Παρασκευόπουλος - Παπαγγελόπουλος κατά Εισαγγελέων - Παραιτήσεις από την Ένωση

Παρασκευόπουλος - Παπαγγελόπουλος κατά Εισαγγελέων - Παραιτήσεις από την Ένωση

Με αφορμή την επιστολή της Ένωσης Εισαγγελέων με την οποία κατακρίνει την νομοθετική διάταξη της κυβέρνησης να θεωρούνται αποδεικτικά στοιχεία πληροφορίες που αποκτήθηκαν παράνομα, ιδίως σε περιπτώσεις φοροφυγάδων - Τι απαντούν στον Ν. Παρασκευόπουλο ο πρόεδρος και ο γραμματέας της Ένωσης Εισαγγελέων

Παρασκευόπουλος - Παπαγγελόπουλος κατά Εισαγγελέων - Παραιτήσεις από την Ένωση
Τα μαζικά πυρά, τόσο του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, όσο και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, δέχθηκε η τελευταία ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος για την πρόσφατη διάταξη που ψηφίστηκε από την Βουλή για τη δικαστική χρήση αποδεικτικών μέσων (λίστες φοροφυγάδων, κ.λπ.) που αποκτήθηκαν παράνομα. Την ίδια στιγμή προκλήθηκαν ισχυρότατη τριγμοί στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, καθώς παραιτήθηκαν πέντε μέλη του, εκφράζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, την δυσαρέσκεια τους για τον τρόπο λειτουργίας της Ένωσης.

Ειδικότερα, χθες η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος με ανακοίνωσή της χαρακτήρισε «παρέμβαση
Κλείσιμο
» η οποία «εξυπηρετεί τη διεκπεραίωση εκκρεμούς ποινικής υπόθεσης
» (για τις λίστες) τη νέα διάταξη που περιληφθεί στο νόμο 4356/2015 για την επέκταση του σύμφωνου ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, και επιτρέπει τη χρήση παρανόμως αποκτηθέντων αποδεικτικών μέσων που έχουν συλλεγεί με παράνομο τρόπο σε υποθέσεις που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ή του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς (σκάνδαλα διαφθοράς).

Αναλυτικότερα, στον εν λόγω νόμο συμπεριλήφθηκε διάταξη, σύμφωνα με την οποία «κατά παρέκκλιση από την εφαρμογή του άρθρου 177  του  Κώδικά Ποινικής Δικονομίας (Κ.Π.Δ.)» έτσι, ώστε για ορισμένες κατηγορίες κακουργημάτων (αρμοδιότητας του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ή του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς), να επιτρέπεται η αποδεικτική αξιοποίηση στοιχείων που έχουν συλλεγεί  με μη νόμιμο τρόπο». Κοντολογίς, επιτρέπει η νέα ρύθμιση την ελεύθερη κυκλοφορία άγνωστης προελεύσεως λιστών με ονόματα, κατά κανόνα φερομένων ως φοροφυγάδων, οι οποίες θα αξιοποιούνται αδιακρίτως για την απόδειξη οικονομικών εγκλημάτων. Παράλληλα, η Ένωση χαρακτήριζε αμφιβόλου συνταγματικότητας την επίμαχη διάταξη.

Να σημειωθεί ότι ανάλογη ανακοίνωση έχει εκδοθεί, μια ημέρα πριν τα Χριστούγεννα και από την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Σήμερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπεραμύνεται της συνταγματικότητας της επίμαχης διάταξης και καλεί «τη Δικαιοσύνη να εκτελέσει την αποστολή της ζυγίζοντας ακριβώς τις συνταγματικές αξίες».

Η πλήρης δήλωση του κ. Παρασκευόπουλου έχει ως εξής:
«Σύμβολο της Δικαιοσύνης είναι η ζυγαριά. Οι περισσότερες από τις κρίσεις της, αν όχι όλες, προϋποθέτουν σταθμίσεις συμφερόντων, αγαθών, αξιών. Στο επίκαιρο θέμα πρέπει να σταθμιστούν συνταγματικά κατοχυρωμένες αξίες: από τη μια το απόρρητο και τη προστασία προσωπικών δεδομένων, από την άλλη το δικαίωμα δικαστικής προστασίας και ακροάσεως που ενέχει και το δικαίωμα του πολίτη να μπορεί να αποδεικνύει το δίκιο του.
Ο ποινικός έλεγχος μιας μεγάλης εκτάσεως φοροδιαφυγής προφανώς και βαραίνει ως αίτημα απόδοσης δικαιοσύνης, επειδή εξυπηρετεί τόσο το κοινωνικό όσο και το δημόσιο- δημοσιονομικό συμφέρον και μάλιστα σε μια εποχή όπου τα δημόσια οικονομικά δοκιμάζονται. Θυμίζω ότι οι κατάλογοι στοιχείων (λίστες) αφορούν αφενός χιλιάδες αναφερόμενους πολίτες, αφετέρου το σύνολο των φορολογουμένων πολιτών και το επίπεδο της διαβίωσής τους.
Σε κάθε περίπτωση, ο νόμος 4356/2015 θεσπίζει συγκεκριμένα κριτήρια, που εγγυώνται την οφειλόμενη συνταγματική στάθμιση: κατά το νόμο το αποδεικτικό μέσον για να χρησιμοποιηθεί στη δίκη θα πρέπει να ήταν το μοναδικό, να μην αποκτήθηκε κατά τρόπο προσβλητικό της αξιοπρέπειας, ενώ και το έννομο όφελος από τη χρήση του να είναι αναλογικά υπέρτερο.
Ο νόμος 4356/2015 επομένως ούτε αστοχεί, ούτε προκρίνει , ούτε αντιβαίνει στο Σύνταγμα. Καλεί τη δικαιοσύνη να εκτελέσει την αποστολή της ζυγίζοντας ακριβώς τις συνταγματικές αξίες. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η Ένωση Εισαγγελέων με την ανακοίνωσή της φαίνεται να τοποθετεί τη συνταγματική αξία της δικαστικής προστασίας σε δεύτερη μοίρα
».  


Παπαγγελόπουλος: Δεν φανταζόμουν ότι υπάρχει Εισαγγελέας που προτιμά να μειώνονται μισθοί αντί να πληρώσουν οι φοροφυγάδες...
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης  Παπαγγελόπουλος, σε αυστηρούς τόνους επισημαίνει: «Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ πως υπάρχει Έλληνας Εισαγγελέας, που θα προτιμούσε να μειώνονται δραστικά μισθοί και συντάξεις και ο ελληνικός λαός να πληρώνει δυσβάσταχτους φόρους, αντί να πληρώνουν τους φόρους τους οι φοροφυγάδες και τις νόμιμες υποχρεώσεις τους οι διαπλεκόμενοι και οι κλέφτες του δημοσίου χρήματος».

Παράλληλα, ο κ. Παπαγγελόπουλος θέτει το ερώτημα εάν ο πρόεδρος της Ένωσης Κωνσταντίνος Τζαβέλλας  και ο γενικός γραμματέας  Δημήτριος Ζημιανίτης στην ανακοίνωσή τους, αναφέρονται σε συγκεκριμένη υπόθεση και  εάν ναι ποια είναι αυτή.

Και κλείνει με νόημα την ανακοίνωσή του ο κ. Παπαγγελόπουλος: «Προς το παρόν… αυτά».

Παραιτήσεις στην Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος
Την ίδια στιγμή, με κοινή επιστολή τους, πέντε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου παραιτήθηκαν. Πρόκειται για τον αντιπρόεδρο Παρασκευά  Αδάμη, τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Γεώργιο Νούλη, τον ταμία Ιωάννη Παναγόπουλο και τα μέλη Ευθυμία Σωτηροπούλου και Αντώνιο  Παπαματθαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή παραίτησής τους οι πέντε επικαλούνται λόγους απτόμενους της εσωτερικής λειτουργίας του Δ.Σ. ως συλλογικού οργάνου και δη του τρόπου λήψεως αποφάσεων επί θεμάτων μείζονος σημασίας για τον κλάδο, χωρίς ωστόσο να κάνουν καμία αναφορά στο περιεχόμενο της χθεσινής ανακοίνωσης της Ένωσης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το κείμενο της επίμαχης ανακοίνωσης είχε τεθεί υπ΄ όψιν και των πέντε παραιτηθέντων, χωρίς να εκφράσουν αντιρρήσεις για το περιεχόμενο τους.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί  ότι το επόμενο διάστημα  θα υπάρξουν εκλογές στην Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Τι απαντούν στον Παρασκευόπουλο οι Τζαβέλλας και Ζημιανίτης
Ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της  Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Τζαβέλλας και Δημήτριος Ζημιανίτης, αντίστοιχα (οι οποίοι υπέγραφαν την επίμαχη χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης), πριν από λίγες ώρες δέχθηκαν τα πυρά τόσο του υπουργού Δικαιοσύνης Νικολάου Παρασκευόπουλου όσο και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη  Παπαγγελόπουλου.

Οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί, σε ανακοίνωση-απάντηση, αντικρούουν την έμμεση πλην σαφή μομφή που τους αποδίδει ο κ. Παπαγγελόπουλος ότι τάσσονται υπέρ της μείωσης των μισθών και συντάξεων και επικροτούν τους φοροφυγάδες. Κάτι, εξάλλου, για το οποίο δεν γίνεται ούτε λόγος στην επίμαχη χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης, ούτε καν υπαινιγμός.    

Παράλληλα, οι κ.κ. Τζαβέλλας και Ζημιανίτης διευκρινίζουν ότι είναι υπέρμαχοι (όπως και όλοι οι εισαγγελείς) της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, όμως αυτό, μέσα στο πλαίσιο των συνταγματικών επιταγών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης