LIVE

Κορωνοϊός

Υπουργείο Παιδείας: Τι αλλάζει φέτος στις εξετάσεις στο Λύκειο

Υπουργείο Παιδείας: Τι αλλάζει φέτος στις εξετάσεις στο Λύκειο

Επανέρχεται ο βαθμός προαγωγής 9,5 - Καταργείται η Τράπεζα Θεμάτων - Δεν θα συνυπολογίζονται οι επιδόσεις στις προαγωγικές εξετάσεις για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ - Αναστέλλεται η αξιολόγηση των καθηγητών - Δεν αλλάζει για φέτος το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευσης

Τρεις αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα στο Λύκειο ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας στην ιστοσελίδα του τονίζοντας ότι όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση αυτή θα προταθεί να περιληφθούν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Όσον αφορά τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις ανακοινώνει ότι «οι ρυθμίσεις που αφορούν την απόλυση από το Λύκειο και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των μαθητών και μαθητριών της Γ Λυκείου παραμένουν ως έχουν» ενώ αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας η διαδικασία της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

- Επανέρχεται ο βαθμός προαγωγής 9,5 (εννέα και πέντε δέκατα)

- Για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν θα συνοπολογίζεται  ο βαθμός των προαγωγικών εξετάσεων του Λυκείου
 
- Ακυρώνεται η Τράπεζα θεμάτων από την εξεταστική περίοδο Μαΐου-Ιουνίου για τους μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο συμβουλευτικά

 - Αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας η διαδικασία της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών

Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας έχει ως εξής:

Η Κυβέρνηση αναλαμβάνει τις ευθύνες της εν μέσω της σχολικής χρονιάς. Βρίσκει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων με τις λειτουργίες τους σε πλήρη εξέλιξη και με τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Βασική μέριμνα τούτη τη στιγμή είναι να μη διαταραχθούν οι εκπαιδευτικές λειτουργίες, αλλά και να ρυθμιστούν κάποια επείγοντα ζητήματα που θα τις διευκολύνουν.

Σχετικά με τη δημόσια συζήτηση που ξεκίνησε άκαιρα τις τελευταίες μέρες, το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων διευκρινίζει ότι προτίθεται να προτείνει στον Πρωθυπουργό να περιλάβει στις προγραμματικές δηλώσεις του τα παρακάτω:

1. Για το τρέχον σχολικό έτος (2014-2015) οι εξεταστικές διαδικασίες και ρυθμίσεις που αφορούν την απόλυση από το Λύκειο και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των μαθητών και μαθητριών της Γ Λυκείου παραμένουν ως έχουν.

2. Δεδομένων των πολλών προβλημάτων που έχουν ανακύψει σε σχέση με τον βαθμό προαγωγής, και προκειμένου να δοθεί χρόνος για την αναγκαία εις βάθος μελέτη του θέματος, επανέρχεται ως βαθμός προαγωγής ο γενικός μέσος όρος "εννέα και πέντε δέκατα" (9,5) όπως ενδεικτικά περιγράφεται στο άρθρο 32 του Π.Δ. 60/2006.

3. Απαιτείται να ενισχυθεί ο αυτόνομος διδακτικός και παιδαγωγικός ρόλος της λυκειακής βαθμίδας. Στις επικρατούσες συνθήκες, το να συνυπολογίζεται ο βαθμός των προαγωγικών εξετάσεων του Λυκείου στην εισαγωγή των μαθητών και μαθητριών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αντιβαίνει αυτόν τον στόχο ενώ οι σχετικές διατάξεις του υπάρχοντος νομικού πλαισίου δεσμεύουν προκαταβολικά και με τρόπο αντιπαιδαγωγικό το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για επόμενα έτη. Για αυτό τον λόγο, και μέχρι ολόκληρο το σύστημα εισαγωγής να μελετηθεί με νηφαλιότητα και εις βάθος, η βαθμολογία των προαγωγικών εξετάσεων του Λυκείου δεν θα συνυπολογίζεται στην εισαγωγή των μαθητών και μαθητριών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το αιτούμενο σύστημα εισαγωγής θα προκύψει μετά από ευρύ και οργανωμένο διάλογο και τη συνδρομή όλων των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία και των φορέων τους.

4. Η επιλογή των θεμάτων των προαγωγικών εξετάσεων κατά 50% από την Τράπεζα θεμάτων για τους μαθητές και μαθήτριες της Α και Β΄ Λυκείου παύει να ισχύει από την εξεταστική περίοδο Μαΐου – Ιουνίου 2015. Οι διδάσκοντες των οικείων μαθημάτων θα επιλέγουν, κατά την κρίση τους, τα θέματα των προαγωγικών εξετάσεων αποκλειστικά μέσα από την διδαχθείσα υλη. Η Τράπεζα θεμάτων μπορεί απλώς να χρησιμοποιηθεί συμβουλευτικά.

5. Η αποτίμηση του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού έργου είναι απαραίτητη και οφείλει να διεξάγεται με δημοκρατικό και συλλογικό τρόπο ως λειτουργία γνωστικής ανατροφοδότησης και αναστοχασμού και σκοπό την ουσιαστική βελτίωση του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού έργου. Με δεδομένο ότι οι τρέχουσες διαδικασίες 'αξιολόγησης' δεν υπηρετούν τον εν λόγω σκοπό, αυτές αναστέλλονται προκειμένου να μελετηθούν σε βάθος όλοι οι συναφείς παράγοντες. Πάντοτε μέσα από ουσιαστικό διάλογο με όσους εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία και τους φορείς τους.

6. Άλλα ζητήματα που έχουν απασχολήσει τη δημοσιότητα τις τελευταίες μέρες καθώς και όλα τα πολλά και μεγάλα ζητήματα της εκπαίδευσης θα αντιμετωπιστούν συστηματικά κατά το παραπάνω πνεύμα μετά την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (84)

lefteris

Παιδια θελω να κανω μια ερωτηση εγω εχω στο πρωτο τετραμηνο 11,3 και στο αλλο 12 και δεν εχω γραψει και τοσο καλα στις εξετασεις μενω ....???

Τζέσικα

Παιδια βοηθεια!!! Εμάς στο σχολείο μας είπαν κάτι εντελώς διαφορετικό που δεν ξέρω αν αληθεύει τέλος πάντων...περναμε με το Μ.Ο τετραμηνων δηλαδή αν έχεις άλγεβρα 13-15 δίπλα ακριβώς μας έχουν σε κάθε μάθημα το Μ.Ο του καθε μαθήματος που στο συγκεκριμενο βγαίνει 14...(ολοι νομιζαμε πως αν ειναι απο 9,5 τοτε περασαμε ηδη) ρωταμε και μας λενε ότι πρέπει να γράψεις μέχρι το 19 δηλαδή 5!!!! Αλλιώς μένεις....τι ειναι αυτά ρε παιδια? Έχω αγχωθεί γιατί σιγα μην έγραψα 5 άλγεβρα! Ας μου πει κάποιος αν ισχύει όντως αυτό...μας έχουν αγχώσει πολύ στο σχολειο

Νίκος

Κοιτά αν εχεις άλγεβρα 13-15 παει 28 δια 2 μας κανει 14 πες γραφείς ενα 5 παει 19 δια 2 μας κανει 9.5 μην αγχωνεσαι καθόλου βοηθάνε και τα αλλά μαθήματα και πρεπει ο ΓΕΝΙΚΟΣ μέσος όρος να είναι 9.5 για να περάσει κάποιος την τάξη δηλαδή ο μέσος όρος ολων των μαθημάτων και ολων των γραπτων. Πιστεύω να σε καλυψα :)

Νικος

Υποχρεωτικά πρεπει να είναι 9.5 ο γενικος μέσος ορος αλλιως πας για μεταξετεστεος σε μαθήματα που έχουν μ.ο κάτω απο 9.5

γιωργος

αν στο πρωτο τετραμηνο εχουμε 14,5 και στο δευτερο 15,8 και εξετασεις περιπου γενικο μ.ο 7-8 περναμε η μενουμε (β λυκειου) βτω πληροφορικη ειχα 10-11 τετραμηνα και εξετασεις εγραψα χαλια

katerina

μπορει καποιος να μου εξηγησει πως βγαινει το 9,5 ?

Σπυρος

Καλησπέρα σας...άλγεβρα έχω 13 και 15 αλλά στο τέλος πιστεύω έγραψα ένα 2-3. Γενικά ο μέσος όρος τετραμηνων σε όλα τα μαθήματα είναι υψηλός. Υπάρχει περίπτωση να μείνω στην άλγεβρα ?

Νίκος

13+15=27 δια 2 13.5 πες ενα 3 πας στο 16.5 δια δυο 8.2 αρα δεν μένεις γτ άλγεβρα γεωμετρία συμψηφιζονται και έτσι κι αλλιως για την προαγωγή πρεπει ο γενικός μέσος όρος να είναι 9.5 οποτε μην αγχωνεσαι καθόλου φιλέ :)

Νικος

Για την πρωτη λυκείου δλδ δεν ισχυει αυτό με τον γενικό μέσο ορο 9.5 για την προαγωγή; Η αξιολόγηση θα αλλάξει για τις πανελλήνιες για τα πτυχία σωστα; όχι για την α και β λυκείου..:/

#

Αναστέλλεται η αξιολόγηση γιατι ειναι 2.500 διορισμενες με πλαστα πτυχια.

Νίκος

Δηλαδή δεν ισχύει πια; :O Έμεινα!

Νίκος

Αυτό ισχύει και φέτος; 2/6/2016 σήμερα! Έχω πατώσει σε μερικά μαθήματα αλλά έχω 1ο τετράμηνο 14,6 και 2ο 15,8!!!

tasos

ειμαι β λυκειου στην θετικη και εχω στα αρχαι 12 στο α τετραμηνο βαι 12 στο β τετραμηνο. περναω και ετσι ή πρεπει να γραψω κιολασ??

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης