου εμπιστοσύνης του Χίτλερ, λίγα λεπτά αφότου βγήκε με τους δύο συμπολεμιστές του από το πολυβολείο έχοντας ψηλά τα χέρια. Ένας λοχίας ουσιαστικά και δύο στρατιώτες είχαν προκαλέσει σοβαρές απώλειες στο «αφαν γκατέ» των Γερμανών καταδρομέων. 

«Εκνευρισμένος ο Σαίρνερ από τον μεγάλο αριθμό των νεκρών ανδρών του, δεν μπόρεσε προφανώς να «χωνέψει» πως για αυτές ευθυνόταν ένας έφεδρος λοχίας. Γνωρίζοντας την πορεία του ως άτομο απολύτου εμπιστοσύνης του Χίτλερ, δεν μας κάνει εντύπωση η ενέργεια του να δολοφονήσει εν ψυχρώ τον Ίτσιο, γιατί περί δολοφονίας πρόκειται,  αν και ήταν πλέον αιχμάλωτος πολέμου» λέει στο protothema.gr ο ιστορικός και ερευνητής Ο κ.Κώστας Λαγός, επισημαίνοντας πως Σαίρνερ ήταν γνωστός για την ιδιόρρυθμη ιδιοσυγκρασία του και τη σκληρότητά του όχι μόνο απέναντι στους αντιπάλους του, αλλά για τις συνοπτικές εκτελέσεις στρατιωτών του που αρνήθηκαν να πολεμήσουν όταν πλέον είχε κριθεί η έκβαση του πολέμου.

Ο Σαίρνερ υπήρξε στενός συνεργάτης του Χίτλερ, ο οποίο με την διαθήκη του τον διόρισε Ανώτατο Διοικητή του Στρατού, λίγες μέρες πριν την κατάρρευση της Ναζιστικής Γερμανίας.



Σχεδόν 67 χρόνια μετά την εκτέλεση του Ίτσιου, στα χέρια του κ.Λαγού έπεσε ένα ξεθωριασμένο άλμπουμ με φωτογραφίες κάποιου Γερμανού στρατιώτη που πολέμησε στην Ομορφοπλαγιά του Μπέλες κατά του πολυβολείου Π8. Ανάμεσα στις φωτογραφίες, ήταν και αυτές που εικονίζουν νεκρό τον ήρωα λοχία και στο βάθος τον Σαίρνερ να περιεργάζεται το πολυβολείο έχοντας δίπλα του στενούς συνεργάτες. «Μετά από έρευνα και επί τόπου επίσκεψη στα Άνω Πορόια και στο Μπέλες την ταυτοποίησα. Συγκινητική βέβαια ήταν η στιγμή όταν τις έδειξα στο γιο και στις εγγονές του ήρωα» λέει ο κ. Λαγός, επισημαίνοντας  : «η βαρβαρότητα της σκηνής επιτείνεται περισσότερο από το γεγονός πως κάποιος στρατιώτης είχε το θράσος να τραβά φωτογραφίες, ενώ ένας άνθρωπος ξεψυχούσε στα πόδια του».

Οι φωτογραφίες – ντοκουμέντο, όπως και δεκάδες άλλες από την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, περιέχονται στο βιβλίο  «Η Μάχη των Οχυρών 6-10 Απριλίου 1941» που συνέγραφαν οι κ.κ. Κώστας Λαγός και Πλάτωνας Περαρής και κυκλοφόρησε απο τις εκδόσεις του Μουσείου Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» του δήμου Καλαμαριάς. Προλογίζοντας το έργο ο ευρωβουλευτής κ.Μανόλης Γλέζος,  αναφέρει για τον θάνατο του Ίτσιου: «Με την εκτέλεση του Ίτσιου ο ναζισμός έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο και αποκάλυψε τις προθέσεις του. Όχι μόνο δεν λογαριάζει τις διεθνείς συνθήκες περί αιχμαλώτων και τις παραβιάζει κατάφορα, αλλά διαμηνύει παράλληλα πως όποιος υπερασπίζεται την πατρίδα του εκτελούνται αμέσως».

Μεταπολεμικά ο Έλληνας πρόεδρος της θρυλικής εταιρείας παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών του Χόλυγουντ «20th Century Fox» Σπύρος Σκούρας, είχε επιδείξει ενδιαφέρον να συμπεριλάβει την ιστορία του ήρωα λοχία σε μια πολεμική παραγωγή για την «Μάχη των Οχυρών». Ωστόσο η σκέψη, ουδέποτε υλοποιήθηκε.

Μνημόσυνο

Το Κυριακή 17 Απριλίου 2016 το πρωί, θα τελεστεί στα Άνω Ποροία Σερρών επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του λοχία Δημήτριου Ίτσιου και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του που έχουν στήσει οι συμπατριώτες του στην κεντρική πλατεία του χωριού. 

Στο βάθρο της προτομής του ήρωα, αναγράφονται επίσης  τα ονόματα αξιωματικών και οπλιτών που  έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας τον γερμανό εισβολέα στο Μπέλες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης